33!- 1 sayısinin sondan kaç basamağı dok

çözermisin

33!- 1 sayısinin sondan kaç basamağı dokuzdur

33! - 1 Sayısının Sondan Kaç Basamağı Dokuzdur?

:light_bulb: KULLANILAN KURAL:
Bir n! sayısının sondan kaç basamağının sıfır olduğunu bulmak için n sayısı sürekli 5’e bölünür ve bölümler toplanır. Bir sayıdan 1 çıkarıldığında, o sayının sonundaki tüm sıfırlar dokuza dönüşür. Dolayısıyla, 33! - 1 sayısındaki dokuz sayısı, 33! sayısının sonundaki sıfır sayısına eşittir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — 33 Sayısını 5’e Bölme
33! içindeki 5 çarpanlarının sayısını bulmak için bölme işlemini yapıyoruz:

33 \div 5 = 6

(Kalan önemli değildir, sadece bölüme bakılır.)

Adım 2 — Bölümü Tekrar 5’e Bölme
Elde edilen bölüm (6), tekrar 5’e bölünebildiği için işleme devam ediyoruz:

6 \div 5 = 1

Adım 3 — Bölümleri Toplama
Elde ettiğimiz tüm bölümleri toplayarak 33! sayısının sondan kaç basamağının sıfır olduğunu buluyoruz:

6 + 1 = 7

Adım 4 — Sonucu Yorumlama
33! sayısının sonunda 7 tane sıfır vardır. Bu sayıdan 1 çıkarıldığında (33! - 1), sonundaki bu 7 tane sıfırın tamamı 9 rakamına dönüşür.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: 7 (C Şıkkı)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Faktöriyelde Sıfır Sayısı

• Tanım: Bir faktöriyelin sonundaki sıfır sayısı, içindeki 10 çarpanı sayısına, o da içindeki 5 çarpanı sayısına bağlıdır.
  • Bu problemde: 33! içindeki 5 çarpanlarını bulmak için sürekli 5’e bölme kuralını uyguladık.

2. Sıfırdan Dokuz Çıkarma Mantığı

• Tanım: Sonu sıfırla biten bir sayıdan 1 çıkarılırsa (örneğin: 1000 - 1 = 999), kaç tane sıfır varsa o kadar dokuz oluşur.
  • Bu problemde: 7 sıfır olduğu için 7 dokuz oluşmuştur.

:warning: SIKI YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: 2 Çarpanına Bölmek

• Yanlış: Sayıyı 2’ye bölerek işlem yapmak.
  • Doğru: 10 çarpanı için hem 2 hem 5 lazımdır, ancak 5 çarpanı daha az olduğu için sonucu 5 belirler.
  • Neden: Her zaman büyük olan asal çarpana (5) bölünür.

Bu çözümdeki adımları anladın mı? Benzer bir soruyu, örneğin 48! - 1 için seninle birlikte çözmemi ister misin?