4. ETKİNLİK
Soru: Metinde, nisan ayının en güzel ay olduğu belirtiliyor. Size göre aylardan en güzeli hangisidir? Neden?
Örnek cevap / çözüm yolu:
Bana göre aylardan en güzeli mayıs ayıdır. Çünkü mayıs ayında havalar ne çok sıcak ne de çok soğuk olur; doğa tamamen canlanır, ağaçlar yeşerir ve rengârenk çiçekler açar. Ayrıca açık havada parkta ve bahçede oynamak çok keyifli hâle gelir.
5. ETKİNLİK
Soru: “Diyor ki:” metninde geçen benzetme anlamı olan cümleleri bularak yazınız.
Çözüm:
Metinde benzeyen ve benzetilen unsurların yer aldığı benzetme cümleleri:
- 1. Cümle: Yeryüzü yeşil bir halı gibidir.
- 2. Cümle: Ağaçlar süslü birer gelin gibidir.
(Açıklama: Bu cümlelerde “gibi” kelimesi kullanılarak benzetme anlamı oluşturulmuştur.)
6. ETKİNLİK
Soru: Üç noktanın kullanım alanlarını okuyunuz. Verilen örneklerle kullanım alanlarını eşleştiriniz.
Eşleştirme Listesi:
-
2. Kural \rightarrow 1. Örnek (En üstteki daire):
- Kural: Alıntılarda, alınmayan bölümlerin gösterilmesinde yay ayraç içinde kullanılır.
- Örnek Cümle: “Öğrenciler, ödevleri için gereken araştırmayı yaptıktan sonra sıra araştırmalarını yazmaya gelmişti. (…) Ertesi gün, çalışma kâğıtları öğrencilerin önünde bir çiçek bahçesi gibi renk renk duruyor; meraklılarının kendilerini inceleyeceği anı bekliyorlardı.”
-
1. Kural \rightarrow 2. Örnek (İkinci daire):
- Kural: Bir konu örneklendirilirken örneklerin devamının olduğunu göstermek için cümlenin sonunda kullanılır.
- Örnek Cümle: “Yardım için düzenlenen kermese bir sürü yiyecek getirilmişti: kekler, pastalar, börekler**…**”
-
3. Kural \rightarrow 3. ve 4. Örnekler (Üçüncü ve dördüncü daireler):
- Kural: Tamamlanmamış, eksik bırakılmış cümlelerin sonunda kullanılır.
- Örnek Cümleler:
- “Bugün parkta güzel zaman geçirdim**…**”
- “Yaylaların renkleri âdeta bir halı motifi**…**”
Kitapta kolayca gezin
← Önceki sayfa: 202 ·
Kitap cevapları · Sonraki sayfa: 204 →