1924 Anayasası’nın benimsediği hükümet siste-
midir.
I. Yürütme tek başlıdır. Yürütme organi sadece
devlet başkanından oluşur.
III. Yasama ve yürütme organları birbirlerinin varlık-
larına son veremezler.
IV. Yasama organının başkanı görevden alması
mümkün değildir.
Başkanlık sistemine ilişkin gukarıdaki ifadeler-
den hangileri yantiştır
A) Yalnızl
B) Yalnız Il
D) Yalnız IV
C) Yalnız Ill
E) I ve IV
Başkanlık Sistemine İlişkin Yanlış İfadelerin Belirlenmesi
Görselde yer alan soru, Başkanlık Sistemi’nin özelliklerini ve 1924 Anayasası ile olan ilişkisini sorgulamaktadır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. İfadenin Analizi
- İfade: “1924 Anayasası’nın benimsediği hükümet sistemidir.”
- Analiz: 1924 Anayasası, “Meclis Hükümeti Sistemi” ile “Parlamenter Sistem” arasında bir geçiş özelliği taşıyan Karma Hükümet Sistemi’ni benimsemiştir. Başkanlık sistemi Türkiye’de 1924 yılında uygulanmamıştır. Bu nedenle bu ifade YANLIŞTIR.
Adım 2 — II. İfadenin Analizi
- İfade: “Yürütme tek başlıdır. Yürütme organı sadece devlet başkanından oluşur.”
- Analiz: Başkanlık sisteminin en temel özelliği yürütmenin tekli (monist) yapıda olmasıdır. Yürütme yetkisi sadece halk tarafından seçilen başkana aittir; bir başbakan veya bakanlar kurulu (bağımsız bir organ olarak) yoktur. Bu nedenle bu ifade DOĞRUDUR.
Adım 3 — III. İfadenin Analizi
- İfade: “Yasama ve yürütme organları birbirlerinin varlıklarına son veremezler.”
- Analiz: Başkanlık sisteminde sert kuvvetler ayrılığı vardır. Meclis, başkanı görevden (cezai sorumluluk hariç) düşüremez; başkan da meclisi feshedemez. Her iki organ da kendi görev sürelerini tamamlar. Bu nedenle bu ifade DOĞRUDUR.
Adım 4 — IV. İfadenin Analizi
- İfade: “Yasama organının başkanı görevden alması mümkün değildir.”
- Analiz: Başkanlık sisteminde yasamanın yürütmeyi siyasi nedenlerle görevden alma yetkisi (gensoru gibi) yoktur. Sadece anayasal suçlar kapsamında bir azil süreci işletilebilir, ancak genel kural olarak görevden alma mümkün değildir. Bu nedenle bu ifade DOĞRUDUR.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
I. İfade: Yanlış (1924 Anayasası karma sistemi benimsemiştir).
II. İfade: Doğru (Yürütme tek başlıdır).
III. İfade: Doğru (Organlar birbirini feshedemez).
IV. İfade: Doğru (Siyasi sorumlulukla görevden alma yoktur).
Adım 6 — Son Doğrulama
Soru bizden yanlış olan ifadeyi istemektedir. Yapılan analiz sonucunda sadece I numaralı öncülün hatalı olduğu doğrulanmıştır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A) Yalnız I
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Karma Hükümet Sistemi
- Tanım: Yasama ve yürütmenin mecliste toplandığı ancak yürütmenin ayrışmaya başladığı sistemdir.
- Bu problemde: 1924 Anayasası’nın başkanlık sistemi değil, karma sistem olduğunu anlamamızı sağlar.
2. Sert Kuvvetler Ayrılığı
- Tanım: Yasama, yürütme ve yargı organlarının birbirlerinden kesin çizgilerle ayrılmasıdır.
- Bu problemde: Başkanlık sisteminde organların birbirinin hukuki varlığına son verememesinin temel sebebidir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Kavram Karmaşası
- Yanlış: 1924 Anayasası’nı modern sistemlerle karıştırmak.
- Doğru: 1924 Anayasası “Güçler Birliği, Görevler Ayrılığı” prensibine dayanır.
- Neden: O dönemdeki meclis üstünlüğü ilkesi, başkanlık sistemindeki denge-denetleme mekanizmasıyla taban tabana zıttır.
Başkanlık sisteminin parlamenter sistemden en büyük farklarını (örneğin yürütmenin yapısı) karşılaştırmalı bir tablo ile incelememi ister misin?