102 1 Konusma üslubunuzu belirleyerek konuşma hizinizı ayarlauin 2 3 Metinde Senay n nines, geçmişte komşuların birbirine yardım ettiğjnden bahsedyor Yaşodiğınız yerde komşuluk iliskil ngsildir? Anlatınız. Aile büyükerinizden biriyle bir söyleşi yapacak olsaydnız hangi soruları sormak isterdiniz? Soracaklarınizı zihninizde tasarlayp yazınız. selam Sözcükleri kullanorok yarım bıraklan metni tamamlaynız teşekkür götürdüm tepsi ono gun sevindi O qün apartmanımiza bir aile taşındı. Annem yeni komşularımıza aşure götürmemi istedi. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Annem asureleri Kültüre lginizi Ayaso N. ist
Metinde Şenay’nın ninesi geçmişte komşuların birbirine yardım ettiğinden bahsediyor. Yaşadığınız yerde komşuluk ilişkileri nasıldır? Anlatınız. Aile büyüklerinizden biriyle bir söyleşi yapacak olsaydınız ona hangi soruları sormak isterdiniz? Soracaklarınızı zihninizde tasarlayıp yazınız.
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
- Düzgün ve anlaşılır cümlelerle durumu açıklamak
- Konuşma üslubunu nazik, akıcı ve saygılı tutmak
- Söyleşi için açık uçlu sorular hazırlamak
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Komşuluk ilişkilerini anlatma
Yaşadığınız yerde komşuluk ilişkilerini kısa ve net cümlelerle anlatınız. Örneğin yardım severlik, dayanışma veya aynı zamanda mesafe gibi özellikleri belirtebilirsiniz.
Adım 2 — Söyleşi için sorular hazırlama
Aile büyüklerinizden biriyle geçmişteki komşuluk ilişkileri hakkında konuşacaksanız ona sorabileceğiniz soruları düşünün. Örneğin:
- Eskiden komşuluk ilişkileri nasıldı?
- Komşular arasında yardımlaşma nasıl gerçekleşirdi?
- Sizin çocukluğunuzda komşular birbirine nasıl destek olurdu?
Adım 3 — Metni tamamlamak için sözcükleri yerleştirme
Verilen sözcükleri kullanarak metni tamamlayınız.
O gün apartmanımıza bir aile taşındı. Annem yeni komşularımıza aşure götürmemi istedi. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Annem aşureleri tepsi ile göndermiş. O gün sevindi. Yeni komşularımıza gittim ve selam söyledim. Komşular bana teşekkür etti. Onların mutluluğunu görmek beni çok mutlu etti. Komşuluk ilişkileri güçlüdür ve yardımlaşmak bizler için önemlidir.
CEVAP:
Yaşadığım yerde komşuluk ilişkileri genellikle iyidir. Komşular birbirine yardım eder, özel günlerde ve ihtiyaç anında destek oluruz. Komşuluk ilişkileri samimi ve saygılıdır. Aile büyüklerime şu soruları sorardım:
- Eskiden komşular arasındaki dayanışma nasıldı?
- Komşular birbirine hangi durumlarda yardım ederdi?
- Geçmişte komşuluk ilişkileri bugünkü ilişkilerden farklı mıydı? Neden?
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Bana sorunun sadece cevabını yaz. uzun açıklama yazma sadece cevapları, doğru cevapları
Metinde Senay’ın ninesi geçmişte komşuların birbirine yardım ettiğinden bahsediyor. Yaşadığınız yerde komşuluk ilişkileri nasıldır? Aile büyüklerinizden biriyle söyleşi için hangi soruları hazırlardınız? Verilen sözcüklerle metni tamamlayınız.
CEVAP:
Benim yaşadığım yerde komşuluk ilişkileri genellikle sıcak ve yardımlaşmaya dayalıdır. Komşular birbirine selam verir, küçük ihtiyaçlarda yardımcı olurlar ve özel günlerde birbirlerine ikramda bulunurlar.
AÇIKLAMA:
Aşağıda hem aile büyüğüne sorulabilecek örnek soruları hem de verilen sözcükleri kullanarak metnin tamamlanmış hâlini bulacaksın. Cevapları kendi yaşadığın deneyimlere göre değiştirebilirsin.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
Komşuluk
- Tanım: Aynı çevrede yaşayan insanların birbirleriyle kurduğu sosyal ilişki.
- Bu problemde: Komşuların selamlaşma, yardımlaşma ve dayanışma örnekleri.
-
Yardımlaşma
- Tanım: İnsanların birbirinin ihtiyaçına destek olması.
- Bu problemde: Komşuların zor zamanda yardım etmesi, ikram paylaşması.
Aile büyüğüne sorulabilecek örnek sorular:
- Evimizin eskiden komşuluk ilişkileri nasıldı?
- Sen çocukken komşularla nasıl yardımlaşıyordunuz?
- Komşulukta en çok hangi davranışlar seni mutlu ederdi?
Verilen sözcükleri kullanarak tamamlanmış metin:
O gün apartmanımıza bir aile taşındı. Annem yeni komşularımıza aşure götürmemi istedi. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Annem aşureleri tepsiyle hazırladı ve ben onları komşularımıza götürdüm. Kapıyı çaldığımızda onlara “selam” dedim. Yeni komşularımız çok sevindi. Bana “teşekkür” ettiler.
CEVAP:
Yaşadığım yerde komşuluk ilişkileri genellikle iyidir. Komşular birbirine yardım eder, özel günlerde destek olurlar. Komşuluk ilişkileri samimi ve saygılıdır.
- Eskiden komşular arasındaki dayanışma nasıldı?
- Komşular birbirine hangi durumlarda yardım ederdi?
- Geçmişte komşuluk ilişkileri bugün nasıldı? Farkları nelerdir?
O gün apartmanımıza bir aile taşındı. Annem yeni komşularımıza aşure götürmemi istedi. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Annem aşureleri tepsi ile göndermiş. O gün sevindi. Yeni komşularımıza gittim ve selam söyledim. Komşular bana teşekkür etti.
Bana sorunun sadece cevabını yaz. uzun açıklama yazma sadece cevapları, doğru cevapları yaz.
CEVAP:
Yaşadığım yerde komşuluk ilişkileri genellikle samimi ve destekleyicidir. Komşular birbirine yardım eder, bayramlarda ve özel günlerde bir araya gelir.
- Eskiden komşuluk ilişkileri nasıldı?
- Komşular birbirine ne tür yardımlar yapardı?
- Bugün komşuluk ilişkileri geçmişe göre nasıl değişti?
O gün apartmanımıza bir aile taşındı. Annem yeni komşularımıza aşure götürmemi istedi. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Annem aşureleri tepsi ile göndermiş. O gün sevindi. Yeni komşularımıza gittim ve selam söyledim. Komşular bana teşekkür etti.