3 KPSS Lisans Venedikli denizciler, soda ve güherçile ticareti yaparken bir kiyıda demirler

3 KPSS Lisans
Drken
Yidziarde
Trinca)
ettiler:
Venedikli denizciler, soda ve güherçile ticareti yaparken
bir kiyıda demirler. Dernirledikleri kryı, silis kumu ve
kireçle dolu bir yerdir. Venedikliler geceleri bu maddeleri
karıştırarak ates yakar ve etrafinda toplanmaya başlar.
Bu parçada numaralanmıs sözcüklerden hangisi
filimsi değildir?
A) I
B) II
C) II
D) IV
E) V
2024) Kess Ortsbgrela
CIRIYOR

Parçada Numaralanmış Sözcüklerin Fiilimsi Açısından Değerlendirilmesi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — I Numaralı Sözcüğü İnceleme (yaparken)

• “yaparken” sözcüğü, fiil köküne gelen “-ken” zarf-fiil ekini almıştır ve eylemin zamanını belirten bir zarf-fiil (bağ-fiil) görevi üstlenmiştir. Dolayısıyla fiilimsidir.

Adım 2 — II Numaralı Sözcüğü İnceleme (Demirledikleri)

• “Demirledikleri” sözcüğü, fiil gövdesine gelen “-dık / -dik” sıfat-fiil ekini almıştır. “Demirledikleri kıyı” tamlamasında ismi nitelediği için sıfat-fiil (ortaç) görevindedir. Dolayısıyla fiilimsidir.

Adım 3 — III Numaralı Sözcüğü İnceleme (karıştırarak)

• “karıştırarak” sözcüğü, fiil gövdesine gelen “-arak / -erek” zarf-fiil ekini almıştır ve eylemin nasıl yapıldığını bildiren bir zarf-fiil görevindedir. Dolayısıyla fiilimsidir.

Adım 4 — IV Numaralı Sözcüğü İnceleme (yakar)

• Cümle yapısı incelendiğinde: “Venedikliler geceleri bu maddeleri karıştırarak ateş yakar ve etrafında toplanmaya başlar.” şeklinde “ve” bağlacıyla bağlanmış iki yüklemli bir sıralı/bağlı cümle bulunmaktadır.
  • Buradaki “yakar” sözcüğü, geniş zaman eki (-ar) ile çekimlenmiş bir çekimli fiildir (yüklem); fiilimsi değildir.

Adım 5 — V Numaralı Sözcüğü İnceleme (toplanmaya)

• “toplanmaya” sözcüğü, fiil gövdesine gelen “-ma / -me” isim-fiil ekini almıştır. Dolayısıyla isim-fiil (ad-eylem) görevindedir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. I (yaparken) — Zarf-fiildir.
:cross_mark: B. II (Demirledikleri) — Sıfat-fiildir.
:cross_mark: C. III (karıştırarak) — Zarf-fiildir.
:white_check_mark: D. IV (yakar) — Geniş zamanla çekimlenmiş çekimli fiildir (yüklem).
:cross_mark: E. V (toplanmaya) — İsim-fiildir.

Adım 7 — Son Doğrulama

• Fiilimsiler kip ve şahıs eki alarak doğrudan yüklem olan çekimli fiillerle karıştırılmamalıdır. IV numaralı sözcük zaman eki (geniş zaman) alarak bağımsız bir eylemi bildirmiş ve çekimli fiil olarak kullanılmıştır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D) IV
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Fiilimsiler ile çekimli fiilleri ayırt etme konusunda pratik yapabilmeniz için benzer bir KPSS soru kalıbı daha çözmemi ister misiniz?