Su Kirliliğinde Daire Grafiği Nasıl Gösterilir
Su kirliliğinin nedenlerini daire grafiğiyle göstermek, verileri görsel olarak basit ve etkili bir şekilde sunmanın bir yoludur. Bu grafik, su kirliliğinin farklı kaynaklarını (örneğin, endüstriyel atıklar, tarımsal kimyasallar) yüzdelik oranlarla gösterir. Aşağıda, 5. veya ortaokul seviyesinde adım adım nasıl yapabileceğinizi açıklıyoruz.
Çözüm Adımları
Adım 1 — Veri Toplama
Öncelikle, su kirliliğinin nedenlerine ilişkin verileri toplayın. Örneğin, bir anket yaparak veya güvenilir kaynaklardan (TÜİK, çevresel raporlar) yararlanarak, su kirliliğinin başlıca kaynaklarını belirleyin. Verilerinizi bir tabloya yazın:
- Kaynak 1: Endüstriyel atıklar (örneğin, 150 olay)
- Kaynak 2: Tarımsal kirlilik (örneğin, 100 olay)
- Kaynak 3: Evsel atıklar (örneğin, 50 olay)
Toplam olay sayısını bulun (örneğin, 300) ve her kaynaktan kaç olay olduğunu not alın. Bu adım, grafiğin temeli olduğundan doğru veri toplamak çok önemli.
Adım 2 — Yüzde Hesaplama
Her kaynaktan gelen verilerin toplam içindeki yüzdesini hesaplayın. Formülü kullanın:
Yüzde = (Kaynak sayısı / Toplam sayı) × 100
Örnek hesap:
- Endüstriyel atıklar: (150 / 300) × 100 = %50
- Tarımsal kirlilik: (100 / 300) × 100 = %33.3
- Evsel atıklar: (50 / 300) × 100 = %16.7
Sonuçları yuvarlayın (örneğin, %33.3’ü %33’e) ve bir tabloya kaydedin. Bu, daire grafiğinin dilimlerini belirler.
Adım 3 — Daire Grafiği Çizme
Bir daire çizin ve her dilimi yüzdelere göre bölün. Örneğin:
- %50 için yarım daire (180 derece)
- %33.3 için yaklaşık 120 derece
- %16.7 için yaklaşık 60 derece
Grafiği renklendirin (örneğin, endüstriyel atıklar için kırmızı, tarımsal kirlilik için yeşil) ve her dilimin üzerine etiket ekleyin. Eksen veya açıklama eklemeyi unutmayın, örneğin: “Su Kirliliği Kaynakları Yüzdesi”. Çizimi kağıt, Excel veya çizim programlarıyla yapabilirsiniz.
Adım 4 — Grafiği Yorumlama ve Sunma
Grafiği bir rapora veya sunuma ekleyin. Örneğin, “Endüstriyel atıklar %50 ile en büyük paya sahip, bu yüzden öncelikli önlemler alınmalı.” gibi bir açıklama ekleyin. Grafiği net ve okunaklı tutun.
Kontrol Listesi
Grafiğinizin doğruluğunu kontrol etmek için bu listeyi kullanın:
Veriler doğru mu toplandı? (Toplam sayı sıfıra bölünmemeli)
Yüzde hesaplamaları doğru mu? (Toplam yüzde %100 olmalı)
Dilimler doğru orantılı mı? (Daire tam bir çember olmalı)
Etiketler ve renkler net mi? (Her dilim açıklama içermeli)
Kaynaklar belirtilmiş mi? (Verilerin nereden alındığını yazın)
Püf Noktaları
Püf Noktası: Verilerinizi gerçekçi tutun; örneğin, okulunuzda bir anket yaparsanız sonuçlar daha ilgi çekici olur. Daire grafikleri, az sayıda kategori için idealdir – eğer fazla veri varsa, sütun grafiğine geçin.
Püf Noktası: Grafiği çizerken dereceleri hesaplamak zor geliyorsa, çevrimiçi araçlar (örneğin, Canva veya Excel) kullanın. Bu, hatayı azaltır.
Uyarı: Yanlış yüzde hesaplamaları grafiği yanıltıcı yapabilir, bu yüzden her adımı iki kez kontrol edin.
Forumda su kirliliği ve grafiklerle ilgili birçok örnek var. Örneğin, bu konu size yardımcı olabilir: Su kirliliği performans görevi 5.sınıf matematik grafikler, burada daire grafiği örnekleri paylaşılıyor. Ayrıca, Çevre kirliliğini araştırıyorum matematik performans ödevi 5. Sınıf konusuna bakabilirsiniz.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!
Örneğin, bu konuyla ilgili bir örnek veri seti ister misin veya başka grafik türlerini açıklayayım mı?