13 Felsefe, zilhinsel bir faaliyet olarak odağını doğrudan O, sadece dünyayı veya varlıği anlamlandırma çatbası değil;

Soru:
13 Felsefe, zilhinsel bir faaliyet olarak odağını doğrudan
doğruya düşüncenin kendi ilke ve imkânlarına yöneltir.
O, sadece dünyayı veya varlıği anlamlandırma çatbası
değil; aynı zamanda bu anlamlandirma sürecinde
kullanilan kavramların, akıl yürütmelerin ve ulaşılan
yargiların meşruiyetini denetleme işidir. Filozof, bir
iddiayı dile getirirken eş zamanlı olarak “Bu iddiay
hangi temele dayandıriyorum?” sorusunu sorar. Bu
durum, felsefeyi kendi kurucu unsurlarını yine kendi
süzgecinden geçiren, sürekli bir iç denetim ve şeffaflik
arayışı hâline getirir.
Bu parçada felsefi düşünceye ilişkin
aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
A) Bilgi iddialarını olgusal temelde ispatlama
çabasında olduğu
B) Özünde kendi yöntemini sorgulayan refleksif bir
yapı taşıdığı
C) Varliğı bir bütün olarak ele alan tümel bir bakış
açisı sunduğu
D) Evrensel hakikate ulaşmak için tutarlı bir sistem
inşa ettiği
E) Mantıksal bir sonuca ulaşıldığında sorgulamayı
bitirdiği

Soru Fotoğrafı:

13 Felsefe, zihinsel bir faaliyet olarak odağını doğrudan doğruya düşüncenin kendi ilke ve imkânlarına yöneltir…

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Parçanın ana fikrini belirle
Parçada felsefenin sadece dünyayı veya varlığı anlamlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda kavramların, akıl yürütmelerin ve yargıların meşruiyetini denetlediği, kendi yöntemini sürekli sorgulayan refleksif bir yapı olduğu vurgulanmaktadır.

Adım 2 — Şıkları analiz et

• A) “Bilgi iddialarını olgusal temelde ispatlama çabasında olduğu” ifadesi parçada yoktur. Felsefenin sadece olgusal ispat araması değil, yöntemini sorgulaması söz konusudur.
  • B) “Özünde kendi yöntemini sorgulayan refleksif bir yapı taşıdığı” ifadesi, parçanın ana fikrine uygundur.
  • C) “Varlığı bir bütün olarak ele alan tümel bir bakış açısı sunduğu” ifadesi doğrudan metinde yer almamaktadır.
  • D) “Evrensel hakikate ulaşmak için tutarlı bir sistem inşa ettiği” ifadesi geçmemektedir.
  • E) “Mantıksal bir sonuca ulaşıldığında sorgulamayı bitirdiği” ifadesi, parçanın aksine, sürekli iç denetim ve şeffaflık arayışı olduğu için yanlış olur.

Adım 3 — Doğru şıkkı belirle
Parçanın içeriğine ve vurgusuna en uygun olan şık B’dir.

:white_check_mark: CEVAP: B) Özünde kendi yöntemini sorgulayan refleksif bir yapı taşıdığı

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

13 Felsefe, zihinsel bir faaliyet olarak odağını doğrudan doğruya düşüncenin kendi ilke ve imkânlarına yöneltir… Bu parçada felsefi düşünceye ilişkin aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele

• A şıkkı: Bilgi iddialarını olgusal temelde ispatlama çabasında olduğu

• Neden yanlış: Parçada felsefenin önceliği olgusal ispat değil, düşüncenin kendi ilke ve kavramlarını denetlemektir.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele

• B şıkkı: Özünde kendi yöntemini sorgulayan refleksif bir yapı taşıdığı

• Neden doğru olduğu belirtiliyor: Parçada filozofun iddia ortaya koyarken “Bu iddiayı hangi temele dayandırıyorum?” diye sorduğu, felsefenin kendi kurucu unsurlarını kendi süzgecinden geçirdiği; sürekli iç denetim ve şeffaflık arayışında olduğu vurgulanır.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele

• C şıkkı: Varlığı bir bütün olarak ele alan tümel bir bakış açısı sunduğu

• Neden yanlış: Metinde tümel varlık bakışından söz edilmiyor; vurgu yöntemin kendisini sorgulama ve meşruiyeti denetleme üzerinedir.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele

• D şıkkı: Evrensel hakikate ulaşmak için tutarlı bir sistem inşa ettiği

• Neden yanlış: Metin sistem inşasından ziyade sürekli sorgulama ve yöntemsel denetimden bahseder; tek bir evrensel sisteme ulaşma iddiası yoktur.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele

• E şıkkı: Mantıksal bir sonuca ulaşıldığında sorgulamayı bitirdiği

• Neden yanlış: Metin aksine sürekli iç denetim ve şeffaflık arayışından söz eder; sorgulamanın bitmediğini vurgular.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

• :white_check_mark: B. Özünde kendi yöntemini sorgulayan refleksif bir yapı taşıdığı — Metnin ana vurgusuyla doğrudan örtüşür.
  • :cross_mark: A. Bilgi iddialarını olgusal temelde ispatlama çabasında olduğu — Metnin asıl konusu değildir.
  • :cross_mark: C. Varlığı bir bütün olarak ele alan tümel bir bakış açısı sunduğu — Metinde böyle bir iddia yoktur.
  • :cross_mark: D. Evrensel hakikate ulaşmak için tutarlı bir sistem inşa ettiği — Metin sistem kurmaktan çok yöntemi sorgulamayı önceler.
  • :cross_mark: E. Mantıksal bir sonuca ulaşıldığında sorgulamayı bitirdiği — Metin sürekli sorgulamayı vurgular; bu ifade çelişir.

Adım 7 — Son Doğrulama

• Metindeki ifadeler felsefeyi kendi kurucu ilkelerini sürekli sorgulayan, refleksif bir etkinlik olarak tanımlar; bu nedenle B şıkkı kesin olarak doğrudur.

:white_check_mark: CEVAP: B) Özünde kendi yöntemini sorgulayan refleksif bir yapı taşıdığı

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: