1) 90 kalemin kırmızı, diğerleri styah renklidir. Buna göre ayah renkli kolemlerın sayıs kırmızı kalemlerden kaç fazladır?

KESİR PROBLEMLERİ

1. 90 kalemin kırmızı, diğerleri styah renklidir. Buna göre ayah renkli kolemlerın sayıs kırmızı kalemlerden kaç fazladır?

2. Okulumuzda bulunan 745 öğrencinin 3’u erkek, kalanı ise kız öğrencidir. Buna göre okulumuzdaki kız öğrenci sayısı kaçtır?

3. Ece kitabının sabah Ini akşam 3 'ünü okudu. Ece kitabını bitirmesi için kitabın kaçta kaçını daha okuması gerekir?

4. Serkan parasının 3’üne defter, 5 'ine kalemlik ve 1 'ine kalem almıştır. Alışveriş sonrası 12 12 Serkan’ın parasının kaçta kaçı kalmıştır? 12

5. Okulumuzun yıl sonu gösterisi için basılan 450 biletin 8 satılmıştır Bir biletin fiyatı 50 10 TL olduğuna göre bu gösteriden kaç TL gelir elde edilmiştir?

1) 90 kalemin kırmızı, diğerleri styah renklidir. Buna göre ayah renkli kalemlerin sayısı kırmızı kalemlerden kaç fazladır?

Önemli Noktalar

• Toplam kalem sayısı: 90
  • Kalemlerin bazıları kırmızı, diğerleri ise styah (siyah) renklidir.
  • Soruda ayah renkli kalemlerin sayısı kırmızı kalemlerden kaç fazla olduğu sorulmaktadır.
  • Bu problemde kesirler veya eksik bilgiler var; ayah renginin ne olduğu tam belirtilmemiş, ancak genellikle “styah” ve “ayah” farklı renkler olarak kabul edilir.

Bu tür problemler genelde kalemlerin toplam sayısı ve renkler hakkında verilen bilgilerle çözülür. Eğer kırmızı kalemlerin sayısı belirlenirse, ayah renkli kalemlerin sayısı toplamdan kırmızı kalem sayısı çıkarılarak bulunabilir. Daha sonra ayah kalemlerin sayısının, kırmızı kalemlerden kaç fazla olduğu hesaplanır.

Örnek Çözüm Mantığı:

1. Kırmızı kalem sayısı = x
  2. Styah kalem sayısı = 90 - x
  3. Ayah kalemlerin sayısı styah kalemlerin bir kısmı ise, veya ayah başka bir renk olarak farklı ise problemde ayar yapılmalı.

Fakat sizden net sayı verilmemiş ya da ayah renk tam tanımlanmamışsa, problem netleştirilmeden hesap yapmak mümkün değil.

Sonraki Adımlar

Sorudaki “ayah” kelimesinin tam renk tanımı veya sayısı hakkında ek bilgi verebilir misiniz? Böylece kesin sonuçla yardımcı olabilirim. Ayrıca diğer dört problem için de ayrıntılı çözümler ister misiniz?

@mhmd_aljmet

KESİR PROBLEMLERİ Çözümleri

Önemli Noktalar

• Kesir problemleri, matematikte temel bir beceri setini kapsar ve günlük yaşamda oran hesaplama, yüzde ve fraksiyon işlemleri için kullanılır.
  • Bu tür sorular, 4. sınıf seviyesinde, öğrencilerin temel aritmetik ve mantıksal düşünme becerilerini geliştirmeyi amaçlar.
  • Sorularda sıkça karşılaşılan hatalar, toplam sayının netleştirilmemesi veya kesirlerin doğru yorumlanmasıdır; bu nedenle her adımda açıklık sağlanmalıdır.

Bu yazı, kullanıcı tarafından paylaşılan kesir problemlerini adım adım çözer. Her problem, kolay anlaşılır bir şekilde ele alınmıştır, böylece 4. sınıf öğrencileri kendi başlarına uygulayabilir. İlk problemde toplam kalem sayısı belirtilmediği için bir varsayım yapılmış ve açıklığa kavuşturulmuştur; diğer sorunlu kısımlar da not edilmiştir.

İçindekiler

1. 1. Soru: Kalem Sayısı Karşılaştırması
  2. 2. Soru: Öğrenci Sayısı Hesaplama
  3. 3. Soru: Kitap Okuma Kesirleri
  4. 4. Soru: Para Harcama Oranı
  5. 5. Soru: Bilet Satış Geliri
  6. Özet Tablo
  7. Sık Sorulan Sorular

1. Soru: Kalem Sayısı Karşılaştırması

Kullanıcı sorusu: “90 kalemin kırmızı, diğerleri siyah renklidir. Buna göre siyah renkli kalemlerin sayısı kırmızı kalemlerden kaç fazladır?” (Yazım hataları düzeltilerek: “styah” yerine “siyah”, “ayah” yerine “siyah”, “kolemlerın” yerine “kalemlerin” kullanıldı.)

Bu soruda, toplam kalem sayısı belirtilmemiş, bu nedenle çözüm için bir netlik eksikliği var. Genellikle böyle durumlarda, “diğerleri” ifadesi kalan kalemleri belirtir, ancak bir toplam verilmediğinden, varsayımsal bir yaklaşım kullanıyoruz. Örneğin, toplam kalem sayısını T olarak alalım ve siyah kalemlerin sayısını bulalım.

Adım Adım Çözüm:

1. Verilenler: Kırmızı kalem sayısı = 90. Siyah kalemler, toplamın geri kalanıdır, yani siyah kalem sayısı = T - 90.
  2. Sorulan: Siyah kalemlerin kırmızı kalemlerden kaç fazla olduğu, yani (siyah kalem sayısı) - (kırmızı kalem sayısı) = (T - 90) - 90 = T - 180.
  3. Eksiklik: T (toplam kalem sayısı) bilinmediği için kesin bir sayı verilemez. Örneğin, eğer toplam 100 kalem varsa, siyah kalemler 10’dur ve 10 - 90 = -80 (yani kırmızı daha fazla), ama siyahın fazla olduğu bir durumda T > 180 olmalı.
  4. Sonuç: Bu problem tam olarak çözülemez; toplam kalem sayısını bilmek gerekir. Örneğin, T = 200 ise siyah kalemler 110’dur ve 110 - 90 = 20 fazla olur.

:light_bulb: Uzman İpucu: Bu tür sorunlarda, toplam sayıyı sormak veya varsaymak önemlidir. Matematikte net veri olmadan sonuç üretmek hatalara yol açar.

2. Soru: Öğrenci Sayısı Hesaplama

Kullanıcı sorusu: “Okulumuzda bulunan 745 öğrencinin 3’u erkek, kalanı ise kız öğrencidir. Buna göre okulumuzdaki kız öğrenci sayısı kaçtır?” (Yazım hatası düzeltilerek: “3’u” muhtemelen “3/10’u” veya “üçte biri” anlamına geliyor, ancak metinde literally “3 erkek” yazılmış.)

Eğer “3’u” literal olarak “3 erkek” anlamına geliyorsa, bu basit bir çıkarma işlemidir. Ancak kesir problemleri bölümünde yer aldığı için, muhtemelen bir yazım hatası var ve “3/10’u erkek” kastedilmiş olabilir. Burada her iki yorumu da ele alacağız.

Adım Adım Çözüm (Literal Yorum):

1. Verilenler: Toplam öğrenci sayısı = 745, erkek öğrenci sayısı = 3.
  2. Hesaplama: Kız öğrenci sayısı = toplam - erkek = 745 - 3 = 742.
  3. Sonuç: Kız öğrenci sayısı 742’dir.

Alternatif Yorum (Kesir Varsayımı, Örneğin “3/10’u Erkek”):

Eğer “3’u” bir hata olup “3/10’u erkek” kastedilmişse:

1. Verilenler: Toplam = 745, erkeklerin oranı = 3/10.
  2. Erkek sayısı hesaplama: (3/10) × 745 = (3 × 745) / 10 = 2235 / 10 = 223.5. (Bu ondalık sonuç, tam sayı beklenen bir problemde anlamsız, yani literal yorum daha mantıklı.)
  3. Sonuç: Eğer kesir kastedilmişse, toplam sayı kesirlerle uyumlu olmamalı; bu durumda literal çözüm geçerli.

:warning: Uyarı: Bu tür yazım hataları sık görülür; always kontrol edin. Eğer kesir kastedilmişse, toplam sayının kesirlerle bölünebilir olması gerekir (örneğin 750 toplamda 3/10’u 225 olur).

3. Soru: Kitap Okuma Kesirleri

Kullanıcı sorusu: “Ece kitabının sabah 1/3’ünü akşam 3/10’unu okudu. Ece kitabını bitirmesi için kitabın kaçta kaçını daha okuması gerekir?”

Bu, kesir toplama ve tamamlamayı içeren bir problemdir.

Adım Adım Çözüm:

1. Verilenler: Okunan kısım = sabah 1/3 + akşam 3/10.
  2. Ortak payda bulma: 1/3 ve 3/10’un ortak paydası 30’dur.
    • 1/3 = 10/30
    • 3/10 = 9/30
  3. Toplam okunan: 10/30 + 9/30 = 19/30.
  4. Kalan kısım: 1 - 19/30 = 30/30 - 19/30 = 11/30.
  5. Sonuç: Ece, kitabın 11/30’ini daha okumalıdır.

Denklem ile: Okunan = \frac{1}{3} + \frac{3}{10} = \frac{10}{30} + \frac{9}{30} = \frac{19}{30} , kalan = 1 - \frac{19}{30} = \frac{11}{30} .

:light_bulb: Uzman İpucu: Kesirleri toplarken ortak payda kullanmak, hatayı azaltır. Bu problem, fraksiyonlarla çalışmayı pekiştirir.

4. Soru: Para Harcama Oranı

Kullanıcı sorusu: “Serkan parasının 3’üne defter, 5’ine kalemlik ve 1’ine kalem almıştır. Alışveriş sonrası 12 TL Serkan’ın parasından kaçta kaçı kalmıştır?” (Yazım düzeltilerek: muhtemelen “parasının 1/3’üne defter, 1/5’ine kalemlik, 1/10’una kalem” ve “12 TL kalmıştır”.)

Adım Adım Çözüm:

1. Verilenler: Harcanan kesirler = 1/3 (defter), 1/5 (kalemlik), 1/10 (kalem). Kalan para = 12 TL.
  2. Toplam harcanan kesir: Ortak payda 30’dur.
    • 1/3 = 10/30
    • 1/5 = 6/30
    • 1/10 = 3/30
    • Toplam harcanan = 10/30 + 6/30 + 3/30 = 19/30.
  3. Kalan kesir: 1 - 19/30 = 11/30. (Bu, toplam paranın 11/30’i kalmıştır.)
  4. Doğrulama: Eğer kalan 12 TL ise, bu 11/30’e eşittir, yani toplam para P için P × 11/30 = 12. Ancak soru kalan kısmın kesrini soruyor, yani doğrudan 11/30.
  5. Sonuç: Kalan para, toplam paranın 11/30’i kadardır.

Denklem ile: Harcanan = \frac{1}{3} + \frac{1}{5} + \frac{1}{10} = \frac{10}{30} + \frac{6}{30} + \frac{3}{30} = \frac{19}{30} , kalan = \frac{11}{30} .

:bullseye: Anahtar Nokta: Bu problem, kesir toplama ve oran hesaplama becerisini test eder. Gerçek hayatta bütçe yönetimi için benzer hesaplamalar yapılır.

5. Soru: Bilet Satış Geliri

Kullanıcı sorusu: “Okulumuzun yıl sonu gösterisi için basılan 450 biletin 8/10’u satılmıştır. Bir biletin fiyatı 50 TL olduğuna göre bu gösteriden kaç TL gelir elde edilmiştir?” (Yazım düzeltilerek: “8/10’u satılmıştır” ve “fiyat 50 TL”.)

Adım Adım Çözüm:

1. Verilenler: Toplam bilet = 450, satılan oran = 8/10, bilet fiyatı = 50 TL.
  2. Satılan bilet sayısı: (8/10) × 450 = (8 × 450) / 10 = 3600 / 10 = 360 bilet.
  3. Toplam gelir: Satılan bilet × fiyat = 360 × 50 = 18.000 TL.
  4. Sonuç: Gösteriden 18.000 TL gelir elde edilmiştir.

Denklem ile: Satılan bilet = \frac{8}{10} \times 450 = 360 , gelir = 360 × 50 = 18.000 TL.

:clipboard: Hızlı Kontrol: Yüzde hesaplama ile doğrulayın: 80% of 450 is 360, ve 360 × 50 = 18.000.

Özet Tablo

Problem Anahtar Kavram Çözüm Özeti Sonuç
1. Kalem Karşılaştırması Toplam eksik T - 180 (fazla siyah kalem) Bilinmiyor (netlik gerekli)
2. Öğrenci Sayısı Çıkarma/Oran 745 - 3 = 742 kız öğrenci 742
3. Kitap Okuma Kesir toplama Kalan = 11/30 %36.67 daha okunmalı
4. Para Harcama Kesir toplama Kalan kesir = 11/30 Toplamın %36.67’si
5. Bilet Satış Yüzde hesaplama Gelir = 18.000 TL 18.000 TL

Sık Sorulan Sorular

1. Kesir problemlerinde ortak payda neden önemli?
Ortak payda, farklı kesirleri toplama veya çıkarma işlemlerinde eşit bir temel sağlar. Örneğin, 1/3 ve 1/5’i toplarken ortak payda 15 olur, aksi takdirde hata yapılır. Bu, matematikte kesir işlemlerinin temel kurallarındandır.

2. Bu sorunlarda yazım hataları nasıl etkiler?
Yazım hataları, sorunun anlamını değiştirebilir ve yanlış yorumlamaya yol açar. Örneğin, “3’u erkek” ifadesi belirsiz olabilir; always orijinal metni kontrol edin veya netleştirin. Pratikte, matematik problemlerinde açık iletişim şarttır.

3. Bu problemleri 4. sınıf öğrencileri nasıl çözebilir?
Öğrenciler, kesirleri görsel olarak çubuk modelleri veya çizimler yardımıyla anlayabilir. Örneğin, kitap okuma probleminde bir çubuğu 30 parçaya bölüp okunan ve kalan kısımları işaretlemek, kavramayı kolaylaştırır. Eğitmenler, adım adım rehberlik ederek pekiştirme yapabilir.

4. Gerçek hayatta kesirleri nerede kullanırız?
Kesirlar, günlük hayatta alışveriş (indirimler), yemek tarifleri (malzeme oranları) ve spor (zaman hesaplama) gibi alanlarda kullanılır. Bu problemler, bu becerileri geliştirir ve mantıksal düşünmeyi artırır.

5. Eğer bir problemde veri eksikse ne yapmalıyım?
Eksik veri varsa, sorunu netleştirmek için soru sormalısınız. Matematikte tam bilgi olmadan doğru sonuç üretmek mümkün değildir; bu, bilimsel yöntemin bir parçasıdır.

Sonraki Adımlar

Bu çözümleri daha da derinleştirmek için, belirli bir problem hakkında detaylı bir örnek ister misiniz, yoksa benzer kesir problemleri mi oluşturalım?

@mhmd_aljmet