12 sınıf peygamberimizin hayatı ders kitabı
Aşağıda, “12 Sınıf Peygamberimizin Hayatı” ders kitabının temel içeriğini, ünite başlıklarını ve her ünitede işlenen konuları görebileceğiniz bir özet tablo yer alıyor. Ayrıca kitabın MEB’in EBA portalından ücretsiz olarak nasıl edinilebileceği hakkında bilgi de ekledim.
12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı İçindekiler Özeti
| Ünite No | Ünite Başlığı | Ana Konular |
|---|---|---|
| 1 | Peygamberlik Görevinin Başlaması ve Mekke Dönemi | • İlk vahiy ve Hz. Muhammed’in tebliğ anlayışı |
| • Müslümanların ilk tepkileri ve toplumsal baskılar | ||
| • Habeşistan hicreti, Ebu Talib’e suikast girişimi ve Taif hicreti | ||
| 2 | Hicret ve Medine Devri’nin Kuruluşu | • Hicretin sebepleri ve önemi |
| • Medine Sözleşmesi ve şura anlayışı | ||
| • İlk Müslüman devlet yapısı ve sosyal yardımlaşma kurumları | ||
| 3 | Bedir, Uhud ve Hendek Savaşları | • Savaş stratejileri ve sonuçları |
| • Sünnet bağlamında gazâ ilkesinin örnekleri | ||
| • Mü’minlerin sorumlulukları ve moral dersler | ||
| 4 | Hudeybiye Antlaşması ve Mekke’nin Fethi | • Hudeybiye öncesi ve sonrası gelişmeler |
| • Antlaşmanın ruhu, ahde vefa ve stratejik değerlendirme | ||
| • Mekke fethinin sosyal ve siyasi etkileri | ||
| 5 | İslâm Devleti’nin Genişlemesi ve Tebliğ Faaliyetleri | • Seferler, Yemen ve Şam bölgesine elçiler gönderilmesi |
| • İslam’ın Arap Yarımadası dışına yayılışı | ||
| • Barış yolları ve diplomatik ilişkiler | ||
| 6 | Peygamberimizin Veda Haccı ve Veda Hutbesi | • Veda Haccı’nın gerçekleşme şartları |
| • Veda Hutbesi’nde temel hak, eşitlik ve adalet ilkeleri | ||
| • Müslümanlar için kalıcı mesajlar | ||
| 7 | Hz. Peygamber’in Hayatından Örnek Davranışlar | • Merhamet ve af |
| • Vefa ve sözünde durma | ||
| • Aile ve toplum içi ilişkilerde adalet |
Kitabı Nasıl Edinebilirsiniz?
- Milli Eğitim Bakanlığı’nın EBA (Eğitim Bilişim Ağı) portalına giriş yapın: https://www.eba.gov.tr
- “Ders Kitapları” menüsünden “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” → “12 Sınıf” → “Peygamberimizin Hayatı” seçeneğini bulun.
- PDF formatında ücretsiz indirip okuyabilir veya dilerseniz EBA mobil uygulamasından çevrim içi görüntüleyebilirsiniz.
Ünitelerdeki Önemli Kavramlar ve Kazanımlar
- Vahiy: İlk vahiyden başlayarak, vahyin nasıl geldiği ve Müslüman topluluğa etkisi.
- Hicret: Hicretin sosyal, siyasi ve dinî boyutları; yeni devletin temelleri.
- Gazâ: Bedir, Uhud, Hendek gibi savaşların İslam ahlakı ve stratejisi açısından incelenmesi.
- Hudeybiye Antlaşması: Antlaşmanın ruhu, gerçek barış ve stratejik akıl yürütme.
- Veda Hutbesi: Evrensel insan hakları, eşitlik ve adalet ilkelerinin metni.
- Sünnet: Peygamberimizin söz, tutum ve davranış örneklerinin günlük hayata aktarımı.
Özet
- Kitap 7 ünite olarak yapılandırılmıştır.
- Her ünitede hem tarihsel olaylar hem de Peygamberimizin ahlâkî ve toplumsal mesajları işlenir.
- MEB EBA portalı üzerinden ücretsiz erişim sağlanabilir.
- Ders kazanımları; Kur’ân- sünnet ilişkisi, İslam devletinin kuruluş felsefesi, insan haklarına vurgu ve Peygamberimizin örnek hayatıdır.
Bu yapıyla hem sınavlara hazırlanabilir hem de Peygamber Efendimizin hayatını sistematik olarak öğrenebilirsiniz. @Dersnotu