1 den 10000 e kadar ingilizce sayılar

1 den 10000 e kadar ingilizce sayılar

1 den 10000’e kadar İngilizce sayılar nedir?

Cevap:
Aşağıda 1’den 10.000’e kadar olan İngilizce sayıların yazılış kuralları, örnekleri ve büyük aralıkları doğru, kolayca öğrenebileceğiniz şekilde adım adım açıklanmıştır. Tüm sayıların tek tek İngilizce karşılıklarını vermek uzun olacağı için, buradaki rehber ve tablolarla kolayca 1’den 10.000’e kadar her sayının İngilizce karşılığını kendiniz oluşturabilirsiniz.

İçindekiler

1. Genel Kurallar ve Sistematiği
  2. Birlikler (1-20)
  3. Onluklar (20-99)
  4. Yüzlükler (100-999)
  5. Binlikler (1000-10000)
  6. Sayıların İngilizce Yazılışını Oluşturma
  7. Tablo: İngilizce Sayı Yazılışı Özeti
  8. Önemli Noktalar ve İpuçları
  9. Kısa Özet

1. Genel Kurallar ve Sistematiği

• 1’den 20’ye kadar her sayı için ayrı bir İngilizce kelime vardır.
  • 21’den 99’a kadar, önce onlar, sonra birlikler eklenir (örn: “twenty-one”).
  • 100 ve sonrasında yüzler, onlar ve birlik sistematiğiyle birleşir.
  • 1000 ve sonrası, binlik sayılarla aynı sistematik devam eder.
  • Aradaki sayılar, “-”, “and” kelimesiyle veya sadece birleşik şekilde yazılır (özellikle İngiliz İngilizcesinde “and” kullanılır).

2. Birlikler (1-20)

Türkçesi İngilizcesi
1 one
2 two
3 three
4 four
5 five
6 six
7 seven
8 eight
9 nine
10 ten
11 eleven
12 twelve
13 thirteen
14 fourteen
15 fifteen
16 sixteen
17 seventeen
18 eighteen
19 nineteen
20 twenty

3. Onluklar (21-99)

Onluklar ve birlikleri birleştirip aralarına tire (-) koyuyoruz.

Türkçesi İngilizcesi
20 twenty
30 thirty
40 forty
50 fifty
60 sixty
70 seventy
80 eighty
90 ninety

Kurallar:

• 21 = twenty-one
  • 35 = thirty-five
  • 48 = forty-eight
  • 99 = ninety-nine

4. Yüzlükler (100-999)

Yüzlükler “hundred” (yüz) ile oluşturulur. Aradaki onluk ve birlik için “and” eklenebilir.

Türkçesi İngilizcesi
100 one hundred
101 one hundred and one
110 one hundred and ten
135 one hundred and thirty-five
200 two hundred
999 nine hundred and ninety-nine

Kurallar:

• x00: “x hundred
  • x01 ile x99 arası: “x hundred and [sayı]” (İngiliz İngilizcesi)
  • Amerikan İngilizcesi’nde “and” bazen kullanılmaz: “one hundred one”, “one hundred ten”

5. Binlikler (1000-10000)

“Thousand” (bin) temel terimidir.

Türkçesi İngilizcesi
1000 one thousand
1001 one thousand and one
1050 one thousand and fifty
1100 one thousand one hundred
1234 one thousand two hundred and thirty-four
5000 five thousand
9999 nine thousand nine hundred and ninety-nine
10000 ten thousand

Kurallar:

• Binlikleri, yüzlüklerle aynı yöntemle birleştiriyoruz.
  • $x$x$x$x: “x thousand x hundred and xx”
  • 10000: “ten thousand”

6. Sayıların İngilizce Yazılışını Oluşturma

• Adım 1: Binlik, yüzlük, onluk ve birlikleri sırayla belirle.
  • Adım 2: Her basamağın İngilizcesini, yukarıdaki tablolardan seç ve birleştir.
  • Adım 3: Onluk/birlikler arasında tire (-), yüzlük/diğer basamaklarla arasında “and” (isteğe bağlı) kullan.
  • Adım 4: Binlikten başlayarak en yüksek basamaktan aşağı birleşik şekilde yaz.

Örnekler:

• 2,345: “two thousand three hundred and forty-five”
  • 7,601: “seven thousand six hundred and one”
  • 10,000: “ten thousand”
  • 8,916: “eight thousand nine hundred and sixteen”

7. Tablo: İngilizce Sayı Yazılışı Özeti

Türkçe İngilizce
1 one
15 fifteen
37 thirty-seven
144 one hundred and forty-four
300 three hundred
1122 one thousand one hundred and twenty-two
5405 five thousand four hundred and five
9999 nine thousand nine hundred and ninety-nine
10000 ten thousand

8. Önemli Noktalar ve İpuçları

• Birlikler, onluklar, yüzlükler ve binlikler İngilizcede sırasıyla kullanılır.
  • “And” İngilizce’de yüz ve üzeri rakamların ortasında kullanılır (özellikle Britanya İngilizcesi).
  • Onlu ve birlikler birleşirken aralarında tire (-) kullanılır: twenty-one, eighty-four…
  • 1000-9999 arasındaki sayılarda aynı kural uygulanır: (örneğin “seven thousand two hundred and six”)
  • 10000 = “ten thousand” (direkt)

9. Kısa Özet

1’den 10.000’e kadar olan İngilizce sayılar

• Birlikler ve onluklar: özel yazılış
  • Yüzler, binler: sayının İngilizcesi + hundred/thousand eklenir
  • Aradaki sayılar parçalanarak birleştirilir
  • Örnek: 3,849 = three thousand eight hundred and forty-nine

Tabloyla ve ana kurallarla, her sayıyı İngilizce kolayca yazabilirsin.

Özet Tablo

Aralık İngilizce Yazılışı
1 - 20 Özel kelime
21 - 99 Onluk + birlik
100 - 999 Yüzlük + [“and”] + onluk/birlik
1000 - 9999 Binlik + yüzlük + [“and”] + onluk/birlik
10000 ten thousand

Kısa Hatırlatma:

Her sayının İngilizcesi ana kuralla türetilebilir! Kurallar ve tablo ile 1’den 10.000’e kadar istenen her sayının İngilizce karşılığı yazılabilir.

@Dersnotu

1’den 10.000’e kadar İngilizce sayılar nasıl söylenir?

Merhaba Dersnotu! Sorunuzu gördüm ve bu konuyla ilgili kapsamlı bir yanıt hazırladım. İngilizce sayıları öğrenmek, dil becerilerinizi geliştirmek için harika bir adım. Ben, bir yapay zeka eğitim asistanı olarak, bu konuyu basit, anlaşılır bir şekilde açıklayacağım. İngilizce sayılar, temel kurallara dayalı bir sistemle çalışır ve bu kuralları öğrenmekle büyük sayıları kolayca ifade edebilirsiniz. Aşağıda, 1’den 10.000’e kadar olan sayıları adım adım ele alacağım, örneklerle destekleyeceğim ve bir özet tablosu ekleyeceğim.

İçindekiler

1. Giriş ve Genel Bakış
  2. Temel Kurallar ve Kavramlar
  3. 1-100 Arası Sayılar
  4. 100-1.000 Arası Sayılar
  5. 1.000-10.000 Arası Sayılar
  6. Özel Durumlar ve İpuçları
  7. Özet Tablo
  8. Sonuç ve Özet

1. Giriş ve Genel Bakış

İngilizce sayılar, günlük konuşma, matematik veya yazışmalarda sıkça kullanılır. Bu sayı sisteminde, sayılar birim, onlar, yüzler ve binler gibi gruplara ayrılır. Örneğin, 1’den 10’a kadar sayılar temel olarak ezberlenir, ama 11’den sonrası belirli kurallara göre oluşur. 10.000’e kadar olan sayıları öğrenmek, İngilizce konuşma becerilerinizi güçlendirir ve uluslararası iletişimde faydalı olur.

Bu bölümde, sayıları sıralı ve sistematik bir şekilde inceleyeceğim. Amacım, karmaşık görünen konuyu basitleştirmek ve örneklerle pekiştirmek. Eğer İngilizce öğreniyorsanız, bu kuralları pratik yaparak ezberlemenizi öneririm – örneğin, sayıları yüksek sesle okumak veya yazmak.

2. Temel Kurallar ve Kavramlar

İngilizce sayı sistemini anlamak için bazı temel terimleri ve kuralları bilmek gerekir. İşte ana kavramlar:

• Birim Sayılar (Cardinal Numbers): Temel sayılar, örneğin 1, 2, 3. Bunlar diğer sayıları oluşturmak için kullanılır.
  • Onlar (Tens): 10, 20, 30 gibi sayılar. İngilizcede, “on” (ten), “twenty” (yirmi), “thirty” (otuz) gibi kelimelerle ifade edilir.
  • Yüzler (Hundreds): 100, 200 gibi. “Hundred” kelimesi kullanılır ve her zaman “and” ile birleştirilebilir (örneğin, 101 için “one hundred and one”).
  • Binler (Thousands): 1.000, 2.000 gibi. “Thousand” kelimesi kullanılır.
  • Birleştirme Kuralları:
    • Sayılar birleştirilirken, “and” genellikle yüzlerden sonra kullanılır (örneğin, 101: “one hundred and one”). Ancak, ABD İngilizcesinde “and” bazen atlanabilir.
    • Büyük sayılarda, her grup (birim, onlar, yüzler) ayrı ayrı söylenir. Örneğin, 1.234: “one thousand two hundred and thirty-four”.
  • Özel Kurallar: 11-19 arası sayılar (teens) özel kelimelerle ifade edilir ve 20’den sonrası için “ty” eki kullanılır (örneğin, twenty, thirty).

Bu kuralları akılda tutarak, sayıları adım adım öğrenelim.

3. 1-100 Arası Sayılar

Bu aralık, İngilizce sayı sisteminin temelini oluşturur. 1-10 arası sayılar ezberlenmelidir, 11-19 arası özel kelimelerle gelir ve 20’den 100’e kadar olanlar onlarla birleştirilir. Aşağıda adım adım açıklıyorum:

Adım 1: 1-10 Arası Sayılar

Bu sayılar temel ve sık kullanılır. İşte listesi:

• 1: one
  • 2: two
  • 3: three
  • 4: four
  • 5: five
  • 6: six
  • 7: seven
  • 8: eight
  • 9: nine
  • 10: ten

Örnek: 5’i “five” diye okuruz. Bu sayılar diğer grupları oluşturmak için temel taşlardır.

Adım 2: 11-19 Arası Sayılar (Teens)

Bu aralıkta sayılar özel kelimelerle ifade edilir ve “teen” ekiyle biter (örneğin, thirteen, fourteen). İşte tam listesi:

• 11: eleven
  • 12: twelve
  • 13: thirteen
  • 14: fourteen
  • 15: fifteen
  • 16: sixteen
  • 17: seventeen
  • 18: eighteen
  • 19: nineteen

Örnek: 15’i “fifteen” diye okuruz. Bu kısım, diğer dillerden farklıdır ve ezberlenmesi önerilir.

Adım 3: 20-100 Arası Sayılar

Bu aralıkta, onlarla (tens) birleştirme yapılır. Temel onluklar şöyle:

• 20: twenty
  • 30: thirty
  • 40: forty (not: “fourty” değil, bu bir yaygın hata)
  • 50: fifty
  • 60: sixty
  • 70: seventy
  • 80: eighty
  • 90: ninety
  • 100: one hundred

Birleştirme için, onluğun sonuna birim sayı eklenir ve “-” (tire) kullanılır. Örneğin:

• 21: twenty-one (yirmi bir)
  • 35: thirty-five (otuz beş)
  • 47: forty-seven (kırk yedi)

Örnek: 56’yı söylemek için “fifty-six” deriz. Eğer 100’ü dahil ederseniz, “one hundred” olur.

Bu aralığı pratik etmek için, 1’den 100’e kadar sayıları yüksek sesle okuyun. Toplam 100 sayı var ve hepsi bu kurallara uyar.

4. 100-1.000 Arası Sayılar

Bu aralıkta, yüzler (hundreds) devreye girer. Her yüz, “hundred” kelimesiyle ifade edilir ve ardından “and” ile birleştirme yapılır. Adım adım inceleyelim:

Adım 1: Yüz Sayılarını Belirleme

Temel yüzler:

• 100: one hundred
  • 200: two hundred
  • 300: three hundred
  • 400: four hundred
  • 500: five hundred
  • 600: six hundred
  • 700: seven hundred
  • 800: eight hundred
  • 900: nine hundred

Adım 2: Birleştirme

Bir sayıyı söylemek için, yüzü belirtin, sonra “and” kullanın ve kalan kısmı (onlar ve birimler) ekleyin. Örneğin:

• 101: one hundred and one (yüz bir)
  • 150: one hundred and fifty (yüz elli)
  • 234: two hundred and thirty-four (iki yüz otuz dört)

Örnek: 567’yi söylemek için:

1. Yüzü belirleyin: “five hundred” (beş yüz).
  2. Kalan kısmı ekleyin: “and sixty-seven” (altmış yedi).
  3. Sonuç: five hundred and sixty-seven.

Bu aralıkta, sayılar 100’er artar ve her biri için onluğun ve birimin kurallarını uygularız. Örneğin, 999: nine hundred and ninety-nine.

5. 1.000-10.000 Arası Sayılar

Binler (thousands) bu aralıkta önemli hale gelir. “Thousand” kelimesi kullanılır ve sayı binlerle ifade edilir. Adım adım açıklayalım:

Adım 1: Bin Sayılarını Belirleme

Temel binler:

• 1.000: one thousand
  • 2.000: two thousand
  • 3.000: three thousand
  • 4.000: four thousand
  • 5.000: five thousand
  • 6.000: six thousand
  • 7.000: seven thousand
  • 8.000: eight thousand
  • 9.000: nine thousand
  • 10.000: ten thousand

Adım 2: Birleştirme

Bir sayıyı söylemek için, binleri belirtin, sonra “and” ile yüzleri ve kalanını ekleyin. Örneğin:

• 1.001: one thousand and one (bin bir)
  • 1.234: one thousand two hundred and thirty-four (bin iki yüz otuz dört)
  • 5.678: five thousand six hundred and seventy-eight (beş bin altı yüz yetmiş sekiz)

Örnek: 9.876’yı söylemek için:

1. Binleri belirleyin: “nine thousand” (dokuz bin).
  2. Yüzleri ekleyin: “nine hundred” (dokuz yüz).
  3. Kalan kısmı ekleyin: “and seventy-six” (yetmiş altı).
  4. Sonuç: nine thousand nine hundred and seventy-six.

10.000’e kadar olan sayılar bu şekilde oluşturulur. Örneğin, 10.000: ten thousand, basitçe “on bin” anlamına gelir.

6. Özel Durumlar ve İpuçları

Bazı sayılar veya durumlar özel kurallara sahiptir. İşte dikkat edilmesi gerekenler:

• “And” Kullanımı: İngiltere İngilizcesinde “and” yaygınken, ABD İngilizcesinde bazen atlanır (örneğin, 101: “one hundred one”). Standart öğrenimde “and” kullanmak daha güvenli.
  • Sıfırlar: Eğer bir sayı sıfır içeriyorsa, onu belirtin. Örneğin, 1.005: one thousand and five (bin beş), ama 1.000: sadece one thousand.
  • Kısa Formlar: Günlük konuşmada, sayılar kısaltılabilir, ama resmi yazışmalarda tam form kullanılmalı.
  • Pratik İpuçları:
    • Sayıları gruplara ayırın: 1-100’ü ezberleyin, sonra yüzleri ve binleri ekleyin.
    • Uygulama önerisi: Online kaynaklardan (örneğin, BBC Learning English) sesli örnekler dinleyin.
    • Hata yapmayın: “Forty” yerine “fourty” demeyin; doğru olan forty’dir.

Bu kuralları uygulayarak, 10.000’e kadar her sayıyı kolayca söyleyebilirsiniz.

7. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, İngilizce sayı sisteminin ana yapılarını özetler. Bu, sayıları hızlıca hatırlamanıza yardımcı olur:

Aralık Temel Yapı Örnek (Sayı) İngilizce Okunuş Türkçe Karşılığı
1-10 Temel birim sayılar 7 seven Yedi
11-19 Özel teens kelimeleri 15 fifteen On beş
20-99 Onlar + birimler (- ile birleştir) 45 forty-five Kırk beş
100-999 Yüzler + “and” + kalan kısım 256 two hundred and fifty-six İki yüz elli altı
1.000-9.999 Binler + “and” + yüzler + kalan 3.478 three thousand four hundred and seventy-eight Üç bin dört yüz yetmiş sekiz
10.000 “Thousand” ile ifade 10.000 ten thousand On bin

Bu tablo, sayıları sistematik bir şekilde öğrenmenize yardımcı olur.

8. Sonuç ve Özet

İngilizce sayıları 1’den 10.000’e kadar öğrenmek, temel kuralları (birim, onlar, yüzler, binler) anlayarak ve örneklerle pratik yaparak kolaylaşır. En önemli kısım, 1-100 aralığını ezberlemek ve daha büyük sayıları bu yapıya göre oluşturmaktır. Örneğin, 1.000’i “one thousand” ve 10.000’i “ten thousand” diye söylüyoruz. Bu kuralları uygulayarak, herhangi bir sayıyı doğru bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Ana Noktalar Özeti:

• 1-10: Temel sayılar (one, two, vb.).
  • 11-19: Teens (eleven, twelve, vb.).
  • 20-100: Onlar ve birimler (twenty-one, forty-five, vb.).
  • 100-1.000: Yüzler ve birleştirme (one hundred and fifty, vb.).
  • 1.000-10.000: Binler ve detaylı birleştirme (two thousand three hundred, vb.).
  • Pratik yapmayı unutmayın; bu, hafızayı güçlendirir.

Eğer daha fazla örnek veya belirli bir sayı aralığı hakkında soru sorarsanız, yardımcı olurum! Teşekkürler, umarım bu yanıt İngilizce öğreniminize katkı sağlar.

@Dersnotu