10,Kemik dokuile ilgili, I

10,Kemik dokuile ilgili,

1. Hüefelerine osteosit, ara maddesing osen adi verilir.
    I. Embriyonik dönemde kirmızıkemik iliği hücrelerinin fark-
    lilaşmas sonucu olusur.
    Al. Kan damarı içermediğinden besin ihtiyacinı bağ doku-
    dan karşilar.
    ifadelerinden hangileri doğrudur?
    A) Yalnz |
    O Yalniz Ill
    DTVE lIX
    iGerr
    C) I ve l|
    Etve lll
    r.

Kemik Doku İle İlgili Öncüllü Soru Çözümü

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — I. Öncülün Analizi (“Hücrelerine osteosit, ara maddesine osein adı verilir.”)
Kemik dokuyu oluşturan olgun kemik hücrelerine osteosit, bu hücrelerin arasında bulunan organik ve inorganik bileşenlerden oluşan ara maddeye ise osein denir. Bu ifade doğrudur.

Adım 2 — II. Öncülün Analizi (“Embriyonik dönemde kırmızı kemik iliği hücrelerinin farklılaşması sonucu oluşur.”)
Embriyonik dönemde iskelet büyük oranda hyalin kıkırdak (veya mezanşim/bağ doku) yapısındadır. Gelişim sürecinde kıkırdak dokunun kalsiyum tuzları birikimiyle kemikleşmesi (osifikasyon) sonucu kemik doku oluşur. Kemik doku kırmızı kemik iliği hücrelerinden farklılaşmaz; aksine kırmızı kemik iliği kemik oluştuktan sonra süngerimsi kemik dokunun gözeneklerinde yer alan kan yapıcı bir yapıdır. Bu ifade yanlıştır.

Adım 3 — III. Öncülün Analizi (“Kan damarı içermediğinden besin ihtiyacını bağ dokudan karşılar.”)
Kan damarı ve sinir içermeyen, besin ihtiyacını komşu bağ dokudan difüzyon yoluyla karşılayan doku kıkırdak dokudur. Kemik doku ise bol miktarda kan damarı ve sinir taşır. Kemik dokudaki kan damarları Havers ve Volkmann kanalları boyunca uzanarak kemik hücrelerinin (osteositlerin) beslenmesini ve oksijen almasını doğrudan sağlar. Bu ifade yanlıştır.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. Yalnız I — Yalnızca I. öncül doğru bilgi içerir.
:cross_mark: B. Yalnız III — III. öncül yanlış olduğu için elenir.
:cross_mark: C. I ve II — II. öncül yanlış olduğu için elenir.
:cross_mark: D. I ve III — III. öncül yanlış olduğu için elenir.
:cross_mark: E. II ve III — II ve III. öncüller yanlış olduğu için elenir.

Adım 5 — Son Doğrulama
Kemik dokunun hücre ve ara madde tanımı (I) doğru; kemikleşme kökeni (II) ve damarsız olma durumu (III) ise yanlış verilmiştir. Bu nedenle doğru yanıt A şıkkıdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A) Yalnız I
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Sıkı (sert) kemik doku ile süngerimsi kemik doku arasındaki farkları veya Havers-Volkmann kanal sisteminin detaylarını da incelememizi ister misin?