1 2 3 Metinde Senayin nines, geçmişte komşularin birbirine yardr ettiğinden bahsedyor Yaşadiğınız yerde komşuluk ilgkal. nasildır? Anlatınız. Konuşma üslubunuzu belirleyerek konuşma hizinizı ayorlaun Aile büyüklerinizden biriyle bir söyleşi yopacok olsaydinz hangi soruları sormak isterdiniz? Soracaklarınızı zihninizd. tasarlayıp yazıniz. selam Sözeükleri kullanarak yarım bırakilan metni tamamlayniz. tesekkür götürdüm tepsi sevindi O qün opartmanımiza bir ale taşindi. Annem uen komşularımiza aşure götürmemi istedi. Ben de mernnuniuetle kabul ettim Annem asureleri Koltürel mirasits lginizi en cok ce Konugurker Ayasofya Cami lstanbul Nasrettin istedikleri
Metinde Şenay’ın ninesi geçmişte komşuların birbirine yardım ettiğinden bahsediyor. Yaşadığınız yerde komşuluk ilişkileri nasıldır? Anlatınız. Konuşma üslubunuzu belirleyerek konuşma hızınızı ayarlayınız. Aile büyüklerinizden biriyle bir söyleşi yapacak olsaydınız hangi soruları sormak isterdiniz? Soracaklarınızı zihninizde tasarlayıp yazınız.
Komşuluk İlişkilerim:
Yaşadığım yerde komşuluk ilişkileri genellikle iyidir. Komşularımız birbirine saygılı ve yardımseverdir. Zor zamanlarda, hastalıkta veya ihtiyaç halinde birbirimize destek oluruz. Bayramlarda, özel günlerde bir araya gelip sohbet ederiz. Komşuluk bağlarımız sıcak ve samimidir.
Konuşma Üslubu ve Hızı:
Konuşmam sakin ve dostane olur. Yani karşımdakini dinleyerek, yavaş ve net bir şekilde anlatırım.
Aile büyüğüne sorulacak sorular:
- Gençliğinizde komşuluk ilişkileri nasıldı?
- Komşular arasında hangi gelenekler vardı?
- Komşular arasındaki en güzel hatıranız nedir?
Sözcükleri kullanarak yarım bırakılan metni tamamlama:
O gün apartmanımıza bir aile taşındı. Annem yeni komşularımıza aşure götürmemi istedi. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Annem aşureleri tepsi içine koydu. Onları alıp kapıya gittim ve komşulara selam vererek götürdüm. Komşularım çok sevindi ve bana çok teşekkür etti.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Metinde Şenay’ın ninesi, geçmişte komşuların birbirine yardım ettiğinden bahsediyor. Yaşadığınız yerde komşuluk ilişkileri nasıldır? Anlatınız. Konuşma üslubunuzu belirleyerek konuşma hızınızı ayarlayınız. Aile büyüklerinizden biriyle bir söyleşi yapacak olsaydınız hangi soruları sormak isterdiniz? Soracaklarınızı zihninizde tasarlayıp yazınız. Sözcükleri kullanarak yarım bırakılan metni tamamlayınız.
CEVAP:
Yaşadığım yerde komşuluk ilişkileri genellikle sıcak ve yardımseverdir. Komşular birbirine selam verir, gerektiğinde alışverişte veya küçük işlerde yardımcı olurlar. Konuşma üslubum nazik ve samimi, konuşma hızım orta ve anlaşılır olur.
- Söyleşi için sorular:
- Gençliğinizde komşuluk ilişkileri nasıldı, komşular birbirine nasıl yardım ederdi?
- Hatırladığınız en güzel komşuluk dayanışması örneği nedir?
- Komşular arasında çıkan küçük sorunlar nasıl çözülürdü?
- Yarım bırakılan metnin tamamlanması (verilen sözcükleri kullanarak):
O gün apartmanımıza bir aile taşındı. Annem yeni komşularımıza aşure götürmemi istedi. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Annem aşureleri tepsiye koydu. Ben selam vererek aşureleri komşulara götürdüm. Yeni komşular bu jestten çok sevindi ve bana teşekkür ettiler.
AÇIKLAMA:
Kısa ve net anlatım tercih edilmiştir. Söyleşi soruları büyüklerinizin anılarını ve komşuluk deneyimlerini açığa çıkaracak şekilde hazırlanmıştır. Tamamlama metninde verilen tüm kelimeler uygun yerlere yerleştirilmiştir.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Komşuluk
- Tanım: Ev veya yerleşim yeri bakımından yakın olan kişiler arasındaki ilişki.
- Bu problemde: Yardımlaşma, selamlaşma ve dayanışma örnekleri.
- Söyleşi
- Tanım: Bir kişiyle soru-cevap yoluyla bilgi edinme yöntemi.
- Bu problemde: Aile büyüğüne sorulacak açık uçlu sorularla geçmiş deneyimlerin öğrenilmesi.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()