Soru Analizi | 1776097800389

Soru:
5 sınıf su kirliliği ile ilgili sıklık tablosu sayı tablosu daire grafiği göter

5. Sınıf Su Kirliliği ile İlgili Sıklık Tablosu, Sayı Tablosu ve Daire Grafiği

Su kirliliği konusunu anlamak için verileri düzenlemek ve grafiklerle göstermek önemlidir. Aşağıda, basit bir örnekle sıklık tablosu, sayı tablosu ve daire grafiği gösterilmektedir.

1. Sıklık Tablosu

Su Kirliliği Türü Gözlem Sayısı Sıklık (Frekans)
Kimyasal Kirlilik 15 15
Organik Kirlilik 10 10
Plastik Kirliliği 8 8
Ağır Metal Kirliliği 7 7
Diğer 5 5

2. Sayı Tablosu

Su Kirliliği Türü Sayı (Adet)
Kimyasal Kirlilik 15
Organik Kirlilik 10
Plastik Kirliliği 8
Ağır Metal Kirliliği 7
Diğer 5

3. Daire Grafiği (Yüzdelik Dağılım)

• Kimyasal Kirlilik: %35
  • Organik Kirlilik: %23
  • Plastik Kirliliği: %19
  • Ağır Metal Kirliliği: %16
  • Diğer: %7

:light_bulb: Pro İpucu: Daire grafiği, her tür kirliliğin toplam içindeki oranını görsel olarak kolayca gösterir.

Başka bir konuda veya bu grafiklerle ilgili adım adım açıklama ister misin? Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

5. Sınıf Su Kirliliği İle İlgili Sıklık Tablosu, Sayı Tablosu ve Daire Grafiği Nasıl Oluşturulur?

1. sınıf seviyesinde su kirliliği konusunda sıklık tablosu, sayı tablosu ve daire grafiği oluşturmak, istatistiksel verileri anlamayı ve sunmayı sağlar. Bu araçlar, su kirliliğinin nedenlerini ve etkilerini görselleştirmek için kullanılır. Aşağıda, adım adım nasıl hazırlanacağını açıklıyorum.

Adım Adım Hazırlama

Adım 1 — Verileri Topla
Öncelikle su kirliliği ile ilgili verileri belirle. Örneğin, bir ankette su kirliliğinin nedenleri (atık su, kimyasal döküntü, plastik atık vb.) sorulabilir. Varsayılan bir veri seti kullan:

• Nedenler: Atık su (20 kişi), Kimyasal döküntü (15 kişi), Plastik atık (10 kişi), Diğer (5 kişi).
    Bu veriler, gerçek TÜİK raporlarından veya okul ödevlerinde toplanabilir.

Adım 2 — Sıklık Tablosu Oluştur
Sıklık tablosu, verilerin sayısal dağılımını gösterir. Başlıkları ve frekansları yaz:

Neden Sıklık (Frekans)
Atık su 20
Kimyasal döküntü 15
Plastik atık 10
Diğer 5
Toplamı ekleyerek tabloyu tamamla: Toplam = 50.

Adım 3 — Sayı Tablosu (Dağılım Tablosu) Hazırla
Sayı tablosu, verilerin oranını veya yüzdesini gösterir. Sıklık tablosundan yola çıkarak yüzdeleri hesapla:

• Atık su yüzdesi: (20 / 50) × 100 = 40%
  • Kimyasal döküntü yüzdesi: (15 / 50) × 100 = 30%
    Tablo şöyle olur:
    | Neden | Sıklık | Yüzde (%) |
    |---------------------|--------|-----------|
    | Atık su | 20 | 40 |
    | Kimyasal döküntü | 15 | 30 |
    | Plastik atık | 10 | 20 |
    | Diğer | 5 | 10 |
    Toplam yüzdeyi 100’e tamamla.

Adım 4 — Daire Grafiği Çiz
Daire grafiği, yüzdeleri dairesel bir şekilde gösterir. Her dilimin açısını hesapla:

• Toplam daire 360 derecedir.
  • Atık su açısı: (40 / 100) × 360 = 144 derece
  • Kimyasal döküntü açısı: (30 / 100) × 360 = 108 derece
  • Plastik atık açısı: (20 / 100) × 360 = 72 derece
  • Diğer açısı: (10 / 100) × 360 = 36 derece
    Grafiği çizerken her dilimi renklendir ve etiketle. Örneğin, kağıt veya dijital araçlar (Excel, Google Sheets) kullan.

Adım 5 — Grafikleri Yorumla
Grafikleri sunarken yorum ekle. Örneğin: “Grafikten görüldüğü üzere, atık su en büyük su kirliliği nedenidir (%40), bu yüzden öncelikle atık su yönetimi iyileştirilmelidir.”

Kontrol Listesi

• :clipboard: Veriler gerçekçi mi? (Gerçek veriler için TÜİK kaynaklarını araştır.)
  • :clipboard: Tablolarda toplamlar doğru mu? (Sıklık ve yüzde toplamı 100 olmalı.)
  • :clipboard: Grafikler okunaklı mı? (Renkler net, etiketler büyük yazılmış.)
  • :clipboard: Kaynak belirtilmiş mi? (Verileri nereden aldığını belirt.)

:light_bulb: Profesyonel İpucu: Grafikleri daha etkileyici hale getirmek için renk kodlaması kullan. Örneğin, kırmızı için kimyasal döküntü, mavi için su temalı renkler. Forumdaki ilgili konulardan örnek alabilirsin.

Bu tür görevler için forumda benzer örnekler var. Örneğin:

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: Örneğin, bu konuyla ilgili bir örnek veri seti ister misin?