- 360 sayısını tam bölebilen kaç tane tek tam sayı vardır?
360 Sayısını Tam Bölebilen Kaç Tane Tek Tam Sayı Vardır?
KULLANILAN FORMÜL: Bir sayının tek bölenlerini bulmak için sayıyı asal çarpanlarına ayırdıktan sonra sadece tek asal çarpanların üslerini bir artırıp çarparız. Tam sayı bölenleri ise pozitif bölen sayısının iki katıdır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — 360 Sayısını Asal Çarpanlarına Ayırma
360 = 36 \times 10 = (2^2 \times 3^2) \times (2 \times 5) = 2^3 \times 3^2 \times 5^1
Adım 2 — Tek Asal Çarpanları Belirleme
360 sayısının asal çarpanları 2^3, 3^2 ve 5^1’dir.
Bu çarpanlardan tek olanlar 3^2 ve 5^1’dir. (2 çift bir asal sayıdır.)
Adım 3 — Tek Pozitif Tam Bölen Sayısını Bulma
Tek asal çarpanların üslerini bir artırıp çarparız:
Tek bölen sayısı = (2+1) \times (1+1) = 3 \times 2 = 6
Adım 4 — Tek Tam Sayı Bölen Sayısını Bulma
Bir sayının pozitif tek bölenleri ne kadarsa, negatif tek bölenleri de o kadardır. Dolayısıyla, toplam tek tam sayı bölen sayısı, pozitif tek bölen sayısının iki katıdır.
Toplam tek tam sayı bölen sayısı = 6 \times 2 = 12
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: 12
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Asal Çarpanlara Ayırma
- Tanım: Bir sayıyı, yalnızca asal sayılardan oluşan çarpanlarının çarpımı şeklinde yazma işlemidir.
- Bu problemde: 360 sayısını 2^3 \times 3^2 \times 5^1 şeklinde ayırarak, bölenlerini analiz etmemize olanak sağladı.
2. Pozitif Bölen Sayısı
- Tanım: Bir sayının asal çarpanlarına ayrılmış şeklinde, her asal çarpanın üssünü 1 artırıp çarparak bulunur.
- Bu problemde: Sadece tek asal çarpanların üslerini kullanarak tek pozitif bölen sayısını bulduk.
SIK YAPILAN HATALAR:
Çift Asal Çarpanları Dahil Etme
- Yanlış: Tek bölen sayısını bulurken 2^3’ün üssünü de dahil ederek (3+1) \times (2+1) \times (1+1) şeklinde hesaplama.
- Doğru: Tek bölen sayısını bulurken sadece tek asal çarpanların (3 ve 5) üsleri kullanılır. Çünkü bir bölenin tek olması için çarpanları arasında 2 asal sayısı bulunmamalıdır.
- Neden yanlış: Çift bir çarpanın olması, bölenin sonucunu otomatik olarak çift yapar.
Bu konuyu pekiştirmek için 240 sayısının kaç tane tek tam sayı böleni olduğunu bulmamı ister misin?