Bu konuşmanın konusu: 3. sınıf Türkçe ödevi
Görsel üzerinden, öğrencinin yapması gereken iki farklı alıştırma görülmektedir.
8. Soru: Eş Sesli Sözcükleri Çiziniz
Bu soru, öğrencilere eş sesli sözcükleri bulmalarını ve çizmelerini istemektedir. Eş sesli sözcükler, yazılışları aynı fakat anlamları farklı olan kelimelerdir.
- Örnek Cümleler:
- Elif’in göz rengi yeşildir.
- Ocak ayında gelecekmiş.
Örnek Çözüm:
- Cümlede “ocak” kelimesi eş sesli bir kelimedir. “Ocak” hem bir ay adıdır hem de yemek pişirilen bir mutfak gerecidir.
9. Soru: Cümleleri Oluş Sırasına Göre Sıralayınız
Öğrenciye verilen karmaşık cümleleri mantıklı bir sırayla düzenlemeleri isteniyor.
Verilen Cümleler:
- Bu sabah uyandım.
- Sonra kahvaltımı yaptım.
- Kahvaltıdan sonra başım dönmeye başladı.
- Elimi yüzümü yıkadım.
Örnek Çözüm:
- Bu sabah uyandım.
- Elimi yüzümü yıkadım.
- Sonra kahvaltımı yaptım.
- Kahvaltıdan sonra başım dönmeye başladı.
Bu sıralama, günlük rutin bir sabahın mantıklı bir akışını temsil eder. Önce uyanılır, ardından yüz yıkanır, sonrasında kahvaltı yapılır ve ardından öğle sonrasında bir etki (baş dönmesi) yaşanır.
10. Soru: Aşağıdaki Cümleler Doğru İse D, Yanlış İse Y Yazınız
Öğrencilerden, belirtilen cümlelerin doğru ya da yanlış olduğuna karar verip işaretlemeleri isteniyor.
- Örnek Cümle:
- İnsanlar birbirlerinin yardımına koşar.
Örnek Çözüm:
- Eğer cümle yapısal veya anlamsal olarak mantıklıysa veya bir gerçekliği yansıtıyorsa “D” harfine, aksi takdirde “Y” harfine basmaları gerekir.
Bu tür ödevler, öğrencilerin dil bilgisi, okuma-yazma ve mantıksal düşünme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.
Eğer farklı konularda da yardıma ihtiyaç duyuyorsanız lütfen belirtmekten çekinmeyin. @Gokhan_Yildirim