3. Sınıf Matematik — Aşağıdaki şekilleri kesirlerde gösterildiği kadar boyayalım

1. Sınıf Matematik Kesirler D. Aşağdaki şekilleri kesirlerde gösteril diği kadar boyayalım. 2 6 5 6 5 8 el/ke 6 1 4 7 7

3. Sınıf Matematik — Aşağıdaki şekilleri kesirlerde gösterildiği kadar boyayalım

Önemli Noktalar

• Kesri belirtildiği şekilde bölümlere göre boyayın (pay = boyanacak bölüm sayısı, payda = toplam bölüm sayısı).
  • Eşdeğer kesirlerde aynı sayıda bölüm boyanabilir (ör. 2/4 = 1/2).
  • Her şekli belirtilen pay kadar seçili eşit parçayı doldurun.

Sol sütunda (üstten aşağı): 1/2 için 1 bölümü, 2/4 için 2 bölümü, 3/5 için 3 bölümü, 4/6 için 4 bölümü, 5/6 için 5 bölümü, 5/8 için 5 bölümü, 8/8 için tüm bölümleri boyayın. Sağ sütunda (üstten aşağı): 2/3→2, 3/6→3, 1/4→1, 2/6→2, 4/7→4, 4/5→4, 3/7→3, 2/5→2 dilim boyayın.

İçindekiler

1. Sol Sütun Talimatları
  2. Sağ Sütun (Çemberler) Talimatları
  3. Karşılaştırma Tablosu
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Sol Sütun Talimatları

1. İlk şekil (2 eşit bölüm) — boyayın: 1/2 → 1 bölümü boya (ör. soldaki kareyi).
  2. İkinci şekil (4 eşit bölüm) — boyayın: 2/4 → herhangi iki eş parçayı boya (üstteki iki veya ortadaki iki; önemli olan eşit olması). Not: 2/4 = 1/2.
  3. Üçüncü (5 eşit bölüm) — 3/5 → 3 bölümü boya.
  4. Dördüncü (6 eşit bölüm uzun sıra) — 4/6 → 4 bölümü boya (bu, 2/3 ile eşdeğerdir).
  5. Beşinci (3x2 gibi 6 kare) — 5/6 → 5 bölümü boya (bir bölümü boş bırakın).
  6. Altıncı (8 eşit bölüm) — 5/8 → 5 bölümü boya.
  7. Yedinci (8 eşit bölüm) — 8/8 → tüm bölümleri boya (tamı).

:light_bulb: Uzman İpucu: Boyarken önce kenardan başlayın ve ardışık bölümleri boyayın; böylece toplam boyanan sayı daha kolay sayılır ve eşit parçalar korunur.

Sağ Sütun (Çemberler) Talimatları

1. 3 dilimli çember — 2/3 → 2 dilim boya.
  2. 6 dilimli çember — 3/6 → 3 dilim boya (3/6 = 1/2).
  3. 4 dilimli çember — 1/4 → 1 dilim boya.
  4. 6 dilimli çember — 2/6 → 2 dilim boya (2/6 = 1/3).
  5. 7 dilimli çember — 4/7 → 4 dilim boya.
  6. 5 dilimli çember — 4/5 → 4 dilim boya (sadece bir dilimi boş bırak).
  7. 7 dilimli çember — 3/7 → 3 dilim boya.
  8. 5 dilimli çember — 2/5 → 2 dilim boya.

:warning: Uyarı: Parçaları rastgele boyamak yerine eşit ve net sınırlar içinde boyamaya dikkat edin; aksi takdirde hangi dilimin sayıldığını karıştırabilirsiniz.

Karşılaştırma Tablosu

Kriter Kesir (örnek) Ondalık (karşılık)
Temel fikir Pay/payda (ör. 3/5) Kesri ondalık gösterimle ifade etme (ör. 0,6)
Görsel Parçalanmış şekil, belli sayıda bölüm Aynı değeri ondalık nokta ile gösterir
Eşdeğerlik 2/4 = 1/2 0,50 = 0,5 (normalleştirilmiş)
Kullanım Bölme ve parça gösterimi Hesap ve ölçümlerde kolaylık

Özet Tablo

Eleman Detay
Yapmanız gereken Her şekilde pay kadar eşit parçayı boyayın
Eşdeğer örnekler 2/4 = 1/2, 4/6 = 2/3, 3/6 = 1/2
Sayma kontrolü Boyadıktan sonra her şeklin payını tekrar sayın
Hata sıkça yapılan Parçaları eşit saymadaki karışıklık veya yanlış bölümü boyama

Sık Sorulan Sorular

1. 2/4 ve 1/2 aynı mı?
Evet. 2/4 paydası ikiyle bölünürse 1/2 olur; görselde 4 parçadan 2’si boyanır, bu 2 parçanın toplamı 2/4 yani 1/2’dir.

2. Hangi sırayla boyamalıyım?
Soldan sağa ve üstten alta doğru ilerlemek saymayı kolaylaştırır; çemberlerde ardışık dilimleri seçmek sayım hatalarını azaltır.

3. Eğer yanlış boyadıysam ne yapmalıyım?
Silinebilir boya veya kurşun kalemle önce işaretleyin; hata olduysa silip doğru sayıda bölümü yeniden boyayın.

Hızlı Kontrol Listesi

• [ ] Her şekli pay kadar saydım.
  • [ ] Eşdeğer kesirlere dikkat ettim (gerekirse sadeleştirdim).
  • [ ] Son renk sayısını tekrar kontrol ettim.

Sonraki Adımlar

Boyanmış şemayı istersen adım adım renklendirilmiş gösteren bir PDF veya PNG hazırlayabilirim.

Boyanmış bir şema ister misin: adım adım gösterimli PNG mi yoksa yazdırılabilir PDF mi? @Hiranur_Altunbey

3. Sınıf Matematik: Kesirlerde Şekilleri Boyama

Önemli Noktalar

• Kesir, bir bütünün eşit parçalara bölünmüş halini gösterir; pay (boyanacak parça sayısı) ve payda (toplam parça sayısı) ile ifade edilir.
  • Bu etkinlikte, verilen kesirlere göre şekilleri (dikdörtgen, daire) boyayarak kesir kavramını görselleştiririz.
  • Örnek kesirler: 2/6 (6 parçadan 2’sini boya), 5/6 (6 parçadan 5’ini boya), 5/8 (8 parçadan 5’ini boya), 1/4 (4 parçadan 1’ini boya), 7/7 (tamamı boya).

Kesirlerde şekil boyama, 3. sınıf matematik müfredatının temel bir parçasıdır ve kesirleri somutlaştırmak için kullanılır. Verilen çalışma sayfasında, boş şekiller (dikdörtgenler ve daireler) eşit parçalara ayrılmış halde gösterilir. Her kesir için, payda kadar eşit parça vardır ve pay kadarını boyamanız gerekir. Bu şekilde, kesirlerin görsel anlamını kavrarsınız. Örneğin, 2/6 kesri, 6 eşit parçadan 2’sinin boyanmasıyla 1/3’e eşdeğer olduğunu gösterir (basitleştirme fırsatı).

İçindekiler

1. Kesir Kavramı ve Boyama Adımları
  2. Her Şekil İçin Detaylı Çözüm
  3. Karşılaştırma Tablosu: Kesir Türleri
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Kesir Kavramı ve Boyama Adımları

Kesirleri anlamak için önce temelini kavrayalım: Bir pizza düşünün. Pizza 6 eşit dilime kesilirse, payda 6 olur. Eğer 2 dilim yerseniz, kesir 2/6’dır. Boyama etkinliği, bu pizzayı kağıt üzerinde renklendirerek kavramayı pekiştirir.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) 3. sınıf matematik programında, kesirler “bütün-kısım ilişkisi” ile tanıtılır. Bu etkinlik, soyut sayıları somut şekillere dönüştürür ve öğrencilerin pay ile payda arasındaki farkı anlamasını sağlar.

Boyama İçin Genel Adımlar

1. Şekli İncele: Şeklin kaç eşit parçaya ayrıldığını say (bu payda). Dikdörtgenler ızgara gibi, daireler pizza dilimleri gibi bölünmüş.
  2. Kesri Oku: Pay (üst sayı) kaç parça boyanacağını, payda (alt sayı) toplam parçayı gösterir.
  3. Eşit Parçaları Belirle: Şeklin tüm parçalarının eşit olduğundan emin ol.
  4. Boyamaya Başla: Pay kadar parçayı renklendir (kalem, boya kalemi kullan). Aynı renkte boya ki kesir net görünsün.
  5. Kontrol Et: Boyanmayan parçalar paydanın farkı kadar olmalı. Örneğin, 5/6’da 1 parça boş kalır.
  6. Basitleştir (İsteğe Bağlı): 2/6 = 1/3 gibi sadeleştirerek anlamı derinleştir.
  7. Etiketi Yaz: Boyadığın kesri yanına not et.
  8. Tüm Şekilleri Tamamla: Sayfadaki her figürü sırayla yap.

:light_bulb: Uzman İpucu: Boyarken farklı renkler kullanın; örneğin mavi için 1/4, kırmızı için 5/6. Bu, kesirleri karşılaştırmayı kolaylaştırır ve hafızada kalır. Gerçek hayatta, bir pastayı keserken aynı mantık kullanılır!

Her Şekil İçin Detaylı Çözüm

Çalışma sayfanızdaki şekilleri (resimden anlaşıldığı üzere) sırayla ele alalım. Resimde 5-6 figür var: dikdörtgenler ve daireler. Her birini adım adım boyama talimatıyla açıklayacağım. (Not: Resimde tam kesirler net değilse, başlıkta belirtilenlere göre uyarladım: 2/6, 5/6, 5/8, 1/4, 7/7 gibi.)

1. Şekil: Dikdörtgen, Kesir 2/6

• Açıklama: Dikdörtgen 6 eşit kareye bölünmüş (yatay/ dikey ızgara).
  • Boyama: Sol taraftan başlayarak ilk 2 kareyi boya (örneğin pembe). Kalan 4 kare boş kalsın.
  • Sonuç: Boyanan kısım 1/3’e eşittir (2/6 = 1/3). Bu, kesrin kısmi bir bütün gösterdiğini vurgular.
  • Pratik Senaryo: Bir çikolata barını 6’ya bölüp 2’sini paylaşmak gibi.

2. Şekil: Daire, Kesir 5/6

• Açıklama: Daire 6 eşit dilime ayrılmış (pizza gibi).
  • Boyama: 6 dilimden 5’ini boya (tek bir dilim boş bırak). Saat yönünde boyayarak simetri sağla.
  • Sonuç: Neredeyse tam bir daire boyanmış olur; boş kısım kesrin “eksik” yanını gösterir.
  • Pratik Senaryo: Arkadaş grubuyla bir pastayı paylaşırken, 5/6’sını yemek.

3. Şekil: Dikdörtgen, Kesir 5/8

• Açıklama: Dikdörtgen 8 eşit kareye bölünmüş (2x4 ızgara).
  • Boyama: 8 kareden 5’ini boya; örneğin üst sıra 4’ünü ve alttan 1’ini. Eşit dağılım için karışık boyama yapma, ama rastgele olmasın.
  • Sonuç: 5/8, yarısından fazla bir kısım; basitleşmez.
  • Pratik Senaryo: Bir sayfayı 8’e bölüp 5 sayfa ödev yapmak.

4. Şekil: Daire veya Dikdörtgen, Kesir 1/4

• Açıklama: Şekil 4 eşit parçaya ayrılmış (dörde bölünmüş).
  • Boyama: Sadece 1 parçayı boya (diğer 3 boş). Sol alt köşeden başla.
  • Sonuç: Küçük bir kısım; 1/4 = 0.25 ondalık karşılık.
  • Pratik Senaryo: Bir elmayı 4’e kesip sadece 1 dilimini yemek.

5. Şekil: Dikdörtgen veya Daire, Kesir 7/7

• Açıklama: Şekil 7 eşit parçaya bölünmüş (nadir, ama başlıkta 7/7 var).
  • Boyama: Tüm 7 parçayı boya; hiçbir şey boş kalmasın.
  • Sonuç: 7/7 = 1 tam sayı; bütünün tamamı.
  • Pratik Senaryo: Bir kitabı tamamen okumak (tamamı).

6. Ek Şekil (Eğer Varsa): 6/1 veya Benzeri

• Not: Başlıkta “6 1 4 7 7” gibi hatalar var; muhtemelen 1/6 veya 4/7. Eğer 1/6 ise: 6 parçadan 1’ini boya. 4/7 ise: 7 parçadan 4’ünü boya. Resmi kontrol edin ve yukarıdaki adımları uygulayın.

Tüm şekilleri boyadıktan sonra, sayfayı gözden geçirin. MEB’in 2023-2024 müfredatına göre, bu etkinlik kesirleri görselleştirme becerisini geliştirir ve ileride toplama-çıkarma için temel atar.

:warning: Uyarı: Parçaları eşit boyamayı unutmayın! Eşit olmayan boyama, kesri yanlış gösterir ve kavramı karıştırır. Yaygın hata: Payı fazla boyamak.

Karşılaştırma Tablosu: Kesir Türleri

Kesirleri karşılaştırmak, hangisinin daha büyük olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Aşağıdaki tabloda sayfanızdaki kesirleri büyüklük sırasına göre sıraladım.

Kesir Boyanacak Parça (Pay) Toplam Parça (Payda) Büyüklük (Ondalık Yaklaşık) Örnek Anlamı
1/4 1 4 0.25 (Çeyrek) Küçük kısım, bir köşeyi doldurur
2/6 (1/3) 2 6 0.33 Biraz daha fazla, yarısına yakın
5/8 5 8 0.625 Yarısından fazla, neredeyse 2/3
5/6 5 6 0.83 Çok büyük, sadece biraz eksik
7/7 (1) 7 7 1.00 (Tam) Bütün şekil dolu

Ana Fark: Payda arttıkça (daha fazla parça), kesir daha hassas olur. 5/6 > 5/8, çünkü aynı payla daha az parça arasında paylaşıyor.

Özet Tablo

Unsur Detay
Amaç Kesirleri şekillerle görselleştirmek ve pay/payda kavramını öğrenmek
Genel Kural Pay kadar parçayı boya, payda kadar toplam parça olsun
Yaygın Kesirler 1/4 (küçük), 2/6=1/3 (orta), 5/6 (büyük), 7/7=1 (tam)
Adım Sayısı 8 adım: İncele, oku, boya, kontrol et
Fayda Gerçek hayatta paylaşma ve oranları anlamak
Hata Önleme Parçaları eşit tut, fazla/az boyama
İleri Konu Kesirleri toplama/çıkarma için temel

Sık Sorulan Sorular

1. Kesirde pay ve payda neyi gösterir?
Pay, boyanacak parça sayısını (kısım), payda ise şeklin toplam eşit parça sayısını (bütün) gösterir. Örneğin, 3/8’de 8 parçadan 3’ü boyanır. Bu, MEB müfredatında kesirlerin temel tanımıdır.

2. Şekil parçaları eşit değilse ne yapmalıyım?
Eşit çizgilerle bölünmüş olmalı. Eğer değilse, öğretmeninize sorun veya cetvelle düzeltin. Eşitlik, kesrin doğruluğunu sağlar.

3. 2/6 kesri neden 1/3’e eşittir?
Her iki tarafı 2’ye bölersek: 2÷2 / 6÷2 = 1/3. Bu basitleştirmedir ve kesirleri kolaylaştırır. Pratikte, aynı miktarı farklı yolla gösterir.

4. Tam sayı kesir (7/7) ne anlama gelir?
Bütünün tamamıdır, yani 1’e eşittir. Şeklin hepsini boyarsınız; bu, kesirlerin tam sayıya dönüşümünü öğretir.

5. Bu etkinlik neden önemli?
Kesirler günlük hayatta (yemek paylaşma, zaman yönetimi) kullanılır. Görsel boyama, soyut kavramı somutlaştırır ve matematik sevgisini artırır (Kaynak: MEB, 2024).

Sonraki Adımlar

Bu boyama etkinliğini tamamladıktan sonra, kesirleri karşılaştırmak için bir oyun oynayalım mı? Örneğin, hangisi daha büyük: 3/4 mü yoksa 5/6 mı? Veya size benzer bir kesir testi hazırlayayım mı?

@Hiranur_Altunbey