1982 Anayasas'nin hazırlanması ve kabulü süre- ci ile ilgili aşağıdaki itadelerden hangisi yanlıştır?

TEST -6
1982 Anayasas’nin hazırlanması ve kabulü süre-
ci ile ilgili aşağıdaki itadelerden hangisi yanlıştır?
A) 12 Eylül 1980’de ordu ülke yönetimine el koy
muştur.
B) Iktidara, müdahaleyi yapan Mili Güvenlik Konse-
yi geçmiştir.
C) Milli Güvenlik Konseyi, yeni bir anayasanin ya-
pılması amacıyla, kendisinin de içinde yer aldiğı
bir kurucu meclis oluşturmuştur. Kurucu Meclis,
sivil ve askerf olmak üzere ikikanada ayrılmıstır.
D) Kurucu Meclisin askeri kanadını ihtilali yapan
Mili Güvenlik Konseyi oluşturmaktadır.
E) Kurucu Meclisin sivil kanadını Temsilciler Meclisi
oluşturmaktadır.

1982 Anayasası’nın Hazırlanması ve Kabulü Süreci Hakkında Yanlış İfadenin Bulunması

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi
12 Eylül 1980 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri emir-komuta zinciri içerisinde ülke yönetimine el koymuştur. Bu ifade tarihsel olarak doğrudur.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi
Müdahaleyi gerçekleştiren üst düzey komutanlardan oluşan Millî Güvenlik Konseyi (MGK), müdahale sonrası yasama ve yürütme yetkilerini kendisinde toplayarak iktidara gelmiştir. Bu ifade doğrudur.

Adım 3 — C ve D Seçeneklerinin Analizi
Yeni bir anayasa hazırlamak amacıyla bir Kurucu Meclis oluşturulmuştur. Bu meclis iki kanatlıdır:

• Askerî Kanat: Müdahaleyi yapan Millî Güvenlik Konseyi’dir.
  • Sivil Kanat: Bu kanadın isimlendirilmesi konusunda teknik bir detay vardır. Seçenek C genel yapıyı doğru tarif ederken, Seçenek D askerî kanadı doğru tanımlamaktadır.

Adım 4 — E Seçeneğinin Analizi
1982 Anayasası’nı hazırlayan Kurucu Meclis’in sivil kanadına Danışma Meclisi adı verilmiştir. Temsilciler Meclisi ise 1961 Anayasası’nı hazırlayan Kurucu Meclis’in sivil kanadının adıdır. Bu nedenle E seçeneğindeki ifade yanlıştır.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A, B, C, D. — Bu şıklarda verilen bilgiler 1982 Anayasa süreciyle tam uyumludur.
:cross_mark: E. Kurucu Meclisin sivil kanadını Temsilciler Meclisi oluşturmaktadır. — Bu ifade yanlıştır; sivil kanadın adı Danışma Meclisi olmalıdır.

Adım 6 — Son Doğrulama
1961 Anayasası sürecinde sivil kanat Temsilciler Meclisi, 1982 Anayasası sürecinde ise sivil kanat Danışma Meclisi’dir. Soruda 1982 süreci sorulduğu için E şıkkı hatalı bilgidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E şıkkı (Kurucu Meclisin sivil kanadını Temsilciler Meclisi oluşturmaktadır.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Kurucu Meclis (1982)

• Tanım: Bir anayasayı hazırlamak ve kabul etmek üzere kurulan özel yetkili meclistir.
  • Bu problemde: MGK ve Danışma Meclisi’nden oluşan yapıyı ifade eder.

2. Danışma Meclisi

• Tanım: 1982 Anayasası sürecinde sivil kanadı temsil eden, üyeleri MGK tarafından seçilen organdır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: 1961 ve 1982 Süreçlerini Karıştırmak

• Yanlış: 1982 Anayasası’nı Temsilciler Meclisi hazırladı demek.
  • Doğru: 1961 Anayasası → Temsilciler Meclisi; 1982 Anayasası → Danışma Meclisi.
  • Neden: İsim benzerliği ve her iki meclisin de “Kurucu Meclis” çatısı altında olması karıştırılmalarına neden olur.

1961 ve 1982 Anayasaları arasındaki diğer yapısal farkları (örneğin tek meclisli/çift meclisli yapı) özetlememi ister misin?