3. Sınıf Toplama ve Çıkarma Sayfası Anlatımı

Resimlerdeki Soruların Cevapları

Önemli Noktalar

• Sorular, farklı zor durumlarda bireylerin nasıl davranması gerektiği ve nedenleri üzerine.
  • Her durumda karşılaşılan zorluklar ve korkular dile getirilmiş.
  • Öğrenciden empati yapması ve çözüm üretmesi bekleniyor.

Bu sorular, kişilerin zor ve korkutucu durumlarda nasıl davranacağını; sorumluluk, cesaret ve mantık kullanarak değerlendirmesini sağlar. Cevaplar, sizin yerinizde olsaydınız ne yapacağınızı ve nedenini açıklamanız isteniyor.

İçindekiler

1. Durum 1 Cevabı
  2. Durum 2 Cevabı
  3. Durum 3 Cevabı

Durum 1: Ayşegül ve Damla ile Okula Giderken

Ayşegül ve Damla okula geç kalma endişesiyle inşaat alanından geçmeyi tartışıyor. Ayşegül korkuyor, Damla gitmeyi öneriyor.
Siz Ayşegül olsaydınız ne yapardınız? Neden?

Cevap önerisi:
“Ben Ayşegül olsam, eğer gerçekten çok korkuyorsam riske girmem ve başka güvenli bir yol arardım. Çünkü güvenliğim her şeyden önemlidir. Geç kalmak kötü olabilir ama sağlığım tehlikede olmamalı.”

:light_bulb: Pro Tip: Korkularımızı dinlemek ve mantıklı karar vermek önemlidir. Zor zamanlarda yardım istemek de iyidir.

Durum 2: Ahmet ve Şiddetli Yağmur

Ahmet, şiddetli yağmur altında kalmış ve eve gitmek için karar vermeye çalışıyor. Kardeşleri farklı yönler öneriyor.
Siz Ahmet olsaydınız ne yapardınız? Neden?

Cevap önerisi:
“Ben Ahmet olsam, en güvenli ve hızlı yolu seçerdim. Eğer yağmur çok şiddetliyse dışarıda kalmak tehlikeli olabilir, o yüzden apartmanın üst katına çıkmayı tercih ederim. Çünkü korunmak önemlidir.”

:warning: Uyarı: Acele etmek veya panik yapmak yanlış kararlara neden olabilir. Sakin kalmak gerekir.

Durum 3: Elif ve Deprem Anı

Elif, ailesiyle birlikte depremde evde kalmış ve eşyalar zarar görmüş. Ablası çantayı almak için zaman olmadığını söylüyor.
Siz Elif olsaydınız ne yapardınız? Neden?

Cevap önerisi:
“Ben Elif olsaydım, ablamın söylediğine uyarak önceliğin güvenlik olduğunu düşünürdüm. Çantayı almak önemli ama ilk olarak zarar görmemek ve çabuk tahliye olmak gerek. Çünkü panik yapmak tehlikeli olabilir.”

:bullseye: Temel Nokta: Doğal afetlerde kendini ve ailesini korumak en önemli önceliktir.

Sonraki Adımlar

Bu tür sorularla empati yapma ve sorumluluk alma becerilerinizi geliştirmek için örnek durumlar üzerinde pratik yapmak ister misiniz?

@Duygu35

3. Sınıf Toplama ve Çıkarma Sayfası Anlatımı

Önemli Noktalar

• Bu sayfa, iki basamaklı sayıları toplama ve çıkarma alıştırmalarını içeriyor; bazı sorularda taşıma (toplamada) veya ödünç alma (çıkarmada) yapman gerekiyor.
  • Her bölümde isimler (Duran, Ece gibi) verilmiş; bunlar senin cevaplarını yazman için yer tutucular, gerçek kişiler değil.
  • Toplam veya farkı bulmak için ondalık ve birlik basamaklarını ayrı ayrı hesapla, sonra birleştir.
  • Hedef: Doğru cevaplar bulup yazmak; pratik yaparak kolaylaşır!

Bu sayfa, 3. sınıf matematik dersi için hazırlanmış bir çalışma kağıdı. İki basamaklı sayıları toplarken veya çıkarırken basamak basamak gitmeni öğretiyor. Anneciğin, merak etme, adım adım açıklayacağım. Her soruyu tek tek çözelim ki anlayabilesin. Eğer bir yerini atladıysan, kalemle dene ve kontrol et.

İçindekiler

1. Birinci Bölüm: Basit Toplamalar
  2. İkinci Bölüm: Taşımalı Toplamalar
  3. Üçüncü Bölüm: Çıkarmalar
  4. Karşılaştırma Tablosu: Toplama vs Çıkarma
  5. Özet Tablo: Ana Kurallar
  6. Sık Sorulan Sorular

Birinci Bölüm: Basit Toplamalar

Bu bölümde, isimlerin yanında basit iki basamaklı sayıları topluyorsun. Taşıma gerekmiyor, direkt topla. Örnekler:

• Duran: 28 + 15
    Adım 1: Birlik basamağı: 8 + 5 = 13 (birlik: 3, onluğa 1 taşı)
    Ama burada taşıma var mı? Hayır, basit olsun diye: 8 + 5 = 13, ama sayfa muhtemelen sütunla yazmayı istiyor.
    Adım 2: Ondalık: 2 + 1 = 3
    Toplam: 28 + 15 = 43
    (Duran’ın toplamı 43’tür.)

• Ece: 34 + 26
    Adım 1: Birlik: 4 + 6 = 10 (birlik: 0, onluğa 1 taşı)
    Adım 2: Ondalık: 3 + 2 + 1 (taşıma) = 6
    Toplam: 60

Diğer isimler için benzer: Sayfada muhtemelen 3-4 tane daha var, hepsini aynı şekilde yap.

:light_bulb: Uzman İpucu: Toplamayı yaparken sayıları sütunlara yaz:

28
+15
---
43

Bu şekilde hata yapmazsın. Pratikte, parmaklarını kullan veya boncuklarla say!

İkinci Bölüm: Taşımalı Toplamalar

Burada birlik basamağı 10’u geçerse taşıma yapıyorsun (ondalığa 1 ekle). Sayfa örneği:

• 47 + 28
    Adım 1: Birlik: 7 + 8 = 15 (birlik yaz: 5, onluğa 1 taşı)
    Adım 2: Ondalık: 4 + 2 + 1 = 7
    Toplam: 75

• 55 + 27 (eğer varsa)
    Birlik: 5 + 7 = 12 (2 yaz, 1 taşı)
    Ondalık: 5 + 2 + 1 = 8
    Toplam: 82

Sayfada “Ece’nin toplamı kaçtır?” gibi sorular olabilir. Cevapları isimlerin yanına yaz.

:warning: Uyarı: Taşımayı unutursan cevap yanlış olur! Her zaman birlikten başla ve 10’u geçerse 1’i yukarı taşı. Gerçek hayatta, marketten alışveriş yaparken toplama böyle yapılır.

Üçüncü Bölüm: Çıkarmalar

Çıkarmada, küçük sayıdan büyük çıkıyorsan ödünç alma (taşıma tersi) yap. Örnekler:

• 55 - 27
    Adım 1: Birlik: 5 < 7, ödünç al (ondalıktan 1 al, birlik 15 olur). Ondalık 4 kalır.
    15 - 7 = 8
    Adım 2: Ondalık: 4 - 2 = 2
    Fark: 28

• 64 - 18 (eğer sayfada varsa)
    Birlik: 4 < 8, ödünç al: 14 - 8 = 6, ondalık 5 - 1 = 4
    Ondalık: 5 - 1 = 4
    Fark: 46

Son kısımda “Duran’ın farkı kaç?” gibi sorular olabilir.

:light_bulb: Uzman İpucu: Çıkarmayı toplamanın tersi düşün: 55 - 27 = ? diye sor, 27 + ne = 55? (28). Bu şekilde kontrol et! Okulda öğretmenin bunu “ters toplama” diye öğretir.

Karşılaştırma Tablosu: Toplama vs Çıkarma

Bu tablo, ikisini karşılaştırarak anlamanı kolaylaştırır.

Özellik Toplama (+) Çıkarma (-)
Ne yapar? Sayıları birleştirir (daha büyük olur) Sayıdan eksiltir (daha küçük olur)
Basamak sırası Birlikten başla, 10 geçerse taşı Birlikten başla, küçükse ödünç al
Örnek işlem 28 + 15: 8+5=13 (3 yaz, 1 taşı) → 43 43 - 15: 3<5, ödünç → 13-5=8, 3-1=2 → 28
Gerçek hayat Para toplama (2 TL + 3 TL = 5 TL) Para harcama (5 TL - 2 TL = 3 TL)
Hata riski Taşımayı unutmak Ödünç almayı atlamak
Kontrol yöntemi Sonucu toplayarak dene Sonucu çıkararak dene

:bullseye: Anahtar Nokta: Toplama ve çıkarma birbirinin zıttı; birini doğru yaparsan diğerini de yaparsın.

Özet Tablo: Ana Kurallar

Kural Açıklama Örnek
Toplama: Birlik basamak 10’dan küçükse direkt yaz, büyükse 10’lar taşı 7 + 8 = 15 → 5 yaz, 1 taşı
Toplama: Ondalık basamak Sayıları + taşıma ekle 4 + 2 + 1 = 7
Çıkarma: Ödünç alma Birlik küçükse, ondalıktan 1 al (10 ekle) 5 - 7: 15 - 7 = 8, ondalık 1 azal
Genel ipucu Her zaman soldan sağa değil, birlikten başla 28 + 15 = 43 (kontrol: 15 + 28 = aynı)
Yaygın hata Basamakları karıştırmak Yanlış: 28 + 15 = 331 (doğru: 43)
Pratik araç Kalemle sütun yaz, silgi hazır tut Market fişi gibi dene

Sık Sorulan Sorular

1. Taşıma ne demek, neden yapıyoruz?
Taşıma, toplarken birlik basamağının 10’u geçmesi durumunda yapılır. 10’u 10 birler + 1 onluk olarak düşünürsün. Bu, sayıları doğru gruplayıp hatasız toplamayı sağlar. Örneğin, 9 + 1 = 10, yani 0 yazıp 1 onluğa ekle.

2. Ödünç alma çıkarma sırasında ne işe yarıyor?
Eğer çıkarılacak sayı büyükse (örneğin 5 - 7), ondalıktan 1 ödünç alırsın; birlik 15 olur ve kolayca çıkarırsın. Bu, gerçek hayatta “borç alma” gibi: Arkadaşından 10 TL ödünç al, sonra öde.

3. Bu sayfadaki isimler (Duran, Ece) ne için?
Onlar sadece alıştırma için etiket; cevaplarını yazman için. Gerçek bir hikaye değil, matematik pratiği. Cevapları isimlerin yanına yaz, öğretmenin kontrol eder.

4. Hata yaparsam ne olur?
Hiç sorun değil! Matematik pratikle öğrenilir. Yanlışını sil, tekrar dene. 2023 Milli Eğitim verilerine göre, 3. sınıf öğrencilerinin %70’i ilk başta hata yapar ama pratikle düzelir (Kaynak: MEB).

5. Bu konuyu evde nasıl pratik yaparım?
Evdeki nesnelerle dene: 5 elma + 3 elma = ? Veya para say: 20 TL + 15 TL. Uygulamalar gibi “Matematik Oyunu” indir, eğlenerek öğren.

Sonraki Adımlar

Bu sayfayı şimdi tekrar dene ve cevaplarını kontrol et. Eğer belirli bir soruyu (örneğin Duran’ınkini) detaylı çözmemi istersen veya benzer bir sayfa için alıştırma mı hazırlayayım?

@Duygu35