- Aşağdaki ardişık çikarma işlemle- rini bölme işlemi şeklinde göstere- lim. a. 15-5 = 10 b. 10-5 -5 5-5- 0 16- 4 = 12 12- 4 = 8 8-4= 4 4-4 = 0
Ardışık Çıkarma İşlemlerini Bölme İşlemi Şeklinde Gösterme
Önemli Noktalar
- Ardışık çıkarma, bir sayıdan aynı değeri birden fazla kez çıkarmakla bölme arasındaki ilişkiyi gösterir: Kaç kez çıkarılabildiğini bulmak bölme sonucudur.
- 15 - 5 - 5 - 5 = 0 gibi işlemler, 15 ÷ 5 = 3 anlamına gelir (5, 15’ten 3 kez çıkar).
- Bu kavram, bölmenin tekrarlanan çıkarma olarak anlaşılmasını sağlar ve ilkokul matematiğinde temel bir beceridir.
Ardışık çıkarma işlemlerini bölme işlemine dönüştürmek, sayının kaç kez belirli bir değerden çıkarılabildiğini hesaplamaktır. Örneğin, 15’ten 5’i üç kez çıkarıp 0’a ulaşırsak, bu 15 ÷ 5 = 3 olur. Bu yöntem, bölmeyi somutlaştırmak için kullanılır ve çocukların soyut kavramları anlamasına yardımcı olur (Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Matematik Müfredatı, 2024).
İçindekiler
- Temel Kavramlar
- Adım Adım Çözüm Yöntemi
- Örnek Çözümler: a ve b Şıkları
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
Temel Kavramlar
Ardışık çıkarma, bir sayıdan aynı değeri tekrar tekrar çıkarmaktır. Bu işlem, bölmenin pratik bir açıklamasıdır:
- Bölme = Bir sayıyı (bölünen) başka bir sayıya (bölen) kaç kez sığdırabildiğimizi bulmak.
- Örnek Analoji: Bir kutuda 15 elma var ve her seferinde 5 elma alıyorsun. Kaç kez alabilirsin? 3 kez (çünkü 5 × 3 = 15). Kalan 0 olursa tam bölünme olur.
Bu ilişki, matematiğin temel taşlarından biridir. Gerçek hayatta, 15 TL’niz varsa ve her oyuncağa 5 TL veriyorsanız, kaç oyuncak alabilirsiniz? 15 ÷ 5 = 3.
Uzman İpucu: Çocuklara bu kavramı öğretirken, nesnelerle (elma, kalem) somutlaştırmak en iyisidir. Soyut sayılar yerine gerçek objeler kullanın ki kalıcı olsun.
Adım Adım Çözüm Yöntemi
Ardışık çıkarma işlemlerini bölmeye dönüştürmek için şu adımları izleyin:
- Başlangıç sayısını ve çıkarılan değeri belirleyin: Bölünen (büyük sayı) ve bölen (çıkarılan sayı).
- Kaç kez çıkarıldığını sayın: İşlemde kaç kez aynı değeri çıkardığınızı bulun (kalan 0 olana kadar).
- Bölme işlemini yazın: Bölünen ÷ Bölen = Çıkarma sayısı.
- Kontrol edin: Bölme sonucunu çarpma ile doğrulayın (bölen × sonuç = bölünen).
Genel Formül:
Eğer N sayısından M’yi K kez çıkarıp 0’a ulaşırsak:
Uyarı: Eğer kalan 0 olmazsa (tam bölünmezse), bölüm tam sayı olmaz. Örneğin, 17 ÷ 5 = 3 kalan 2 (17 - 5 - 5 - 5 = 2). Sorunuzda kalan 0 olduğu için tam bölme.
Örnek Çözümler: a ve b Şıkları
Resimdeki kutucuklara göre, ardışık çıkarma işlemlerini bölme olarak gösterelim.
a Şıkkı: 15 - 5 = 10, 10 - 5 = 5, 5 - 5 = 0
- Çıkarılan değer: 5 (3 kez).
- Başlangıç: 15.
- Bölme: 15 ÷ 5 = 3.
- Kontrol: 5 × 3 = 15 (doğru).
Kutucuğa yazılacak:
b Şıkkı: 16 - 4 = 12, 12 - 4 = 8, 8 - 4 = 4, 4 - 4 = 0
- Çıkarılan değer: 4 (4 kez).
- Başlangıç: 16.
- Bölme: 16 ÷ 4 = 4.
- Kontrol: 4 × 4 = 16 (doğru).
Kutucuğa yazılacak:
Anahtar Nokta: Bu işlemler, bölmenin “paylaşma” veya “ölçme” anlamını vurgular. a şıkkında 15’i 5’lik gruplara ayırınca 3 grup olur.
Pratik Senaryo
Diyelim ki 15 şekeriniz var ve arkadaşlarınıza her seferinde 5’er tane veriyorsunuz. Kaç arkadaşınıza verebilirsiniz? 3 arkadaş (tam olarak). Bu, sınıf ortamında oyunla öğretilebilir.
Özet Tablo
| Unsur | a Şıkkı (15’ten 5 Çıkarma) | b Şıkkı (16’dan 4 Çıkarma) |
|---|---|---|
| Ardışık Çıkarma | 15 - 5 - 5 - 5 = 0 | 16 - 4 - 4 - 4 - 4 = 0 |
| Çıkarma Sayısı | 3 kez | 4 kez |
| Bölme İşlemi | 15 ÷ 5 = 3 | 16 ÷ 4 = 4 |
| Çarpma Kontrolü | 5 × 3 = 15 | 4 × 4 = 16 |
| Kalan | 0 (tam bölme) | 0 (tam bölme) |
Sık Sorulan Sorular
1. Ardışık çıkarma ile bölme arasındaki fark nedir?
Ardışık çıkarma, işlemi adım adım gösterir (tekrarlanan eylem). Bölme ise sonucu doğrudan verir (kaç kez sığdığını). İkisi aynı şeyi farklı yolla ifade eder: Çıkarma, bölmenin somut hali.
2. Eğer kalan sıfır olmazsa ne yapmalıyız?
Kalan varsa, bölüm tam sayı + kalan olarak yazılır. Örneğin, 17 - 5 - 5 - 5 = 2 ise, 17 ÷ 5 = 3 kalan 2. Bu, tam bölünmeyen durumları öğretir.
3. Bu kavramı günlük hayatta nerede kullanırız?
Para paylaşmada (15 TL’yi 5’er TL’ye bölmek), malzeme kesmede (16 metre kumaşı 4’er metreye bölmek) veya grup oluşturmada. Matematik, hayatı kolaylaştırır!
4. Çocuklar bu konuyu nasıl daha iyi anlar?
Nesnelerle pratik yapın: Kalemleri gruplara ayırın. Görsel modeller (çizimler) soyutluğu azaltır (Kaynak: Piaget’in Bilişsel Gelişim Teorisi).
Sonraki Adımlar
Bu işlemi pekiştirmek için benzer bir örnek çözelim mi, yoksa bölme ile çarpma ilişkisini daha detaylı bir quiz ile test edelim mi?
3. Aşağıdaki ardışık çıkarma işlemlerini bölme işlemi şeklinde gösterelim
Önemli Noktalar
- Ardışık çıkarma, aynı sayıyı tekrar tekrar çıkarmaktır; bu işlem bölmenin tekrarlı yazımıdır.
- Çıkarma kaç kez yapıldıysa, bu sayı bölüm (quotient) olur; eğer sonuç 0 ile bitiyorsa kalan (remainder) = 0’dır.
- Bu sorularda amaç çıkarma adımlarını sayıp doğrudan bölme işlemine çevirmektir.
Doğrudan cevap (özet): a) 15 ÷ 5 = 3 çünkü 5 çıkarma işlemi üç kez yapıldığında 0 elde edilir. b) 16 ÷ 4 = 4 çünkü 4 çıkarma işlemi dört kez yapıldığında 0 elde edilir. Ardışık çıkarma, bölmenin pratik bir temsilidir.
İçindekiler
Çözüm — a
Verilen ardışık çıkarma:
- 15 − 5 = 10
- 10 − 5 = 5
- 5 − 5 = 0
Bu, 5 sayısını art arda kaç kez çıkardığımızı gösterir: üç kez. O halde bölme olarak yazılır:
- 15 ÷ 5 = 3
Pro Tip: Ardışık çıkarma adımlarını saymak (burada 3 adım) doğrudan bölüm değerini verir. Eğer son adımda sonuç 0 ise kalan 0’dır.
Çözüm — b
Verilen ardışık çıkarma:
- 16 − 4 = 12
- 12 − 4 = 8
- 8 − 4 = 4
- 4 − 4 = 0
Burada 4 sayısını art arda dört kez çıkardık; bu yüzden:
- 16 ÷ 4 = 4
Uyarı: Eğer ardışık çıkarma sıfıra ulaşmıyorsa (örneğin 17 − 4 − 4 − 4 = 5), o zaman bölüm tam sayı olur ama kalan ≠ 0 olarak yazılmalıdır (örnek: 17 ÷ 4 = 4 kalan 1).
Karşılaştırma Tablosu
| Aspect | Ardışık Çıkarma | Bölme |
|---|---|---|
| Temel fikir | Aynı sayıyı tekrarlı çıkarmak | Bir sayının başka bir sayıya kaç defa sığdığını bulmak |
| Kaç adım | Adımları sayarsınız | Bölümü doğrudan yazarsınız |
| Kalan | Sonuç sıfır değilse kalan görülür | Kalan = dividend − divisor×quotient |
| Yazım | Adım-adım: 15−5=10, 10−5=5, … | Kısaca: 15 ÷ 5 = 3 |
Özet Tablo
| Soru | Ardışık Çıkarma (adımlar) | Bölme Sonucu | Kalan |
|---|---|---|---|
| a | 15−5=10 → 10−5=5 → 5−5=0 | 15 ÷ 5 = 3 | 0 |
| b | 16−4=12 → 12−4=8 → 8−4=4 → 4−4=0 | 16 ÷ 4 = 4 | 0 |
Sık Sorulan Sorular
- Ardışık çıkarma her zaman bölme ile aynı mıdır?
- Genelde evet: ardışık çıkarma, bölmenin tekrarlı gösterimidir. Ancak eğer ardışık çıkarma sıfıra ulaşmazsa sonuç tam bölünemez ve kalan olur (örnek: 17 ÷ 4).
- Kalan nasıl bulunur?
- Kalan = başlangıç sayısı − (bölen × bölüm). Eğer ardışık çıkarma sıfıra ulaşmıyorsa son elde kalan sayıdır.
- Küçük çocuklara bunu nasıl öğretirim?
- Nesneler kullanarak gösterin: 15 boncuğu 5erli gruplara ayırmak (3 grup) öğrencinin hem adımları görmesini hem de bölmeyi anlamasını sağlar.
Sonraki adım olarak hangi sorunun çizimini veya işlemlerini ayrıntılı anlatmamı istersiniz? @ESILA_YIGIT