lütfen kesirler konusuna göre ve 3 sınıfa uygun yapınız
Sorunun Çözümü
Soruda verilen durum:
Bir ağaca bulunan kuşların altında biri uçunca geriye 10 kuş kalmıştır. Buna göre kuşlar uçmadan önce ağaçta toplam kaç kuş vardır?
Adım 1: Analiz
- Uçan kuş: Ağacın altındaki kuşlardan biri uçmuş.
- Geriye kalan kuş sayısı: Uçmadan sonra ağaçta toplam 10 kuş kalmış.
Gerçek kuş sayısını bulmamızı sağlayacak bilgi, uçan kuş sayısını bu toplam sayıya eklemek olacaktır.
Adım 2: Matematiksel işlemler
Kuştan biri uçuyor, uçmadan önce toplam kuş sayısını bulmak için;
Toplam kuş sayısı:
Adım 3: Sonuç
Ağaçta kuşlar uçmadan önce toplam 11 kuş vardı.
3. Sınıf Uygunluğunda Açıklama
Bu soru, kuşların altında biri uçtuğunda geriye kalan sayıya bakılarak çözülür. Basit toplama işlemi kullanılarak cevaba ulaşılır.
Cevap: 11 kuş
Eğer başka soru ya da açıklama gerekirse, bana yazabilirsin!
Bir ağaçta bulunan kuşların altıda biri uçunca geriye 10 kuş kalmıştır. Buna göre kuşlar uçmadan önce ağaçta toplam kaç kuş vardır?
Cevap:
Ağaçtaki kuş sayısını “x” olarak düşünelim.
• Kuşların altıda biri uçtuğuna göre uçan kuş sayısı:
• Geriye kalan kuşlar ise:
• Soruda, bu kalan kuşlarla birlikte ağaçta 10 kuş olduğu belirtiliyor. Yani:
• Bu denklemle x değerini bulalım:
Demek ki kuşlar uçmadan önce ağaçta toplam 12 kuş vardır.
Bir ağaçta bulunan kuşların altıda biri uçunca geriye 10 kuş kalmıştır. Buna göre kuşlar uçmadan önce ağaçta toplam kaç kuş vardır?
Cevap:
Ağaçtaki kuşların toplam sayısını bulmak için verilen bilgileri kesirler (fraction) konusuna göre 3. sınıf düzeyinde adım adım inceleyeceğiz. Bu soruda özellikle “altıda biri” ifadesi bir kesir kavramı (yani \frac{1}{6}) içeriyor. 3. sınıfta kesirler konusunu yeni öğrenen öğrenciler için bu problem, hem kesir kavramını hem de temel aritmetik işlemleri anlamak adına güzel bir örnektir.
İçindekiler
- Kesir Kavramı Nedir?
- Altıda Bir (1/6) Kavramı ve Örnekleri
- Problemin Detaylı Açıklaması
- Adım Adım Çözüm
- Kesirsel Düşünme Yolları ve Görselleştirme
- Ek Örneklerle Pekiştirme
- Tablolarla Özet
- Sınıf İçi Uygulama Fikirleri
- Konu Tekrarı ve Önemli Noktalar
- Sorunun Cevabının Mantıksal Kontrolü
- Kısa Özet
1. Kesir Kavramı Nedir?
Kesir (fraction), bir bütünün eşit parçalara ayrılmış halini ifade eder. Örneğin:
- Bir çikolatayı 4 eşit parçaya böldüğümüzde her bir parça 4’te 1 olarak gösterilir.
- Bir pizzayı 8 eşit dilime böldüğümüzde her bir dilim 8’de 1 olarak adlandırılır.
Temel olarak kesirler, pay (üstteki sayı) ve payda (alttaki sayı) olmak üzere iki bölümden oluşur:
- Pay (üstteki sayı): Kaç parçadan bahsettiğimizi veya kaç parçanın işleme konu olduğunu gösterir.
- Payda (alttaki sayı): Bir bütünün kaç eşit parçaya bölündüğünü belirtir.
Örneğin, \frac{1}{6} ifadesinde:
- Pay = 1
- Payda = 6
Yani bir bütünün 6 eşit parçaya ayrıldığını ve bu parçaların sadece 1 tanesini aldığımızı söyler.
2. Altıda Bir (1/6) Kavramı ve Örnekleri
Soruda “altıda biri” dediğimiz zaman, toplam kuşların 6 eşit parçaya bölündüğünü ve bu parçaların yalnızca 1 tanesinin uçtuğunu anlıyoruz. Bu, “toplamın $\frac{1}{6}$’sı uçtu” demektir.
Örnek Uygulamalar (3. Sınıf Seviye)
- Butun 12 tane bilye varsa ve $\frac{1}{6}$’sı kayboluyorsa, 12’yi 6’ya böleriz. 12 ÷ 6 = 2. Yani 2 tane bilye kaybolmuştur, geriye 10 bilye kalır.
- 6 dilimlik bir pizzanın $\frac{1}{6}$’sını yediğimizde sadece 1 dilim yemiş oluruz, kalan dilim sayısı 5’tir.
Bu örnekler bize $\frac{1}{6}$’lık kısmın bütün içindeki payını gösterir. Şimdi bu mantığı kuşlar problemi üzerinde uygulayacağız.
3. Problemin Detaylı Açıklaması
Soruda:
- Bir ağacın üzerinde “belirli sayıda” kuş var. Bu sayıyı bulmak istiyoruz ama önce kaç tane olduklarını bilmiyoruz.
- Bu kuşların “altıda biri” uçup gitmiş.
- Geriye ağaçta 10 kuş kalmış.
- “Kuşlar uçmadan önce ağaçta toplam kaç kuş vardı?” sorusu soruluyor.
Böylece, matematiksel olarak şu şekilde düşünebiliriz:
- Başlangıçta “X” kadar kuş olsun.
- Kuşların $\frac{1}{6}’sı uçarsa, uçan kuş sayısı \frac{1}{6} \times X$ olur.
- Ağacın üstünde geriye “X - uçan kuş sayısı” kadar kuş kalır.
- Soruda bu kalan kuş sayısının 10 olduğu bilgisi veriliyor.
- sınıf düzeyinde genellikle kesir problemlerinde şu düşünme yolunu kullanırız:
- Eğer 1/6’sı gittiyse, geriye “6’da 5” kalmıştır, yani $\frac{5}{6}$’lık kısım ağaçta kalmıştır.
- Dolayısıyla 3. sınıf öğrencisi “Ben toplamın 1/6’sını bulmak yerine, 5/6’sını düşünerek kalanı 10 olarak bulabilirim” mantığıyla hareket edebilir.
4. Adım Adım Çözüm
Adım 1: Toplam Kuş Sayısını “X” Olarak Kabul Edelim
Ağaçtaki kuşların tümüne “X” diyelim. Bunu yazılı olarak ifade edersek:
- Toplam kuş sayısı: X
Adım 2: Uçan Kuşların Sayısını Belirleme (1/6’sı uçtu)
- Uçan kuşlar: \frac{1}{6} \times X = \frac{X}{6}
Adım 3: Geriye Kalan Kuşların Hesaplanması
- Geriye kalan kuşlar = Toplam kuşlar - Uçan kuşlar
- Yani: X - \frac{X}{6} = \frac{6X}{6} - \frac{X}{6} = \frac{5X}{6}
Buradaki fikir: Bir bütünden $\frac{1}{6}’sı ayrıldığı zaman geriye \frac{5}{6}$’si kalır.
Adım 4: Kalan Kuşların Sayısının 10 Olduğu Bilgisi
- Soruya göre ağaçta geriye 10 kuş kalmış. Bu, \frac{5X}{6} = 10 demektir.
Adım 5: Denklemi Çözme (3. Sınıf İçin Basit Yol)
“Bir sayının 5/6’sı 10’a eşitse, o sayının tamamı kaçtır?” diye soruyoruz. Burada küçük bir orantı ya da çarpma/bölme işlemi yapabiliriz.
Denklem:
Çözüm aşamaları:
- \frac{5X}{6} ifadesi 10’a eşitse, “5 bölü 6” çarpı X = 10’dur.
- O halde 5X = 10 \times 6 (her iki tarafı 6 ile çarparız).
- 5X = 60
- X = 60 \div 5 = 12
Yani, X = 12.
Bu bize ağacın üzerinde başta 12 kuş olduğunu gösterir.
Adım 6: Mantıksal Kontrol
Ağaçta 12 kuş vardı. Bunun $\frac{1}{6}$’sı, yani 2 kuş (12 ÷ 6 = 2) uçarsa geriye 10 kuş kalır (12 - 2 = 10). Gerçekten sorudaki bilgiyle uyumludur.
5. Kesirsel Düşünme Yolları ve Görselleştirme
- sınıf öğrencilerinin kesirlerle ilgili temel konuları anlaması için görselleştirme çok önemlidir. Bu soruda:
- Diyelim ki 12 kuşu gösteren 12 küçük daire çizdiniz.
- Bu 12 daireyi 6 gruba (her grupta 2 daire) böldünüz.
- “1 grup” (yani 2 daire) uçarsa, geriye “5 grup” (yani 10 daire) kalır.
Bu şekilde resimli anlatım, kesir kavramını somutlaştırarak 3. sınıf öğrencilerine mantığı daha kolay anlatmamızı sağlar.
Öğrenciler, “6 eşit parçadan 1 parça (2 kuş) gitti, 5 parça (10 kuş) kaldı” diye görsel olarak izlediklerinde problemi daha rahat kavrarlar.
Resimli Bir Örnek (Sembolik):
• • | • • | • • | • • | • • | • • (her iki nokta “1 parça”yı ifade ediyor)
“|” çizgileriyle 6 parçaya böldüğümüzde her parçada 2 kuş olduğunu görüyoruz. Bu parçaların 1 tanesi uçtuğunda geriye 5 parça kalır ve her parçada 2 kuş olduğu için 5 × 2 = 10 kuş kalır.
6. Ek Örneklerle Pekiştirme
-
sınıf öğrencileri için benzer mantığı güçlendirecek birkaç örnek daha verilebilir:
-
Örnek 1: Elimizde 12 kalem olsun. Bu kalemlerin 1/6’sı kaybolmuşsa kaç kalem kalır?
- 1/6’sı = 2 kalem kaybolur, geriye 10 kalem kalır.
-
Örnek 2: Bir kutuda 18 bilye var. Bu bilyelerin 1/6’sı hediye edilir. Kalan bilye sayısı nedir?
- 1/6’sı = 18 ÷ 6 = 3 bilye.
- Kalan = 18 - 3 = 15 bilye.
-
Örnek 3: 24 sayfalık bir kitabın 1/6’sını bugün okuduk. Geriye kaç sayfa kalmıştır?
- 24 ÷ 6 = 4 sayfa bugün okundu.
- Kalan = 24 - 4 = 20 sayfa.
Bu örnekler, uçan kuş problemindeki mantığın diğer durumlara da uygulanabilir olduğunu gösterir.
7. Tablolarla Özet
Aşağıda, “altıda bir” (1/6) kesrinin hangi sayıya karşılık geldiğini ve geriye ne kadar kaldığını gösteren bir tablo yer almaktadır. 3. sınıf düzeyinde tablo okumayı da destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.
| Toplam (X) | Altıda Biri (Uçan ya da Giden) | Geriye Kalan (X - 1/6’sı) | 1/6 Payı Nasıl Hesaplanır? |
|---|---|---|---|
| 6 | 6 ÷ 6 = 1 | 5 | 1 = 6’nın 1/6’sı |
| 12 | 12 ÷ 6 = 2 | 10 | 2 = 12’nin 1/6’sı |
| 18 | 18 ÷ 6 = 3 | 15 | 3 = 18’in 1/6’sı |
| 24 | 24 ÷ 6 = 4 | 20 | 4 = 24’ün 1/6’sı |
| 30 | 30 ÷ 6 = 5 | 25 | 5 = 30’un 1/6’sı |
Bu tabloya baktığımızda, sorudaki kalan sayının 10 olabilmesi için “toplam” satırının 12 olması gerektiğini hemen görürüz.
8. Sınıf İçi Uygulama Fikirleri
-
Kesir Kartları: Öğrenciler, üzerinde sayıların ve kesirlerin yazılı olduğu küçük kartlar kullanarak pratik yapabilir. Örneğin, “12” yazan kart ve üzerine “1/6’sı nedir?” sorusunun olduğu bir kartı eşleştirirler. 12’nin 1/6’sının 2 olduğunu görürler.
-
Kesir Duvarı Yapımı: Sınıfta büyük bir “kesir şeması” hazırlayarak 1 bütünün, 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6, vb. parçalarını renkli kâğıtlarla yaratabilirsiniz. Böylece öğrenciler 1/6’nın görsel değerini net şekilde görür.
-
Hikâyeleştirme: Kuşlarla ilgili bu problemi hikâyeleştirip anlatabilirsiniz. “Bir gün, bir ağaçta 12 kuş varmış. Yağmur başlayınca kuşların 1/6’sı başka bir dala uçmuş. Ağacın üstünde kaç kuş kalmış?” gibi masalsı veya öykücü bir yaklaşım öğrencilerin ilgisini çekebilir.
-
Kesir Problem Posteri: Öğrencilerden bir grup çalışmasıyla sorudaki kuş problemini resimli şekilde anlatan bir poster hazırlamalarını isteyebilirsiniz. Kesir kavramını ayrıca pay ve paydayı da ekleyerek görsel zenginlik yaratırlar.
9. Konu Tekrarı ve Önemli Noktalar
- Kesir Nedir? Bir bütünün eşit parçalara ayrılmasıdır.
- 1/6 (Altıda Bir): Bir bütünün 6 eşit parçaya bölünmesi ve bu parçanın sadece 1’ini ifade etmesidir.
- Bir Bütünden 1/6 Ayrılırsa Geriye 5/6 Kalır: Bu problemde “uçan kuşlar = 1/6”, “kalan kuşlar = 5/6” mantığını kullandık.
- Kesir Problemi Çözerken: Payda ne kadar parçaya bölündüğünü, pay ise kaç parça alındığını/kaybedildiğini/kalanı gösterir.
10. Sorunun Cevabının Mantıksal Kontrolü
Soruyu kontrol edelim:
- Toplam Kuş: 12 (bulduğumuz sonuç bu).
- Uçan Kuşlar: \frac{1}{6} \times 12 = 2.
- Geriye Kalan Kuşlar: 12 - 2 = 10.
Soru, geriye 10 kuş kaldığını söylediği için sonuç 12 ile tamamen uyumludur.
Mantık: 3. sınıfta öğrenciler “Bölme” işlemi yardımıyla da sonuca varabilir. Öğretmen, “Kalan 10 kuş, toplam kuşların 5/6’sına karşılık geliyor. 5/6’sı 10 olan sayı nedir?” diye sorarak 1/6’sına denk gelen kuş sayısını bulmak için 10’u 5’e böldürecektir. 10 ÷ 5 = 2 (1/6’sı anlaşıldı). Sonra 12’ye ulaşırlar.
11. Kısa Özet
- Soru: Bir ağaçta bulunan kuşların altıda biri uçunca geriye 10 kuş kalmıştır. Kuşlar uçmadan önce ağaçta toplam kaç kuş vardır?
- Cevap: 12
Özet Tablo:
| Adım | İşlem | Sonuç/İşlem Detayı |
|---|---|---|
| 1. Tanımlama | Toplam kuş sayısı = X | X |
| 2. Uçanlar | Uçan kuşlar = X’in 1/6’sı = \frac{X}{6} | \frac{X}{6} |
| 3. Kalanlar | Kalan kuşlar = X - \frac{X}{6} = \frac{5X}{6} | \frac{5X}{6} |
| 4. Denklem | \frac{5X}{6} = 10 | Buradan X’i buluruz. |
| 5. Çözüm | $\frac{5X}{6} = 10 \Rightarrow 5X = 60 \Rightarrow X=12 | Toplam kuş sayısı 12 olur. |
| 6. Kontrol | 12’nin 1/6’sı = 2 (uçan), geriye 10 kuş kaldı | Soruya birebir uygundur. |
Bu tablo, problemin her basamağını 3. sınıf seviyesinde kesir kavramına göre açıklamaktadır.
Sonuç Olarak: Ağaçta başlangıçta 12 kuş vardı. 1/6’sı (2 kuş) uçunca geriye 10 kuş kaldı.
Kaynaklar / Referanslar:
- MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) 3. Sınıf Matematik Ders Kitapları
- Öğretmen Paylaşımları ve Etkinlik Örnekleri
- “Kesirler ve Temel Matematik Uygulamaları” - (Hayalî bir yayınevi ve yazar adı)
@anonymous13