1. .d V.... *********************** ....****..******.... uas**A******************* Dedem tüm insanları sev, dedi. Babamin aldiğı kitap cok güzelmis. Evlerinin yolunu bir türlü bulamadik. *****************************se*****. ssee.ser*s*****.*******.*

1. .d V… *********************** …..… uasA******************* Dedem tüm insanları sev, dedi. Babamin aldiğı kitap cok güzelmis. Evlerinin yolunu bir türlü bulamadik. *******************se. ssee.ser*s.******. • e.han.f.k..kefa.! **** • (Kazanim Etkinlik-4 Aşağıda birden çok özelliği verilen isimleri harflerle eşleştirerek şifre sÖzcÜğü bulunuz. No İsimlerin Özellikleri |1.Özel isim - birleşik isim - tekil isim 2. Tür isim - tekil isim -topluluk ismi 3. 4. Türemiş isim - tekil isim - somut Isim Birleşik isim - Özel isim - tekil isim 5. Özel isim - tekil isim - birleşik isim 6 Çoğul isim - basit isim - tür isim 7. Türemiş isim - sOyut isim - tekil isim ŞIFRE 2 3 Eşleşen Harfler Harfler R İsimler Karadeniz Düzine Ciçekler Galatasaray Cinci Tatlicı Aksaray A K E 5 6 7 158

:pushpin: SORU: Aşağıda verilen özelliklere göre isimleri harflerle eşleştirip şifre sözcüğünü bulunuz.

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:

• Özel isim: Kişi, yer veya kurum isimleri (büyük harfle başlar).
  • Tür isim: Genel isimler (örneğin, “çiçek”).
  • Türemiş isim: Başka bir kökten veya ek alarak oluşmuş isim.
  • Somut isim: Dokunulabilen, gözle görülebilen.
  • Soyut isim: Duygu, düşünce gibi elle tutulamayan.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — 1. özellik: Özel isim - birleşik isim - tekil isim

• Galatasaray = Özel isim, birleşik, tekil → HARF: A veya J olabilir ama J Aksaray için, o yüzden A

Adım 2 — 2. özellik: Tür isim - tekil isim - topluluk ismi

• Çiçekler = tür isim (çiçek), tekil değil (çoğul), fakat burada tür ismi ve topluluk anlamında → I

Adım 3 — 3. özellik: Türemiş isim - tekil isim - somut isim

• Tatlıcı (tatlı + -cı ekiyle türemiş) → tekil, somut → E

Adım 4 — 4. özellik: Birleşik isim - özel isim - tekil isim

• Karadeniz (bileşik kelime, özel isim, tekil) → R

Adım 5 — 5. özellik: Özel isim - tekil isim - birleşik isim

• Aksaray (özel isim, birleşik, tekil) → J

Adım 6 — 6. özellik: Çoğul isim - basit isim - tür isim

• Çiçekler çoğul ancak basit değil, karmaşık çünkü çoğul. Düzine (sayı topluluğu), tür isim, basit, çoğul değil. Cinci ise türemiş ve tekil. Bu durumda L Düzine uygun.

Adım 7 — 7. özellik: Türemiş isim - soyut isim - tekil isim

• Cinci (türemiş kelime, soyut, tekil) → K

:1234: ŞİFRE HARFLERİ YERLEŞİMİ:

No Harf
1 A
2 I
3 E
4 R
5 J
6 L
7 K

Şifre: A I E R J L K

:white_check_mark: CEVAP: Şifre sözcüğü AIERJLK şeklindedir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

SORU: Kazanım Etkinlik-4’te verilen isim özelliklerine göre harfleri eşleştirip şifre sözcüğünü bulunuz.

CEVAP: 1‑R, 2‑L, 3‑E, 4‑A, 5‑J, 6‑I, 7‑K
ŞİFRE: R L E A J I K

AÇIKLAMA:

• 1 — Karadeniz (R): Özel isim, birleşik isim, tekil isim. (“Kara + deniz” birleşik, yer adı olduğu için özel isim, tekildir.)
  • 2 — Düzine (L): Tür isim (yani ortak/tür ismi), tekil, topluluk ismi (düzine = bir topluluk/iktisat ifadesi).
  • 3 — Tatlıcı (E): Türemiş isim (tatlı + -cı), tekil, somut isim (kişi/meslek olarak somut).
  • 4 — Galatasaray (A): Birleşik isim, özel isim, tekil isim (Galata + saray; takım/kurum adı).
  • 5 — Aksaray (J): Özel isim, tekil isim, birleşik isim (ak + saray; şehir adı).
  • 6 — Çiçekler (I): Çoğul isim, basit isim (çiçek kökü basit), tür isim (ortak isim).
  • 7 — Cinci (K): Türemiş isim (cin + -ci), tekil isim.
    Not: 7. maddede verilen özellikler arasında “soyut isim” yazıyor gibi görünüyor; listede soyut anlamlı ve türemiş olan bir seçenek yok. Bu nedenle seçenekler arasından anlam ve yapı uyumuna göre K (Cinci) tercih edildi. Muhtemel yazım/metin hatası varsa öğretmen anahtarıyla karşılaştırınız.

TEMEL KAVRAMLAR:

• Özel isim: Belirli kişi, yer, kurum adları (ör. Galatasaray, Karadeniz).
  • Tür isim (ortak isim): Genel varlık adları, bir türü belirtir (ör. çiçek, düzine).
  • Türemiş isim: Ek alarak oluşmuş isimler (ör. tatlıtatlıcı, cincinci).
  • Birleşik isim: İki kelimenin birleşmesiyle oluşan isimler (ör. kara+denizKaradeniz).

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?