360 sayısını tam bölebilen kaç tane tek tam sayı vardır?

1. 360 sayısını tam bölebilen kaç tane tek tam sayı vardır?

360 Sayısını Tam Bölebilen Kaç Tane Tek Tam Sayı Vardır?

:light_bulb: KULLANILAN FORMÜL: Bir sayının tek bölenlerini bulmak için sayıyı asal çarpanlarına ayırdıktan sonra sadece tek asal çarpanların üslerini bir artırıp çarparız. Tam sayı bölenleri ise pozitif bölen sayısının iki katıdır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — 360 Sayısını Asal Çarpanlarına Ayırma
360 = 36 \times 10 = (2^2 \times 3^2) \times (2 \times 5) = 2^3 \times 3^2 \times 5^1

Adım 2 — Tek Asal Çarpanları Belirleme
360 sayısının asal çarpanları 2^3, 3^2 ve 5^1’dir.
Bu çarpanlardan tek olanlar 3^2 ve 5^1’dir. (2 çift bir asal sayıdır.)

Adım 3 — Tek Pozitif Tam Bölen Sayısını Bulma
Tek asal çarpanların üslerini bir artırıp çarparız:
Tek bölen sayısı = (2+1) \times (1+1) = 3 \times 2 = 6

Adım 4 — Tek Tam Sayı Bölen Sayısını Bulma
Bir sayının pozitif tek bölenleri ne kadarsa, negatif tek bölenleri de o kadardır. Dolayısıyla, toplam tek tam sayı bölen sayısı, pozitif tek bölen sayısının iki katıdır.
Toplam tek tam sayı bölen sayısı = 6 \times 2 = 12

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: 12
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Asal Çarpanlara Ayırma

• Tanım: Bir sayıyı, yalnızca asal sayılardan oluşan çarpanlarının çarpımı şeklinde yazma işlemidir.
  • Bu problemde: 360 sayısını 2^3 \times 3^2 \times 5^1 şeklinde ayırarak, bölenlerini analiz etmemize olanak sağladı.

2. Pozitif Bölen Sayısı

• Tanım: Bir sayının asal çarpanlarına ayrılmış şeklinde, her asal çarpanın üssünü 1 artırıp çarparak bulunur.
  • Bu problemde: Sadece tek asal çarpanların üslerini kullanarak tek pozitif bölen sayısını bulduk.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Çift Asal Çarpanları Dahil Etme

• Yanlış: Tek bölen sayısını bulurken 2^3’ün üssünü de dahil ederek (3+1) \times (2+1) \times (1+1) şeklinde hesaplama.
  • Doğru: Tek bölen sayısını bulurken sadece tek asal çarpanların (3 ve 5) üsleri kullanılır. Çünkü bir bölenin tek olması için çarpanları arasında 2 asal sayısı bulunmamalıdır.
  • Neden yanlış: Çift bir çarpanın olması, bölenin sonucunu otomatik olarak çift yapar.

Bu konuyu pekiştirmek için 240 sayısının kaç tane tek tam sayı böleni olduğunu bulmamı ister misin?