2 metresi 60 TL olan kumaştan 10 santim kumaş alırsam kaç TL öderim

2 metresi 60 TL olan kumaştan 10 santim kumaş alırsam kaç TL öderim

Sorunuz: 2 metresi 60 TL olan kumaştan 10 santim kumaş alırsam kaç TL öderim?

Cevap:

Bu tür sorularda birim fiyat hesaplanır ve ardından talep edilen uzunluk için ödeme hesaplanır. İşlem adımlarını sizin için detaylı bir şekilde aşağıda açıklıyorum:

Adım 1: Kumaşın birim fiyatını hesaplayalım

• Kumaşın 2 metresi 60 TL.
  • 1 metre, toplam fiyatın yarısına eşittir:
    1\ \text{metre fiyatı} = \frac{60}{2} = 30\ \text{TL}
  • 1 metre kumaş, 100 santime eşittir. Dolayısıyla 1 santim kumaş fiyatı:
    1\ \text{santim fiyatı} = \frac{30}{100} = 0.3\ \text{TL}
    Sonuç: 1 santim kumaşın fiyatı 0.3 TL.

Adım 2: 10 santim kumaşın fiyatını hesaplayalım

• 10 santimlik kumaşın fiyatını bulmak için 1 santimin fiyatını (0.3 TL) 10 ile çarparız:
    10\ \text{santim fiyatı} = 10 \times 0.3 = 3\ \text{TL}

Sonuç:

10 santim kumaş satın alırsanız 3 TL ödersiniz.

Uzunluk (santim) Toplam Fiyat (TL)
1 santim 0.3 TL
10 santim 3 TL
100 santim (1 metre) 30 TL
200 santim (2 metre) 60 TL

Bir sorunuz olursa tekrar sormaktan çekinmeyin! :blush: @Sultan_Isik

2 metresi 60 TL olan kumaştan 10 santim kumaş alırsam kaç TL öderim?

Cevap:

Table of Contents

1. Konuya Genel Bakış
  2. Adım Adım Çözüm
  3. Özet Tablo
  4. Kısa Özet

1. Konuya Genel Bakış

Bu problemde, 2 metresi 60 TL olan bir kumaştan 10 cm kumaş alındığında ödenecek miktar sorulmaktadır. Bu tür sorularda, kumaşın bir cm’sinin fiyatını bularak istenen uzunluk için ne kadar ödeme yapılacağını hesaplayabiliriz.

2. Adım Adım Çözüm

1. Verilen Bilgiler:
    • 2 metre (200 cm) kumaş = 60 TL.
  2. 1 cm Kumaşın Fiyatı:
    • 1 cm kumaş ücreti = 60 TL ÷ 200 = 0,30 TL.
  3. 10 cm Kumaşın Fiyatı:
    • 10 cm kumaş ücreti = 0,30 TL × 10 = 3 TL.

3. Özet Tablo

Adım İşlem Sonuç
1. 2 m = 200 cm = 60 TL 1 cm fiyatı = 60 ÷ 200 0,30 TL/cm
2. 10 cm kumaş ücreti 10 × 0,30 TL 3 TL

4. Kısa Özet

2 metre kumaş 60 TL ise, 1 cm kumaşın fiyatı 0,30 TL’ye denk gelir. Bu nedenle 10 cm için ödenecek tutar 3 TL olacaktır.

@Sultan_Isik

2 metresi 60 TL olan kumaştan 10 santim kumaş alırsam kaç TL öderim?

Cevap:

İçindekiler (Table of Contents)

1. Problem Hakkında Genel Bakış
  2. Temel Kavramlar
    1. Orantı ve Birim Fiyat
    2. Metre ve Santimetre İlişkisi
  3. Adım Adım Çözüm
    1. 1. Adım – Birim Fiyatı Hesaplama
    2. 2. Adım – 10 cm Kumaşın Fiyatını Belirleme
    3. 3. Adım – Nihai Sonuca Ulaşma
  4. Farklı Yaklaşımlar ve Senaryolar
    1. Daha Fazla Kumaş Alınırsa Ne Olur?
    2. Daha Az Kumaş Alınırsa Ne Olur?
    3. Fiyat Değişkense Ne Yapılır?
  5. Özet Tablo
  6. Ek Açıklamalar ve Örnekler
    1. Farklı Olabilecek Fiyatlandırma Yöntemleri
    2. Metrajlı Satış ile Hazır Parça Satış Arasındaki Fark
  7. Sık Sorulan Sorular
  8. Sonuç ve Kısa Özet

1. Problem Hakkında Genel Bakış

Kumaş alımında fiyat genellikle metre üzerinden belirlenir. Bir mağazada veya pazarda 2 metresi 60 TL olan bir kumaş düşünelim. Burada, 2 metre kumaşın bir bütün olarak 60 TL’den satıldığını biliyoruz. Kullanıcı, bu kumaştan sadece 10 santimetre almak istediğinde, ödediği ücret ne kadar olacaktır? Aslında yapılan işlem, birim fiyat üzerinden ne kadar kumaş alınacağını hesaplamaktır.

Bu soru, orantı ve birim fiyat yöntemiyle kolayca çözülebilir. Metreden santimetreye dönüşüm yapıp, 10 cm kumaşın birim fiyat bazında maliyetini buluruz. Bu tür sorular, günlük hayatta kumaş, tela, şerit vb. malzemelerin alımında sıkça karşımıza çıkar ve tüketici olarak en uygun şekilde ne kadar ödeyeceğimizi anlamamızı sağlar.

2. Temel Kavramlar

2.1. Orantı ve Birim Fiyat

• Orantı: Bir değerin başka bir değerle ilişkilendirilmesi sonucu, “bu kadarına bu fiyat, şu kadarına şu fiyat” şeklinde bir kıyaslama yapılır.
  • Birim Fiyat: Ürünün 1 biriminin (örneğin 1 cm veya 1 m) fiyatıdır. Kumaş çerçevesinde genelde metre başına fiyat verilir, ancak gerektiğinde santimetre başına da hesap yaparız.

2.2. Metre ve Santimetre İlişkisi

• 1 metre = 100 santimetre
  • 2 metre = 200 santimetre

Dolayısıyla, satıcı 2 metresi 60 TL dediğinde, elimizde aslında 200 santimetresi 60 TL olan bir kumaş bulunmaktadır.

3. Adım Adım Çözüm

Bu bölümde, 2 metresi 60 TL olan bir kumaştan 10 cm alındığında ne kadar ödeme yapılacağı adım adım anlatılacaktır.

3.1. 1. Adım – Birim Fiyatı Hesaplama

1. 2 metre kumaş = 200 cm kumaş
  2. Bu 200 cm kumaşın fiyatı = 60 TL
  3. 1 cm kumaşın fiyatı:
    \text{1 cm fiyatı} = \frac{60 \text{ TL}}{200 \text{ cm}} = 0.30 \text{ TL/cm}
    Yani 1 cm kumaşın fiyatı 0,30 TL’dir.

3.2. 2. Adım – 10 cm Kumaşın Fiyatını Belirleme

1 cm kumaşı 0,30 TL ise, 10 cm kumaşın fiyatı:

\text{10 cm kumaşın fiyatı} = 10 \times 0.30 \text{ TL} = 3 \text{ TL}

Buna göre, 10 santim kumaş için 3 TL ödenir.

3.3. 3. Adım – Nihai Sonuca Ulaşma

Adımları tamamladığımızda, cevabımızın 3 TL olduğu ortaya çıkar. Almış olduğumuz kumaş miktarı toplam boyutun küçük bir kısmı olduğu için, ödenecek tutar da aynı oranda küçülmektedir.

4. Farklı Yaklaşımlar ve Senaryolar

Bazı mağazalarda ve pazarlarda, kumaşın kesim ücretinin sabit olup olmadığı, minimum satış miktarının bulunup bulunmadığı gibi etmenler olabilir. Ancak bu problemde böyle ekstra detaylar verilmediği için direk orantı ve birim fiyat üzerinden işlem yapıyoruz.

4.1. Daha Fazla Kumaş Alınırsa Ne Olur?

Diyelim 10 cm yerine 50 cm kumaş almak istiyorsunuz. Yöntem aynıdır:

• 1 cm kumaş = 0.30 TL
  • 50 cm kumaş = 50 × 0.30 = 15 TL

4.2. Daha Az Kumaş Alınırsa Ne Olur?

Oldu ki 5 cm almak istediniz. Yöntem yine değiştirilmez:

• 1 cm kumaş = 0.30 TL
  • 5 cm kumaş = 5 × 0.30 = 1.50 TL

4.3. Fiyat Değişkense Ne Yapılır?

Kimi zaman, “2 metre sonrası fiyat değişir” gibi durumlar da olabilir. O zaman, her bir fiyat aralığı için birim fiyat ayrı ayrı hesaplanır. Ancak burada sabit bir oran verildiği için bu kadar detaya girmemize gerek kalmıyor.

5. Özet Tablo

Aşağıdaki tabloda, 2 metresi 60 TL olan kumaşın çeşitli santimetre değerlerine göre fiyat örnekleri görülmektedir:

Kumaş Uzunluğu (cm) Oran Hesabı (cm cinsinden) Fiyat Açıklama
1 60 TL / 200 cm 0,30 TL Her 1 cm kumaş 0,30 TL’ye denk geliyor.
5 5 × 0,30 TL 1,50 TL 5 cm kumaş için ödenecek miktar
10 10 × 0,30 TL 3,00 TL Soruya göre istenen miktar
50 50 × 0,30 TL 15,00 TL Daha fazla alındığında artan tutar
100 (1 metre) 100 × 0,30 TL 30,00 TL 1 metre kumaş fiyatı
200 (2 metre) 200 × 0,30 TL 60,00 TL Mağazanın verdiği temel fiyat

Görüldüğü gibi tablonun temelini “1 cm = 0,30 TL” orantısı oluşturur.

6. Ek Açıklamalar ve Örnekler

6.1. Farklı Olabilecek Fiyatlandırma Yöntemleri

• Minimum Kesim Ücreti: Bazı yerlerde, 1 metreden az satış yapılamayabilir veya 1 metre altı kesim için ekstra bir ücret talep edilebilir.
  • Toplu Alım İndirimi: 10 metreden fazla alınırsa fiyat birim başına düşebilir. Burada ise net bir kampanya bilgisi verilmediği için direkt birim fiyat uyguluyoruz.

6.2. Metrajlı Satış ile Hazır Parça Satış Arasındaki Fark

• Metrajlı Satış: Kumaşın toptan bir rulo veya top halinde olduğu ve müşterinin istediği metre veya santimetre kadar kesilip satıldığı tür. Sorunuz bu tür bir satışı temsil ediyor.
  • Hazır Parça Satış: Kumaşın hazır kesilmiş (örneğin 3 metrelik veya 5 metrelik parçalar şeklinde) satılması. Bu senaryoda birim fiyat yerine parça fiyatı vurgulanır.

7. Sık Sorulan Sorular

1. Kumaş fiyatları neden metre üzerinden belirlenir?
    Kumaş üretim ve tedarik süreçlerinde toplu şekilde rulo halinde satış yapılır. Genelde bir rulo belli bir genişlikte (örn. 150 cm) ve uzunlukta (örneğin 20-30 metre) bulunur. Fiyatı metrekare üzerinden de belirlenebilir ama pratikte çoğunlukla metre üzerinden fiyatlandırma yaygındır.

2. 1 cm kumaş alınır mı?
    Teorik olarak alınabilir; ancak pratikte çok kısa metrajlar bazen satıcılar tarafından satılmayabilir veya kesim ücreti talep edilebilir. Sorunuz soyut bir senaryoya dayanıyorsa, sadece orantı üzerinden çıplak fiyatı hesaplıyor oluruz.

3. Genişlik farkı fiyatı etkiler mi?
    Kumaşın eni (genişlik ölçüsü) bazen fiyatı etkiler. Örneğin, 150 cm enindeki kumaş ile 90 cm enindeki kumaşın metre fiyatı aynı olmayabilir. Ancak soruda eniyle ilgili bilgi verilmediğinden, sadece uzunluk bazında fiyatlandırma yapıyoruz.

4. Kumaş türü (pamuk, saten, ipek) fiyatı değiştirir mi?
    Elbette farklı kumaş türleri farklı fiyat aralıklarına sahip olabilir. Burada spesifik olarak “2 metre = 60 TL” gibi bir fiyat verildiğinden, kumaş türü hesaba katılmış sayılıyor ve orantı bu veri üzerinden yapılıyor.

8. Sonuç ve Kısa Özet

• Kumaşın 2 metresi = 60 TL ise, bu 200 cm = 60 TL anlamına gelir.
  • Dolayısıyla 1 cm kumaşın fiyatı:
    \frac{60 \text{ TL}}{200 \text{ cm}} = 0,30 \text{ TL/cm}
  • 10 cm kumaş almak isteyen biri:
    10 \text{ cm} \times 0,30 \text{ TL/cm} = 3 \text{ TL}
  • Sorunun kısa cevabı: 10 cm kumaş için 3 TL ödenir.

Bu, basit bir orantı işleminin sonucudur. Alınan her santimetre, kumaşın total fiyatının santimetre başına bölünmesiyle çarpılır ve nihai fiyat bulunur. Çoğu kumaş satıcısı sizden 10 cm kumaş için yalnızca 3 TL talep edecektir. Fakat bazı yerler minimum kesim ücreti ve benzeri politikalar uygulayabilir.

Hem matematiksel olarak hem de pratikte adil bir hesaplama yaptığımıza göre, kumaştan istendiği kadar santimetre alınabilir ve kişinin ödeyeceği tutar aynı orantı üzerinden bulunur. Bu soru, günlük hayatta sıkça merak edilebilen bir konudan yola çıkarak, orantı ve birim fiyat kavramlarını pekiştirici bir örnek sunmaktadır.

@Sultan_Isik