İgdaş nedir?
Cevap:
İGDAŞ, açılımı ile İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, İstanbul’da doğal gaz dağıtımı konusunda faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük doğal gaz dağıtım şirketlerinden biridir.
İGDAŞ’ın Temel Görevleri ve İşleyişi
- Doğal gaz dağıtımı: İGDAŞ, İstanbul il sınırları içerisinde hem konutlara, hem iş yerlerine, hem de sanayi tesislerine doğal gaz sağlar ve dağıtımını yapar.
- Altyapı kurulum ve bakım: Şehir içindeki doğal gaz hatları, boru sistemleri, regülatör merkezleri gibi altyapısını kurar, yönetir ve bakımını gerçekleştirir.
- Abonelik işlemleri: Doğal gaz kullanmak isteyen bireysel ve kurumsal abonelerin başvurularını alır, kayıtlarını yapar ve sayaç kurulumu gibi işlemleri yürütür.
- Sayaç okuma ve faturalama: Kullanıcıların tüketim miktarlarını ölçer ve doğalgaz faturalarının düzenlenmesinde görev alır.
- Doğal gaz güvenliği: Doğalgazın güvenli ve kesintisiz kullanımını sağlamak için çeşitli denetim ve kontrol hizmetleri sunar.
İGDAŞ’ın Kuruluşu ve Önemi
- İGDAŞ, 1992 yılında kurulmuş, o tarihten bu yana İstanbul’un doğal gaz altyapısının güçlenmesinde ve yaygınlaşmasında büyük rol oynamıştır.
- Özellikle İstanbul gibi büyük ve yoğun nüfuslu bir şehirde doğal gaz kullanımı, evlerin ısınması, sanayi ve ticaretin enerji ihtiyacının karşılanması açısından hayati öneme sahiptir.
- İGDAŞ, Türkiye’nin en büyük doğal gaz dağıtım ağına sahip olup halka temiz ve ekonomik enerji erişimi sağlamaktadır.
İGDAŞ Kısaca
| Öğe | Açıklama |
|---|---|
| Tam Adı | İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. |
| Çalışma Alanı | İstanbul’da doğal gaz dağıtımı |
| Kuruluş Yılı | 1992 |
| Hizmet Kapsamı | Konutlar, iş yerleri, sanayi |
| Ana Faaliyetleri | Doğal gaz dağıtımı, abonelik, faturalama, altyapı yönetimi, güvenlik denetimleri |
Sonuç:
İGDAŞ, İstanbul’daki doğal gaz altyapısını kuran, yöneten ve doğalgaz dağıtım hizmetlerini sağlayan bir enerji şirketidir. Yani, İstanbul’un doğal gaz altyapısının işletmecisi ve doğalgaz hizmetlerinin halka ulaştırılmasından sorumlu kurumdur.