1–12 Çoktan Seçmeli Sorular (Görüntülenen sorular)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — 1. Soru’yu İncele
A) Dinamik — Tanım: Hareketle ilgili genel fizik dalı. Bu seçenek, sıvı davranışını inceyen özel alanı karşılamaz.
B) Statik — Tanım: Durağan kuvvetleri inceleyen dal; akışkanın borudaki hareketini incelemez.
C) Hidrolik — Tanım: Sıvıların mekanik davranışlarını ve uygulamalarını inceleyen mühendislik dalı; boru içindeki su davranışını kapsar.
D) Mekanik — Tanım: Genel olarak kuvvet ve hareket bilimi; spesifik olarak boru içi akışları tanımlamaz.
Adım 2 — 2. Soru’yu İncele
A) Hidrostatik — Tanım: Durgun sıvıların davranışını inceleyen prensip/alan.
B) Hidrodinamik — Tanım: Akan (hareketli) sıvıların davranışını inceleyen alan.
C) Hidroelektrik — Tanım: Su enerjisinden elektrik üreten uygulama alanı; direkt olarak durgun sıvı prensibi değil.
D) Jeoloji — Tanım: Yerbilimleri; sıvı hareketi prensibi değil.
Adım 3 — 3. Soru’yu İncele
A) Hız — Tanım: Birim zamanda alınan yol; akışkan miktarını değil, hızını ifade eder.
B) Debi — Tanım: Belirli bir kesitten birim zamanda geçen akışkan miktarı.
C) Sıvı — Tanım: Maddenin hâli; miktar birimi değil.
D) Dinamik Enerji — Tanım: Enerji türü; akış miktarını tanımlamaz.
Adım 4 — 4. Soru’yu İncele
A) Torricelli — Tanım: Akış hızlarıyla ilgili yasaları olan bilim insanı (Torricelli yasası).
B) Pascal — Tanım: Basınç ile ilgili prensipleri (Pascal prensibi) olan bilim insanı.
C) Bernoulli — Tanım: Hız, basınç ve potansiyel enerjinin korunumunu ifade eden Bernoulli prensibini bulmuştur.
D) Hevon (okunmamış/yanlış yazım) — Belirsiz/uygun değil.
Adım 5 — 9. Soru’yu İncele (Görüntüdeki 9. soru)
A) Galon — Tanım: Hacim birimi; akışkanlık ölçüsü değildir.
B) Viskozite — Tanım: Akışkanın akmaya karşı iç sürtünmesi; akışkanlık (akışkanlık ölçüsü) ile doğrudan ilgili kavram.
C) Litre — Tanım: Hacim birimi; akışkanlık ölçüsü değil.
D) Devir sayısı — Tanım: Dönen makine hızı; akışkanın akışkanlık ölçüsü değil.
Adım 6 — 10. Soru’yu İncele (Yağ deposu hacmi)
A) 3–5 kat fazla — Açıklama: Hidrolik depo hacimleri genellikle sistem debisinin belirli katı (ör. 3–5 kat) olarak önerilir (yağın ısınma, hava ayrışma ve depolama için yeterli olması amaçlanır).
B) 2 kat fazla — Açıklama: Bazı durumlarda yeterli olabilir fakat yaygın tavsiye genelde 3–5 kat aralığıdır.
C) 3–5 kat az — Açıklama: Hatalı yönlendirme (az yerine fazla olmalı).
D) 2 kat az — Açıklama: Hatalı.
Adım 7 — 11. Soru’yu İncele (Hidrolik elemanlarından olmayan)
A) Piston — Açıklama: Hidrolik silindir içinde hareket eden elemandır; hidrolik eleman kabul edilir.
B) Pompa — Açıklama: Hidrolik sistemin temel elemanıdır.
C) Silindir gömleği — Açıklama: Silindir tasarımında kullanılan parça (silindir muhafazası); hidrolik silindirin bir parçasıdır.
D) Piston kolu — Açıklama: Eğer kastedilen “kol” mekanik bağlantı (ör. krank kolu) ise hidrolik eleman olmayabilir; ama pistonun kolu (piston mili/rod) silindirin parçasıdır. Görüntü metnine göre en uygun olmayan seçenek D şıkkıdır.
Adım 8 — 12. Soru’yu İncele (Hidrolik sistemlerin özellikleri)
A) Ekonomiktirler — Açıklama: Genelde hidrolik sistemler yüksek güç yoğunluğu sağlar fakat maliyetli olabilir; “ekonomiktirler” genelde avantaj olarak verilmez.
B) İlk hareketleri kolaydır — Açıklama: Hidrolikte yüksek kuvvet küçük hacimle sağlanabildiğinden ilk hareket kolaydır; avantajdır.
C) Kademesiz hız ayarı vardır — Açıklama: Hidrolik sistemlerde kademesiz (sürekli) hız kontrolü mümkündür; avantajdır.
Adım 9 — Seçenek Karşılaştırması (Kısa Özet, hangi seçenekler mantıksız)
-
- soru: A ve B ve D mantıken uygun değil; C hidrolik terimi doğrudur.
-
- soru: Hidrostatik, durgun sıvıyı inceler; diğerleri uygun değil.
-
- soru: Debi tanımı doğrudur; hız ve diğerleri yanlış tanımlar.
-
- soru: Bernoulli ilkesi hız, basınç ve yükseklik toplamı sabit der; diğerleri farklı alanlardır.
-
- soru: Viskozite akışkanlığın ölçüsüdür; diğerleri hacim/başka niceliklerdir.
-
- soru: Hidrolik depo için yaygın tavsiye 3–5 kat fazladır.
-
- soru: Verilen seçeneklerin çoğu hidrolik elemandır; soruda en uygunsuz olan D gibi gözüküyor.
-
- soru: Hidrolik sistemlerin avantajları arasında İlk hareket kolaylığı ve kademesiz hız ayarı vardır; ekonomiktirler genelde yanlış ifade.
Adım 10 — Son Doğrulama
- 1., 2., 3., 4., 9., 10., 11., 12. sorular için yapılan açıklamalar mantıksal tutarlıdır ve yaygın teknik bilgiye uygundur.
CEVAP:
- c) Hidrolik
- a) Hidrostatik
- b) Debi
- c) Bernoulli
- b) Viskozite
- a) 3–5 kat fazla
- d) Piston kolu (görüntü ve seçeneklere göre en uygunsuz olan)
- a) Ekonomiktirler (bu ifade doğru olmayan seçenektir; yani soru “hangisi değildir?” ise doğru cevap A olur)
AÇIKLAMA: Kısa gerekçe her soru için yukarıdaki adımlarda verilmiştir; özellikle hidrolik/hidrostatik/hidrodinamik ayrımı ve debi/viskozite tanımları temel anahtarlardır.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Hidrolik — Sıvıların mekanik uygulamalarını inceleyen mühendislik dalı.
- Hidrostatik — Durgun sıvıların basınç ve dengesi.
- Debi — Birim zamanda belli bir kesitten geçen akışkan hacmi.
- Viskozite — Akışkana karşı iç sürtünme, akışkanlık ölçüsü.
- Bernoulli Prensibi — Sürtünmesiz akışta toplam enerjinin sabit olması (hız-basınç-yükseklik ilişki).
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?