4 basamaklı rakamları farklı en büyük tek sayı
4 Basamaklı Rakamları Farklı En Büyük Tek Sayı Nedir?
Cevap: 4 basamaklı, tüm rakamları (dijitleri) birbirinden farklı ve tek olan en büyük sayı 9875’tir.
Aşağıda bu sonuca nasıl ulaştığımızı adım adım göreceğiz.
İçindekiler
- Konuya Genel Bakış
- Rakamların Farklı Olması Nedir?
- Adım Adım Çözüm Aşamaları
- Çözümün Doğrulanması
- Örnek Denemeler ve Karşılaştırma
- Tablo: Aday Sayılar ve Kontrolleri
- Kısa Özet
1. Konuya Genel Bakış
Matematikte sıkça karşılaşılan problem tiplerinden biri “n basamaklı, rakamları farklı, belli bir özelliği (örneğin tek olma) sağlayan en büyük veya en küçük sayıyı bulmaktır.” Bu soruda:
- 4 basamaklı olacak (yani 1000 ile 9999 arasında).
- Tüm basamaklar birbirinden farklı (her basamakta başka bir rakam kullanılacak).
- Sayı tek olacak (son basamağı 1, 3, 5, 7 veya 9).
Bu üç koşulu aynı anda sağlayan en büyük sayıyı arayacağız.
2. Rakamların Farklı Olması Nedir?
“Rakamları farklı” ifadesi, bir sayının hiçbir basamağında tekrar eden dijit bulunmamasını belirtir. Örneğin, 9663 sayısında 6 rakamı iki kez geçtiği için rakamları farklı değildir. Oysa 9632 sayısında her basamak farklı bir rakam kullanır, dolayısıyla rakamları farklıdır.
Bu soruda:
- En büyük basamaktan (binler basamağı) en küçük basamağa (birler basamağı) kadar tüm dijitler eşsiz olmalıdır.
3. Adım Adım Çözüm Aşamaları
Adım 1: 4 Basamaklı ve Tek Sayı İçin Genel Çerçeve
4 basamaklı en büyük sayı 9999’dur, fakat rakamlarının farklı olması ve tek olması şartları vardır. Tek sayı olabilmesi için son basamak 1, 3, 5, 7 veya 9 olmak zorundadır.
Adım 2: Binler Basamağını Belirleme
En büyük 4 basamaklı sayıyı hedeflediğimiz için binler (ilk) basamağını 9 olarak seçeriz. Çözümde önceliğimiz toplamı maksimize etmek yerine, en soldaki basamağı (en büyük basamak değeri) mümkün olduğunca büyük tutmak olduğundan 9 uygun bir seçimdir.
Adım 3: Binler Basamağından Sonra Gelen Basamaklar
- Binler basamağı = 9
- Sayıyı büyük tutmak için ikinci (yüzler) basamağı en büyük kullanılabilir rakam olan 8 olarak belirleriz (zaten 9’u kullandık, 8 mevcut).
Bu durumda elimizde 98xx formu oluşur.
Adım 4: Üçüncü (Onlar) Basamağı Seçimi
- Kalan büyük rakamlar 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0…
- Sayıyı olabildiğince büyük tutmak için bir sonraki en büyük uygun rakamı seçeriz: 7
- Böylece sayı 987x formuna dönüşür.
Adım 5: Dördüncü (Birler) Basamağı Seçimi
- Artık en sağdaki (birler) basamak kalan kullanmadığımız rakamlardan tek olmalı (1, 3, 5, 7, 9).
- Ancak 9 (binler basamağında) ve 7 (onlar basamağında) kullanıldı. 5, 3 ve 1 ise hâlâ müsait.
- Bu rakamlar arasından en büyüğü 5 olduğundan son basamağı 5 alırız.
Bu durumda sayı 9875 olarak oluşur.
4. Çözümün Doğrulanması
- 9, 8, 7, 5 rakamları farklı mıdır? Evet, birbirini tekrar etmiyor.
- 4 basamaklı mıdır? Evet, 9875 dört basamaktan oluşur.
- Tek midir? Son basamak olan 5 tek sayı olduğu için 9875 de tektir.
- 9999’dan küçük ancak kendi şartlarını sağlayan en büyük sayılardan biri midir? Evet.
5. Örnek Denemeler ve Karşılaştırma
- 9867: Binler basamağı 9, yüzler 8, onlar 6, birler 7. Tek ve rakamları farklı. Ancak 9867 < 9875 olduğundan ikinci planda kalır.
- 9873: Son basamak 3 seçilirse sayı 9873 olur. Bu da bir seçenektir fakat 9873 < 9875 olduğu için yine geride kalır.
- 9758: Son basamak 8 olduğu için çift sayıdır ve tek olma şartını sağlamaz.
Bu örnekler 9875’in gerçekten en büyük olduğunu pekiştirir.
6. Tablo: Aday Sayılar ve Kontrolleri
| Aday Sayı | Açıklama | Tek mi? | Rakamlar Farklı mı? | 9875’ten Büyük mü? |
|---|---|---|---|---|
| 9999 | Rakamlar aynı (9 tekrar) | Evet (9 son basamak) | Hayır | - |
| 9987 | Rakamlar tekrarlı (9 var) | Evet | Hayır (iki adet 9 var) | - |
| 9867 | 9,8,6,7 | Evet | Evet | Hayır |
| 9873 | 9,8,7,3 | Evet | Evet | Hayır |
| 9875 | 9,8,7,5 - Tüm rakamları farklı, tek | Evet | Evet | - (Kendisi) |
Görüldüğü gibi 9875 istenen koşulları en yüksek düzeyde karşılar.
7. Kısa Özet
- En büyük 4 basamaklı tek sayı arandığında ilk basamağı (binler) en büyük dijit (9), sonraki basamakları da sırasıyla en büyük uygun ve farklı rakamlar olacak şekilde seçiyoruz.
- Çift sayıya düşmemek için son basamak 5 seçilir.
- Böylece 4 basamaklı, rakamları farklı, tek sayılar arasındaki en büyük değer 9875 olarak belirlenir.
Bu adımları izleyerek soruya sistemli bir şekilde cevap vermiş olduk.