4 kg zeytin ve 5 kg peynir toplam 138 TL'dir. 1 kg zeytin 17 TL olduğuna göre 1 kg peynir kaç TL'dir?

4 kg zeytin ve 5 kg peynir toplam 138 TL’dir 1 kg zeytin 17 TL olduğuna göre 1 kg peynir kaç TL’dir?

Zeytin ve Peynir Fiyat Problemi: 1 kg Peynir Kaç TL?

Önemli Noktalar

• Toplamda 4 kg zeytin ve 5 kg peynirin fiyatı toplam 138 TL’dir.
  • 1 kg zeytin fiyatı 17 TL olarak verilmiştir.
  • Aradığımız değer 1 kg peynirin fiyatıdır.

4 kg zeytinin toplam fiyatı 4 \times 17 = 68 TL’dir. Toplam 138 TL olduğuna göre, peynirin toplam fiyatı 138 - 68 = 70 TL olur. 5 kg peynirin toplam fiyatı 70 TL ise, 1 kg peynire düşen fiyat 70 \div 5 = 14 TL’dir.

İçindekiler

1. Problemin Çözümü
  2. Adım Adım Hesaplama
  3. Karşılaştırma Tablosu
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Problemin Çözümü

Problemin temelini, zeytin ve peynirin kilogram fiyatları ile toplam fiyat ilişkisinin kurulması oluşturur. Burada 1 kg zeytin ve peyniri ayrı ayrı ele alıp toplam fiyat karşılaştırması yapılır.

:light_bulb: Pro Tip: Toplam fiyatın içindeki her ürünün miktar ve birim fiyatını çarparak o ürünün toplam maliyetini bulun. Sonra toplamdan çıkarıp diğer ürünün fiyatını hesaplayabilirsiniz.

Adım Adım Hesaplama

1. 1 kg zeytin fiyatı 17 TL, 4 kg olduğuna göre:
    4 \times 17 = 68 TL zeytinin toplam fiyatı.

2. Toplam fiyat 138 TL olduğuna göre, peynirin toplam fiyatı:
    138 - 68 = 70 TL

3. 5 kg peynirin toplam fiyatı 70 TL ise, 1 kg peynir fiyatı:
    70 \div 5 = 14 TL

Yani 1 kg peynir 14 TL’dir.

Karşılaştırma Tablosu

Özellik Zeytin Peynir
Miktar 4 kg 5 kg
Birim Fiyat 17 TL/kg ? (Bulunacak)
Toplam Fiyat 68 TL 70 TL
Sonuç: 1 kg Fiyat 17 TL 14 TL

Özet Tablo

Adım Hesaplama Sonuç
Zeytin toplam fiyatı 4 \times 17 68 TL
Peynir toplam fiyatı 138 - 68 70 TL
1 kg peynir fiyatı 70 \div 5 14 TL

Sık Sorulan Sorular

1. Neden önce zeytinin toplam fiyatını bulduk?
Çünkü zeytinin kilogram fiyatı belliydi, bu yüzden önce zeytin toplam tutarını çıkararak peynirin toplam tutarını bulmak kolaydır.

2. Toplam fiyatı biliyorsak neden her ürünü ayrı ayrı hesaplamıyoruz?
Toplam fiyatın içinde hangi ürünlerin ne kadar katkısı olduğunu bilmediğimiz için; bir ürün fiyatı verildiyse onun toplam fiyatını bulup kalan kısmı diğer ürün için hesaplamak daha pratiktir.

3. Bu tarz problemleri başka hangi yöntemle çözebilirim?
Denklem kurarak çözülebilir:

4 \times 17 + 5x = 138 \Rightarrow 68 + 5x=138 \Rightarrow 5x=70 \Rightarrow x=14

Sonraki Adımlar

Benzer karışık fiyat problemlerini denklem yöntemiyle çözmek ister misiniz? Ya da başka günlük hayat problemlerinden örnekler görmek ister misiniz?

@Sermin

4 kg zeytin ve 5 kg peynir toplam 138 TL’dir. 1 kg zeytin 17 TL olduğuna göre 1 kg peynir kaç TL’dir?

Önemli Noktalar

• 1 kg peynir fiyatı 14 TL’dir, bu basit bir denklem çözümüyle bulunur
  • Toplam maliyet 138 TL ve zeytin maliyeti 68 TL (4 kg × 17 TL), kalan peynir maliyeti 70 TL
  • Bu tür hesaplamalar, günlük alışveriş veya iş dünyasında maliyet yönetimi için kritik öneme sahiptir

1 kg peynir 14 TL’dir. Bu sonuç, zeytinin 4 kg’lık maliyetini (68 TL) toplam 138 TL’den çıkardıktan sonra kalan 70 TL’yi 5 kg peynire bölerek elde edilir. Bu hesaplama, temel cebirsel denklemlerle yapılabilir ve pratikte fiyatlandırma hatalarını önlemeye yardımcı olur. Örneğin, benzer hesaplamalar marketlerde veya işletmelerde sıkça kullanılır.

İçindekiler

1. Sorunun Tanımı ve Temel Kavramlar
  2. Adım Adım Çözüm
  3. Özet Tablo
  4. Sık Sorulan Sorular

Sorunun Tanımı ve Temel Kavramlar

Bu problem, bir sistemden bilinmeyen bir değişkenin değerini bulmayı amaçlayan basit bir doğrusal denklem çözümüdür. Doğrusal denklem, değişkenlerin tek bir derecede yer aldığı ve genellikle günlük hayattaki maliyet, hız veya miktar hesaplamalarında kullanılır. Örneğin, burada zeytin ve peynir fiyatları gibi bilinmeyenlerle uğraşıyoruz.

Doğrusal denklem genel formu: y = mx + b veya daha basit bir şekilde, iki değişkenli sistemde a \cdot x + b \cdot y = c. Bu soruda, x zeytin fiyatını, y peynir fiyatını temsil eder. Problem, bir bilinmeyenli denklem şeklinde çözülebilir çünkü zeytin fiyatı verilmiş.

Pratik bir örnek: Alışveriş yaparken, toplam harcamayı bilip bir ürünün fiyatını öğrenmek, bütçe planlamasında faydalıdır. Alan uzmanları, yani matematikçiler, bu tür denklemleri YKS TYT sınavlarında sıkça sorulan sorular olarak tanımlar (Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı). Gerçek hayatta, işletmeler bu yöntemle kar marjlarını hesaplar.

:light_bulb: Uzman İpucu: Bu tür problemleri kolayca çözmek için, her zaman bilinen değerleri (burada zeytin fiyatı) ilk olarak hesaplayın. Bu, denklemi basitleştirir ve hataları azaltır.

Adım Adım Çözüm

Bu hesaplamayı adım adım inceleyelim. Kullanacağımız formül, toplam maliyeti bileşenlerine ayırmak:

Formül: Toplam maliyet = (Zeytin miktarı × Zeytin fiyatı) + (Peynir miktarı × Peynir fiyatı)

Adımları izleyerek çözelim:

1. Bilinen değerleri belirleyin: Verilen bilgilere göre, zeytin miktarı 4 kg, zeytin fiyatı 17 TL/kg ve toplam maliyet 138 TL. Peynir miktarı 5 kg, ancak peynir fiyatı bilinmiyor. Bunu P ile gösterelim.

2. Zeytin maliyetini hesaplayın: 4 \text{ kg} \times 17 \text{ TL/kg} = 68 \text{ TL}. Bu, toplam maliyetten peynir maliyetini bulmak için temel sağlar.

3. Denklem kurun: Toplam maliyet denklemi: 68 \text{ TL} + (5 \text{ kg} \times P) = 138 \text{ TL}.

4. Peynir maliyetini bulun: Denklemden peynir kısmını ayırın: 5 \text{ kg} \times P = 138 \text{ TL} - 68 \text{ TL} = 70 \text{ TL}.

5. Birim fiyatı hesaplayın: Peynir fiyatı per kg: 70 \text{ TL} / 5 \text{ kg} = 14 \text{ TL/kg}.

Sonuç: 1 kg peynir 14 TL’dir. Bu adımları bir hesap makinesiyle doğrulayabilirsiniz: Örneğin, akıllı telefonunuzdaki hesaplayıcıyı kullanarak 4 \times 17 = 68, sonra 138 - 68 = 70, ve son olarak 70 / 5 = 14.

:warning: Uyarı: Hatalı hesaplama yapmamak için, her zaman birimleri kontrol edin (örneğin, kg ve TL karıştırmayın). Gerçek hayatta, vergi veya indirim gibi ek faktörler olabilir, bu yüzden tam bir maliyet analizi için daha karmaşık modeller kullanın.

Bu yöntem, YKS TYT matematik sorularında sıkça test edilir ve temel cebir becerilerini geliştirir. Pratik senaryoda, bir market sahibi bu tür hesaplamalarla stok maliyetini yönetebilir.

Özet Tablo

Unsur Detay
Toplam maliyet 138 TL
Zeytin miktarı 4 kg
Zeytin fiyatı 17 TL/kg
Zeytin maliyeti 68 TL (hesaplanmış)
Peynir miktarı 5 kg
Peynir maliyeti (toplam) 70 TL (toplamdan çıkarılmış)
Peynir fiyatı per kg 14 TL (70 TL / 5 kg)
Kullanılan formül \text{Toplam} = (m_1 \times p_1) + (m_2 \times p_2)
Sonuç doğruluğu %100, temel aritmetikle elde edildi

Bu tablo, sorunun ana bileşenlerini özetler ve hızlı bir referans sağlar.

Sık Sorulan Sorular

1. Bu tür bir hesaplamada neden denklemler kullanılır?
Denklemler, bilinmeyenleri sistematik bir şekilde çözmek için kullanılır, bu sayede hataları azaltır. Örneğin, burada zeytin fiyatını bilmek, peynir fiyatını doğrudan bulmamızı sağlar. Matematikte bu, değişken tanımlama ve denklemi çözme adımlarıyla öğrenilir (Kaynak: Matematik Eğitim Derneği).

2. Fiyatlar değişse ne olur, hesaplama etkilenir mi?
Evet, fiyatlardaki değişiklik denklemi etkiler. Örneğin, zeytin fiyatı 18 TL olursa, zeytin maliyeti 72 TL olur ve peynir maliyeti 138 - 72 = 66 TL, yani per kg 13.2 TL olur. Bu, enflasyon veya pazar değişikliklerini hesaba katmak için gerçek hayatta dinamik modeller kullanmayı gerektirir.

3. Bu problem YKS TYT’de nasıl bir zorluk seviyesinde?
Bu, temel seviye bir soru olup, genellikle TYT matematik bölümünde yer alır. Öğrenciler için, cebirsel düşünmeyi test eder ve pratikle kolayca çözülebilir. Uzmanlar, benzer soruları çözerken oran ve oran problemlerini de incelemenizi önerir (Kaynak: ÖSYM).

4. Gerçek hayatta bu hesaplama nerede kullanılır?
İşletmelerde maliyet hesaplamalarında, örneğin bir market stok yönetimi için. Ayrıca, kişisel bütçe planlamasında faydalıdır, örneğin alışveriş listesi yaparken toplam harcamayı tahmin etmek için. Hatalı hesaplama, finansal kayıplara yol açabilir, bu yüzden dikkatli olun.

Sonraki Adımlar

Bu soruyu daha da derinleştirmek ister misiniz? Örneğin, benzer bir problemle fiyat indirimlerini hesaplayabilirim veya bir YKS TYT hazırlık testi önerebilirim. Ne dersiniz? @Sermin