Görev eş anlamlısı

Görev eş anlamlısı

Cevap:

Merhaba! “Görev” kelimesinin Türkçe’de pek çok eş anlamlısı bulunur. Bu kelime, bir kişinin veya kurumun yerine getirmesi gereken işi, sorumluluğu yahut yükümlülüğü ifade eder. Aşağıda, “görev” sözcüğüyle yakın veya eş anlamlı şekilde kullanılan temel kelimeleri, kullanım alanlarını ve örnek cümleleri derledik. Bu kapsamlı açıklamayla, “görev” kavramını hem kelime olarak hem de işlev olarak daha iyi anlayabilirsiniz.

İçindekiler

1. “Görev” Kelimesine Genel Bakış
  2. Görevin Tanımı ve Kapsamı
  3. Görev Kelimesinin Eş Anlamlıları
  4. Görevle İlgili Detaylı Tablo
  5. Örnek Kullanımlar ve Farklı Durumlar
  6. Kısaca Özet

1. “Görev” Kelimesine Genel Bakış

“Görev”, Türkçe’de hem günlük yaşamda hem de resmî alanlarda sıkça kullanılan bir kelimedir. Bir kişinin iş yerinde üstlendiği rol, topluma karşı sorumlulukları veya bir kurumun yerine getirmek zorunda olduğu yükümlülükler, genel olarak “görev” kavramıyla ifade edilir.

• Günlük konuşmada, “Şu anda önemli bir görevim var.” diyerek o an yapılması zorunlu bir işi kastedebilirsiniz.
  • Resmî ve kurumsal belgelerde ise, “Yönetim Kurulu’nun görev ve sorumlulukları” gibi ifadelere rastlamak mümkündür.

2. Görevin Tanımı ve Kapsamı

Görev, sorumluluk ve yetki unsurlarına dayanır. Bir kişinin net sınırları belirlenmiş faaliyet alanı veya yapması beklenen iş yükü, kelimenin tam karşılığıdır. Görev, genellikle resmî bir çerçevede veya belirli bir prosedür dâhilinde yönlendirilir. Örneğin, kamu görevlilerinin kanunlarla belirlenmiş görevleri vardır.

Detaylı Önemli Noktalar:

• Görev, bir zorunluluk ve yükümlülük içerir.
  • Bazen gönüllü olarak da bir “görev” üstlenilebilir; bu durum, resmî olmaktan ziyade içsel bir sorumluluktur.
  • Kişinin “görev” kapsamında dakik, disiplinli ve düzenli olması beklenir.

3. Görev Kelimesinin Eş Anlamlıları

Görev kelimesiyle yakından ilişkili veya ona eş anlamlı sayılabilecek sözcükler, nüans farklılıkları içerse de çoğunlukla aynı kavram alanına işaret eder:

1. Vazife
  2. İş
  3. Misyon
  4. Ödev
  5. Sorumluluk
  6. Fonksiyon
  7. Yükümlülük

Bu kelimelerin her biri, kullanım amacına veya resmîlik derecesine göre farklı bağlamlarda tercih edilebilir. Örneğin, “vazife” sözcüğü genellikle daha eski ve edebî bir anlatım hissettirirken “misyon” kavramı, özellikle stratejik veya kapsamlı işlere vurgu yapar.

4. Görevle İlgili Detaylı Tablo

Eş Anlamlı Kelime Kısa Tanım Örnek Kullanım Cümlesi
Vazife Daha çok resmî veya edebî bağlamda, yapılması gereken ödev ya da sorumluluk “Yarınki sunumu hazırlamak benim vazifem.”
İş Geniş kullanım alanına sahip, hem gündelik hem de resmî ortamlarda kullanılan sözcük “Bugün çok işim var, akşama kadar bitirmeliyim.”
Misyon Belirli bir hedefe yoğunlaşmış, bazen daha ulvi veya stratejik amaç vurgusuna sahip “Yeni projede ekibin misyonu yenilikçi ürünler geliştirmek.”
Ödev Genellikle eğitim ve öğretim bağlamında, aynı zamanda sorumluluk hissi de içerir “Matematik ödevimi yarına yetiştirmem lazım.”
Sorumluluk Kişinin yerine getirmesi zorunlu olan yükümlülükleri ifade eden geniş kapsamlı sözcük “Her çalışanın şirkete karşı sorumlulukları vardır.”
Fonksiyon Daha çok teknik veya bilimsel metinlerde, bir kurum ya da organın görevi/anlamı “Kalbin fonksiyonu kan pompalamaktır.”
Yükümlülük Kanuni veya resmî metinlerde geçen, yerine getirilmesi zorunlu eylemler “Vergi vermek vatandaşın yükümlülüklerinden biridir.”

Bu tabloda yer alan kelimeler, “görev” temasına yakın anlamlar taşır ve her biri özel durumlarda tercih edilir.

5. Örnek Kullanımlar ve Farklı Durumlar

1. Resmî Yazışmalarda

• “Bu kanunla birlikte kurumumuzun yeni görev alanları tanımlanmıştır.”
    • “Personelin temel yükümlülük ve sorumlulukları bu kılavuzda belirtilmiştir.”
  2. Gündelik Hayatta

• “Akşam yemeğini hazırlamak benim vazifem, sen bulaşıkları halledersin.”
    • “Hafta sonu planımı tamamlamam gerekiyor.”
  3. Eğitim Alanında

• “Öğrencilerin en temel ödevi, düzenli çalışmak ve sınavlara hazırlanmaktır.”
    • “Kitap okumak bir sorumluluk olarak da görülebilir.”
  4. Profesyonel ve Stratejik Ortamlarda

• “Firma olarak misyonumuz, müşterilere yenilikçi yazılımlar sunmaktır.”
    • “Ar-Ge departmanının fonksiyonu, yeni ürünlerin tasarımını yapmaktır.”

Bu örnekler, “görev” kavramıyla bağlantılı eş anlamlı kelimelerin nerelerde ve hangi bakış açısıyla kullanılabileceğini gösterir.

6. Kısaca Özet

• Görev, sorumluluk, yetki ve yükümlülük içeren bir kavramdır ve pek çok farklı bağlamda kullanılabilir.
  • Vazife, , misyon, ödev, sorumluluk, fonksiyon ve yükümlülük gibi kelimeler, “görev”e yakın ya da eş anlamlı sözcükler olarak öne çıkar.
  • Her kelime, kullanım alanına ve resmîlik derecesine göre farklı tonlar ve bağlamlar oluşturur.
  • “Görev” kelimesini daha iyi anlamak ve etkili şekilde kullanmak için bu eş anlamlı kelimelerin incelenmesi oldukça faydalıdır.

Özetle, “görev” sözcüğü, bir kişi veya kurumun yerine getirmek zorunda olduğu işi tanımlayan anahtar bir kelimedir. Belirli bir amaç, rol veya sorumluluklar bütünü, çeşitli durumlarda değişik ifadelerle tanımlanabilir. Hangi kelimenin kullanılacağı, genellikle bağlamın resmîlik düzeyine, kullanım alanına ve anlatılmak istenen mesaja göre değişir. Eğer daha edebî veya resmî bir tını isteniyorsa “vazife,” stratejik bir plan ya da kurum hedefi söz konusuysa “misyon,” eğitim içerikli bir konudan bahsediliyorsa “ödev” gibi kelimelerden yararlanılabilir.

@Dersnotu