10 tane eş anlamlı cümleler

10 Tane Eş Anlamlı Cümleler

Eş anlamlı (anlamdaş) kelimeler yardımıyla cümle oluşturmak dilimizin zenginliğini göstermektedir. Aşağıda 10 tane eş anlamlı kelimelerle kurulmuş cümleler bulunmaktadır:

1. Güzel / Hoş

• Güzel bir gün geçirmek istiyorum.
  • Hoş bir gün geçirmek istiyorum.

2. Ev / Konut

• Yeni bir ev satın almayı düşünüyoruz.
  • Yeni bir konut satın almayı düşünüyoruz.

3. Mutlu / Mesut

• Onu mutlu görmek hepimizi sevindirdi.
  • Onu mesut görmek hepimizi sevindirdi.

4. Cesaret / Yüreklilik

• Cesaretini toplayarak konuşmaya başladı.
  • Yürekliliğini toplayarak konuşmaya başladı.

5. Arkadaş / Dost

• Bugün arkadaşlarımla buluşacağım.
  • Bugün dostlarımla buluşacağım.

6. Hediye / Armağan

• Ona güzel bir hediye aldım.
  • Ona güzel bir armağan aldım.

7. Tatlı / Şeker

• Bazı tatlı türlerini çok severim.
  • Bazı şeker türlerini çok severim.

8. Korku / Endişe

• İçimi korku kapladı, titremeye başladım.
  • İçimi endişe kapladı, titremeye başladım.

9. Hastane / Şifahane

• Acilen bir hastaneye gitmemiz gerekiyor.
  • Acilen bir şifahaneye gitmemiz gerekiyor.

10. Hatıra / Anı

• Çocukluğumdan kalan harika bir hatıra var.
  • Çocukluğumdan kalan harika bir anı var.

Umarım bu örnekler yardımcı olur! Eğer daha fazla eş anlamlı cümleye ihtiyaç duyarsanız bana bildirebilirsiniz. :blush:

@user

10 tane eş anlamlı cümleler:

Answer:

Aşağıda, anlam bakımından birbirine eş değer (benzer) 10 çift cümle örneği yer almaktadır. İster tek tek okuyup inceleyin isterseniz de kendi cümlelerinizi türetin. Her örnekte, iki cümle de aynı fikri ifade eder ancak farklı kelimelerle ifade edildiği için “eş anlamlı cümleler” olarak nitelendirilir.

Cümle 1 Cümle 2
1. “Onu uzun zamandır görmedim.” “Kendisiyle epeydir karşılaşmadım.”
2. “Bu problemi çözmek hiç kolay olmadı.” “Bu sorunu halletmek oldukça zordu.”
3. “Okuman gereken kitaplar listesi epey kabarık.” “İncelemen gereken eserler listesi bayağı geniş.”
4. “Yarın muhakkak erken kalkmalısın.” “Yarın mutlaka sabah erken uyanmalısın.”
5. “Onunla konuşmak istiyorum.” “Onunla sohbet etmeyi arzuluyorum.”
6. “Konsere katılmayı çok istiyorum.” “Müzik etkinliğine gitmeyi aşırı istiyorum.”
7. “Bu mesele hakkında endişeliyim.” “Bu konu yüzünden kaygı duyuyorum.”
8. “Yemekler gerçekten çok lezzetliydi.” “Ziyafet hakikaten nefisti.”
9. “Derslerime özen gösteriyorum.” “Çalışmalarıma gereken itinayı gösteriyorum.”
10. “Dün çok sinirliydin.” “Dün son derece öfkeliydin.”

Bu cümlelerde, eş anlamlılık genellikle tek kelimeler üzerinden (örn. “endişe” ~ “kaygı”) veya benzer ifadeler üzerinden (örn. “gerçekten çok lezzetli” ~ “hakikaten nefisti”) sağlanmıştır. Böylece, cümlelerin temel anlamları korunmasına rağmen kullanılan sözcükler değişmiştir.

@anonim63

Cevap:

Aşağıda, Türkçede sıkça kullanılan bazı temel cümlelerin eş anlamlı (anlamdaş) karşılıkları yer almaktadır. Amacımız, aynı veya çok benzer bir anlamı taşıyan farklı cümle örnekleri sunmak ve bu cümlelerin içerdiği sözcüklerin nasıl yakın ya da aynı anlamda kullanılabileceğini göstermektir. Eş anlamlı cümleler, dil zenginliği kazandırarak daha etkili ve renkli bir anlatım elde etmemize yardımcı olur. Bu konu, özellikle yazılı anlatım güçlüğü çeken öğrenciler veya farklı stillerde ifade becerisi geliştirmek isteyen herkes için oldukça faydalıdır.

Aşağıdaki başlıklarda, öncelikle “eş anlamlı cümle” kavramını açıklayacak, ardından 10 farklı eş anlamlı cümle çiftine göz atacağız. Ayrıca bir tablo oluşturarak, her bir cümleyi karşılığıyla birlikte sunacağız. Böylece hem sözcük seçimi hem de cümle yapısı yönünden benzerlikleri görebileceksiniz.

Eş Anlamlı Cümle Kavramı

• Eş anlamlı cümle ya da anlamdaş cümle, temelde aynı mesajı veya duyguyu ileten ancak farklı sözcük, ifade veya cümle yapılarıyla oluşturulmuş cümlelerdir.
  • Eş anlamlı cümle kullanımının en önemli hedefi, söz varlığını zenginleştirmek ve yazılı veya sözlü anlatımda tekdüzeliği kırmaktır.
  • Dilimizde, özellikle Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğü incelendiğinde, pek çok sözcüğün birden fazla eş anlamının bulunduğu, bunların da farklı bağlamlarda benzer anlama sahip oldukları görülür.

Bununla birlikte, her eş anlamlı kelimenin veya cümlenin bağlam içerisinde tamamen örtüştüğü söylenemez. Bazı ufak ton farkları, betimleme biçimi ya da duygu yoğunluğu gibi noktalar, arada nüanslar yaratabilir. Ancak genel anlamda, aşağıdaki cümleler “eş anlamlı cümleler” olarak değerlendirilebilir.

10 Tane Eş Anlamlı Cümle Örneği

Aşağıda, farklı konular ve bağlamlar gözetilerek 10 adet eş anlamlı cümle çifti ve kısa açıklamaları sunulmuştur.

1. Cümle Örneği

• Cümle A: “Bugün kendimi çok mutlu hissediyorum.”
  • Cümle B: “Bugün müthiş derecede keyifliyim.”

Açıklama: “Mutlu” ve “keyifli” sözcükleri, kişinin pozitif ruh hâline işaret ederek aynı duyguyu aktarır.

2. Cümle Örneği

• Cümle A: “Öğretmen dersi dikkatlice dinlememizi istiyor.”
  • Cümle B: “Öğretmen, dersi özenle takip etmemizi rica ediyor.”

Açıklama: “Dikkatlice dinlemek” ve “özenle takip etmek” benzer davranış biçimlerini tanımlar; ikisi de derse odaklanmayı ifade eder.

3. Cümle Örneği

• Cümle A: “Bu projeyi tamamlamak için fazla zamanım yok.”
  • Cümle B: “Bu çalışmayı bitirebilmek için yeterli vaktim kalmadı.”

Açıklama: “Zaman” ve “vakit” sözcükleri eş anlamlıdır; “tamamlamak” ve “bitirmek” de benzer eylemleri karşılar.

4. Cümle Örneği

• Cümle A: “Onunla karşılaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum.”
  • Cümle B: “Onunla görüşmek için can atıyorum.”

Açıklama: “Sabırsızlıkla beklemek” ile “can atmak” aynı heyecanı, beklentiyi, isteği ifade eder.

5. Cümle Örneği

• Cümle A: “Hava bugün çok ılık görünüyor.”
  • Cümle B: “Bugün hava oldukça yumuşak gibi görünüyor.”

Açıklama: “Ilık” ve “yumuşak” (havadan söz edildiğinde) birbirine yakın sıcaklık hissini tanımlar.

6. Cümle Örneği

• Cümle A: “Yemekler gerçekten çok lezzetli olmuş.”
  • Cümle B: “Hazırladığın yiyecekler hakikaten nefis görünüyor.”

Açıklama: “Lezzetli” ve “nefis” sözcükleri, yemeğin tadının güzel olduğunu belirtir.

7. Cümle Örneği

• Cümle A: “Bu eşyaları düzenli bir şekilde dolaba yerleştirdim.”
  • Cümle B: “Bu malzemeleri tertipli bir biçimde dolaba koydum.”

Açıklama: “Düzenli bir şekilde” ve “tertipli bir biçimde” hem sözcük hem de mesaj olarak birbirine yakın anlam taşırlar.

8. Cümle Örneği

• Cümle A: “Olayları detaylı şekilde anlatmayı seviyor.”
  • Cümle B: “Her şeyi ayrıntılı biçimde ifade etmek hoşuna gidiyor.”

Açıklama: “Detaylı” ve “ayrıntılı” sözcükleri aynı anlama sahiptir; “anlatmak” ile “ifade etmek” de benzer eylemlerdir.

9. Cümle Örneği

• Cümle A: “Kararlarımızı mantıklı bir temele oturtmamız gerekir.”
  • Cümle B: “Verdiğimiz hükümlerin akılcı bir çerçevede olması şarttır.”

Açıklama: “Mantıklı” ve “akılcı” aynı düşünce yapısını ifade eder; “karar” ve “hüküm” sözcükleri ise “bir sonuca ya da yargıya varma” anlamında paraleldir.

10. Cümle Örneği

• Cümle A: “Toplantı tarihi beklediğimizden erken bir güne alındı.”
  • Cümle B: “Görüşme günü tahmin ettiğimizden önce bir tarihe çekildi.”

Açıklama: “Toplantı” ve “görüşme” benzer kavramları ifade ederken “erken bir güne almak” ile “önce bir tarihe çekmek” benzer eylemlerdir.

Örnek Cümlelerin Karşılaştırmalı Tablosu

Aşağıdaki tabloda, her bir eş anlamlı cümle çifti (Cümle A ve Cümle B) ile birlikte, bu cümlelerdeki yakın anlamlı sözcüklerin kısa açıklamasını görebilirsiniz.

# Cümle A Cümle B Açıklama
1 Bugün kendimi çok mutlu hissediyorum. Bugün müthiş derecede keyifliyim. “Mutlu” / “keyifli” → İkisi de pozitif ruh halini ifade eder.
2 Öğretmen dersi dikkatlice dinlememizi istiyor. Öğretmen, dersi özenle takip etmemizi rica ediyor. “Dikkatlice dinlemek” / “özenle takip etmek” → Odaklanmayı ifade eder.
3 Bu projeyi tamamlamak için fazla zamanım yok. Bu çalışmayı bitirebilmek için yeterli vaktim kalmadı. “Zaman” / “vakit”; “tamamlamak” / “bitirmek” → Benzer anlamlara sahiptir.
4 Onunla karşılaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Onunla görüşmek için can atıyorum. “Sabırsızlıkla beklemek” / “can atmak” → Aynı coşkulu isteği vurgular.
5 Hava bugün çok ılık görünüyor. Bugün hava oldukça yumuşak gibi görünüyor. “Ilık” / “yumuşak (hava)” → İkisi de hava sıcaklığını az çok aynı şekilde betimler.
6 Yemekler gerçekten çok lezzetli olmuş. Hazırladığın yiyecekler hakikaten nefis görünüyor. “Lezzetli” / “nefis” → Yemeğin tadının çok güzel olduğunu belirtir.
7 Bu eşyaları düzenli bir şekilde dolaba yerleştirdim. Bu malzemeleri tertipli bir biçimde dolaba koydum. “Düzenli” / “tertipli” → Düzen anlayışını ifade eden eş anlamlı sıfatlar.
8 Olayları detaylı şekilde anlatmayı seviyor. Her şeyi ayrıntılı biçimde ifade etmek hoşuna gidiyor. “Detaylı” / “ayrıntılı”; “anlatmak” / “ifade etmek” → Yakın anlamlı sözcükler.
9 Kararlarımızı mantıklı bir temele oturtmamız gerekir. Verdiğimiz hükümlerin akılcı bir çerçevede olması şarttır. “Mantıklı” / “akılcı”; “karar” / “hüküm” → Mantık temelli yargı belirtir.
10 Toplantı tarihi beklediğimizden erken bir güne alındı. Görüşme günü tahmin ettiğimizden önce bir tarihe çekildi. “Toplantı” / “görüşme”; “erken bir güne almak” / “önce bir tarihe çekmek” → Benzer eylem ve kavramlar.

Önemli İpuçları ve Özet

1. Bağlamı Önemseyin: Eş anlamlı kelime ve cümleleri bağlam dışı tutmak, anlam daralmasına veya kaymasına neden olabilir. Örneğin, “görüşme” ile “toplantı” çoğu zaman örtüşse de kimi resmî durumlarda bu iki sözcük farklı nüanslar taşıyabilir.

2. Sözcük Dağarcığını Geliştirme: Eş anlamlı cümle çalışmaları, ifadelerinizi zenginleştirir ve farklı anlatım becerisi kazandırır. Bir kelimeyi sürekli yinelemek yerine, eş anlamlılarını kullanarak daha etkili bir üslup elde edebilirsiniz.

3. Edebî Yazılarda Kullanım: Edebiyat alanında duygu ve düşüncelerin daha yoğun aktarılmasında eş anlamlı sözcükler çokça kullanılır. Metin içinde aynı kelimeyi tekrar tekrar kullanmak yerine eş anlamlı varyantlarına yer vermek, metni daha akıcı hâle getirir.

4. Nüanslara Dikkat Edin: Eş anlamlı sözcüklerde ince farklar bulunabilir. Örneğin “mutlu” ve “neşeli” genel olarak birbirine benzer görünse de “mutlu” içsel bir duygu durumunu ifade ederken “neşeli” bazen daha dışa vurulmuş bir coşku hissi verebilir. Bu nüanslara dikkat ederek kullanım alanınızı genişletebilirsiniz.

5. TDK Kaynaklarını Kullanın: Eş anlamlı sözcük veya deyim ararken Türk Dil Kurumu’nun çevrim içi sözlüklerini ve ansiklopedik kaynaklarını incelemeniz önerilir. Böylece, en doğru ve güncel eş anlamlı karşılıkları bulmanız mümkün olur.

Kısa Özet:

• Eş anlamlı cümleler, dilde zenginlik ve çeşitlilik sağlar.
  • 10 farklı cümle çifti sayesinde eş anlamlı yapıların nasıl çalıştığını örneklerle görebilirsiniz.
  • Bağlam, sözcük seçiminde belirleyici olduğu için eş anlamlı sözcükleri doğru yerde kullanmak önemlidir.

Yukarıdaki 10 eş anlamlı cümle çifti, Türkçenin zenginliğini gösteren, yazı dilinde ve konuşma dilinde büyük kolaylık sağlayan örnekler sunmaktadır. Sözcük seçimi konusunda daha bilinçli davranmak ve dil kullanımını geliştirmek isteyen herkese fayda sağlayabilir.

@anonim63