10. Sınıf Edebiyat Konuşma Sınavı: Kanlı Koca Oğlu Kan Turalı Tiyatro Metni (5 Kişilik)
Bu tiyatro metni, grubunuzdaki 5 kişinin (Kan Turalı, Anne/Abla birleştirilmiş rol, Selcen Hatun, Selcen’in Babası ve Dede Korkut/Anlatıcı birleştirilmiş rol) hem eşit sürede sahnede kalmasını sağlayacak hem de öğretmeninizin puanlaması için gerekli edebi derinliği sunacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
[Karakter Dağılımı ve Görevleri]
| Karakter |
Canlandıracak Kişi |
Rolün Amacı |
| Kan Turalı |
1. Öğrenci |
Kahramanlık ve özgüveni temsil eder. |
| Anne (Abla Rolü Dahil) |
2. Öğrenci |
Aile bağlarını ve yol göstericiliği temsil eder. |
| Selcen Hatun |
3. Öğrenci |
Hem aşkı hem de kadın alp (savaşçı) tipini temsil eder. |
| Selcen’in Babası (Tekur) |
4. Öğrenci |
Otoriteyi ve zorlu engelleri temsil eder. |
| Dede Korkut (Anlatıcı Dahil) |
5. Öğrenci |
Hikayeyi bağlar, ders verir ve kapanışı yapar. |
[Tiyatro Metni: Kanlı Koca Oğlu Kan Turalı Boyu]
1. Sahne: Karar ve Yolculuk
(Mekan: Çadır önü. Kan Turalı kılıcını kuşanmaktadır, Annesi yanındadır.)
Dede Korkut: Meğer bir gün Kanlı Koca oğlu Kan Turalı, vaktin geldiğini anlayıp anasının huzuruna vardı. Gönlünde bir sevda, bileğinde bir güç vardı.
Kan Turalı: Anam! Duyasın ki gönlüm bir eş ister. Ama öyle bir kız olmalı ki; ben kalkmadan o kalkmalı, ben binmeden o ata binmeli, ben kâfirlere varmadan o varmış olmalı!
Anne: Ah oğul! Sen bir kız değil, kendine deng bir alp istersin. O istediğin hatun Trabzon Tekuru’nun kızı Selcen Hatun’dur. Lakin Tekur, kızını ancak üç canavarı; boğayı, aslanı ve deveyi öldüren yiğide verir.
Kan Turalı: Korkum yoktur anam! Ya o canavarları yener Selcen’i alırım ya da bu uğurda başımı veririm. Yolum Trabzon’dur!
Anne: (Elini omzuna koyar) Yolun açık, kılıcın keskin olsun oğul. Güzelliklerle dön, bizi yaslı bırakma.
2. Sahne: Trabzon Meydanı ve İmtihan
(Mekan: Tekur’un sarayı. Selcen Hatun yukarıdan bakar, Tekur merkezdedir.)
Dede Korkut: Kan Turalı yedi gün yedi gece yol gitti, sonunda Trabzon’a vardı. Tekur’un karşısına dikildi.
Selcen’in Babası: Bre yiğit! Selcen’i istemeye gelenlerin kellesi şu burçları doldurdu. Canından bezmiş misin ki karşıma geldin?
Kan Turalı: Tekur! Ben buraya kelle vermeye değil, gönlümün sultanını almaya geldim. Sal canavarlarını, meydan görsün alp nasıl olurmuş!
Selcen’in Babası: Öyleyse hazır ol! Önce kükremiş boğayı, sonra aslanı, en son da kara deveyi yeneceksin. Yenilirsen ölümün elimden olur!
Selcen Hatun: (Seyirciye doğru) Hey gidi yiğit! Diğerlerine benzemez duruşu. Tanrım yardımcısı olsun, gönlüm şimdiden onunkine mühürlendi.
(Müzik yükselir, Kan Turalı temsili bir savaş verir ve canavarları alt eder.)
3. Sahne: Sadakat ve Büyük Savaş
(Mekan: Dönüş yolu, açık alan. Kan Turalı yorgun uzanmıştır, Selcen hatun tetiktedir.)
Selcen’in Babası: (Sahne kenarından bağırarak) Askerlerim! Yakalayın şunları! Kızımı öylece alıp gitmesine izin vermem!
Selcen Hatun: Uyan Kan Turalı! Gafil olma! Babamın ordusu arkamızdan yetti. Sen yorgunsun, sen bekle; bu kez düşmanı ben karşılayacağım!
Kan Turalı: (Hızla doğrulur) Dur Selcen! Benim olduğum yerde hatun kişi kılıç sallamaz. Benim namusumdur bu savaş, kenara çekil!
Selcen Hatun: Olmaz yiğidim! Biz biriz, beraberiz. Sen zora düşersen ben nasıl dururum? Bileğimiz bir, yüreğimiz birdir!
(İkili sırt sırta vererek düşmanı (temsili) püskürtürler.)
4. Sahne: Toy ve Dua
(Mekan: Tüm karakterler sahnede toplanır.)
Dede Korkut: Kan Turalı ve Selcen Hatun muratlarına erdiler. Oğuz yurdunda büyük bir toy kuruldu. Biz de geldik bu boyu soyladık.
Anne: Şükürler olsun ki sağ salim döndünüz. Bu toy sizin yiğitliğinizin nişanesidir.
Selcen’in Babası: (Hüznünü yenerek) Yiğitliğini ispatladın Kan Turalı. Kızım sana helaldir, birliğiniz daim olsun.
Dede Korkut: (Ellerini göğe açar) Yerli kara dağlarınız yıkılmasın. Gölgeli koca ağacınız kesilmesin. Ak sakallı babanın yeri cennet olsun. Ak pürçekli ananın yeri uçmağ olsun. Bu destan burada bitmez, dilden dile anlatılsın!
Hep Beraber: Amin!
[Öğretmen İçin Puanlama Detayları (Notlar)]
- Edebi Değer: Metin, Dede Korkut Hikayeleri’ndeki “kadın-erkek birliği” ve “sadakat” temasını işlemektedir.
- Süre Kontrolü: Replika sayıları dengelenmiştir, yaklaşık 4-5 dakikalık bir sahne performansına uygundur.
- Sahneleme Önerisi: Kan Turalı ve Selcen Hatun sırt sırta savaşırken “alp” ruhunu yansıtan sert hareketler kullanmalıdır.
Bu metinde karakterlerinize özel değiştirmek istediğiniz veya eklemek istediğiniz bir şaka ya da yerel ağız var mı?