4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 1 Sayfa 236 Cevapları ve Çözümleri

1. ETKİNLİK

a. Metinde geçen kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Kelimeleri cümle içinde kullanınız.

• alerji

• Tahminim: Bazı yiyeceklere veya tozlara karşı vücudumuzun tepki vermesi, kaşınması.
    • Sözlük Anlamı: Vücudun birtakım maddelere karşı gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonu.
    • Cümlem: Çilek yediğim zaman vücudumda kızarıklıklar çıktığı için alerjim olduğunu öğrendik.
  • tıbbi

• Tahminim: Tıp, doktorluk veya hastaneyle ilgili olan şeyler.
    • Sözlük Anlamı: Hekimlikle, tıpla ilgili olan, tıpsal.
    • Cümlem: Yarayı temizlerken mutlaka tıbbi malzemeler kullanmalıyız.
  • göz atmak

• Tahminim: Bir şeye derinlemesine bakmadan, hızlıca göz gezdirmek.
    • Sözlük Anlamı: Detaylıca incelemeden kısaca bakıvermek.
    • Cümlem: Sınava girmeden önce notlarıma hızlıca göz attım.

b. Öğrendiğiniz kelimeleri ve kelimelerin anlamlarını sözlük defterinize yazınız.

• Örnek Çözüm / Yönlendirme: Yeni öğrendiğiniz “alerji”, “tıbbi” ve “göz atmak” kelimelerini, anlamlarıyla birlikte Türkçe sözlük defterinize alfabe sırasına dikkat ederek yazabilirsiniz.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. İlk yardım nedir?

• Cevap: Herhangi bir kaza veya hayati tehlike anında, sağlık ekipleri gelinceye kadar olay yerindeki yaralıya hastanın durumunun kötüleşmesini önlemek amacıyla yapılan ilaçsız ve ilk müdahaleye ilk yardım denir.

2. Acil durumlar için aile bireylerinin telefon numaralarının ve adreslerinin yazılı olduğu bir kâğıt hazırlamak neden gereklidir?

• Cevap: Acil bir durum yaşandığında panik yapmadan ailemize hızlıca ulaşabilmek ve yardım ekiplerine bulunduğumuz adresi doğru bir şekilde bildirebilmek için gereklidir.

3. İlk yardım çantasının içindeki malzemelerle ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

• Cevap: Malzemelerin son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi, eksilen veya kullanılan malzemelerin yerine yenilerinin konulması ve çantanın her zaman temiz, düzenli ve kolay ulaşılabilecek bir yerde tutulması gerekir.

Kitapta kolayca gezin

Önceki sayfa: 235 · :blue_book: Kitap cevapları · Sonraki sayfa: 237