11. sınıf din ve hayat konularında ahlaki kararın gerekçesini vaka metninden çıkarma açık uçlu soruda puan getiren açıklama sırasını ve kontrol ölçütlerini uygulama

11. sınıf din ve hayat konularında ahlaki kararın gerekçesini vaka metninden çıkarma açık uçlu soruda puan getiren açıklama sırasını ve kontrol ölçütlerini uygulama

Temel çıkarımlar

• Düzey: 11. sınıf
  • Konu kümesi: Din Kültürü
  • Soru niyeti: Açık uçlu yanıt
  • Hedef: Bilgiyi ezberlemek yerine kanıtla açıklanabilen bir sonuca ulaşmak.

Bu tür sorularda doğru sonuca ulaşmak için Cevabı kanıt, kavram ve sonuç düzeninde kurmaya odaklanan değerlendirme rehberi gerekir. Önce sorunun hedefini belirlemek, sonra yalnız verilen bilgiyle ilerlemek ve sonunda sonucu bir kanıtla doğrulamak en güvenli çözüm düzenidir.

İçindekiler

1. Temel yaklaşım
  2. Çözüm ve yorumlama adımları
  3. Materyal kontrolü
  4. Özet tablosu

Temel yaklaşım

Bu başlıktaki sorular, tek bir bilgiyi hatırlamaktan çok bilgiyi doğru bağlamda kullanmayı ölçer. Bu nedenle önce kavramı tanımla, ardından soruda hangi veriyle sınandığını belirle. Verilmeyen bilgiyi varsaymak yerine, sonuca götüren kanıtı açıkça göster.

Çözüm ve yorumlama adımları

1. Soruyu hedefe göre oku. Sorunun istediği kavramı, işlemi veya çıkarımı kendi cümlenle yaz.

2. Verilen bilgiyi ayır. Metin, tablo, grafik, harita ya da seçeneklerde doğrudan verilen verileri not et; eksik bilgi varsayma.

3. Yöntemi uygula. Soruyu verilenler, istenenler ve izlenecek yöntem olarak üç parçaya ayır; her adımın soruya hangi katkıyı verdiğini belirt.

4. Sonucu gerekçelendir. Cevabını en az bir kanıt, kural veya işlem basamağıyla ilişkilendir.

5. Son kontrolü yap. Sonucun sorunun tamamını karşıladığını, birimlerin ve kavramların birbirine karışmadığını denetle.

Materyal kontrolü

Bir görsel, tablo, harita veya metin kullanılıyorsa önce başlık, ölçek, birim, tarih ve yön bilgisini kontrol et. Ardından doğrudan gözlenebilen bulguyu kendi yorumundan ayır. Seçenekli soruda her seçeneği aynı kanıt üzerinden sınamak, çeldiriciyi elemenin en güvenilir yoludur.

:warning: Sık yapılan hata: Soruda bulunmayan bilgiyi doğru kabul etmek veya doğrudan verilen veriyle kişisel yorumu aynı şeymiş gibi yazmaktır.

Özet tablosu

Kontrol noktası Uygulama
Ne isteniyor? Sorunun hedefini tek cümleyle belirt.
Hangi kanıt var? Metin, görsel veya işlemde doğrudan verilen bilgiyi kullan.
Nasıl doğrulanır? Kural, işlem veya kanıtla sonucu yeniden kontrol et.

Sonraki adım

Elindeki 11. sınıf sorusunun metnini, tablosunu ya da görselini paylaşırsan bu yöntemi o örnek üzerinde adım adım uygulayalım.

Bu rehber, 11. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde karşılaşılan vaka analizi sorularında, öğrencinin sadece doğru cevabı bulmasını değil, bu cevabı akademik bir dille gerekçelendirerek tam puan almasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Anahtar Çıkarımlar

• Analiz Yeteneği: Metindeki olayı dini ve ahlaki kavramlarla ilişkilendirme.
  • Gerekçelendirme: Verilen kararın nedenini metinden somut kanıtlarla sunma.
  • Akademik Dil: “Bence” gibi öznel ifadeler yerine, “Metindeki … ifadesinden hareketle” gibi nesnel kalıplar kullanma.

İçindekiler

1. Ahlaki Karar ve Gerekçelendirme Nedir?
  2. Puan Getiren Açıklama Sırası (Adım Adım)
  3. Değerlendirme ve Kontrol Ölçütleri
  4. Özet Tablo

Ahlaki Karar ve Gerekçelendirme Nedir?

Din ve hayat ünitesinde ahlaki karar, bireyin karşılaştığı bir olay karşısında İslam dininin temel kaynaklarını ve ahlaki ilkelerini (adalet, ihsan, dürüstlük, emanet vb.) gözeterek bir tutum sergilemesidir. Gerekçelendirme ise, bu tutumun dayandığı mantıksal ve dini temelleri metin üzerinden ispatlamaktır.

Özellikle açık uçlu sorularda, sadece “Yapılan davranış doğrudur/yanlıştır” demek puan getirmez. Puanı getiren, o davranışın hangi ahlaki ilkeye neden ters düştüğünü veya uyduğunu açıklayabilmektir.

Puan Getiren Açıklama Sırası

Bir vaka metni verildiğinde, yanıtınızı şu sırayla kurmanız sınavda tam puan almanızı sağlar:

Adım 1 — Kavramsal Tespit
Vakada geçen olayın hangi ahlaki değerle (örneğin: İffet, Şecaat, Hikmet, Adalet) ilgili olduğunu belirleyin.

• Örnek: “Bu vaka metni, bireyin zor anlarda sergilediği dürüstlük ve güvenilirlik (emanet) ilkeleriyle ilgilidir.”

Adım 2 — Metinden Kanıt Gösterme
Kendi yorumunuzu katmadan, metinde geçen spesifik bir cümleyi veya durumu referans gösterin.

• Örnek: “Metinde kahramanın, ‘kimse görmese de bu malın sahibi var’ diyerek eşyayı teslim etmesi, sorumluluk bilincini gösterir.”

Adım 3 — Dini/Ahlaki Dayanak
Bu davranışın İslam ahlakındaki yerini bir cümleyle açıklayın.

• Örnek: “İslam ahlakına göre dürüstlük, sadece insanlar varken değil, her an Allah’ın gözetiminde olduğumuz bilinciyle (ihsan) hareket etmeyi gerektirir.”

Adım 4 — Sonuç ve Bağlam
Vakadaki karakterin verdiği kararın, toplumsal veya bireysel faydasını belirterek analizi tamamlayın.

Değerlendirme ve Kontrol Ölçütleri

Cevabınızı kağıda yazdıktan sonra şu ölçütlere göre denetleyin:

• :white_check_mark: Kapsam: Soruda istenen ahlaki değer doğru tespit edildi mi?
  • :white_check_mark: Metne Sadakat: Cevapta metinden doğrudan alıntı veya atıf var mı?
  • :white_check_mark: Terminoloji: Din Kültürü dersine ait teknik kavramlar (Salih amel, kul hakkı, takva vb.) yerinde kullanıldı mı?
  • :white_check_mark: Gerekçe: “Çünkü…” ile başlayan mantıklı bir açıklama cümlesi kuruldu mu?

:light_bulb: Pro Tip: Açık uçlu sorularda “Bu durum yanlıştır” yerine “Bu durum, İslam’ın vurguladığı kul hakkı ihlaline yol açtığı için ahlaki açıdan uygun değildir” ifadesini kullanmak cevabın akademik niteliğini artırır.

Özet Tablo

Aşama Ne Yapılmalı? Puan Etkisi
Tespit İlgili ahlaki değeri adlandırın. %20
Kanıt Metindeki ipucunu işaret edin. %40
Dayanak Kavramın dini/ahlaki tanımını yapın. %20
Sentez Davranışın neden ‘ahlaki’ olduğunu bağlayın. %20

Sonraki Adım

Analiz etmemi istediğin bir vaka metni veya örnek bir soru varsa buraya yazabilirsin. Yukarıdaki adımları o soru üzerinde birlikte uygulayarak pratik yapabiliriz.