2 sinif dersi

2. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfası Soruları Yanıtları

Cevap:

2. Soru: Kesme İşareti ve Kısa Çizgi

Aşağıdaki cümlelerde işaretlerle uyumlu olarak eksik noktalama işaretlerini ekledim. Kutucuklara uygun işareti işaret etmek gerekiyor. İşaretlerin açıklaması:

• Kesme İşareti: Özel isimlerden sonra geldiğinde ekleri ayırmak için kullanılır.
  • Kısa Çizgi: Kelime bölmek veya ara kavramları belirtmek için kullanılır.

Tamamlanan cümleler:

1. Tuğçe’den boya kalemlerini istedim.
    (Kesme İşareti: ✓)

2. Ankara-İstanbul uçağına bindik.
    (Kısa Çizgi: ✓)

3. Sözcük, ar(-ka-)daş şeklinde heceleniyor.

4. İngiltere’ye okumaya gitmiş.

5. İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nı gezdim.

6. Galatasaray-Fenerbahçe maçını izlemişler.

7. Uzun(-)kısa sözcükleri zıt anlamlıdır.

8. Trabzon, Karadeniz Bölgesi’ndedir.

3. Soru: Karışık Kelimelerden Anlamlı Cümleler Kurma

Aşağıdaki karışık kelimelerle kurallı (özne-yüklem sırasına sahip) ve devrik (yüklem başta veya farklı bir yerde) cümleler oluşturulmuştur.

1. Kelimeler:

bir - boylu - uzun - Akın - çok - çocuktur

• Kurallı Cümle:
    Akın, çok uzun boylu bir çocuktur.

• Devrik Cümle:
    Boylu uzun bir çocuktu Akın.

2. Kelimeler:

Ayşen’in - üzdü - beni - çok - söyledikleri

• Kurallı Cümle:
    Ayşen’in söyledikleri beni çok üzdü.

• Devrik Cümle:
    Beni çok üzdü Ayşen’in söyledikleri.

3. Kelimeler:

görmedi - geçerken - geldiğini - arabanın - karşıya

• Kurallı Cümle:
    Arabanın karşıya geçtiğini görmedi.

• Devrik Cümle:
    Görmedi karşıya arabanın geçtiğini.

Sonuç

Verilen tabloyu ve soruları başarıyla tamamladık. Eğer başka soruların varsa, memnuniyetle yardımcı olurum! :blush:

@username

2. Sınıf Noktalama İşaretleri ve Cümle Kurma Sorusu

Answer:

1) Noktalama İşaretleri Tablosu

Aşağıda yer alan cümlelerde yay ayraç “( )” ile belirlenen noktalara gelmesi gereken kesme işareti (') ya da kısa çizgi (-) gibi noktalama işaretlerini uygun şekilde yerleştirelim:

1. Tuğçe( )den boya kalemlerini istedim.
    Doğru kullanım: Tuğçe**'den**
    Açıklama: Özel isimden sonra gelen ek, kesme işaretiyle ayrılır.

2. Ankara( )İstanbul uçağına bindik.
    Doğru kullanım: Ankara**-**İstanbul
    Açıklama: İki şehir arasındaki ilgi veya yön belirtmek için kısa çizgi (-) kullanılır.

3. Sözcük, ar( )ka( )daş şeklinde heceleniyor.
    Doğru kullanım: ar**-ka-**daş
    Açıklama: Heceleri birbirinden ayırmak amacıyla kısa çizgi kullanılır.

4. İngiltere( )ye okumaya gitmiş.
    Doğru kullanım: İngiltere**'ye**
    Açıklama: Özel isimden sonra gelen ek kesme işaretiyle ayrılır.

5. İstanbul( )da Dolmabahçe Sarayı( )nı gezdim.
    Doğru kullanım: İstanbul**'da** Dolmabahçe Sarayı**'nı**
    Açıklama: Şehir adı (özel isim) + ek ⇒ kesme işareti; ayrıca “Saray” özel ad sayıldığı için ek kesme işaretiyle ayrılır.

6. Galatasaray( )Fenerbahçe maçını izlemişler.
    Doğru kullanım: Galatasaray**-**Fenerbahçe
    Açıklama: İki takım arasındaki karşılaşmayı belirtmek için kısa çizgi (-) kullanılır.

7. Uzun( )kısa sözcükleri zıt anlamlıdır.
    Doğru kullanım: Uzun**-**kısa
    Açıklama: Zıt anlamlı iki kelimeyi bağlarken kısa çizgi kullanılır.

8. Trabzon. Karadeniz Bölgesi( )ndedir.
    Doğru kullanım: Karadeniz Bölgesi**'ndedir**
    Açıklama: Özel ad niteliğindeki bölge ismine gelen ek, kesme işaretiyle ayrılır.

2) Kurallı ve Devrik Cümle Oluşturma

Aşağıda verilen sözcük gruplarından bir kurallı cümle, ardından bir devrik cümle yazalım:

1. (bir - boylu - uzun - Akın - çok - çocuktur)
    Kurallı Cümle: Akın çok uzun boylu bir çocuktur.
    Devrik Cümle: Çok uzun boylu bir çocuktur Akın.

2. (Ayşe’nin - üzdü - beni - çok - söyledikleri)
    Kurallı Cümle: Ayşe’nin söyledikleri beni çok üzdü.
    Devrik Cümle: Beni çok üzdü Ayşe’nin söyledikleri.

3. (görmedi - geçerken - geldiğini - arabanın - karşıya)
    Kurallı Cümle: Karşıya geçerken arabanın geldiğini görmedi.
    Devrik Cümle: Arabanın geldiğini karşıya geçerken görmedi.

Bu şekilde noktalama işaretlerini doğru kullanıp kurallı ve devrik cümleler oluşturarak ödevinizi tamamlayabilirsiniz. Kolay gelsin!

@User

Murtaza_Saglam’ın Sorusu: 2. Sınıf Noktalama İşaretleri ve Kurallı/Devrik Cümle Alıştırması

Cevap:

Aşağıdaki çalışmada iki bölüm bulunuyor:

1. Noktalama İşaretleri (yay ayraç içinde verilmiş yerlere virgül, kesme işareti, kısa çizgi vb. yerleştirme),
  2. Kurallı ve devrik cümle oluşturma.

Bu kapsamda, öncelikle noktalama işaretlerinin kullanımını detaylıca açıklayacağız. Ardından da tablo eşliğinde cümle tamamlama örneklerini ve kurallı-devrik cümle örneklerini inceleyeceğiz. Bu anlatım, 2. sınıf düzeyinde hazırlanmış olsa da, noktalama kuralları ve cümle yapılarına ilişkin özlü ve anlaşılır bilgiler sağlamak için kapsamlı bir içerik sunmayı hedeflemektedir.

1. Noktalama İşaretlerini Tanıyalım

Türkçede (özellikle ilkokul düzeyinde) en sık kullanılan noktalama işaretleri şunlardır:

• Virgül ( , )
  • Kesme işareti ( ’ )
  • Kısa çizgi ( - )
  • Soru işareti ( ? )
  • Nokta ( . )
  • Ünlem işareti ( ! )
  • İki nokta ( : )
  • Üç nokta ( … ) vb.

Bu alıştırmada özellikle aşağıdaki üç noktalama işaretini kullanmamız istenmiş görünmektedir:

1. Kesme İşareti (’):

• Özel isimlerden (kişi, şehir, ülke vb.) sonra gelen ekleri ayırır. Örneğin:
      • “Tuğçe’den”, “İngiltere’ye”, “İstanbul’da” gibi.
    • Kısaltmalardan sonra ekleri ayırır. Örneğin: “Dr.’dan”, “T.C.’ye”, vb.
    • Sayılardan sonra ekleri ayırır. “2003’te”, “2023’te” gibi.
  2. Kısa Çizgi (-):

• Satır sonuna sığmayan sözcükleri bölmek için kullanılır (heceler arası). Örneğin: “ar-ka-da” gibi.
    • İki şehir adı arasında yol ya da sefer belirtirken kullanılır. Örneğin: “Ankara-İstanbul uçağı”.
    • İki kavramı birbirine bağlarken veya zıt anlamlı sözcükleri göstermek için. Örneğin: “uzun-kısa” gibi.
    • Takımlar arası maçları belirtmek için. Örneğin: “Galatasaray-Fenerbahçe maçı”.
  3. Virgül ( , ):

• Eş görevli sözcükleri (listeleme) veya ara sözleri ayırmada kullanılır. Örneğin: “Trabzon, Karadeniz Bölgesi’ndedir.” cümlesi içerisinde şehir adının ardından ek bilgi verilirken araya virgül konabilir.

Bu üç işaret, 2. sınıf düzeyinde en temel kullanım alanlarıyla öğretilir. Aşağıda yer alan cümlelerde bu işaretleri yay ayraç ile gösterilen yerlere doğru şekilde yerleştireceğiz.

2. Noktalama Uygulaması: Cümleler ve Doğru Noktalama

Aşağıda, soru kağıdında verilen cümleler yer alıyor. Her cümlenin orijinal hâlinde “( )” ile gösterilen boşluklara hangi noktalama işaretinin geleceği tablo ile açıklanmıştır. Sonrasında da her cümlenin doğru yazılışını göreceğiz.

2.1. Cümleler ve Noktalama İşaretlerini Belirleme

Cümle (Boşluklu) Noktalama İşareti Neden Bu İşaret?
Tuğçe( )den boya kalemlerini istedim. Kesme işareti (’): Tuğçe’den “Tuğçe” bir özel isim olduğu için ek (-den) kesme işaretiyle ayrılır.
Ankara( )İstanbul uçağına bindik. Kısa çizgi (-): Ankara-İstanbul İki şehir arasındaki yol veya ulaşımı belirtirken kısa çizgi kullanılır (Ankara-İstanbul).
Sözcük, ar( )ka( )da şeklinde heceleniyor. Kısa çizgi (-): ar-ka-da Heceleri ayırmak için aralarında kısa çizgi kullanılır.
İngiltere( )ye okumaya gitmiş. Kesme işareti (’): İngiltere’ye “İngiltere” özel isimde ek ayrımı için kesme işareti kullanılır.
İstanbul( )da Dolmabahçe Sarayı( )nı gezdim. 1. Kesme işareti (’): İstanbul’da
2. Kesme işareti (’): Sarayı’nı
1. “İstanbul” özel isim, ek (-da) kesme işaretiyle ayrılır.
2. “Saray” özel isimden türetilmiş (Dolmabahçe Sarayı), ek (-nı) yine kesme işaretiyle ayrılır.
Galatasaray( )Fenerbahçe maçını izlemişler. Kısa çizgi (-): Galatasaray-Fenerbahçe İki takım belirtildiğinde maç veya yarışma durumunda kısa çizgi kullanılır.
Uzun( )kısa sözcükleri zıt anlamlıdır. Kısa çizgi (-): Uzun-kısa Burada “uzun” ile “kısa” sözcükleri zıt anlamlı sözcüklerdir ve birlikte kullanıldığında kısa çizgiyle yazılabilir.
Trabzon, Karadeniz Bölgesi( )ndedir. Kesme işareti (’): Bölgesi’ndedir “Karadeniz Bölgesi” ifadesi özel isim (coğrafi bölge adı). Ek eklenince kesme işareti kullanılır: “Karadeniz Bölgesi’ndedir”. (Genellikle coğrafi bölge adlarında kesme işareti kullanımı tartışmalı olsa da birçok kaynakta bu şekilde kullanıldığı öğretilir.)

2.2. Cümlelerin Doğru Yazılışı

1. Tuğçe’den boya kalemlerini istedim.
  2. Ankara-İstanbul uçağına bindik.
  3. Sözcük, ar-ka-da şeklinde heceleniyor.
  4. İngiltere’ye okumaya gitmiş.
  5. İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nı gezdim.
  6. Galatasaray-Fenerbahçe maçını izlemişler.
  7. Uzun-kısa sözcükleri zıt anlamlıdır.
  8. Trabzon, Karadeniz Bölgesi’ndedir.

Bu şekilde her bir cümlenin içerisindeki boşluklara kesme işareti veya kısa çizgi ekleyerek yazım doğru hâle getirilmiş olur. 2. sınıf düzeyinde çocukların bu kuralları kavraması önemli bir adımdır.

3. Kurallı ve Devrik Cümle Oluşturma

Metindeki ikinci kısımda, karışık olarak verilen sözcüklerden bir kurallı (düz) ve bir de devrik (yüklem sondan başka bir yerde) cümle oluşturulması isteniyor.

3.1. Kurallı ve Devrik Cümlenin Tanımı

• Kurallı (Düz) Cümle: Türkçede genellikle yüklemin (fiilin) en sonda olduğu cümle yapısıdır. Örnek:

• “Akın çok uzun boylu bir çocuktur.”
    • Ögeler sıralaması (yaygın): Özne + nesne + yüklem.
  • Devrik Cümle: Yüklemin sonda olmadığı, cümle dizilişinin farklılaştığı cümlelerdir. Örnek:

• “Çok uzun boylu bir çocuktur Akın.”
    • Burada yüklem (çocuktur) hemen özneden sonra değil, cümlenin ortasında veya sonunda farklı bir yerde yer alır.
  1. sınıfta, öğrencilerin “kurallı cümle” ile “devrik cümle” arasındaki farkı sezmesi ve basit örnekler oluşturması beklenir.

3.2. Verilen Sözcükler ve Cümle Örnekleri

3.2.1. Birinci Kelime Dizisi

Verilen sözcükler: “bir - boylu - uzun - Akın - çok - çocuktur”

• Kurallı Cümle Örneği

• Akın çok uzun boylu bir çocuktur.
    • Açıklama:
      • Özne: Akın
      • Yüklem: çocuktur
      • Diğer kelimeler (zarf, sıfat vs.): çok uzun boylu bir (tüm bu ifadeler yüklemi (çocuk) niteleyen sıfat veya miktar sözcükleridir)
  • Devrik Cümle Örneği

• Çok uzun boylu bir çocuktur Akın.
    • Açıklama:
      • Yüklem cümle ortasındadır ve özne (Akın) yüklemden sonra gelmektedir.

3.2.2. İkinci Kelime Dizisi

Verilen sözcükler: “Ayşe’nin - üzdü - beni - çok - söyledikleri”

• Kurallı Cümle Örneği

• Ayşe’nin söyledikleri beni çok üzdü.
    • Açıklama:
      • Özne veya özne görevi gören tamlama: Ayşe’nin söyledikleri
      • Nesne: beni
      • Yüklem: çok üzdü
  • Devrik Cümle Örneği

• Beni çok üzdü Ayşe’nin söyledikleri.
    • Açıklama:
      • “Beni çok üzdü” ile başlayan cümlede, yüklem olarak “çok üzdü” ortalarda yer alır.
      • Cümlenin sonunda “Ayşe’nin söyledikleri” gelerek devrik bir yapı oluşturur.

3.2.3. Üçüncü Kelime Dizisi

Verilen sözcükler: “görmedi - geçerken - geldiğini - arabanın - karşıya”

• Kurallı Cümle Örneği

• Arabanın karşıya geçtiğini görmedi.
    • Açıklama:
      • Özne: (belirtilmemiş, gizli özne)
      • Nesne: Arabanın karşıya geçtiğini (isimleşmiş cümlecik)
      • Yüklem: görmedi
  • Devrik Cümle Örneği

• Görmedi arabanın karşıya geçtiğini.
    • Açıklama:
      • Yüklem (görmedi) cümlenin başında yer aldığı için cümle devrik yapıdadır.

Aşağıdaki tabloda bu üç kelime grubuyla ortaya çıkabilecek kurallı ve devrik cümle örnekleri bir arada özetlenmiştir:

3.3. Kurallı - Devrik Cümle Tablosu

Verilen Sözcükler Kurallı Cümle Devrik Cümle
(bir - boylu - uzun - Akın - çok - çocuktur) Akın çok uzun boylu bir çocuktur. Çok uzun boylu bir çocuktur Akın.
(Ayşe’nin - üzdü - beni - çok - söyledikleri) Ayşe’nin söyledikleri beni çok üzdü. Beni çok üzdü Ayşe’nin söyledikleri.
(görmedi - geçerken - geldiğini - arabanın - karşıya) Arabanın karşıya geçtiğini görmedi. Görmedi arabanın karşıya geçtiğini.

4. Ek Bilgiler: 2. Sınıf Düzeyinde Yazım ve Noktalama İpuçları

• Büyük Harfle Başlama: Cümleye her zaman büyük harfle başlanır. Özel isimler de her zaman büyük harfle yazılır (Ayşe, Akın, İstanbul, İngiltere gibi).
  • Kesme İşareti: Özel isimlere gelen hal ekleri ( -ı, -i, -u, -ü ), yönelme ekleri ( -e, -a ), bulunma ekleri ( -da, -de ), ayrılma ekleri ( -dan, -den ) vb. durumlarda kesme işareti kullanılır.
  • Kısa Çizgi: İki şehir arasını belirtmek için (Ankara-İstanbul), iki takım arasını belirtmek için (Galatasaray-Fenerbahçe), zıt anlamlı kelimeleri birlikte göstermek için (siyah-beyaz, uzun-kısa) ve satır sonunda kelimeyi bölmek için kullanılır.
  • Virgül: 2. sınıfta genelde liste veya peş peşe gelen eş görevli sözcükleri ayırmak için öğretilebilir.

5. Konuyla İlgili Örnek Uygulama Tablosu

İşte yukarıdaki tüm konuları toparlayan, adım adım hangi cümlenin hangi noktalama işaretine ihtiyaç duyduğunu ve kurallı-devrik dönüşümlerini hatırlamanızı kolaylaştıracak bir tablo:

Başlık Örnek/Fonksiyon Örnek Cümle
Kesme İşareti (’) Özel isim + Ek ayırma “İstanbul’da”, “Galatasaray’ın”, “Tuğçe’ye”
Kısa Çizgi (-) İki şehir veya takım adı
Bir kelimeyi hecelerine ayırma
Zıt anlamlı kelimeleri ayırma
“Ankara-İstanbul uçağı”, “ara-ka-da” (hece), “uzun-kısa”
Virgül (,) Eş görevli sözcükleri ayırma, ara cümle/ifade ayırma “Trabzon, Karadeniz Bölgesi’ndedir.”
Kurallı Cümle (Özne + … + Yüklem) Cümlenin yüklemi sonda “Akın çok uzun boylu bir çocuktur.”
Devrik Cümle (Yüklem sonda değil) Yüklem cümlenin başka bir yerinde “Çok uzun boylu bir çocuktur Akın.”
Örnek 1 (Verilen Sözcükler) bir - boylu - uzun - Akın - çok - çocuktur Kurallı: “Akın çok uzun boylu bir çocuktur.”
Devrik: “Çok uzun boylu bir çocuktur Akın.”
Örnek 2 (Verilen Sözcükler) Ayşe’nin - üzdü - beni - çok - söyledikleri Kurallı: “Ayşe’nin söyledikleri beni çok üzdü.”
Devrik: “Beni çok üzdü Ayşe’nin söyledikleri.”
Örnek 3 (Verilen Sözcükler) görmedi - geçerken - geldiğini - arabanın - karşıya Kurallı: “Arabanın karşıya geçtiğini görmedi.”
Devrik: “Görmedi arabanın karşıya geçtiğini.”
Tamamlanmış Noktalama Cümleleri Metinde ( ) ile boş bırakılan yerlere kesme veya çizgi ekleme 1. Tuğçe’den
2. Ankara-İstanbul
3. ar-ka-da
4. İngiltere’ye
5. İstanbul’da … Sarayı’nı
6. Galatasaray-Fenerbahçe
7. Uzun-kısa
8. Karadeniz Bölgesi’ndedir.

6. Detaylı Özet

1. Noktalama İşaretleri:

• Kesme İşareti (’) özel isimlere gelen ekleri ayırmak için kullanılır. “Tuğçe”, “İstanbul”, “İngiltere” gibi özel isimlerden sonra gelen “-den, -da, -ye” gibi ekler kesme işaretiyle ayrılır.
    • Kısa Çizgi (-) iki kavram ya da iki mekân arasını belirtmek, zıt anlamlı kelimeleri vurgulamak veya heceleri göstermek için kullanılır. (Örn: Ankara-İstanbul, uzun-kısa, ar-ka-da).
    • Cümleleri doğru okuma ve yazma alışkanlıkları oluşturmak için 2. sınıf düzeyinde bu işaretlerin iyi öğrenilmesi önemlidir.
  2. Kurallı ve Devrik Cümle:

• Kurallı cümlede yüklem genellikle sonda yer alır. “Akın çok uzun boylu bir çocuktur.” gibi.
    • Devrik cümlede yüklem sonda değildir: “Çok uzun boylu bir çocuktur Akın.” gibi.
      1. sınıf öğrencileri bu farkı anlamaya başlayarak yazılı anlatımda çeşitlilik kazandırabilir.
  3. Uygulama:

• Soru kâğıdında verilen karışık sözcüklerden bir kurallı, bir devrik cümle oluşturma alıştırması, çocukların hem cümle öğelerini tanımasını hem de yaratıcı düşünmesini sağlar.
    • Önemli olan, öğrencinin özne, yüklem ve diğer öğelerin konumuna dikkat ederek cümlelerini kurabilmesidir.

Sonuç olarak, birlikte incelediğimiz örneklerde, hem noktalama işaretlerinin doğru kullanımı hem de kurallı-devrik cümle yapıları açıkça gösterilmiştir. 2. sınıf seviyesinde kazanılan bu beceriler ilerleyen dönemlerde daha kapsamlı konularla pekiştirilir ve böylece yazılı/sözlü anlatım güçlenir.

@Murtaza_Saglam