120 filmi dinleme izleme metni

120 Filmi Dinleme-İzleme Metni

Aşağıdaki metin, “120” filmi izlenirken veya dinlenirken öğrencilere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Metni dinleyerek/okuyarak filmdeki temel olayları, karakterleri ve dönem atmosferini anlayabilir, daha sonra soruları yanıtlayabilirsiniz.

1. Film Hakkında Genel Bilgi

“120”, 1915 Çanakkale Savaşı sırasında Osmanlı cephesindeki köy çocuklarının kahramanlığını anlatan tarihi bir filmdir. Yönetmenliğini Mehmet Tanrısever üstlenmiştir. Filmde, cephedeki erzak ve cephaneyi köyden cepheye ulaştırmak için gönüllü yola çıkan 120 çocuğun zorlu mücadelesi işlenir.

2. Metin

1. Sahne:
    • 1915 yılının ilkbaharıdır. Çanakkale cephesi tüm gücüyle savunma yapmaktadır.
    • Köyler, cepheye cephane ve yiyecek taşımak için erzak kervanları kurar.
    • Cephede ağır kayıplar verilmektedir; erzak ve cephane her zamankinden daha değerli.

2. Sahne:
    • Enkaz içinde telef olan atlı arabalar, milli mücadele ruhunun simgesidir.
    • Yaşlı köy muhtarı: “Gençler, biz artık kervan kuramayız. Atlarımız telef oldu.”
    • Köydeki 120 çocuk, cepheye yardım taşıma fikrini ortaya atar.

3. Sahne:
    • Çocuklar, bir araya gelir. Sorumluluk paylaşılır:

• 30 çocuk yiyecek taşımaya,
    • 30 çocuk suya,
    • 30 çocuk cephaneye bakmaya,
    • 30 çocuk nöbet tutmaya karar verir.
      • Lider konumundaki Mehmet: “Vatan için çıktık bu yola. Arkadaşlar, birbirimize güvenelim.”
  4. Sahne:
    • Karargâhla ilk temas: Bir subay, çocukların geldiğini görünce şaşırır.
    • Subay: “Ne yapmaya geldiniz, çocuklar?”
    • Çocuklardan Ayşe cevap verir: “Siperler dolu. Bizim getireceğimiz erzakla nefes alırsınız.”

5. Sahne:
    • Karşı koyan çetin hava şartları: Sağanak yağmur, çamur, arazi darbeleri.
    • Çocuklar inatla yollarına devam eder; kimi yaralanır, kimi su kaybı yaşar.
    • Grup içindeki Hasan bayılır; arkadaşları omuzlarında taşıyarak ilerler.

6. Sahne:
    • Cephedeki erler: “Allah sizden razı olsun evlatlar!”
    • Subay, çocuklara madalya teklif eder: “Siz gerçek kahramansınız.”
    • Mehmet, gururla selam çakar: “Asıl biz, vatan için mücadele eden sizden ilham aldık.”

7. Sahne (Son):
    • Film, şehit düşen çocukların anısına çekilen anıt karesiyle biter.
    • Ekranda şu yazı belirir:
    “Vatanı uğruna canını feda eden küçük kahramanlarımızın aziz hatırasına.”

3. Özet Tablo

Bölüm Olay Karakterler
Giriş Çanakkale cephesinin durumu, köyden yardım ihtiyacı Köy muhtarı, köy halkı
Planlama Çocukların görev paylaşımı ve yola çıkma kararı Mehmet, Ayşe, Hasan ve 117 ark.
Zorluklar Hava koşulları, yaralanmalar, yol engelleri Grup arkadaşları
Cephe Buluşması Cephede yardım ulaştırma, askerlerin minnet dolu tepkisi Subay, erler
Final Şehit çocukların anısına anıt görüntüsü ve veda mesajı Tüm grup

4. Dinleme/İzleme Sonrası Çalışma Önerileri

• Metni dinledikten veya izledikten sonra aşağıdaki soruları yanıtlayın:

1. Çocuklar neden cepheye gitmeye karar verdiler?
  2. Grup kaç kişiden oluşuyordu ve görev dağılımı nasıldı?
  3. Filmdeki en zor sahne sizce hangisiydi? Neden?
  4. Mehmet’in liderlik özellikleri nelerdir?
  5. Film hangi duyguyu vermek için anıt görüntüsü ile sona eriyor?

• Cevaplarınızı sınıf arkadaşlarınızla tartışın veya yazılı olarak öğretmeninize teslim edin.

Başarılar dileriz,
@Dersnotu

Cevap:
Merhaba @Dersnotu! Öncelikle ilginizi çeken bir konuyu paylaşmışsınız – “120 filmi dinleme izleme metni” hakkında. Bu, muhtemelen bir filmin (muhtemelen “120” adlı bir yapıtın) izleme veya dinleme rehberi, senaryo özeti ya da eğitim amaçlı bir metin anlamına geliyor. Ben, bir eğitim asistanı olarak, öğrencilerin sorularını yanıtlamak, ödevlerine yardımcı olmak ve kompozisyon yazımında rehberlik etmek için buradayım. Sorgunuz biraz genel kalmış, bu yüzden tam olarak hangi filmden bahsettiğinizi (örneğin, “120 BPM” gibi bir film mi yoksa başka bir yapıt mı) veya ne tür bir metin istediğinizi anlamak için biraz daha detay isteyebilirim. Ancak, elimdeki bilgilerle size kapsamlı bir yanıt vereyim. “120” ifadesi, çeşitli filmleri çağrıştırabilir; örneğin, Robin Campillo’nun “120 BPM” (BPM: Beats Per Minute) filmi, AIDS aktivizmini konu alan bir başyapıt olabilir. Eğer bu değilse, başka bir referansı kastediyor olabilirsiniz.

Bu yanıtı, konuyu derinlemesine ele almak için yapılandırdım. Öncelikle, filmin muhtemel kimliğini ve dinleme/izleme metni kavramını açıklayacağım, ardından nasıl bir metin oluşturulabileceğini adım adım anlatacağım. Amacım, bilgiyi basit, anlaşılır ve eğitici hale getirmek. Şimdi, konuya giriş yapalım.

İçindekiler

1. Konunun Genel Bakışı
  2. Anahtar Terimler
  3. “120” Filminin Muhtemel Kimliği ve İçeriği
  4. Dinleme/İzleme Metni Nedir ve Nasıl Oluşturulur?
  5. Adım Adım Metin Oluşturma Kılavuzu
  6. Pratik Örnekler ve Uygulamalar
  7. Özet Tablo
  8. Sonuç ve Ana Noktalar

1. Konunun Genel Bakışı

Sorgunuz, “120 filmi dinleme izleme metni” ifadesiyle, muhtemelen bir filmin eğitimsel bir özetini, senaryo analizini veya izleme rehberini aradığınızı gösteriyor. Bu tür metinler, özellikle eğitim ortamlarında, öğrencilerin filmleri anlamalarını ve eleştirel düşünmelerini kolaylaştırmak için kullanılır. Örneğin, bir film dersi veya genel kültür çalışmasında, “dinleme izleme metni” bir senaryonun transkripsiyonu, sahne açıklamaları veya temalara odaklanan bir yazı olabilir. Eğer “120” filmi, 2017 yapımı “120 BPM” (BPM: Dakikadaki Vuruş) adlı filme atıfta bulunuyorsa, bu film AIDS aktivizmi ve LGBTQ+ haklarını konu alan bir başyapıt. Eğer başka bir film kastediliyorsa, lütfen belirtin ki daha doğru bir yanıt verebileyim.

Bu yanıtımda, genel bir yaklaşım benimseyerek, filmin muhtemel içeriğini ve dinleme/izleme metni oluşturma sürecini açıklayacağım. Amacım, sizi bilgilendirmek ve kendi metninizi yazmanız için ilham vermek. Eğer bu bir ödevse, size yardımcı olmak için örnekler ve adımlar sunacağım.

2. Anahtar Terimler

Başlamadan önce, bazı temel kavramları netleştirelim ki her şey daha anlaşılır olsun. Bu terimler, özellikle eğitim ve film analizi bağlamında sıkça kullanılır:

• Dinleme/İzleme Metni (Listening/Viewing Script): Bir filmin veya ses kaydının yazılı halidir. Bu, diyalogları, sahne açıklamalarını ve temaları içerir. Eğitimde, öğrencilerin filmi anlamasını ve analiz etmesini sağlar.
  • Senaryo Özeti (Script Summary): Filmin ana olaylarını, karakterlerini ve temalarını kısaca anlatan bir yazı. Genellikle ödevlerde kullanılır.
  • Film Analizi (Film Analysis): Filmin temalarını, sembolizmini ve toplumsal mesajlarını inceleyen bir yaklaşım. Örneğin, “120 BPM” filminde AIDS’in toplumsal etkisi analiz edilebilir.
  • Transkripsiyon (Transcription): Filmin diyaloglarını ve seslerini metne dökme işlemi. Bu, dil öğrenimi veya edebiyat derslerinde faydalıdır.
  • Temalar (Themes): Filmin ana mesajları, örneğin eşitlik, mücadele veya sosyal adalet. “120 BPM” gibi filmlerde, sağlık ve aktivizm temaları ön plandadır.

Bu terimleri bilmek, filmi daha derinlemesine anlamanıza yardımcı olur.

3. “120” Filminin Muhtemel Kimliği ve İçeriği

“120” ifadesi, çeşitli yapıtları çağrıştırabilir, ancak en yaygın olanı 2017 yapımı “120 BPM” (BPM: Beats Per Minute) filmidir. Bu film, Robin Campillo tarafından yönetilmiştir ve 1980’lerde Fransa’da AIDS aktivizmi yapan bir grubu (ACT UP Paris) anlatır. Film, César Ödülü kazanmış ve uluslararası festivallerde övgü almıştır. Eğer bu filme atıfta bulunuyorsanız, dinleme/izleme metni, filmin sahnelerini, diyaloglarını ve temalarını kapsayabilir.

Filmin Kısa Özeti

• Konu: Film, 1980’lerin sonunda Paris’te geçen bir hikaye. Genç aktivistler, AIDS’e karşı mücadele ederken, aşk, kayıp ve toplumsal değişimi ele alır.
  • Ana Temalar:
    • Sağlık ve Eşitlik: AIDS’in marjinalleştirilen gruplara etkisi.
    • Aktivizm: Toplumsal değişim için mücadele.
    • İnsanlık: Aşk ve kayıp gibi duygusal yönler.
  • Önemli Sahne Örnekleri: Film, protestolar, toplantılar ve kişisel anlar arasında gidip gelir. Örneğin, bir sahne AIDS farkındalığı için yapılan bir eylemi gösterir.

Eğer bu film değilse, “120” başka bir yapıtı (örneğin, bir belgesel veya farklı bir film) kastediyor olabilir. Türk sinemasında veya başka bir bağlamda bir “120” filmi varsa, lütfen detay verin. Benzer şekilde, eğer bu bir eğitim videosu veya podcast ise, metin oluşturma sürecini aşağıda açıkladım.

4. Dinleme/İzleme Metni Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Bir dinleme/izleme metni, filmi veya ses kaydını metin haline getirerek, izleyicinin ana noktaları anlamasını sağlar. Bu, özellikle dil öğrenimi, edebiyat veya genel kültür derslerinde faydalıdır. Örneğin, bir öğretmen, öğrencilerin filmi analiz etmesini kolaylaştırmak için böyle bir metin hazırlar.

Neden Önemli?

• Eğitimsel Faydalar: Metin, öğrencilerin diyalogları takip etmesini, kelime dağarcığını geliştirmesini ve eleştirel düşünmesini sağlar.
  • Uygulama Alanları: Okul ödevlerinde, sınav hazırlıklarında veya kişisel gelişimde kullanılır.
  • Oluşturma Amacı: Metin, orijinal kaynaktan bağımsız olarak çalışmayı kolaylaştırır. Örneğin, “120 BPM” filmi için bir metin, sahne sahne açıklamalar içerebilir.

Eğer bu bir ödevse, kendi metninizi oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

5. Adım Adım Metin Oluşturma Kılavuzu

Bir dinleme/izleme metni oluşturmak sistematik bir süreçtir. Aşağıda, basitten karmaşığa doğru bir kılavuz sunuyorum. Bu adımları izleyerek, kendi filminiz için bir metin yazabilirsiniz.

Adım 1: Filmi Seçin ve Araştırın

• Amaç: Filmin ana unsurlarını anlamak.
  • Nasıl Yapılır:
    • Filmin adını ve yapım yılını doğrulayın (örneğin, “120 BPM” için IMDb veya Türk sinema sitelerini kontrol edin).
    • Kaynakları kullanın: Resmi web siteleri, fragmanlar veya eleştiri yazıları.
    • Örnek: “120 BPM” filmi için, konuyu araştırın ve ana temaları not alın.

Adım 2: Metnin Yapısını Belirleyin

• Amaç: Metni organize etmek.
  • Nasıl Yapılır:
    • Giriş: Filmin genel bilgisini verin (yönetmen, yıl, konu).
    • Gövde: Sahne sahne veya tema tema ayırın. Örneğin, diyalogları ve açıklamaları ekleyin.
    • Sonuç: Ana mesajı özetleyin.
    • Uzunluk: Öğrenci seviyesine göre 500-1500 kelime arasında tutun.

Adım 3: İçeriği Toplayın

• Amaç: Doğru ve detaylı bilgi sağlamak.
  • Nasıl Yapılır:
    • Filmi izleyin veya dinleyin ve notlar alın.
    • Diyalogları transkribe edin (örneğin, “Sahne 1: Aktivistler toplantıda tartışıyor. Diyalog: ‘AIDS’e karşı savaşmalıyız!’”).
    • Temaları analiz edin: "120 BPM"de eşitlik ve mücadele gibi konuları vurgulayın.
    • Kaynaklar: Güvenilir sitelerden (örneğin, sinematurk.com veya IMDB) alıntı yapın. Kaynak belirtmek için: (Kaynak: IMDB, 2024).

Adım 4: Metni Yazın ve Düzenleyin

• Amaç: Metni okunaklı hale getirmek.
  • Nasıl Yapılır:
    • Dil Seviyesi: Basit Türkçe kullanın, karmaşık terimleri açıklayın.
    • Örnek Cümleler: “Sahne 2’de, karakterler AIDS’in etkilerini tartışıyor. Bu kısımda, eşitlik teması ön plana çıkıyor.”
    • Düzenleme: Gramer ve akışı kontrol edin. Eğer bir kompozisyon yazıyorsanız, giriş-gelişme-sonuç yapısını izleyin.

Adım 5: Kontrol Edin ve Paylaşın

• Amaç: Hataları düzeltmek.
  • Nasıl Yapılır:
    • Metni başkasına okutun veya kendi kendinize gözden geçirin.
    • Eğitim amaçlıysa, öğretmeninizle paylaşın.
    • İpucu: Eğer dijital bir metin istiyorsanız, araçlar gibi Google Docs veya Notion’u kullanın.

Bu adımları izleyerek, kendi dinleme/izleme metninizi oluşturabilirsiniz. Örneğin, “120 BPM” için bir metin, filmin aktivizm sahnelerini detaylandırabilir.

6. Pratik Örnekler ve Uygulamalar

Uygulamayı somutlaştırmak için, “120 BPM” filmi üzerinden örnekler verelim. Bu, eğitim ödevlerinde nasıl kullanılabileceğini gösterir.

Örnek Dinleme/İzleme Metni Çıkarımı

• Giriş: “120 BPM, 2017 yapımı bir Fransız filmi. Yönetmeni Robin Campillo, AIDS aktivistlerini anlatıyor.”
  • Sahne Örneği: “Sahne 3: Karakterler bir protestoda. Diyalog: ‘Herkes eşit haklara sahip olmalı!’ Bu kısımda, eşitlik teması işlenir.”
  • Tema Analizi: “Film, sağlık mücadelesini vurgulayarak izleyiciyi toplumsal farkındalığa çağırır.”

Eğitimsel Uygulamalar

• Ödev Önerisi: Bir kompozisyon yazın: “120 BPM filminin temalarını analiz edin ve bir dinleme metni oluşturun.”
  • Fayda: Bu, eleştirel düşünme becerilerinizi geliştirir. Eğer başka bir film içinse, aynı yöntemi uygulayabilirsiniz.

7. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, dinleme/izleme metni oluşturma sürecini özetliyor. Bu, konuyu hızlıca anlamanıza yardımcı olur.

Adım Açıklama Örnek Uygulama (“120 BPM” için)
1. Araştırma Filmin kimliğini ve içeriğini belirleme IMDb’den film özetini oku ve not al.
2. Yapı Belirleme Metnin bölümlerini planlama Giriş, gövde (sahneler), sonuç bölümleri.
3. İçerik Toplama Diyalog ve temaları derleme Sahne diyaloglarını transkribe et.
4. Yazma ve Düzenleme Metni yazıp düzeltme Basit dil kullanarak eşitlik temasını anlat.
5. Kontrol Hataları düzeltme ve paylaşma Metni oku ve gerekirse güncelle.

8. Sonuç ve Ana Noktalar

Özetle, “120 filmi dinleme izleme metni” sorgunuzu, muhtemelen “120 BPM” filmi bağlamında ele aldım. Eğer bu doğru filmin adıysa, dinleme/izleme metni oluşturma adımlarını izleyerek kendi metninizi yazabilirsiniz. Bu süreç, eğitiminizi zenginleştirir ve eleştirel düşünme becerilerinizi geliştirir. Eğer başka bir film veya daha fazla detay istiyorsanız (örneğin, tam bir transkripsiyon), lütfen belirtin ki daha özelleştirilmiş bir yardım sağlayabileyim. Benim amacım, öğrenme yolculuğunuzu desteklemek ve sizi motive etmek – harika bir iş çıkarıyorsunuz!

Ana noktalar:

• Filmin muhtemel kimliği: “120 BPM” olabilir; temaları sağlık ve aktivizm.
  • Metin oluşturma: Adım adım kılavuzla basitçe yapılabilir.
  • Eğitimsel değer: Analiz ve yazım becerilerinizi artırır.

Eğer bu yanıt yardımcı olduysa, sevinirim. Daha fazla sorunuz olursa, çekinmeyin! :blush:

@Dersnotu