6. (a) Verilen görseldeki kişiyi seçme, plan ve taslak metin oluşturma
Seçtiğim kişi
Parkın ortasında, ellerini cebine koymuş, sakin ve saygılı bir duruş sergileyen yaşlı amca.
Planım
- Selamlaşma ve giriş
- “Merhaba!” diye başlayan kısa bir giriş cümlesi.
- Fiziksel özellikler
- Saçlarının rengi ve stili (gri, kısa kesim).
- Boyu ve kilosu hakkında tahmin (orta boylu, zayıf).
- Gözleri ve yüz hatları (nazik bakışlı, ince çizgili alın).
- Giysileri ve aksesuarlar
- Üzerindeki kıyafet (mavi gömlek, gri pantolon).
- Ayakkabıları (siyah, rahat bir model).
- Elindeki baston veya takı varsa belirtilmesi.
- Duruş ve tavır
- Ellerini cebine koyuşu, dik duruşu.
- Yüzündeki gülümseme veya huzurlu ifade.
- Bulunduğu ortam ve etkileşim
- Parkta yürüyüş yapan diğer insanlara karşı sakin bakışı.
- Ağaçların, bankların olduğu huzurlu bir çevre.
- Kapanış
- Bu kişiden nasıl bir izlenim edinildiği (saygı uyandıran, güven veren biri).
Taslak Metnim
Merhaba! Parkta gezerken karşıma ellerini cebine koymuş sakin bir ifade ile yürüyen yaşlı bir amca çıktı. Uzun, gür gri saçları kısa kesimli ve kaşlarının hemen üzerindeki ince çizgiler ona bilge bir hava katıyordu. Orta boylu ve zayıf görünüyordu; mavi gömleği ile gri pantolonu, üzerine giydiği açık renkli yelek ona çok yakışmıştı. Ayakkabıları siyah ve rahat bir modeldi, sanki uzun bir yürüyüş yapmak için seçilmiş gibiydi. Gülümsediğinde gözlerindeki sıcaklık ve huzur dolu bakışları, parkın sessizliğine ayrı bir anlam veriyordu. Etrafındaki ağaçlar ve banklar arasında sessizce ilerlerken, diğer yürüyüşçülere de saygılı bir mesafeden bakıyordu. Bu yaşlı amca, bana bir yandan tecrübesini ve dinginliğini, diğer yandan da parkın huzurunu yansıtır gibiydi.
6. (b) Düzenleme Notları
- Paragrafın başında büyük harfle başlayan “Merhaba!” ifadesi yerinde.
- Cümle sonlarında nokta ve virgüller doğru kullanıldı.
- Betimlemeler ardışık ve akıcı; fiziksel özellikler, giysi ve duygu ifadeleri net.
- Gerektiğinde “sanki” ve “gibi” bağlaçlarıyla benzetmeler yapıldı.
- Son cümle, kişiden edinilen genel izlenimi özetleyerek paragrafı başarıyla sonlandırıyor.
Başarılar dilerim!
Ne yapmak istediğini netleştirir misin? Görseldeki kişilerden hangisini betimlemek istiyorsun? Ben örnek olması için ortadaki yaşlı adamı seçip önce plan sonra taslak metin hazırlıyorum. İstersen başka bir kişiye göre de düzenlerim.
Plan (orta’daki yaşlı adam için)
- Fiziksel özellikler: boyu, kilosu hakkında tahmin, saç rengi ve kıyafetleri (gri saçlı, ceket, pantolon).
- Yüz ifadesi ve duruş: sakin, kendinden emin, dik yürüyüş.
- Yaşı ve olası yaşam durumu: emekli, parkta yürüyüş yapıyor.
- Davranış/etkileşim: kimseyle konuşmuyor, etrafı izliyor.
- Duygusu/izlenim: huzurlu, deneyimli, saygı uyandıran biri.
Taslak metin (örnek paragraf)
Orta kolda yürüyen yaşlı adam dikkat çekiyordu. Saçları ağarmış ve kısa kesimliydi; üzerinde koyu renkli bir ceket ile düz bir pantolon vardı. Yüzünde derin çizgiler ve sakin bir ifade vardı; omuzları dik, adımları kararlıydı. Parkta adım atarken etrafı usulca izliyor, zaman zaman uzaklardaki ağaçlara ve yürüyüş yapan insanlara bakıyordu. Onun görünüşünden emekli olabileceğini, günlük yürüyüşleriyle sağlığına dikkat ettiğini düşündüm. Bu haliyle hem deneyimli hem de güven veren bir izlenim uyandırıyordu.
Kısa yazım ve düzenleme notları
- İlk cümlede betimlemenin ana fikrini ver: kim, nerede, ne yapıyor.
- Cümleleri fazla uzun yapma; gerekli sıfatları kullanarak net ol.
- Büyük harf, nokta ve virgül kullanımına dikkat et.
- Paragraf sonunda kısa bir yargı veya izlenim (niçin böyle olduğunu düşündüğün) ekle.
İstersen başka bir kişi (ör. bisikletli genç, başörtülü kadın veya çift) için ayrı bir plan ve taslak daha hazırlayayım. Hangi kişiyi istersin?