(19) Aşadaki cephelerden han-
giei Osmanlh Devleti’nin LDünya
Savaşi’nda savunma amaçli açtığı
cephelerden biridir?
A) Kafkaya
B) Kanal
0 Galiçya
D) Irak
E) Makedonya
Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’ndaki Savunma Cepheleri
Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda savaştığı cepheleri üç ana grupta sınıflandırabiliriz: Taarruz, Savunma ve Müttefiklere Yardım cepheleri. Soru bizden savunma amaçlı açılan cepheyi bulmamızı istemektedir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A (Kafkas Cephesi) Analizi
Kafkas Cephesi, Osmanlı Devleti’nin kaybettiği toprakları geri almak ve Orta Asya Türkleri ile birleşmek (Turancılık) amacıyla açtığı bir Taarruz (Saldırı) cephesidir. Bu nedenle doğru cevap olamaz.
Adım 2 — Seçenek B (Kanal Cephesi) Analizi
Kanal Cephesi, Mısır’ı İngilizlerden geri almak ve Süveyş Kanalı’nı ele geçirerek İngiltere’nin sömürgeleriyle olan bağını kesmek amacıyla açılan bir Taarruz cephesidir. Bu nedenle doğru cevap olamaz.
Adım 3 — Seçenek C ve E (Galiçya ve Makedonya) Analizi
Galiçya, Makedonya ve Romanya cepheleri, Osmanlı Devleti’nin sınırları dışında, müttefiklerine (Almanya, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan) yardım etmek amacıyla asker gönderdiği cephelerdir. Savunma cephesi kategorisinde değildirler.
Adım 4 — Seçenek D (Irak Cephesi) Analizi
Irak Cephesi, İngilizlerin Musul-Kerkük petrollerini ele geçirmek ve kuzeye ilerleyerek Rusya ile birleşmek istemesi üzerine açılmıştır. Osmanlı Devleti bu cephede İngiliz ilerleyişini durdurmaya çalışmıştır, yani kendi topraklarını Savunma amacı taşımaktadır.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. Kafkas — Taarruz Cephesi
B. Kanal — Taarruz Cephesi
C. Galiçya — Yardım Cephesi
D. Irak — Savunma Cephesi
E. Makedonya — Yardım Cephesi
Adım 6 — Son Doğrulama
Osmanlı Devleti’nin savunma cepheleri; Çanakkale, Irak, Suriye-Filistin ve Hicaz-Yemen cepheleridir. Seçenekler arasında yer alan Irak cephesi bu listededir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) Irak
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Savunma Cepheleri
- Tanım: Düşman kuvvetlerinin saldırısına karşı ülke topraklarını korumak amacıyla savaşılan cephelerdir.
- Bu problemde: İngilizlerin petrol bölgelerine saldırısı sonucu açılan Irak cephesi, tipik bir savunma cephesidir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Saldırı ve Savunma Ayrımı
- Yanlış: Tüm cepheleri savunma sanmak.
- Doğru: “K” harfiyle başlayanlar (Kafkas ve Kanal) taarruz, geri kalan ana cepheler savunmadır.
- Neden yanlış: Stratejik amaçları karıştırmak sınavda hata yapmanıza neden olur.
I. Dünya Savaşı’ndaki diğer savunma cepheleri olan Çanakkale veya Suriye-Filistin cephelerinin özelliklerini de incelememi ister misin?