!IMG_20250909_222238|225x500 [Link Silindi]
Merhaba — Yardım etmemi istediğin şeyi netleştirir misin? (Resimdeki tablolara ve grafiklere nasıl doldurulacağını mı, yoksa soruyu tamamen çözmemi mi istiyorsun?) Aşağıda “nasıl yapılır” açıklaması ve örnek bir çözüm verdim; istersen kendi seçtiğin hızlarla veya fotoğraftaki belirli sayılarla aynı şekilde doldururum.
Kısa açıklama (soru ne istiyor?)
- Her araç için sabit hız varsayılıyor. Bir zaman aralığında yer değiştirme formülü: \Delta x = v\,\Delta t.
- Tablo1: her 1 s’lik aralık için o aralığın yer değiştirmesini yazacaksınız (eğer $\Delta t=1,$s ise yer değiştirme = hız).
- Tablo2: kümülatif konumları (t = 0,1,2,3,4,5 s için) yazacaksınız; konum başlangıçta 0 alınırsa x(t)=x_0+v t.
Örnek (kolay sayılarla): A için v_A=2\ \mathrm{m/s}, B için v_B=1\ \mathrm{m/s} alalım.
- Tablo 1 — Her 1 s’lik aralığın yer değiştirmesi:
- A aracının hız büyüklüğü = 2 m/s → (0–1): 2 m, (1–2): 2 m, … her aralık 2 m
- B aracının hız büyüklüğü = 1 m/s → her 1 s aralığında 1 m
Kısa tablo:
| Zaman aralığı (s) | A yer değiştirme (m) | B yer değiştirme (m) |
|---|---|---|
| 0–1 | 2 | 1 |
| 1–2 | 2 | 1 |
| 2–3 | 2 | 1 |
| 3–4 | 2 | 1 |
| 4–5 | 2 | 1 |
- Tablo 2 — Kümülatif konumlar (başlangıç x(0)=0 alınmış):
Formül: x(t)=x_0 + v t. Burada x_0=0 ise x(t)=v t.
A için:
t (s): 0, 1, 2, 3, 4, 5
x_A (m): 0, 2, 4, 6, 8, 10
B için:
t (s): 0, 1, 2, 3, 4, 5
x_B (m): 0, 1, 2, 3, 4, 5
- x–t (konum–zaman) grafiklerinin nasıl çizileceği:
- A için: origin’den başlayan düz bir doğru; 1 s ilerledikçe 2 m yukarı çıkar (eğim = 2).
- B için: origin’den başlayan düz bir doğru; eğim = 1.
Yani iki doğru da doğrusal ve farklı eğimlere sahip; A’nın doğrusu B’den daha dik.
- v–t (hız–zaman) grafikleri:
- Sabit hız olduğundan hız–zaman grafikleri yatay çizgilerdir.
- A için yatay çizgi v=2\ \mathrm{m/s}; B için yatay çizgi v=1\ \mathrm{m/s}. (Zaman ekseni boyunca değişmez.)
Özet (önemli noktalar):
- Konum-zaman için doğruların eğimi hızı gösterir: daha dik = daha büyük hız.
- Eğer zaman aralıkları 1 s ise Tablo1’deki her satır doğrudan hızın kendisidir (\Delta x = v).
- Pozitif sabit hız → x(t) doğrusal artar; negatif hız olsaydı eğim aşağı doğru olurdu.
İstersen:
- Fotoğraftaki boşlukları senin belirlediğin hızlarla doldurup grafiklerin çizimini sana görsel olarak hazırlayayım, ya da
- Fotoğraftaki metni tamamen transkribe edip adım adım doldurayım.
Hangi seçeneği istersin?
Resimli Soru 09-09-2025 22:23:53
Cevap:
Bu soru, fizik dersi kapsamında hareket ve kuvvet konusuyla ilgilidir ve özellikle hız, konum ve zaman arasındaki ilişkileri incelemenizi istemektedir.
1. Sorunun İçeriği ve Anlamı
- Ölçümler: Soru, A ve B adında iki aracın hız ve konum verilerini farklı zaman aralıklarında ölçüp tabloya yazmanızı istiyor.
- Tablo 1: Zaman aralıklarına göre her bir aracın hız büyüklüğü ve yer değiştirmesi (konum değişimi) doldurulacak.
- Tablo 2: Zamanla değişen hız ve konum değerleri daha detaylı bir şekilde verilecek.
- Grafikler: Tablo 2’den alınan verilerle konum-zaman (x-t) ve hız-zaman (v-t) grafiklerini çizmeniz gerekiyor.
2. Adım Adım Çözüm Yolu
a) Tablo 1: Ortalama Hız ve Yer Değiştirme Hesaplama
Ortalama hız büyüklüğü (büyüklük ifadesi: skalar değer, yani sadece hızın büyüklüğü) için formül:
- \Delta x = x_{son} - x_{ilk} (yer değiştirme)
- \Delta t = t_{son} - t_{ilk} (zaman aralığı)
Her zaman aralığı için ayrı ayrı hesaplayın. Örneğin 0-1 saniye arası için:
Yer değiştirmeyi de aynen fark olarak yazacaksınız.
b) Tablo 2: Anlık Konum ve Hız Değerleri
- Bu tabloda araçların her t anındaki konumları verilir.
- Eğer hız değerleri boşsa, hızları konum verilerinden türetmelisiniz.
Anlık hız hesaplamak için:
\Delta t genellikle 1 saniye olarak alınır.
c) Grafikleri Çizme
- Konum-Zaman Grafiklerinde (x-t grafiği) zaman yatay eksende, konum dikey eksendedir.
- Hız-Zaman Grafiklerinde (v-t grafiği) zaman yatay eksende, hız dikey eksendedir.
Her araç için verilen değerleri grafik kağıdına işleyerek noktaları birleştirin. Hareket düzgünse grafikler doğrusal, değişken hız varsa eğrisel olur.
3. Örnek Tablo Doldurma ve Grafik İpuçları
| Zaman Aralığı (s) | 0-1 | 1-2 | 2-3 | 3-4 | 4-5 |
|---|---|---|---|---|---|
| A Aracının Hızı (m/s) | Hesapla | Hesapla | Hesapla | Hesapla | Hesapla |
| A Aracının Yer Değiştirmesi (m) | x(1)-x(0) | x(2)-x(1) | x(3)-x(2) | x(4)-x(3) | x(5)-x(4) |
| B Aracının Hızı (m/s) | Hesapla | Hesapla | Hesapla | Hesapla | Hesapla |
| B Aracının Yer Değiştirmesi (m) | x(1)-x(0) | x(2)-x(1) | x(3)-x(2) | x(4)-x(3) | x(5)-x(4) |
4. Grafik Çizme Şeması
| Grafik Türü | Eksende Ne Var? | Açıklama |
|---|---|---|
| Konum-Zaman (x-t) | Yatay: Zaman (s), Dikey: Konum (m) | Hareketin yolunu ve konum değişimini gösterir |
| Hız-Zaman (v-t) | Yatay: Zaman (s), Dikey: Hız (m/s) | Aracın zaman içindeki hız değişimini gösterir |
5. Özet
- Öncelikle deneyle elde edilen verileri Tablo 1 ve Tablo 2’ye düzenli şekilde yazacaksınız.
- Ortalama hız ve yer değiştirmeyi formüllerle hesaplayın.
- Verilerle grafiklerdeki noktaları işaretleyip doğrusal veya eğrisel eğilimleri gözlemleyin.
- Hız-zaman grafikleri için, hızların zamanla değişimini düzgün yansıtması gerekir.
- Tüm adımları dikkatlice takip edin ve karşılaştığınız sorunlarda sabırlı olun.
Sorunun gerçek verilerini sizin deney yaparak veya öğretmeninizin verdiği ölçümlerle doldurmanız gerekmektedir. Yukarıdaki yöntemi takip ederek tabloyu ve grafikleri kolayca hazırlayabilirsiniz.
Önemli Formüller Tablosu
| Hesaplama | Formül | Açıklama |
|---|---|---|
| Ortalama Hız (v_{ortalama}) | v_{ortalama} = \frac{\Delta x}{\Delta t} | Belirli zaman aralığındaki hız |
| Yer Değiştirme (\Delta x) | \Delta x = x_{son} - x_{ilk} | Konumdaki değişiklik |
| Hız-Zaman Grafiği Noktası | v(t) \approx \frac{x(t+1) - x(t)}{1 s} | Anlık hız tahmini |
Eğer verileri paylaşırsanız, tablo doldurma ve grafik çiziminde adım adım yardımcı olabilirim.