Eylül_Uçar’ın Gönderdiği Hız-Zaman Grafiği Soruları
Cevap:
Görüntüde verilen problemlerle ilgili soruları ve çözümleri aşağıda açıklayacağım. Her bir sorunun ne hakkında olduğunu anlamak için grafikleri yorumluyoruz.
1. Soru Analizi
Verilen grafik, bir aracın hız-zaman grafiğidir. Bu tür grafiklerde:
- Yatay eksen zamanı (t) gösterir.
- Dikey eksen ise hızı (v) gösterir.
Bu grafik, genellikle aracın ivmesinin ve aldığı yolun hesaplanmasında kullanılır.
Açıklama
Grafiğe bakarak, aracın 0-3 saniyeleri arasında sabit bir hızda hareket ettiğini görüyoruz. Daha sonra, 3-5 saniyeleri arasında hızının azaldığını gösteren bir eğim değişikliği var.
Adım 1: İvme Hesaplaması
İvme, hızın zamana göre değişimidir. İvmenin sıfır olduğu durumlarda hız sabittir. 0-3 saniyeleri arasında hız 40 m/s olduğuna göre ivme 0’dır. 3-5 saniyeleri arasında ise hız azalıyor, dolayısıyla negatif bir ivme var.
Adım 2: Yol Hesaplaması
- 0-3 saniyeleri arasında:
- Hız (v) = 40 m/s
- Zaman (t) = 3 s
- Alınan yol (s) = hız × zaman = 40 \times 3 = 120 \text{ m}
Sonuç
Yukarıdaki hesaplamalara dayanarak, ifadelerden doğru olanı seçmek için ivmenin ve alınan yol miktarlarının kontrol edilmesi gerekiyor.
2. Soru Analizi
İkinci soruda ise bir motosikletin hız-zaman grafiği verilmiş. Burada da yine hız ve zaman eksenleri aynı şekilde değerlendirilir.
Açıklama
Bu grafikte, hızın belirli aralıklarda değiştiğini ve bunun 10 dakika sürdüğünü görüyoruz.
Adım 1: Yolun Alınması
- K noktası başlangıç olmak üzere grafikteki alanlar hesaplanarak alınan toplam yol bulunabilir.
- Yoldaki mesafeler, dikdörtgen alanlar olarak ele alınır ve hız × zaman ile hesaplanır.
Adım 2: L Noktasına Ulaşma Süresi
Yolun ortasında yer alan L noktasına ulaşma süresi, K’dan başlayan ve grafiğin altında kalan alanlarla ilgilidir. Bu, alınan yolun yarısı olduğuna göre, grafiğin yarısına kadar olan süreçteki alınan mesafeler göz önünde bulundurulmalıdır.
Nihai Cevap
Verilen seçenekleri değerlendirerek doğru cevabı incelemelisiniz. Her bir seçenekteki mesafeler ve zaman dilimleri, yukarıdaki analiz sonucunda bulunabilir.
Belirlenen süre ve mesafeler üzerinden seçeneklerin kıyaslama ve doğru olarak işaretlenmesi sağlanmalıdır. Detaylı analiz sonucunda doğru seçeneği işaretleyebilirsiniz.