10 zarf fiil söyle
10 zarf fiil söyle
Cevap:
Zarf-fiiller (bağ-fiiller) bir fiilin kök veya gövdesine ekler getirilerek oluşturulan, cümleye bağlama işlevi kazandıran ve eylemin nasıl, ne zaman, ne şekilde yapıldığını gösteren unsurlardır. Aşağıda, Türkçede sıklıkla kullanılan 10 zarf-fiil örneği verilmiştir:
- -ince: Bunu duyunca çok şaşırdı.
- -ip: Eve gelip çalışmaya başladı.
- -erek: Kitabı okuyarak öğrendi.
- -madan: Soruyu sormadan önce düşünmeliyiz.
- -eli: Seni görmeyeli çok zaman oldu.
- -ken: Ben film izlerken o ders çalışıyordu.
- -dikçe: Söyledikçe rahatladı.
- -dikçe…-iyor: Okudukça öğreniyor.
- -alı: Sizi görmeyeli uzun zaman oldu.
- -dikten sonra: İşimizi bitirdikten sonra sinemaya gittik.
Açıklamalar:
- -ince: Bu ek, zaman bağlacı oluşturur ve olayın ne zaman gerçekleştiğini belirtir. Örnek: “Bunu duyunca çok şaşırdı.”
- -ip: Bu ek, iki fiil arasında bağlantı kurar. Örnek: “Eve gelip çalışmaya başladı.”
- -erek: Bu ek, eylemin nasıl yapıldığını belirtir. Örnek: “Kitabı okuyarak öğrendi.”
- -madan: Bu ek, olumsuz bir eylemin gerçekleşmediğini belirtir. Örnek: “Soruyu sormadan önce düşünmeliyiz.”
- -eli: Bu ek, bir sürenin geçtiğini belirtir. Örnek: “Seni görmeyeli çok zaman oldu.”
- -ken: Bu ek, eylemin yapıldığı zamanı belirtir. Örnek: “Ben film izlerken o ders çalışıyordu.”
- -dikçe: Bu ek, eylemin sürekli tekrarlandığını belirtir. Örnek: “Söyledikçe rahatladı.”
- -dikçe…-iyor: Bu ekler, bir eylemin sürekli tekrarlandığını ve başka bir eylemi tetiklediğini belirtir. Örnek: “Okudukça öğreniyor.”
- -alı: Bu ek, bir sürecin başlangıcını belirtir. Örnek: “Sizi görmeyeli uzun zaman oldu.”
- -dikten sonra: Bu ek, bir olayın ardından gelen diğer olayı belirtir. Örnek: “İşimizi bitirdikten sonra sinemaya gittik.”
Özet:
Bu örnekler, zarf-fiillerin cümlede iki fiil veya fiil cümlesi arasında bağlantı kurduğunu, eylemin zamanını, şeklini veya biçimini belirttiğini gösterir. Zarf-fiiller, dilin akışını ve anlatım gücünü zenginleştiren önemli dil unsurlarıdır.