13-MF Telslz telefon kIvi stasyonlarnn kapsam alanı içinde bulunan ve E DSC alarmların in alinabildig, 100 deniz miline

Soru:
13-MF Telslz telefon kIvi stasyonlarnn kapsam alanı içinde bulunan ve E DSC alarmların in alinabildig,
100 deniz miline kedar olan uzaklik aşağ kdaki deniz bölgelerinden hangisidir?
a a) A1 de
b)
A2 deniz io
C) MF deniz bolges1 A4 de niz bölgesi
e) ME DSC deniz bölgesi
14-76 Kuzey enlemi ile 76 Güney enlemi arasinda kalan denz bölgesi aşağdaki seçenekierde verlenlerden
hangis idir
a) A1 deniz bölgesl
b) A2 de niz bölgesi
c) A3 deniz bölgesi
d) A4 deniz bölgesi
e) Seçeneklerde verlenlerden hiçbirl değildir
15-SürekH DSC Uyar iları dinleyen, HF telsiz çalişması yapabilen ve en az bir HF Kyi istasyonunun kapsama
ani ile en az bir INMARSAT uydusunun kapsama alaninda bulunan bir gemi hangi deniz alanındadır11AS
b) A3
c) A4
d) INMARSAT B8lgesi
e) Kutup Bölgesi
|16-76 kuzey enleminin kuzeyl ve 76 güney enlemínin güneyl, aşağıdaki seçeneklerde verilen deniz
bölgelerinden hangisidir1
a) A4 deniz bölgesi
b) A3 deniz bölgesi
c) A2 deniz bölgesi
d) A1 deniz bölgesi
e) A0 deniz bölgesi
17-zmir limanından New York limanna giden bir yük gemisi aşağidaki hangl deniz sahasindan gitmek
Zorundadır 2
a) A1
b) A2
c) A3
d) A4
e) AB,C şikları
18-IMO tavsiyesine göre A3 deniz bölgesi, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak tanmlanmiştır?
a) A2 deniz bölges inin sinrinda başlar, 70 kuzey enleminin kuzeyi ve 70 güney enleminin güneyinde olan
bölge
b) VHF kyı istasyonlarnın kapsam alanı içinde kalan deniz bölgesi
c) MF kyı istasyonlarınin kapsam alanı içinde bulunan bölge
e) A2 bölgesinin sinrnda başlar ve 70 güneyile 70 kuzey enlemleri arasında kalan bölge

Soru Fotoğrafı:

13-MF Telsiz telefon kıyı istasyonlarının kapsam alanı içinde bulunan ve MF DSC alarmların alınabildiği, 100 deniz miline kadar olan uzaklık hangi deniz bölgesidir?

:brain: Çözüm Adımları:

Adım 1 — MF Telsiz Telefon Kıyı İstasyonu ve MF DSC Alarm Bölgesi Tanımı
MF (Medium Frequency) telsiz telefon kıyı istasyonları, 100 deniz miline kadar olan kapsama sahalarına sahiptir ve bu bölgede MF DSC (Digital Selective Calling) alarmları alınabilir.

Adım 2 — Deniz Bölgesi Analizi
Deniz bölgeleri, IMO tavsiyeleri doğrultusunda A1, A2, A3, A4 olarak sınıflandırılır:

• A1: VHF telsiz telefon kıyı istasyonlarının kapsama alanı (20-30 deniz mili)
  • A2: MF telsiz telefon kıyı istasyonlarının kapsama alanı (100 deniz mili)
  • A3: Uydu kapsama alanı
  • A4: Kutup bölgelerini kapsar

Buradan, MF DSC alarmlarının alınabildiği, 100 deniz miline kadar kapsama alanı olan bölge A2 deniz bölgesidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: Cevap: b) A2 deniz bölgesi

Ek Özet

Deniz Bölgesi Kapsam Alanı İletişim Türü
A1 20-30 deniz mili (VHF) VHF telsiz telefon
A2 100 deniz mili (MF) MF telsiz telefon, DSC alarm
A3 Uydu kapsama alanı INMARSAT uydu iletişimi
A4 Kutup bölgesi ve diğer alanlar HF telsiz, uydu sistemi

:light_bulb: Pro İpucu: MF telsiz telefon istasyonlarının kapsama alanı genellikle 100 deniz mili olduğundan, MF DSC alarmları bu bölgede alınabilir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Bana sorunun sadece cevabını yaz. uzun açıklama yazma sadece cevapları, doğru cevapları yaz.

:white_check_mark: 13. Soru Cevabı: b) A2 deniz bölgesi

13-MF Telsiz telefon kıyı istasyonlarının kapsam alanı içinde bulunan ve MF DSC alarmlarının alınabildiği, kıyıdan 100 deniz miline kadar olan uzaklık aşağıdaki deniz bölgelerinden hangisidir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A1 deniz bölgesi

• Yanlış: A1; VHF kıyı istasyonu kapsam alanı olan bölgedir ve yaklaşık VHF menzili (yaklaşık 20–30 deniz mili) için geçerlidir, 100 mili kapsamaz.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
A2 deniz bölgesi

• Doğru: A2; MF kıyı istasyonlarının kapsama alanı içinde kalan ve MF DSC kullanılarak uyarı alınabilen bölge olup kıyıdan yaklaşık 100 deniz miline kadar olan uzaklığı kapsar.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
MF deniz bölgesi

• Yanlış: Bu tanım belirsizdir; sınırlandırma ve resmi GMDSS sınıflaması olarak A2 terimi kullanılır.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
A4 deniz bölgesi

• Yanlış: A4 kutup/uydu dışı bölgelere karşılık gelir; kıyıdan 100 mil tanımıyla alakalı değildir.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: B. A2 deniz bölgesiDOĞRU (MF kıyı istasyonu kapsama alanı, MF DSC, ~100 NM)
:cross_mark: A. A1 deniz bölgesiYANLIŞ
:cross_mark: C. MF deniz bölgesiYANLIŞ (resmi terim değil; A2 tercih edilir)
:cross_mark: D. A4 deniz bölgesiYANLIŞ
:cross_mark: E. MF DSC deniz bölgesiYANLIŞ (resmi GMDSS sınıflaması A2’dir)

Adım 6 — Son Doğrulama
A2, MF kıyı istasyon kapsama alanı içinde ve MF DSC alarm alma özelliği olan, kıyıdan yaklaşık 100 deniz miline kadar olan GMDSS deniz bölgesidir.

:white_check_mark: CEVAP: B) A2 deniz bölgesi

14- 76 Kuzey enlemi ile 76 Güney enlemi arasında kalan deniz bölgesi aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

A1 deniz bölgesi

• Yanlış: A1, sadece VHF kıyı istasyonu kapsama alanıdır; enlem tanımıyla ilgili değil.

A2 deniz bölgesi

• Yanlış: A2, MF kıyı istasyonu kapsama alanıdır; global enlem bandı ile tanımlanmaz.

A3 deniz bölgesi

• Doğru: A3; genelde INMARSAT uydu kapsama bölgesidir ve sınırları olarak kutup dışı bandı (burada soru 76° olarak verilmiş) arasında kalan deniz bölgesini ifade eder.

A4 deniz bölgesi

• Yanlış: A4 kutup bölgelerini (76° kuzeyin kuzeyi ve 76° güneyin güneyi) kapsar.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: C. A3 deniz bölgesiDOĞRU (76°N ile 76°S arası band)
:cross_mark: A. A1 deniz bölgesiYANLIŞ
:cross_mark: B. A2 deniz bölgesiYANLIŞ
:cross_mark: D. A4 deniz bölgesiYANLIŞ
:cross_mark: E. Seçeneklerde verilenlerden hiçbiri değildirYANLIŞ

Adım 6 — Son Doğrulama
76° Kuzey ile 76° Güney enlemleri arasındaki geniş band, kutupların dışındaki INMARSAT (uydu) kapsama bölgesi olan A3 olarak sınıflanır.

:white_check_mark: CEVAP: C) A3 deniz bölgesi

15- Sürekli DSC uyarıları dinleyen, HF telsiz çalışması yapabilen ve en az bir HF kıyı istasyonunun kapsama alanı ile en az bir INMARSAT uydusunun kapsama alanında bulunan bir gemi hangi deniz alanındadır?

A2

• Yanlış: A2 MF kapsama bölgesidir; INMARSAT uydu kapsaması tipik olarak A3 ile ilişkilidir.

A3

• Doğru: A3 bölgesi INMARSAT uydu kapsama alanıdır; HF iletişim ve HF kıyı istasyonlarıyla da iletişim kurulabilen geniş deniz alanıdır; sürekli DSC de bu alanda yapılabilir.

A4

• Yanlış: A4 kutup bölgeleridir; INMARSAT kapsamasının dışında kalır.

INMARSAT Bölgesi

• Yanlış/eksik: Bu seçenek teknik olarak A3 ile eşdeğer gibi görünse de resmi GMDSS terimi A3 kullanılır.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele
Kutup Bölgesi

• Yanlış: Kutup bölgesi A4’tür; INMARSAT kapsaması yoktur.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: B. A3DOĞRU (INMARSAT uydu kapsama alanı; HF ve DSC imkanlarıyla örtüşür)
:cross_mark: A. A2YANLIŞ
:cross_mark: C. A4YANLIŞ
:cross_mark: D. INMARSAT BölgesiYANLIŞ (resmi cevap A3 tercih edilir)
:cross_mark: E. Kutup BölgesiYANLIŞ

Adım 7 — Son Doğrulama
INMARSAT uydu kapsaması ve HF kıyı istasyonu kapsama alanının kesiştiği ve sürekli DSC dinlemenin mümkün olduğu bölge A3’tür.

:white_check_mark: CEVAP: B) A3 deniz bölgesi

16- 76 kuzey enleminin kuzeyi ve 76 güney enleminin güneyi, aşağıdaki deniz bölgelerinden hangisidir?

A4 deniz bölgesi

• Doğru: A4; kutup bölgelerini, yani 76°N’nin kuzeyi ve 76°S’nin güneyini kapsar.

A3 deniz bölgesi

• Yanlış: A3, kutupların dışındaki uydu kapsama bandıdır.

A2 deniz bölgesi

• Yanlış: Kıyı MF kapsama bölgesi; kutup tanımıyla ilgili değil.

A1 deniz bölgesi

• Yanlış: VHF kıyı kapsama alanı; kutup değil.

A0 deniz bölgesi

• Yanlış: A0, GMDSS hizmeti olmayan bölgeyi ifade eder; kutup sınıflaması değildir.

:white_check_mark: A. A4 deniz bölgesiDOĞRU (kutup bölgeleri: 76°N’in kuzeyi ve 76°S’in güneyi)
:cross_mark: B. A3 deniz bölgesiYANLIŞ
:cross_mark: C. A2 deniz bölgesiYANLIŞ
:cross_mark: D. A1 deniz bölgesiYANLIŞ
:cross_mark: E. A0 deniz bölgesiYANLIŞ

Adım 7 — Son Doğrulama
Kutupsal bölge tanımıyla uyuşan deniz alanı A4’tür.

:white_check_mark: CEVAP: A) A4 deniz bölgesi

17- İzmir limanından New York limanına giden bir yük gemisi aşağıdaki hangi deniz sahasından gitmek zorundadır?

A1

• Yanlış: Sadece kıyıya yakın VHF kapsama alanı; okyanus geçişi için yetersiz.

A2

• Yanlış: MF kıyı kapsama alanı; uzun okyanus seyri boyunca büyük kısmı A3 kapsamında olacaktır.

A3

• Doğru: Transatlantik seyirlerde (İzmir → New York) gemi büyük olasılıkla INMARSAT uydu kapsama alanında olan ve A3 olarak sınıflanan deniz sahalarından geçer.

A4

• Yanlış: Kutup bölgesi; İzmir–New York rotası kutuplardan geçmez.

A, B, C şıkları

• Yanlış: Rotanın zorunlu bölgesi tek başına A3’tür; karışık şık gerekli değil.

:white_check_mark: C. A3DOĞRU (okyanus geçişi, INMARSAT kapsama bölgesi)
:cross_mark: A. A1YANLIŞ
:cross_mark: B. A2YANLIŞ
:cross_mark: D. A4YANLIŞ
:cross_mark: E. A,B,C şıklarıYANLIŞ

Adım 7 — Son Doğrulama
İzmir’den New York’a giden bir geminin büyük bölümü okyanus üzerinde INMARSAT kapsaması içinde olduğundan A3 bölgesinden geçmesi gereklidir.

:white_check_mark: CEVAP: C) A3 deniz bölgesi

18- IMO tavsiyesine göre A3 deniz bölgesi, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak tanımlanmıştır?

(A2 deniz bölgesinin sınırında başlar, 70 kuzey enleminin kuzeyi ve 70 güney enleminin güneyinde olan bölge)

• Yanlış/karışık: Bu ifade karışık ve kutuplara dair yanlış yönlendirme içeriyor.

(VHF kıyı istasyonlarının kapsamı içinde kalan deniz bölgesi)

• Yanlış: VHF kıyı kapsaması A1’dir, A3 ile ilgisi yoktur.

(MF kıyı istasyonlarının kapsamı içinde bulunan bölge)

• Yanlış: MF kapsaması A2’dir, A3 değil.

(Cospas Sarsat uydularının kapsam alanı içinde bulunan bölge)

• Yanlış: COSPAS-SARSAT arama-kurtarma uyduları farklı bir sistem; A3 tanımı INMARSAT uydu kapsaması ile ilgilidir.

(A2 bölgesinin sınırında başlar ve 70 güney ile 70 kuzey enlemleri arasında kalan bölge)

• Doğru: A3, A2/A1 dışındaki denizleri kapsayan ve genelde 70° kuzey ile 70° güney enlemleri arasında kalan INMARSAT uydu kapsama bölgesidir.

:white_check_mark: E. A2 bölgesinin sınırında başlar ve 70° güney ile 70° kuzey enlemleri arasında kalan bölgeDOĞRU
:cross_mark: A.YANLIŞ
:cross_mark: B.YANLIŞ
:cross_mark: C.YANLIŞ
:cross_mark: D.YANLIŞ

Adım 7 — Son Doğrulama
IMO tanımıyla A3, INMARSAT uydu kapsaması içinde kalan ve genelde 70°N ile 70°S arasında tanımlanan deniz bölgesidir (A1/A2 dışındaki uydu bölgesi).

:white_check_mark: CEVAP: E) A2 bölgesinin sınırında başlar ve 70° güney ile 70° kuzey enlemleri arasında kalan bölge

Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?