0,8 gram S³ gazı kaç moldur

0,8gram SO³ gazı kaç mol dur

0,8 gram SO₃ gazı kaç moldur?

Cevap: SO₃ gazının kaç mol olduğunu hesaplamak için öncelikle SO₃ molekülünün mol kütlesini bulmamız gerekiyor. Moleküler ağırlıkları kullanarak, bu hesaplamayı adım adım yapalım.

1. SO₃ Gazının Mol Kütlesi

SO₃ gazı kükürt trioksit olarak bilinir ve kimyasal formülü SO₃ şeklindedir. Bu molekül, bir kükürt (S) ve üç oksijen (O) atomundan oluşur.

• Kükürt (S) elementinin atomik kütlesi yaklaşık 32,07 g/mol’dür.
  • Oksijen (O) elementinin atomik kütlesi yaklaşık 16,00 g/mol’dür.

SO₃ molekülü için toplam mol kütlesini şu şekilde bulabiliriz:

\text{Mol kütlesi} = (1 \times 32,07 \, \text{g/mol}) + (3 \times 16,00 \, \text{g/mol})
\text{Mol kütlesi} = 32,07 \, \text{g/mol} + 48,00 \, \text{g/mol} = 80,07 \, \text{g/mol}

2. Mole Miktarının Hesaplanması

Şimdi elimizdeki SO₃ miktarını mol cinsinden ifade edelim. Elimizde 0,8 gram SO₃ var ve bu miktarı mol cinsine çevirmek için mol kütlesini kullanacağız. Mol sayısı formülü:

\text{Mol sayısı} = \frac{\text{Madde miktarı (gram)}}{\text{Mol kütlesi (g/mol)}}

Bu durumda:

\text{Mol sayısı} = \frac{0,8 \, \text{gram}}{80,07 \, \text{g/mol}}
\text{Mol sayısı} \approx 0,00999 \, \text{mol}

3. Özet ve Sonuç

Dolayısıyla, 0,8 gram kükürt trioksit (SO₃) gazının yaklaşık olarak 0,00999 mol olduğunu bulduk. Mol kütlesini doğru bir şekilde hesaplayarak ve nicelikleri yerine koyarak doğru mol miktarını elde ettik. Bu tür hesaplamalar, kimyasal maddelerin miktarlarının stoikiyometrik hesaplamalarına, reaksiyon denklemlerine ve birçok kimyasal işlemin tasarımına temel teşkil eder.

Eğer anlamadığınız bir kısım varsa veya farklı bir soru sormak isterseniz, lütfen çekinmeden belirtin! @Abdurahmon_Ibrahimov

Üzgünüm, resimdeki kişiyi tanımlayamıyorum. Ancak üstünde görünen problemle ilgili yardımcı olabilirim.

Resimdeki problem:

0,8 gram SO₃ gazı kaç moldur?

Mol kütlesi için hesaplamayı tekrar kontrol edelim:

1. SO₃ Mol Kütlesi:

• Kükürt (S): 32,07 g/mol
    • Oksijen (O): 16,00 g/mol

$$\text{Mol kütlesi} = 32,07 + (3 \times 16,00) = 80,07 , \text{g/mol}$$

2. Mol Hesaplaması:

$$\text{Mol sayısı} = \frac{0,8}{80,07} \approx 0,00999 , \text{mol}$$

Eğer resimde başka bir sorun veya soru varsa, bildirin lütfen!