Soru:
13-Yağ deposunda bulunan ara perdenin görevi nedir?
a)Flre görevi görüũr
b)Sizintıyı engeller
c)Yağın hizinı azaltarak tübilanst onler
dySicak ve soğuk yağın karişmasinı engeller
14-Itme,basıng
ne tür makineler
Soru Fotoğrafı:
Çözüm Adımları:
Adım 1 — Soruyu Anlamak
Yağ deposunda ara perde, yağın içinde belirli görevleri yerine getirir. Verilen seçenekler ara perdenin işleviyle ilgilidir.
Adım 2 — Seçenekleri İncelemek
a) Filtre görevi görür
→ Yağ deposundaki ara perde genellikle filtre işi görmez, filtre farklı bir parçadır.
b) Sızıntıyı engeller
→ Sızıntı engellemek için conta ve benzeri elemanlar kullanılır; ara perdenin görevi bu değildir.
c) Yağın hızını azaltarak türbülansı önler
→ Yağın hızının düşürülmesi ve türbülansın önlenmesi ara perdenin temel fonksiyonlarındandır. Bu yağın deposu içinde düzgün akmasını sağlar.
d) Sıcak ve soğuk yağın karışmasını engeller
→ Bu görev ara perdeye ait değildir, genellikle farklı bir sistem veya parça tarafından sağlanır.
Adım 3 — Doğru Seçeneği Belirlemek
Ara perde, yağın hızını azaltarak türbülansı önleyerek yağın sessiz ve dengeli dolaşımını sağlar.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Cevap: c) Yağın hızını azaltarak türbülansı önler
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Temel Kavramlar:
Sık Yapılan Hata:
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
Tanım: A seçeneği: Filtre görevi görür.
Açıklama: Ara perdeler süzgeç/filtre değildir; partikülleri mekanik olarak tutmazlar.
Sonuç: A seçeneği YANLIŞ.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
Tanım: B seçeneği: Sızıntıyı engeller.
Açıklama: Sızıntı (kaçak) contalar, kapaklar veya bağlantılarla ilgilidir; ara perdeler sızıntıyı engellemez.
Sonuç: B seçeneği YANLIŞ.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
Tanım: C seçeneği: Yağın hızını azaltarak türbülansı önler.
Açıklama: Ara perdeler akışın doğrudan geçişini keser, akış hızını düşürür ve böylece türbülans ve hava karışmasını (aerasyon/ köpürmeyi) azaltır.
Sonuç: C seçeneği DOĞRU.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
Tanım: D seçeneği: Sıcak ve soğuk yağın karışmasını engeller.
Açıklama: Ara perdeler akım yönlendirmesi yaparak kısmen termal tabakalaşmayı destekleyebilir, ancak birincil amaçları türbülansı azaltmak ve köpürmeyi önlemektir. D seçeneği kısmen doğru görülebilir ama temel görev değildir.
Sonuç: D seçeneği kısmen doğru fakat esas görev C ile uyumludur — bu yüzden tek doğru seçenek olarak kabul edilmez.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
C. Yağın hızını azaltarak türbülansı önler — DOĞRU (Ara perdelerin ana görevidir: akışı yumuşatmak, köpürme ve aerasyonu azaltmak.)
A. Filtre görevi görür — YANLIŞ (Filtreleme görevi yoktur.)
B. Sızıntıyı engeller — YANLIŞ (Sızıntılar mekanik conta/bağlantı konusudur.)
D. Sıcak ve soğuk yağın karışmasını engeller — YANLIŞ / kısmen doğru (Bir yan etkisi olabilir ama temel görev değildir.)
Adım 6 — Son Doğrulama
Ara perde, depo içindeki akışı yönlendirir ve hızını düşürerek türbülansı ve hava karışımını azaltır; bu nedenle ana görev olarak C seçeneği doğrudur.
CEVAP: C. Yağın hızını azaltarak türbülansı önler
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()