Program

peki youtubedan çalışcaksam hangi kanalları önerirsin

Gorkem_Ersen said peki youtubedan çalışcaksam hangi kanalları önerirsin

Answer:

YouTube üzerinden çalışırken görsel ve işitsel öğelerle zenginleştirilmiş ders anlatımları, soru çözümleri ve pratik materyaller bulabilirsin. Aşağıda birden fazla derse yönelik içerik sunan veya belirli ders alanlarında uzmanlaşmış bazı kanalları bulacaksın. Burada yer almayan ancak benzer içerikler hazırlayan başka kanallar da mevcut; önemli olan kendi öğrenme stiline uygun kanalları tespit edip düzenli takip etmendir.

1. Genel Ders Kanalları

1. Tonguç Akademi:

• LGS hazırlığına yönelik konu anlatımları, soru çözümleri ve motivasyon videoları.
    • Özellikle yeni nesil sorulara yönelik geniş bir arşive sahip.
  2. Hocalara Geldik:

• Sınav hazırlığı için farklı dersleri kapsayan içerikler.
    • Kısa konu anlatımları ve bol soru çözümü videoları sunar.
  3. Kampüs (Eğitim Vadisi):

• Çeşitli sınıf seviyeleri ve farklı dersler için detaylı konu anlatımları.
    • LGS’ye yönelik çekirdek dersler (Matematik, Fen, vb.) için güncel içerikler yer alır.

2. Ders Bazlı Kanal Önerileri

1. Matematik Odaklı:

• Duru Akademi (Duru Hoca) veya Kolay Matematik: Özellikle ortaokul ve LGS düzeyinde temel kavramları eğlenceli ve adım adım anlatan yayınlar.
    • Konu anlatımlarını kısa süreli videolar haline getirdikleri için pratik yapmayı kolaylaştırır.
  2. Fen Bilimleri:

• Deneyen Adam: Fen deneyleri odaklı; anlayarak öğrenme açısından etkileşimli içerikler sunar.
    • Müfredat ve Denemeler: LGS Fen müfredatının önemli noktalarını derinlemesine inceleyip hem teorik hem pratik bilgileri paylaşıyor.
  3. Türkçe ve Edebiyat:

• Türkçe Öğretmeni veya Odak Öğretmen: Dil bilgisi, anlam bilgisi ve soru teknikleri ile ilgili özgün içerikler sunar.
    • Video konu anlatımlarının yanı sıra test teknikleri ve ipuçları vererek sınav anında hız kazandırır.
  4. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük / Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:

• Bu derslere özel içerikler sunan daha küçük kanallar da bulunabilir (örn. Selin Hoca, Öz Şenocak vb.).
    • Özellikle özet formatta bilgiler veren, kısa videolu anlatım yapan kanalları tercih edebilirsin.

3. Nelere Dikkat Etmelisin?

1. Müfredat Uyumu: Videoların resmî müfredatla uyumlu olmasına dikkat et. Bazı kanallar, müfredat dışına çıkabiliyor; konuları es geçen ya da farklı konuları ekleyen içeriklere dikkat etmelisin.

2. Güncellik: İçeriklerin güncel olması önemli. LGS her yıl ufak değişiklikler yapabiliyor. Özellikle son 1-2 yıl içerisinde yüklenmiş videoları takip etmen daha faydalı olur.

3. Soru Çözümü ve Metot: Yeni nesil sorularda farklı çözüm tekniklerini görmek için çözüm mantığını iyi anlatan kanalları seç. Sadece cevabı öğrenmek yerine, nasıl çözüldüğü üzerinde durmalısın.

4. Geri Bildirim ve Not Alma: Video izlerken mutlaka kısa notlar al ve ardından test çözerek pratiğe dök. Sonrasında yanlışlarını muhakkak analiz et.

4. Programa Entegrasyon

YouTube kanallarını belirli bir plan çerçevesinde takip etmen verimini artırır. Örneğin:

• Haftanın 2 günü Matematik / Fen ağırlıklı videolar,
  • Haftanın 1 veya 2 günü Türkçe ve İnkılap Tarihi’ne odaklanma,
  • Diğer günlerde Din Kültürü ve İngilizce konularını tekrar etme.

Ardından, her hafta en az 1 deneme çözerek takibini yaptığın konulardaki eksiklerini test et.

Özet Tablosu

Ders / Kategori Önerilen YouTube Kanalları Öne Çıkan Özellik
Genel Dersler (Tüm LGS) Tonguç Akademi, Hocalara Geldik, Kampüs (Eğitim Vadisi) Kısa konu anlatımı ve bol soru çözümü
Matematik Duru Akademi, Kolay Matematik Adım adım anlatım, temel-orta düzey soru örnekleri
Fen Bilimleri Deneyen Adam Deneylerle kavrama, yeni nesil soru çözümleri
Türkçe / Edebiyat Türkçe Öğretmeni, Odak Öğretmen Dil bilgisi, anlam bilgisi ve ipuçları
İnkılap Tarihi / Din Kültürü Selin Hoca, Öz Şenocak (ve benzeri) Özet anlatım ve soru pratikleri
Planlama İpucuları - Konuları haftalık programa yay, soru çözümü ve deneme analizi

Sonuç Olarak: YouTube kanallarından müfredatla uyumlu ve sistemli biçimde yararlanarak kendini geliştirebilirsin. Kanalların senin öğrenme stiline uygun olduğundan emin ol, videoları izlerken not al ve pratik yaparak pekiştir. En önemlisi, düzenli deneme çözümü ve hata analizi ile gelişimini sürekli takip et.

@Gorkem_Ersen

fenden başka ne önerirsin

Gorkem_Ersen said fenden başka ne önerirsin

Answer:

Fen Bilimleri dışında da Matematik, Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve İngilizce gibi derslerden konu anlatımları, soru çözümleri ve deneme sınavları yaparak genel netini yükseltebilirsin. Aşağıda her ders için öneriler, kaynaklar ve çalışma ipuçlarını sıraladım:

1. Matematik

1. Konu Özetlerini Çalış: Temel kavramlar (tam sayılar, rasyonel sayılar, cebirsel ifadeler vb.) için özet notlar oluştur.
  2. Adım Adım Soru Çözümü: Özellikle yeni nesil sorulara dikkat et. Soruların mantığını anlayarak pratik yapmaya özen göster.
  3. Video Kaynaklar:
    • “Hocalara Geldik” → Hem konu anlatımı hem de ileri seviye soru çözümü var.
    • “Duru Akademi (Duru Hoca)” → Ortaokul matematik temellerini sağlamlaştırmak için.
  4. Takip Edilecek Strateji: Konu eksiğin azaldıkça farklı yayınların soru bankalarını çözerek farklı soru tarzlarını gör.

2. Türkçe

1. Dil Bilgisi ve Anlam Bilgisi:
    • Hızlı bitirmek için yazım kuralları, noktalama işaretleri, sözcükte anlam ve parçada anlam konularında özet kaynaklar kullan.
  2. Soru Çözüm Tekniği:
    • Türkçe sorularında hız kazanmak için okuma alışkanlığını artır. Metin ağırlıklı sorular daha kolay anlaşılır hale gelir.
  3. Video Kaynaklar:
    • “Türkçe Öğretmeni” → Konu anlatımı ve örnek soru çözümlerini detaylı veriyor.
    • “Odak Öğretmen” → Sınav formatına uygun kısa açıklamalar ve test ipuçları.

3. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

1. Özetlerle Çalış: Kronolojik sıraya dikkat ederek Temel kavramlar ve tarihsel bağlamı oturt.
  2. Harita ve Görsel Kullanımı: Haritalı anlatımlar, şemalar ve önemli tarihleri renkli notlarla çalışmak kalıcılığı artırır.
  3. Video Kaynaklar:
    • “Selin Hoca” veya “Öz Şenocak” → Kısa ve nokta atışı özetler sunar, soru tipsel anlatım yapar.

4. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

1. Temel Kavramlara Hakim Ol: Sureler, ayetler, temel ibadetler gibi konuları soru bazlı tekrar et.
  2. Kısa Not Tutma: Ezber ağırlıklı kısımları daha rahat öğrenmek için kendi cümlelerinle not al.
  3. Konu Pekiştirme: Çok uzun konu anlatımlarındansa 10-15 dakikalık özet videoları tercih et.

5. İngilizce

1. Temel Kelime ve Kalıplar: LGS İngilizce soru tipleri genelde okuduğunu anlama, diyalog tamamlama ve kelime bilgisi üzerine kurulu.
  2. Soru Pratikleri ve Ezber: Hemen her testte sık kullanılan kelimeleri içeren notlar hazırlayarak düzenli tekrar et.
  3. Video Kaynaklar / Platformlar:
    • Kısa film, animasyon veya pratik İngilizce diyalog videoları → Dinleme becerilerini de geliştirirsin.

Özet Tablosu

Ders Kritik Çalışma Yöntemleri Önerilen Kaynaklar / Kanallar
Matematik Konu özetleri, yeni nesil soru çözüm mantığı Hocalara Geldik, Duru Akademi
Türkçe Dil bilgisi, anlam bilgisi, düzenli okuma ve soru çözümü Türkçe Öğretmeni, Odak Öğretmen
İnkılap Tarihi Kronolojik çalışma, harita ve şemalar, kısa özetler Selin Hoca, Öz Şenocak
Din Kültürü Kısa not alma, temel kavramları düzenli tekrar Kısa özet videolar ve sorulu anlatımlar
İngilizce Kelime ezberi, okuduğunu anlama, diyalog tamamlama Kısa film ve diyaloğa dayalı pratik videolar

Önemli İpuçları

1. Planlama ve Program Takibi: Her derse dair haftalık veya günlük hedef koy. Planın dışında eksik konulara ek zaman ayır.
  2. Deneme Analizi: Farklı yayınların denemelerine girerek hangi dersi veya konuyu tekrar etmen gerektiğini tespit et.
  3. Hata Defteri: Hatalı çözdüğün soruları not et ve yeniden dene. Tekrar yaptıkça yanlışların azalır.
  4. Motivasyon ve Dinlenme: Kendine küçük mola ve ödüller tanı. Özellikle düzenli uyku ve kısa yürüyüşlerle zihnini taze tut.

Sonuç Olarak: Fen Bilimleri dışında da diğer derslerinin hepsinde kısa konu özetleri, bol soru çözümü ve düzenli tekrar yöntemiyle başarıyı dengeli olarak artırabilirsin. YouTube ve farklı kaynaklardan seçeceğin videoları planlı bir şekilde takip edip denemelerle eksiklerini analiz ederek netlerini sürekli yukarı çekebilirsin.

@Gorkem_Ersen

sanırım yanlış anladın fenden hangi youtube kanallarını önerirsin

Gorkem_Ersen said sanırım yanlış anladın fenden hangi youtube kanallarını önerirsin

Answer:

Fen Bilimleri’nde, özellikle yeni nesil sorulara yönelik kapsamlı anlatımlar ve deney ağırlıklı içerikler sunan birçok YouTube kanalı mevcut. Aşağıda, LGS Fen Bilimleri için çeşitli yaklaşımlara sahip, sıkça tavsiye edilen kanalları ve onların öne çıkan özelliklerini bulabilirsin.

1. Deneyen Adam

1. Özellik: Kanalda deneyler üzerinden konu anlatımları yapılır ve günlük hayattan örneklerle desteklenir.
  2. Avantaj: Fen kavramlarını teorik olmaktan çıkarıp somut hale getirir. Öğrencinin konuyu uygulamalı olarak anlamasına yardımcı olur.

2. Tonguç Akademi

1. Özellik: LGS odaklı kısa konu anlatımları, soru çözümleri ve ara ara motivasyon videoları bulabilirsin.
  2. Avantaj: Kitaplarla ve deneme sınavlarıyla entegre bir çalışma sistemi sunar. Yeni müfredata uygun içerikleri güncel olarak takip eder.

3. Hocalara Geldik (Fen Bilimleri)

1. Özellik: Konu anlatımından detaylı soru çözümlerine kadar geniş bir yelpaze sunar.
  2. Avantaj: Konu anlatım videolarını bol örnekli ve adım adım ilerletecek şekilde düzenlemiştir. Denemelik soru çözümleri de bulunur.

4. Kampüs (Eğitim Vadisi)

1. Özellik: Fen konularında kısa özetler ve yeni nesil soruların nasıl çözüldüğüne dair rehberler yayınlar.
  2. Avantaj: Konu başlıklarına göre kolay-sezon ve zor-sezon şeklinde özelleştirilmiş anlatımlar sunar, LGS’de sıklıkla çıkan konulara ayrı önem verir.

5. Bilim Fen

1. Özellik: Daha çok deney, görsel animasyonlar ve kavram haritaları aracılığıyla konuları işler.
  2. Avantaj: Bilgilerin kalıcı olmasını sağlayacak etkileşimli anlatım ve örnekler sunar. Deneyleri izleyerek formülleri daha iyi kavramana yardımcı olur.

Nasıl Seçim Yapmalısın?

1. Konu Eksiğine Yönelik: Eksik olduğun konuları sıralayarak, bu konularda en detaylı içeriğe sahip kanalın videolarını izlemeye öncelik ver.
  2. Çeşitli Soru Tipleri: Bazı kanallar genelde yeni nesil sorular çözerken, bazıları klasik soru tarzlarına daha çok odaklanır. İkisini de dengeli izle.
  3. Video Sıralaması: Konuların mantık sırasını takip eden veya ders kitaplarıyla paralel giden videoları seç.
  4. Not Al ve Tekrar Et: İzlerken mutlaka kısa notlar al, sonrasında soru çözerek pekiştir. Yanlış yaptığın soruları tekrar incele.

Özet Tablosu

Kanal Öne Çıkan Özellik Avantaj
Deneyen Adam Deneyler & uygulamalı konu anlatımı Teorileri somutlaştırma
Tonguç Akademi LGS odaklı kısa konu anlatımları, soru çözümleri Güncel müfredat takibi ve ek kaynak entegrasyonu
Hocalara Geldik Detaylı anlatım ve bol soru çözümü Adım adım örnekler, çeşitli soru düzeyleri
Kampüs (Eğitim Vadisi) Kısa özetler, yeni nesil soruların püf noktaları Konu önceliklerini sıralı biçimde anlatma
Bilim Fen Deneyler, animasyonlar ve kavram haritaları Kalıcı öğrenme ve görsel/uygulamalı destek

Sonuç Olarak: Fen Bilimleri’nde teorik ve deneysel bakış açılarını buluşturan kanalları takip ederek konuları daha kolay anlayabilirsin. Deneyen Adam, Tonguç Akademi, Hocalara Geldik, Kampüs (Eğitim Vadisi) ve Bilim Fen gibi toplulukların içerikleri, kısa özetler ve soru çözümü pratikleriyle LGS Fen konularını pekiştirmeni sağlar. Konu anlatımlarını izledikten sonra mutlaka not al, ardından soru bankaları ve deneme sınavlarını çözerek bilgilerini pekiştir.

@Gorkem_Ersen

sorumatik ders çalışmaya üşeniyorum ne yapabilirim

Gorkem_Ersen said: “Sorumatik ders çalışmaya üşeniyorum, ne yapabilirim?”

Answer:

Merhaba Gorkem_Ersen! Ders çalışmaya üşenmek bazen motivasyon eksikliğinden, bazen yanlış çalışma alışkanlıklarından kaynaklanabilir. Ancak bu durumu aşmanın etkili ve kolay yolları var. Aşağıda ders çalışmaya başlamanı kolaylaştıracak ve çalışma isteğini artıracak önerilerimi bulabilirsin:

1. Üşenmenin Sebebini Anla

Bazen üşenmenin altında belli nedenler vardır:

• Hedef Belirsizliği: “Neden çalışıyorum ki?” düşüncesi motivasyonu düşürebilir.
  • Çok Zor Gelen Konular: Zorlandığın konulara başlamayı erteleyebilirsin.
  • Çalışma Alanının Düzensizliği: Karışık bir masada çalışmak isteksizlik yaratabilir.
  • Enerji Eksikliği: Yorgunluk veya düzensiz uyku seni halsiz hissettirebilir.

:check_mark: Ne Yapmalısın? Ders çalışmaya başlamadan önce bu nedenleri fark etmeye çalış ve onları çözmek için basit adımlar at.

2. Ufak Adımlarla Başla

• 5 Dakika Kuralı: “Sadece 5 dakika çalışacağım” diyerek işe başla. Genelde başladıktan sonra devam etmek daha kolaydır.
  • Mini Görevler: Büyük hedefler yerine küçük görevler koy: “Bugün sadece 10 tane matematik sorusu çözeceğim” gibi. Tamamladıkça daha fazlasını yapmak isteyeceksin.

3. Masayı ve Ortamı Düzenle

• Çalışma alanını temiz ve düzenli tut. Basit bir masada çalışmak, dikkat dağınıklığını önler.
  • Telefonu Uzaklaştır: Telefonu yanından kaldır ve dikkatini dağıtacak sosyal medya veya başka cihazlardan uzak dur.
  • Sessiz bir yer kullan ya da sevdiğin hafif bir müzik açarak çalışmaya başla.

4. Hedeflerini Küçük Parçalara Böl

• Büyük hedefler göz korkutucu olabilir. Örneğin: “Bütün matematik kitabını bitirmek” yerine, “Bugün sadece üslü sayılarla ilgili 20 soru çözeceğim” diyebilirsin.
  • :check_mark: Çalışma hedefini günlük, haftalık ve aylık olarak küçük bölümlere ayır.

5. Ödül Sistemi Koy

Kendine küçük ödüller vererek çalışmayı eğlenceli hale getirebilirsin:

• Hedef: “20 soru çözersem sevdiğim bir diziyi izleyeceğim.”
  • Araçlar: Çalışma masasının yanında sevebileceğin bir ödül (kitap, yiyecek, müzik) hazır tut.

6. Motivasyonunu Artır

Motivasyonunun düşmesini engellemek için sınava yönelik güçlü bir neden bul:

• “Hedefim olan lise benim için çok önemli, buna ulaşmak istiyorum.”
  • “Sınıfımda herkesten daha başarılı olmak istiyorum!”

:check_mark: Ayrıca kendini motive edecek sözler veya notlar yaz: Masanın üstüne, kitaplarının arasına “Yapabilirim!” veya “Hedefe çok yakınım!” gibi notlar koy.

7. Daha Hafif Bir Başlangıç Yap

Bazen ders çalışmaya başlamak zor geldiğinde şunları deneyebilirsin:

• Video izlemek: YouTube’da ders anlatımları dinleyerek derse başlamak daha kolay olabilir.
  • Kitap okumak: Ders kitaplarının ardından soru çözmek isteyebilirsin.

8. Çalışma Aralarını İyi Değerlendir

• 40-50 dakika çalış, 10 dakika mola ver. Beynini tazelemek ve dinlenmek için aralarda sevdiğin bir aktivite yapabilirsin (kitap oku, kısa bir yürüyüş yap, meditasyon dene).
  • Mola sırasında ekranlardan uzak durmaya özen göster.

Hızlı Çözüm Tablosu

Üşenme Nedeni Çözüm Adımları
Hedef Belirsizliği Uzun vadeli hedefini hatırla ve onu günlük hedeflere böl
Çok Zor Gelen Konular Kolay konularla başla, zor konulara sonra geç
Çalışma Alanındaki Karmaşa Masanı düzenle, dikkat dağıtıcıları kaldır
Enerji ve Motivasyon Eksikliği Uykuyu düzene sok, ödül sistemi kullan
Büyük Hedef Stresi Hedefi küçük adımlara böl ve mini görevlerle ilerle

Motivasyon Cümleleri

Her gün başlamak için bu sözleri aklında tut:

1. “Bugün başlamak, yarına hazırlanmak demektir.”
  2. “Hedefime ulaşmaya her çalışmamda bir adım daha yaklaşıyorum.”
  3. “Başarı, istikrarı takip edenlerin ödülüdür. Bugün harekete geç!”
  4. “Küçük adımlar büyük zaferlere çıkar!”

Emin ol, ders çalışmaya üşenmek bir yerde sona erecek ve doğru bir rutin yakalarsan bu durumu kolayca aşabilirsin. Dene ve her gün küçük adımlarla ilerle! :flexed_biceps: @Gorkem_Ersen

Gorkem_Ersen said sorumatik ders çalışmaya üşeniyorum ne yapabilirim?

Answer:

Ders çalışmaya üşenmek, birçok öğrencinin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Ancak doğru teknikler ve ufak motivasyon dokunuşlarıyla bu sorunu aşabilirsin. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak kendini ders çalışma sürecine daha kolay adapte edebilirsin.

1. Motivasyonu Canlandırma

1. Küçük Hedefler Belirle:

• Büyük ve belirsiz hedefler yerine, “Bu hafta Fen Bilimleri’nde 2 ünite bitireceğim” gibi ölçülebilir hedefler belirle.
    • Hedeflerine ulaştıkça, kendine küçük ödüller (sevdiğin bir atıştırmalık, kısa bir oyun molası vb.) ver.
  2. İlham Verici Kaynaklar Kullan:

• YouTube, bloglar veya öğrenci topluluklarından motive edici hikâyeler dinle.
    • Özellikle seninle benzer hedeflere sahip insanların deneyimleri sana ilham katacaktır.

2. Çalışma Ortamını Düzenleme

1. Dikkat Dağıtıcı Unsurları Kaldır:

• Telefon bildirimlerini kapat, seni sosyal medyaya çekecek sayfaları engelle.
    • Sessiz ve rahat bir ortam sağlamak, odaklanmanı kolaylaştırır.
  2. Düzen ve Temizlik:

• Çalışma masanı toplu tut; yalnızca o dersin kitap ve kaynaklarını bulundur.
    • Görsel dağınıklığı ortadan kaldırmak, zihnini de sadeleştirir.
  3. Zaman Bloklama Yöntemi (Pomodoro):

• 25 dakika yoğun odaklanma + 5 dakika mola şeklinde çalış.
    • Planlı ve verimli geçen 25 dakikalık çalışma seansları, gözünde büyüyen ders sürelerini daha yönetilebilir hale getirir.

3. Planlama ve Süreklilik

1. Günlük/Haftalık Program Yap:

• Hangi saatlerde ne çalışacağını kesin olarak belirle.
    • Özellikle sabah erken saatlerde çalışmak, verimi artırır.
  2. Ders Çizelgesi Oluştur:

• Fen, Matematik, Türkçe gibi dersleri dönüşümlü ekle; tek bir derste uzun saatler kalmak yerine farklı derslerde kısa çalışma blokları planla.
    • Her dersi haftada en az 2-3 kez tekrar edecek şekilde programla.
  3. Takip Listesi Hazırla:

• “Bugün şu üniteyi bitirdim, şu denemeyi çözdüm” gibi kayıt tut.
    • Her bir işaretleme motivasyonu artırır ve ilerlemeni somut olarak görmeni sağlar.

4. Eğlenceli Hale Getirme

1. Arkadaşlarla Ortak Çalışma:

• Ufak grup çalışmaları düzenle: Soru paylaşımı, birlikte deneme çözme.
    • Birlikte hedef belirlediğinizde, birbirinizi motive edebilirsiniz.
  2. Oyunlaştırma Yöntemi:

• Ders çalışma görevlerini oyunlar gibi “görevler” ya da “leveller” haline getir.
    • Başarıya ulaştıkça kendine puan ver veya küçük ödüller tanımla.
  3. Tekrar ve Görselleştirme:

• Dersleri eğlenceli hale getirmek için mind-map (zihin haritası) veya renkli notlar kullan.
    • Kısa video anlatımları ve ilgi çekici deneyler izleyerek (özellikle Fen Bilimleri dersi için) öğrenmeyi görselleştir.

Özet Tablo

Yöntem Açıklama
Küçük Hedefler & Ödüller Ulaşılabilir hedefler koyarak motivasyonu yükselt, kendini ufak tefek ödüllerle şımart.
Dikkat Dağıtıcıları Kaldırma Telefondan ve sosyal medyadan uzak durarak daha iyi odaklan.
Zaman Bloklama (Pomodoro) 25 dk çalışma + 5 dk mola ile ders yükünü daha yönetilebilir hale getir.
Ders Çizelgesi & Haftalık Plan Hangi saatte hangi derse çalışacağını önceden belirle, düzene uygun ilerle.
Oyunlaştırma ve Grup Çalışması Görev ve puan sistemiyle ders çalışma sürecini eğlenceli kıl, arkadaşlarla ortak hedefler belirle.
Renkli Notlar ve Mind-Map Görsel hafızayı güçlendiren tekniklerle konuları daha zevkli hale getir.

Sonuç ve Özet

Ders çalışmaya üşenmeyle baş etmek için küçük hedefler, planlı çalışma ve eğlenceli öğrenme yöntemleri kullanmak oldukça etkilidir. Çevrende seni motive edecek fikirler, videolar ve arkadaşlar bularak süreci daha kolay atlatabilirsin. Özellikle zaman bloklaması (Pomodoro) gibi yöntemlerle planlı ve verimli çalışmak, uzun süre odaklanmakta zorlananlara büyük kolaylık sağlar.

Kendine uygun bir program hazırlayıp, adımları takip ettiğinde üşengeçliği yenebilir ve derslerinde başarıyı yakalayabilirsin.

@Gorkem_Ersen

köpek gibi çalışmam lazım ama olmuyor

Gorkem_Ersen said köpek gibi çalışmam lazım ama olmuyor

Merhaba Gorkem_Ersen, çalışma temposuna çok yoğun bir ihtiyaç duyduğunu belirtmişsin, ancak başlamakta zorlanıyorsun. Bunu aşmak için doğru bir zihinsel hazırlık, motivasyonel planlama ve stratejik yaklaşımlar gerekiyor. Aşağıda seni hareketlendirecek ve gerektiği gibi çalışmanı sağlayacak en etkili yöntemlere yer verdim.

1. Motivasyonu Yeniden Canlandır

1. Neden Çalışıyorsun?

• Kendine şunu sor: “Bu çalışmanın bana sağlayacağı en büyük fayda nedir?”
    • Örneğin, iyi bir lise kazanma hayalin ve sınavda yanlış bir sonuç görmeme hedefin seni motive edebilir.
  2. Net Bir Hedef Belirle:

• Uzun vadede LGS’den almayı planladığın puanı aklında somutlaştır: 470 puan, hayalini kurduğun bir liseye adım atmak…
    • Ayrıca kısa vadede: Örneğin, “Bugün 40 matematik sorusu çözeceğim” gibi hedefler koyarak odaklanabilirsin.

2. Çalışmaya Başlamak İçin Ufak Adımlar At

Ders çalışmak gözünde büyüyor olabilir, bunu aşmak için:

1. Mini Başlangıçlar Yap:
    • “Sadece 5 dakika çalışacağım” diyerek işe başla. Genelde başladıktan sonra devam etmek kolaylaşır.
  2. Mini Görevler Belirle:
    • Kendine büyük çalışma hedefleri koymak yerine, bir üniteyi bitirmek ya da bir test çözmek gibi küçük görevler koy.
    • Örneğin: Bugün sadece “Türkçe paragraflar” çalışacağım.

3. Görevleri Oyunlaştır ve Eğlenceli Hale Getir

1. Köpek Gibi Çalışmayı ‘Daha Zevkli’ Hale Getirmek İçin:

• Görev ve Puan Tablosu: Çalışmalarına bir puan sistemi ekle. Her tamamladığın çalışmaya bir puan ver, belirli puana ulaşınca ödül kazan.
    • Örneğin: “50 soru çözersem bir dizi bölümü izleyeceğim” gibi.
  2. Arkadaşlarla Güç Birliği Kur:

• Arkadaşlarınla ortak çalışma günleri oluştur: Matematik soruları çözüp birbiriyle paylaşma, sonuçları karşılaştırma gibi aktiviteler hem eğlenceli hem de verimli olur.

4. Zihni ve Enerjiyi Yönet

1. Yorgun Musun? Enerji Mi Eksik?
    • Uyku ve beslenme düzenine dikkat et. Sabahları erken kalkıp biraz yürüyerek zihin açıklığı yaratabilir, gün içinde enerjik hissedebilirsin.
  2. Odaklanma Alanı:
    • Çalışma alanını düzenli tut. Telefonu ve dikkat dağıtıcı unsurları kaldır.
    • Ara ara ortam değiştir—örneğin kahve masasında veya kütüphanede çalışmayı dene.

5. Hedefe Göre Planlama Yap

1. Program Oluştur:

• Hangi saatte, hangi çalışmalar yapılacak? Kısa ve odaklı çalışma blokları (örn. 40 dakika çalışma + 10 dakika mola) belirle.
    • Günlük hedefleri bir plan üzerine yaz: Matematik (40 soru), Fen (30 soru), Türkçe Paragraflar (20 soru).
  2. Hedefe Ulaşma Sloganı:

• Bir yere yaz: “Ben bu kadar soruya ulaşmadan durmam!”
    • Kendine küçük bir hatırlatma: Çalışmanın her adımı seni puan hedefine yaklaştırıyor; çalışmadığın her şey seni daha uzaklaştırıyor.

6. Kendinle Samimi Ol: Çalışma Nedenini Duygusal Bir Şekilde Hatırla

1. Hayalini Canlandır: Hayal ettiğin lise, rahat bir gelecek veya sınıfını geçme düşüncesi seni motive etmeli.
  2. Kendi Kendine Konuş: Bazı motivasyon cümlelerini kendine sıkça hatırlat:
    • “Hedefime ulaşabilmem için uğraşmazsam, bu başarı benden uzaklaşır; o halde çalışmalıyım!”
    • “Şu an yapacağım her şey, beni başarıya doğru taşıyor!”

Motivasyon Cümleleri

1. “Bugün eksiklerimi kapatıp hedefime bir adım daha yaklaşıyorum!”
  2. “Ben bu kadar çalıştıktan sonra başarıya ulaşmamak imkânsız.”
  3. “Her test benim için bir fırsat, bu fırsatı değerlendireceğim!”
  4. “Kendim için bugünden yatırım yapıyorum; gelecekte daha rahat edeceğim!”

Hızlı Çözüm Tablosu

Sorun Hızlı Çözüm Amaç
Gözümde çok büyüyor “5 dakika kuralı” ile küçük bir başlangıç yap Ufak adımlarla başlatma
Hedefim belirsiz Günlük küçük hedeflerle uzun vadeli vizyonu birleştir Motivasyonu netleştirme
Odaklanamıyorum Telefonu kaldır, masayı sadeleştir, ortamı değiştir Dikkati toplama
Zorlandığım konular var Kolay sorular ve kısa konularla başla, sonra zorlaştır Başlangıcı kolaylaştırma
Süreklilik yok Kesin program oluşturup hedeflere bağlı kal Disiplin kazanma

Sonuç olarak, “köpek gibi çalışmak” dediğin yoğun çalışma hızını kısa hedeflere böldüğünde ve çevresel motivasyon sağladığında çok daha verimli bir şekilde çalışmaya adapte olabilirsin. İlk adımları uygulamaya koy ve kendine inan; başarı geldiğinde bunu sen sağlamış olacaksın! :flexed_biceps:

@Gorkem_Ersen

Gorkem_Ersen said köpek gibi çalışmam lazım ama olmuyor

Answer:

Ders çalışma yoğunluğunu artırmak ve “köpek gibi çalışmak” diye tabir ettiğin kararlılığı kazanmak, doğru yöntemlerle ve planlamayla mümkün olabilir. Aşağıdaki stratejiler, daha yoğun ve etkili çalışma düzeni kurmana yardım edecek ipuçları içeriyor.

1. Hedef ve Planlama

1. Net Hedefler Belirle

• LGS veya başka bir sınav için kesin hedef puan, net sayısı veya konu tamamlama planı çıkar.
    • Örnek: “Bu hafta Fen Bilimleri’nde 2 ünite tamamlayacağım, 4 deneme çözeceğim” gibi somut amaçlarla ilerle.
  2. Takvim ve Çizelge Oluştur

• Hangi saatte ne çalışacağını, ne kadar tekrar yapacağını net bir takvimde yazılı hale getir.
    • Her günün planını önceden belirlemek, “çalışmadan başka çarem yok” hissini güçlendirir.
  3. Görev Listesi (To-Do List)

• Günlük yapılacak konuları, çözülecek soru sayılarını yaz.
    • Gün sonunda tamamladığın görevleri işaretle; bu, zihninde “başarabilirim!” duygusu oluşturur.

2. Yoğun ve Odaklı Çalışma Teknikleri

1. Pomodoro (Zaman Bloklama) Yöntemi

• 25 dakika çalışma + 5 dakika mola şeklinde bloklar hâlinde ilerle.
    • Aralıksız ve sıkı bir şekilde çalışacağın için kısa zaman aralığında daha çok verim alırsın.
  2. Konu Tekrarı + Soru Çözümü

• Konu anlatımını kısa tutup, öğrendiğin konuyu hemen sorularla pekiştir.
    • Yoğun çalışma dönemi, en çok soru çözerek verimli hale gelir.
    • Özellikle “yeni nesil sorular” için ekstra pratik yap.
  3. Artan Soru Tekniği

• Her gün çözdüğün soru sayısını yavaş yavaş artır. Örneğin:
        1. gün 50 soru
        1. gün 60 soru
        1. gün 70 soru
    • Bu şekilde, çalışma süreni ve verimini aşamalı olarak yükseltmiş olursun.

3. Motivasyon ve İç Disiplin

1. Büyük Resmi Hatırla

• Sınavı kazanınca elde edeceğin avantajları düşün (nitelikli bir lise, istediğin meslek, hayaller…).
    • Bu nihai hedefleri görsel olarak odana asarak kendini sık sık hatırlatman faydalı olacaktır.
  2. Kendini Değerlendirme

• Haftada 1 kez deneme sınavı yaparak ilerlemeni ölç.
    • Alınan puan ya da yanlış yaptığın sorular seni motive edecek ve “daha fazla çalışmam lazım” içgörüsü kazandıracak.
  3. Ödül Sistemi Kur

• Belli bir hedefe (örneğin 3 ünite bitirme) ulaştığında kendine küçük bir ödül ver. Bu, çalışmaya devam etmek için pozitif takviye oluşturur.

4. Doğru Ortam ve Zihin Yönetimi

1. Dikkat Dağıtıcıları Engelleme

• Telefon, sosyal medya, televizyon gibi odak bozacak etkenleri en aza indir.
    • Çalıştığın odada yalnızca ilgili ders kitapları ve notların bulunsun.
  2. Ara Molalardaki Rutini Değiştir

• Molalarda beynini boşaltmak için müzik dinlemek veya egzersiz yapmak gibi farklı etkinlikleri deneyebilirsin.
    • Yalnızca sosyal medya gezerek mola geçirmek üretkenliği düşürebilir.
  3. Uyku ve Beslenme Düzeni

• Günde en az 7-8 saat uyumaya çalış. Yorgun beyinle “köpek gibi çalışmak” mümkün olmaz.
    • Sağlıklı besinler tüketmek, enerjini ve motivasyonunu destekler.

5. Desteklerden ve Kaynaklardan Yararlanma

1. Online Platformlar ve Ders Kanalları

• YouTube’daki sınava hazırlık kanalları, konu anlatımları ve soru çözümleri sayesinde sınıf benzeri deneyim yaşayabilirsin.
    • Gerektiğinde online hocalardan, ek derslerden veya arkadaş gruplarından destek al.
  2. Farklı Soru Bankaları

• Tek bir kaynağa bağımlı kalma; farklı yayınevlerinin soru bankaları, değişik soru tipleri görmeni ve ilerlemeni hızlandırır.
  3. Arkadaş Çalışma Grupları

• Grup motivasyonu bazen bireysel motivasyondan yüksektir. Beraber hedef belirleyip, düzenli olarak soru çözebilir ve deneme yapabilirsiniz.

Özet Tablosu

Başlık İpucu Yarar
Hedef ve Planlama Net hedefler, günlük çizelge, görev listesi Planlı, düzenli ve ölçülebilir yaklaşım
Yoğun Çalışma Teknikleri Pomodoro, konu + soru, artan soru tekniği Kısa ölçekli sıkı çalışma ve pratikle verimliliği artırma
Motivasyon ve İç Disiplin Nihai hedefi hatırlama, deneme takibi, ödül sistemi Çalışmaya anlam kazandırma ve sürekliliği sağlama
Doğru Ortam ve Zihin Yönetimi Dikkat dağıtıcıları kapatma, kısa ve verimli molalar, sağlıklı yaşam Derin odak ve yüksek konsantrasyon
Destek ve Kaynak Kullanımı Online dersler, farklı soru bankaları, grup çalışmaları Konu çeşitliliği ve farklı perspektiflerle öğrenme

Sonuç ve Özet

Günlük hayatta “köpek gibi çalışmak” büyük bir kararlılık ve mental güç gerektirir. Bu kararlılığı korumak için:

• Hedeflerini netleştirmeli ve küçük parçalara ayırmalısın.
  • Kısa ama yoğun çalışma teknikleri (özellikle Pomodoro) ve artan soru çözümü denemeleriyle kendini zorlamak, performansını kademeli olarak yükseltir.
  • Düzenli deneme sınavları, kendini test ettiğin anlar olmalı ve seni daima daha ileri gitmeye motive etmelidir.
  • Çalışma ortamını sade, rahat, dikkat dağıtıcıların az olduğu bir şekilde düzenlemelisin.

Sonuçta, bu önerileri düzenli olarak uygulamak ve kararlılıkla yola devam etmek, “köpek gibi çalışmak” diye ifade ettiğin tutumu geliştirmenin anahtarı olacaktır.

@Gorkem_Ersen