4. Soru
Soru Metni:
I. Habeşistan’a hicret edilmesi
II. Medine Sözleşmesi’nin imzalanması
III. Ensar ve Muhacir Kardeşliği’nin sağlanması
Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Hz. Peygamber’in, Medine’de toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanması için yaptığı uygulamalardandır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Maddelerin İncelenmesi:
- I. Habeşistan’a hicret edilmesi: Mekke döneminde gerçekleşmiştir. Medine’de toplumsal birliği sağlamaya yönelik bir uygulama değildir.
- II. Medine Sözleşmesi’nin imzalanması: Medine’de yaşayan topluluklar arasında barış ve toplumsal huzuru sağlamak için yapılmıştır.
- III. Ensar ve Muhacir Kardeşliği’nin sağlanması: Medine’ye göç eden Müslümanlar ile Medineli Müslümanlar arasında toplumsal birlik ve dayanışmayı kurmak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Adım 2 — Seçenek Karşılaştırması:
Medine’de toplumsal birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla yapılan uygulamalar II ve III numaralı maddelerdir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) II. ve III.
5. Soru
Soru Metni:
Hz. Peygamber, Mekke’nin Fethi esnasında orada bulunan halka “Ey Mekkeliler! Benim size şimdi nasıl muamele edeceğimi düşünüyorsunuz?” diye sordu. Mekkeliler, hep bir ağızdan “Senden hayır bekliyoruz.” diye cevap verdiler. Bunun üzerine Hz. Peygamber, daha önce kendisine her türlü eziyet ve düşmanlığı yapan insanlara şöyle seslendi: “Bugün size geçmişte yaptıklarınızdan dolayı bir ceza yok, haydi gidiniz, hepiniz serbestsiniz.” buyurdu.
Bu metinde Hz. Peygamber’in hangi özelliği vurgulanmıştır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Metnin Analizi:
Hz. Peygamber, Mekke’nin fethinden sonra kendisine geçmişte kötülük ve eziyet etmiş olan Mekkelileri affetmiş, onları serbest bırakmış ve herhangi bir ceza vermemiştir.
Adım 2 — Seçeneklerin Değerlendirilmesi:
- A. Merhameti — Kendisine düşmanlık edenleri affetmek ve bağışlamak yüksek bir merhamet örneğidir. Vurgulanan temel özellik budur.
- B. Yardımseverliği — Metinde bir kişiye yapılan maddi veya fiziksel yardım anlatılmamaktadır.
- C. Çalışkanlığı — Metin gayret veya çalışma ile ilgili değildir.
- D. Güvenilirliği — Metinde sözünde durma veya dürüstlük konusu işlenmemiştir.
CEVAP: A) Merhameti
6. Soru
Soru Metni:
Aşağıdakilerden hangisi Ensar-Muhacir Kardeşliği’nin amaçları arasında yer almaz?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Ensar-Muhacir Kardeşliğinin Amaçları:
Hz. Peygamber, Mekke’den göç eden Müslümanlar (Muhacir) ile Medineli Müslümanları (Ensar) kardeş ilan ederek toplumsal dayanışmayı ve din kardeşliğini güçlendirmeyi amaçlamıştır.
Adım 2 — Seçenek Karşılaştırması:
A) Birlik ve beraberliği desteklemek: Kardeşlik uygulamasının temel amaçlarındandır.
B) Yeni şehirlerin keşfedilmesini sağlamak: Ensar-Muhacir kardeşliği coğrafi keşifler yapmak için değil, sosyal ve dini dayanışma için kurulmuştur. Bu nedenle amaçları arasında yer almaz.
C) Maddi ve manevi yardımlaşmayı sağlamak: Evini ve malını Mekke’de bırakan Müslümanlara yardım etmek hedeflenmiştir.
D) Din kardeşliğinin önemini vurgulamak: Müslümanların birbirine destek olmasını sağlamak amaçlanmıştır.
CEVAP: B) Yeni şehirlerin keşfedilmesini sağlamak
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Medine döneminde toplumsal barışı sağlamak için yaptığı diğer uygulamalar hakkında daha detaylı bilgi edinmek ister misin?
Kitapta kolayca gezin
← Önceki sayfa: 103 ·
Kitap cevapları · Sonraki sayfa: 105 →