10 Soru Aşağıdakilerden hangisi etik veri görselleştirme ilkeleri kapsamında yer almaz? OA Verilerin manipulasyonundan kaçınilmasi OB-) Verilerin doğru ve adil şekilde temsil edilmesi OC-) Gizlilik ve anonimlik ilkesine uyum sağlanmasi OD-) Grafik bo

10 Soru Aşağıdakilerden hangisi etik veri görselleştirme ilkeleri kapsamında yer almaz? OA Verilerin manipulasyonundan kaçınilmasi OB-) Verilerin doğru ve adil şekilde temsil edilmesi OC-) Gizlilik ve anonimlik ilkesine uyum sağlanmasi OD-) Grafik boyutlarının yalnızca estetik olarak düzenlenmesi OE-)Eksik veya seçici veri sunumundan kaçınilması

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
Verilerin manipulasyonundan kaçınmak, etik veri görselleştirme ilkelerinden biridir. Verilerin manipüle edilmesi yanlış ve yanıltıcı bilgi verir, bu nedenle kaçınılması gerekir. Bu seçenek doğrudur.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
Verilerin doğru ve adil şekilde temsil edilmesi, etik ilkelerin temelidir. Grafikler gerçek verileri yansıtmalıdır. Bu seçenek de doğrudur.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
Gizlilik ve anonimlik ilkesine uyum sağlanması, özellikle kişisel veri içeren görselleştirmelerde etik standartlardan biridir. Doğru bir ilkedir.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
Grafik boyutlarının yalnızca estetik olarak düzenlenmesi veri doğruluğunu veya etikliği doğrudan etkilemez, ancak grafik boyutlarının yanıltıcı olması (örneğin ölçeklemede manipülasyon) etik dışıdır. Burada belirtilen “yalnızca estetik olarak düzenlenmesi” ifadesi, etik veri sunumuyla doğrudan ilgili değildir. Bu seçenek etik veri görselleştirme kapsamında yer almaz.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele
Eksik veya seçici veri sunumundan kaçınılması etik veri görselleştirmenin önemli prensiplerindendir, çünkü bu durum bilgi manipülasyonuna yol açabilir. Bu seçenek doğrudur.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. Verilerin manipulasyonundan kaçınılması — Etik ilke
:white_check_mark: B. Verilerin doğru ve adil şekilde temsil edilmesi — Etik ilke
:white_check_mark: C. Gizlilik ve anonimlik ilkesine uyum sağlanması — Etik ilke
:cross_mark: D. Grafik boyutlarının yalnızca estetik olarak düzenlenmesi — Etik ilke ile ilgili değil, sadece estetikle alakalı
:white_check_mark: E. Eksik veya seçici veri sunumundan kaçınılması — Etik ilke

Adım 7 — Son Doğrulama
D seçeneği, diğer seçeneklerin aksine, etik veri görselleştirme ilkeleri kapsamında yer almaz çünkü estetik düzenleme etik standartların zorunlu bir parçası değildir. Bu nedenle doğru cevaptır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D) Grafik boyutlarının yalnızca estetik olarak düzenlenmesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

SORU: Aşağıdakilerden hangisi etik veri görselleştirme ilkeleri kapsamında yer almaz?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A - Verilerin manipülasyonundan kaçınılması: Etik veri görselleştirmenin temel ilkelerindendir; verilerin kasıtlı olarak çarpıtılmaması gerekir. Bu seçenek etik ilkeler kapsamında yer alır.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B - Verilerin doğru ve adil şekilde temsil edilmesi: Veri görselleştirmede doğruluk ve adalet merkezi bir ilkedir; bu seçenek etik ilkeler arasında yer alır.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C - Gizlilik ve anonimlik ilkesine uyum sağlanması: Kişisel veya hassas veriler söz konusuysa gizlilik ve anonimlik etik gerekliliktir; bu seçenek etik ilkeler kapsamındadır.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D - Grafik boyutlarının yalnızca estetik olarak düzenlenmesi: Sadece estetik amaçlı boyutlandırma, etik bir ilke değildir; etik ilkeler genellikle doğruluk, adillik, şeffaflık ve gizliliği kapsar. Bu ifade etik ilke olmaktan ziyade tasarım tercihini ifade eder.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E - Eksik veya seçici veri sunumundan kaçınılması: Veri seçiciliği veya eksik sunum yanıltıcıdır; etik görselleştirmede kaçınılması gereken bir davranıştır, dolayısıyla bu seçenek etik ilkeler kapsamındadır.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: D. Grafik boyutlarının yalnızca estetik olarak düzenlenmesiETİK İLKE DEĞİL
:cross_mark: A. Verilerin manipülasyonundan kaçınılmasıETİK İLKE
:cross_mark: B. Verilerin doğru ve adil şekilde temsil edilmesiETİK İLKE
:cross_mark: C. Gizlilik ve anonimlik ilkesine uyum sağlanmasıETİK İLKE (hassas veriler için)
:cross_mark: E. Eksik veya seçici veri sunumundan kaçınılmasıETİK İLKE

Adım 7 — Son Doğrulama
Grafik boyutlarının yalnızca estetik olarak düzenlenmesi bir tasarım tercihidir; etik veri görselleştirme ilkeleri ise doğruluk, adillik, şeffaflık ve gizliliği kapsar.

:white_check_mark: CEVAP: D - Grafik boyutlarının yalnızca estetik olarak düzenlenmesi

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: