11. Sınıf Maliyet Muhasebesi Dersi 2. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevap Anahtarı

11. Sınıf Maliyet Muhasebesi Dersi 2. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevap Anahtarı

Hakkari Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf Maliyet Muhasebesi dersi için hazırlanan sınav sorularının detaylı çözümleri ve konu özetleri aşağıda yer almaktadır.

2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Maliyet Muhasebesi Sınav Çözümleri

Maliyet Muhasebesi, işletmelerde üretilen mamul veya hizmetin maliyetini oluşturan unsurları takip eden, denetleyen ve raporlayan bir muhasebe dalıdır. İşte sınavda yer alan soruların kapsamlı yanıtları:

İçindekiler

1. Esas Gider Yerleri Nedir?
  2. FIFO (İlk Giren İlk Çıkar) Yöntemi
  3. Endirekt İlk Madde ve Malzeme Giderleri
  4. İşçi Ücret ve Gider Unsurları
  5. Genel Üretim Giderleri (GÜG)
  6. Karşılaştırma ve Özet Tablo

1. Üretim Gider Yerlerinden Olan Esas Gider Yeri Nedir? Açıklayınız.

Esas Gider Yerleri, bir işletmede üretilen mamul veya hizmetin üretim aşamalarıyla doğrudan ilgili olan ve üretimin bizzat gerçekleştirildiği birimlerdir. Bu gider yerlerinde yapılan harcamalar, mamulün maliyetine doğrudan yüklenebilir.

• Örnekler: Hazırlık bölümü, Kesim bölümü, Montaj bölümü, Boyahane ve Ambalajlama gibi birimler esas gider yerlerine örnektir.
  • Önemi: Maliyetlerin doğru saptanması için üretimin kalbi sayılan bu birimlerin giderlerinin titizlikle takip edilmesi gerekir.

2. İlk Giren İlk Çıkar Yöntemini (FIFO) Açıklayınız.

FIFO (First-In, First-Out) yöntemi, işletme stoklarına giren ilk maddelerin, üretim sürecine de ilk olarak gönderileceği varsayımına dayanır.

• Mantığı: Stoktaki en eski malzemenin ilk önce kullanılmasıdır.
  • Avantajı: Özellikle enflasyonist ortamlarda, stokta kalan mallar güncel fiyata daha yakın bir değerle bilançoda görünür.
  • Uygulama: Gıda gibi bozulabilir ürünlerde fiziksel akışa da en uygun yöntemdir.

3. Endirekt İlk Madde ve Malzeme Giderlerini Kısaca Yazınız.

Üretilen mamulün bünyesine girmeyen veya girse bile miktar ve değer olarak takibi ekonomik olmayan malzemelere Endirekt İlk Madde ve Malzeme denir.

• Kullanım Alanları: Üretim araçlarının çalışmasını sağlayan yağlar (makine yağları), temizlik malzemeleri, üretimde kullanılan ancak miktarı çok küçük olan çivi, tutkal veya küçük yardımcı malzemeler bu sınıfa girer.
  • Muhasebeleştirme: Bu giderler doğrudan mamul maliyetine değil, 730 Genel Üretim Giderleri hesabına kaydedilir.

4. İşçi Ücret ve Gider Unsurlarını Sırasıyla Yazınız.

İşletmelerde işçilik maliyeti sadece ödenen net maaştan ibaret değildir. Başlıca unsurlar şunlardır:

1. Çıplak Ücret (Brüt Ücret): İşçinin çalışması karşılığı hak ettiği temel tutar.
  2. Sosyal Yardımlar: Yol, yemek, yakacak ve aile yardımları.
  3. SGK İşveren Payı: İşverenin devlet kurumuna ödediği pay.
  4. İşsizlik Sigortası İşveren Payı: İşverenin fon için ödediği katkı.
  5. Tazminatlar ve İzin Ücretleri: Kıdem tazminatı karşılıkları ve yıllık izin ücretleri.

5. Genel Üretim Giderleri Nelerdir? Sırasıyla Yazınız.

Genel Üretim Giderleri (GÜG), üretimi gerçekleştirmek için yapılan ancak mamul maliyetine doğrudan yüklenemeyen giderlerdir.

• Endirekt Malzeme Giderleri: (Yağlar, temizlik maddeleri vb.)
  • Endirekt İşçilik Giderleri: (Ustabaşı, bakım personeli, bekçi ücretleri vb.)
  • Amortismanlar: (Fabrika binası ve makinelerin aşınma payları.)
  • Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler: (Fabrikanın elektrik, su, doğal gaz ve haberleşme giderleri.)
  • Çeşitli İşletme Giderleri: (Sigorta, vergi ve bakım-onarım giderleri.)

[Karşılaştırma Tablosu: Direkt ve Endirekt Giderler]

Özellik Direkt (Esas) Giderler Endirekt (Genel) Giderler
İlişki Mamul ile doğrudan ilişkili Üretimin geneliyle ilgili
Takip Miktarı ve değeri kolayca ölçülür Dağıtım anahtarları ile paylaştırılır
Örnek Hammadde, İşçilik Ücreti Elektrik, Makine Yağı, Amortisman
Muhasebe Hesabı 710 / 720 Hesaplar 730 Hesap

[Özet Tablo]

Konu Başlığı Temel Bilgi
Esas Gider Yeri Üretimin bizzat yapıldığı birimdir.
FIFO İlk alınan malzemenin ilk kullanılmasıdır.
Endirekt Malzeme Üretimi destekleyen yardımcı malzemelerdir.
İşçilik Gideri Brüt ücret + Sosyal güvenlik paylarından oluşur.
Genel Üretim Gideri Üretimdeki tüm dolaylı masrafların toplamıdır.

Sonraki Adımlar

Bu cevaplar sınav başarınızı artırmak için temel oluşturmaktadır. Özellikle Maliyet Dağıtım Tabloları veya Maliyet Hesaplama Formülleri (710, 720, 730 hesapların işleyişi) hakkında detaylı bir örnek uygulama yapmamı ister misin?