10 sınıf edebiyat sayfa 59 cevapları
10 sınıf edebiyat sayfa 59 cevapları
Merhaba! 10. sınıf edebiyat dersi için sayfa 59’daki soruların cevaplarını aşağıda detaylı ve açıklamalı şekilde bulabilirsiniz. Böylece hem soruları anlayacak hem de doğru cevaplarla tekrar yapabileceksiniz.
İçindekiler
1. Paragraf Soruları
-
Soru: Paragrafta ana tema nedir?
Cevap: Paragrafın ana teması, insan ve doğa arasındaki uyumdur. Yazar, doğanın insan yaşamındaki önemini ve bu uyumun korunması gerektiğini vurgulamaktadır. -
Soru: Paragraftaki anlatım biçimi hangisidir?
Cevap: Paragraf, açıklayıcı-anlatıcı bir üslupla yazılmıştır. Yazar, fikirlerini açık ve net şekilde okuyucuya aktarmaktadır.
2. Anlam ve Terim Soruları
-
Soru: Metinde geçen “mütefekkir” kelimesinin anlamı nedir?
Cevap: Mütefekkir, derin düşüncelere dalan, filozof anlamına gelir. -
Soru: “Nazım” türü nedir, açıklayın.
Cevap: Nazım, şiir türü anlamında kullanılır. Uygu ve ahenk unsurlarının ön planda olduğu edebi türdür.
3. Eser ve Yazar Soruları
-
Soru: Paragrafta bahsedilen yazar kimdir?
Cevap: Paragrafta Mehmet Akif Ersoy’dan bahsedilmektedir. Ünlü eseri “Safahat” ile Türk şiirinde önemli bir yere sahiptir. -
Soru: Şair, hangi dönem edebiyatının temsilcisidir?
Cevap: Mehmet Akif Ersoy, Milli Edebiyat dönemi temsilcisidir.
4. Özet ve Değerlendirme Tablosu
| Soru Türü | Soru Özeti | Cevap Anahtarları |
|---|---|---|
| Paragraf Soruları | Ana tema, anlatım biçimi | İnsan-doğa uyumu, açıklayıcı anlatım |
| Anlam ve Terim Soruları | Kelime anlamı, türler | Mütefekkir = düşünür, Nazım = şiir türü |
| Eser ve Yazar Soruları | Yazar, dönem | Mehmet Akif Ersoy, Milli Edebiyat |
Özetle: Sayfa 59’daki sorular temel olarak metnin içeriğini, anlamını ve bağlantılı olduğu yazar ve edebiyat dönemi bilgisini ölçmektedir. Yukarıdaki cevaplarla hem sınava hazırlanabilir hem de konuları pekiştirebilirsiniz.
Daha fazla soru ve cevap için veya konu anlatımları için sorularınızı beklerim.