4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 1 Sayfa 203 Cevapları ve Çözümleri

4. ETKİNLİK

Soru: Metinde, nisan ayının en güzel ay olduğu belirtiliyor. Size göre aylardan en güzeli hangisidir? Neden?

Örnek cevap / çözüm yolu:
Bana göre aylardan en güzeli mayıs ayıdır. Çünkü mayıs ayında havalar ne çok sıcak ne de çok soğuk olur; doğa tamamen canlanır, ağaçlar yeşerir ve rengârenk çiçekler açar. Ayrıca açık havada parkta ve bahçede oynamak çok keyifli hâle gelir.

5. ETKİNLİK

Soru: “Diyor ki:” metninde geçen benzetme anlamı olan cümleleri bularak yazınız.

Çözüm:
Metinde benzeyen ve benzetilen unsurların yer aldığı benzetme cümleleri:

• 1. Cümle: Yeryüzü yeşil bir halı gibidir.
  • 2. Cümle: Ağaçlar süslü birer gelin gibidir.

(Açıklama: Bu cümlelerde “gibi” kelimesi kullanılarak benzetme anlamı oluşturulmuştur.)

6. ETKİNLİK

Soru: Üç noktanın kullanım alanlarını okuyunuz. Verilen örneklerle kullanım alanlarını eşleştiriniz.

Eşleştirme Listesi:

1. 2. Kural \rightarrow 1. Örnek (En üstteki daire):

• Kural: Alıntılarda, alınmayan bölümlerin gösterilmesinde yay ayraç içinde kullanılır.
    • Örnek Cümle: “Öğrenciler, ödevleri için gereken araştırmayı yaptıktan sonra sıra araştırmalarını yazmaya gelmişti. (…) Ertesi gün, çalışma kâğıtları öğrencilerin önünde bir çiçek bahçesi gibi renk renk duruyor; meraklılarının kendilerini inceleyeceği anı bekliyorlardı.”
  2. 1. Kural \rightarrow 2. Örnek (İkinci daire):

• Kural: Bir konu örneklendirilirken örneklerin devamının olduğunu göstermek için cümlenin sonunda kullanılır.
    • Örnek Cümle: “Yardım için düzenlenen kermese bir sürü yiyecek getirilmişti: kekler, pastalar, börekler**…**”
  3. 3. Kural \rightarrow 3. ve 4. Örnekler (Üçüncü ve dördüncü daireler):

• Kural: Tamamlanmamış, eksik bırakılmış cümlelerin sonunda kullanılır.
    • Örnek Cümleler:
      • “Bugün parkta güzel zaman geçirdim**…**”
      • “Yaylaların renkleri âdeta bir halı motifi**…**”

Kitapta kolayca gezin

Önceki sayfa: 202 · :blue_book: Kitap cevapları · Sonraki sayfa: 204