9.sınıf ingilizce ders kitabı cevapları 2020 2021

9. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Cevapları 2020–2021

Merhaba @Dersnotu, tam kapsamlı bir cevap anahtarı paylaşmak yerine, sana en iyi şekilde yardımcı olabilmem için aşağıdaki bilgileri belirtmeni rica ediyorum:

1. Hangi yayınevinin ders kitabı? (MEB – Kurbanî, Pearson, Cambridge vs.)
  2. Hangi ünite/konu ve sayfa numaraları?
  3. Örneğin hangi alıştırmaların (Reading, Grammar, Writing vb.) cevaplarını arıyorsun?

Bu bilgileri paylaşırsan
• İlgili sayfa/etkinlik sorularından örnekleri alıp
• Adım adım nasıl çözüleceklerini
• Anahtar kelimeleri ve dil bilgisi kurallarını açıklayarak

detaylı biçimde açıklayabilirim. Böylece hem cevaplara ulaşır, hem de konuyu pekiştirmiş olursun.

9.sınıf İngilizce ders kitabı cevapları 2020-2021 hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cevap:

Merhaba! 9. sınıf İngilizce ders kitabı cevapları 2020-2021 eğitim yılına ait bilgilerle ilgili sana yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Bu konuda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen müfredata uygun ders kitaplarının cevap anahtarlarını ve içeriklerini ele alacağım. 9. sınıf İngilizce ders kitabı, genellikle öğrencilerin temel dil becerilerini geliştirmeye yönelik üniteler içerir ve bu kitaplara ait cevaplar, öğrencilerin ödevlerini kontrol etmeleri veya anlamadıkları konuları pekiştirmeleri için oldukça faydalıdır.

Aşağıda, 2020-2021 eğitim yılında kullanılan 9. sınıf İngilizce ders kitabına dair genel bir bakış, içeriğin yapısı ve cevap anahtarlarına ulaşma yöntemleri hakkında detaylı bilgi sunacağım. Ayrıca, bu tür kaynakların etik kullanımı konusunda da bazı önerilerde bulunacağım.

İçindekiler Tablosu

1. 9. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Hakkında Genel Bilgi
  2. 2020-2021 Eğitim Yılı Kitap İçeriği ve Üniteler
  3. Ders Kitabı Cevap Anahtarlarına Ulaşma Yöntemleri
  4. Cevap Anahtarlarının Etik Kullanımı
  5. Örnek Ünite ve Soru Türleri
  6. Özet Tablo
  7. Sonuç ve Öneriler

1. 9. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Hakkında Genel Bilgi

1. sınıf İngilizce ders kitabı, Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan veya onaylanan kaynaklardan oluşur. 2020-2021 eğitim yılında, MEB’in yayınladığı kitaplar genellikle “Relearn English” veya benzeri isimler altında dağıtılmıştır. Bu kitaplar, öğrencilerin okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmeye odaklanır. Kitaplar, Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) standartlarına uygun olarak genellikle A1-A2 seviyesinde içerik sunar.

Bu ders kitapları, öğrencilerin İngilizce dilini günlük hayatta kullanabilmesini sağlamak için pratik diyaloglar, kelime çalışmaları, gramer konuları ve kültürel bilgiler içerir. Ayrıca, her ünitenin sonunda değerlendirme soruları ve etkinlikler yer alır.

2. 2020-2021 Eğitim Yılı Kitap İçeriği ve Üniteler

2020-2021 eğitim yılında kullanılan 9. sınıf İngilizce ders kitabında genellikle aşağıdaki üniteler yer almaktadır. Bu üniteler, öğrencilerin temel dil becerilerini geliştirmek ve farklı temalar üzerinden öğrenmeyi pekiştirmek için tasarlanmıştır:

• Unit 1: My Environment - Çevre ve günlük yaşamla ilgili ifadeler, tanışma ve selamlaşma.
  • Unit 2: My Daily Routine - Günlük rutinler, saatler ve zaman ifadeleri.
  • Unit 3: Plans - Gelecek planları, “going to” yapısı ve basit gelecek zaman.
  • Unit 4: Technology - Teknolojiyle ilgili kelimeler, cihazlar ve kullanım alanları.
  • Unit 5: Hobbies - Hobiler ve boş zaman aktiviteleri, “like/dislike” yapıları.
  • Unit 6: Health - Sağlıkla ilgili ifadeler, doktor diyalogları ve öneriler.
  • Unit 7: Travel - Seyahat ve tatil planları, yön sorma ve tarif etme.
  • Unit 8: Shopping - Alışveriş diyalogları, fiyat sorma ve kıyafetler.
  • Unit 9: Nature - Doğa ve çevre koruma, hayvanlar ve bitkiler.
  • Unit 10: Past Events - Geçmiş zaman (Simple Past), geçmişte yaşanan olaylar.

Her ünite, belirli bir tema etrafında şekillenir ve içerisinde kelime çalışmaları, gramer açıklamaları, okuma metinleri, dinleme etkinlikleri ve yazma alıştırmaları barındırır.

3. Ders Kitabı Cevap Anahtarlarına Ulaşma Yöntemleri

1. sınıf İngilizce ders kitabı cevap anahtarlarına ulaşmak için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Ancak, bu kaynakları kullanırken dikkatli olmak ve etik kurallara uymak önemlidir. İşte cevap anahtarlarına ulaşabileceğiniz bazı yollar:

2. MEB’in Resmi Kaynakları: Milli Eğitim Bakanlığı, EBA (Eğitim Bilişim Ağı) platformunda ders kitaplarının dijital versiyonlarını ve bazı durumlarda cevap anahtarlarını paylaşabilir. EBA’ya öğrenci veya öğretmen hesabınızla giriş yaparak bu kaynaklara erişebilirsiniz.

3. Yayın Evlerinin Web Siteleri: Ders kitabını hazırlayan yayınevi (örneğin, MEB Yayınları veya özel yayınevleri), web sitelerinde öğretmenler için cevap anahtarları veya rehber kitaplar sunabilir.

4. Eğitim Platformları ve Forumlar: Sorumatik gibi platformlarda kullanıcılar, belirli ünitelerin veya sayfaların cevaplarını paylaşabilir. Ancak, bu tür kaynakların doğruluğu her zaman garanti edilmez.

5. Öğretmenlerden Destek Alma: Cevap anahtarlarına doğrudan ulaşmak yerine, öğretmenlerinizden ilgili soruların çözümü hakkında yardım istemek daha faydalı ve etik bir yöntemdir.

Not: Cevap anahtarlarını yalnızca kontrol amaçlı kullanmak ve öğrenme sürecinin bir parçası olarak değerlendirmek önemlidir. Kopya çekmek veya ödevleri doğrudan cevap anahtarından yapmak, uzun vadede öğrenmenize zarar verebilir.

4. Cevap Anahtarlarının Etik Kullanımı

Cevap anahtarları, öğrencilerin kendi çalışmalarını kontrol etmeleri ve eksikliklerini görmeleri için bir araçtır. Ancak, bu kaynakların yanlış kullanımı, öğrenme sürecini olumsuz etkileyebilir. Aşağıda, cevap anahtarlarını etik bir şekilde kullanmanız için bazı öneriler yer alıyor:

• Önce Kendiniz Çözün: Soruları önce kendi başınıza çözmeye çalışın. Cevap anahtarını yalnızca çözümlerinizi kontrol etmek için kullanın.
  • Hatalarınızdan Öğrenin: Yanlış yaptığınız soruları inceleyin ve neden hata yaptığınızı anlamaya çalışın. Bu, aynı hatayı tekrar yapmanızı önler.
  • Öğretmene Danışın: Eğer bir soruyu anlamadıysanız, cevap anahtarına bakmak yerine öğretmeninize veya bir arkadaşınıza danışarak konuyu öğrenmeye çalışın.
  • Kopya Çekmekten Kaçının: Cevap anahtarlarını ödevlerinizi yapmak için doğrudan kullanmak, hem etik dışıdır hem de dil öğrenme sürecinizi yavaşlatır.

5. Örnek Ünite ve Soru Türleri

1. sınıf İngilizce ders kitabından bir örnek ünite üzerinden soru türlerini ve cevaplarını inceleyelim. Örneğin, Unit 2: My Daily Routine ünitesinde aşağıdaki gibi sorular yer alabilir:
  • Kelime Eşleştirme: Günlük rutinlerle ilgili kelimeleri (örneğin, “wake up”, “brush teeth”) doğru anlamlarıyla eşleştirme.
    • Örnek Cevap: “wake up” - “uyanmak”
  • Cümle Tamamlama: Verilen bir cümleyi doğru zaman ifadesiyle tamamlama.
    • Örnek Soru: I ______ at 7 o’clock every morning.
    • Cevap: wake up
  • Okuma ve Anlama: Kısa bir metni okuyup, metne dair soruları yanıtlama.
    • Örnek Soru: What time does Sarah go to school?
    • Cevap: She goes to school at 8 o’clock.
  • Diyalog Tamamlama: Eksik bırakılmış bir diyaloğu uygun ifadelerle doldurma.
    • Örnek Soru: A: What time do you have breakfast? B: _________
    • Cevap: I have breakfast at 7:30.

Bu tür sorular, öğrencilerin hem kelime dağarcığını hem de gramer bilgisini geliştirmeye yöneliktir. Cevap anahtarları, bu soruların doğru yanıtlarını ve gerektiğinde açıklamalarını içerir.

6. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, 9. sınıf İngilizce ders kitabı ve cevap anahtarları hakkında temel bilgileri özetlemektedir:

Konu Açıklama
Kitap Adı Genellikle “Relearn English” veya MEB onaylı diğer kitaplar
Seviye A1-A2 (CEFR standartlarına göre başlangıç-orta seviye)
Ünite Sayısı Yaklaşık 10 ünite (günlük yaşam, sağlık, teknoloji gibi temalar)
Beceri Alanları Okuma, yazma, dinleme, konuşma becerilerini geliştirme
Cevap Anahtarı Erişimi EBA, yayınevi siteleri, eğitim forumları veya öğretmen rehber kitapları
Etik Kullanım Önerisi Cevapları yalnızca kontrol için kullanma, kopya çekmekten kaçınma

7. Sonuç ve Öneriler

1. sınıf İngilizce ders kitabı cevapları 2020-2021 eğitim yılı için öğrencilerin dil öğrenme süreçlerinde önemli bir destek aracıdır. Bu cevap anahtarları, MEB’in EBA platformu, yayınevi web siteleri veya eğitim forumları gibi çeşitli kaynaklardan temin edilebilir. Ancak, bu kaynakları kullanırken etik kurallara uymak ve öğrenmeyi ön planda tutmak kritik bir öneme sahiptir.

Önerilerim şunlardır:

• Ders kitabındaki etkinlikleri ve soruları önce kendi başınıza çözmeye çalışın.
  • Cevap anahtarlarını yalnızca kontrol amaçlı kullanın ve hatalarınızdan ders çıkarın.
  • Eğer bir konuyu anlamakta zorlanıyorsanız, öğretmeninizden veya sınıf arkadaşlarınızdan yardım isteyin.
  • İngilizce öğrenimini pekiştirmek için ek kaynaklar (örneğin, mobil uygulamalar, İngilizce hikayeler) kullanmayı deneyin.

Eğer belirli bir üniteye veya sayfaya ait cevapları arıyorsanız, lütfen hangi ünite veya sayfa olduğunu belirtir misin? Böylece daha spesifik bir şekilde yardımcı olabilirim. Ayrıca, eğer bir sorunun çözümünü anlamak istiyorsanız, soruyu paylaşarak detaylı bir açıklama talep edebilirsiniz.

Kaynaklar:

• Milli Eğitim Bakanlığı EBA Platformu (2020-2021 Eğitim Yılı Kaynakları)
  • MEB Yayınları ve Onaylı Ders Kitapları (2020)

@Dersnotu

Cevap:
Aşağıda, 9. sınıf İngilizce ders kitabında karşılaşılabilecek tipik konu başlıkları ve alıştırma türleriyle ilgili genel bir rehber bulabilirsiniz. Belirli bir yayınevinin veya kitabın tüm cevaplarını aynen paylaşmak, bu materyallerin telif hakkı kapsamına girebileceğinden mümkün olmayabilir. Bu nedenle sizlere, kitabınızdaki egzersizleri nasıl çözeceğinize dair kapsamlı stratejiler, örnek alıştırma çözümleri ve ipuçları sunarak yardımcı olmak istiyoruz.

İçindekiler

1. 9. Sınıf İngilizce’de Neler Öğrenilir?
  2. Sık Karşılaşılan Dilbilgisi Konuları
  3. Okuma-Anlama (Reading) Bölümleri
  4. Dinleme (Listening) ve Konuşma (Speaking) Etkinlikleri
  5. Yazma (Writing) Etkinlikleri
  6. Örnek Alıştırma Çözümü
  7. Başarılı Olmak İçin İpuçları
  8. Sık Yapılan Hatalar ve Çözüm Önerileri
  9. Özet Tablo
  10. Sonuç ve Özet

1. 9. Sınıf İngilizce’de Neler Öğrenilir?

1. sınıf İngilizce müfredatı genellikle ortaokuldan gelen temel bilgileri pekiştirme ve bir üst seviyeye taşıma amacı güder. Aşağıda bu seviyede sık karşılaşılan konuların kısa bir özeti yer alıyor:
  • Temel zamanlar (Present Simple, Present Continuous, Past Simple, Past Continuous vs.)
  • Temel kelime dağarcığı (aile, arkadaşlık, okul hayatı, spor, sanat vb. temalar)
  • Sözlü ifade ve konuşma becerilerini geliştirme
  • Metin okuma ve anlama, farklı türde yazılar yazma (e-mail, kısa kompozisyon, vb.)
  • Dinleme ve anlama alıştırmaları

Bu temel konular, ders kitabınız ve çalışma kitabınızda farklı alıştırma türleri (Boşluk doldurma, çoktan seçmeli sorular, eşleştirme etkinlikleri, okuduğunu anlama soruları vb.) şeklinde karşınıza çıkacaktır.

2. Sık Karşılaşılan Dilbilgisi Konuları

1. sınıf İngilizce ders kitabında sıklıkla karşınıza çıkabilecek bazı dilbilgisi başlıklarını aşağıda açıklıyoruz:

2. Present Simple & Present Continuous

• Günlük rutinleri veya genel doğruları anlatmak için Present Simple.
    • Şu an yapılan eylemleri veya geçici durumları anlatmak için Present Continuous.
  3. Past Simple & Past Continuous

• Geçmişte belirli bir zamanda gerçekleşmiş eylemleri ifade etmek için Past Simple.
    • Geçmişte belli bir anda devam etmekte olan olayları anlatmak için Past Continuous.
  4. Future Tenses (Will, Be going to)

• Planlanmış gelecek eylemler için “be going to”.
    • Ani verilen kararlar, tahmin ve gelecek tabanlı cümleler için “will”.
  5. Modal Verbs (Can, Could, May, Might, Should, Must)

• İzin isteme, olasılık, zorunluluk veya tavsiye gibi çeşitli iletişim ihtiyaçları için kullanılır.
  6. If Clauses (Type 0, Type 1, Type 2)

• Koşullara bağlı sonuçları anlatmak için kullanılır. Örneğin “If it rains, I will stay at home.”
  7. Comparatives & Superlatives

• Karşılaştırma (long → longer → the longest).

3. Okuma-Anlama (Reading) Bölümleri

İngilizce kitaplarında yer alan reading bölümleri, kelime dağarcığınızı genişletmenize ve metin içerisinde geçen bilgileri analiz etmenize yardımcı olur. Okuma parçalarında dikkat etmeniz gereken noktalar:

1. Başlık ve Alt Başlıklar: Metnin genel konusu hakkında fikriniz olur.
  2. Ana Fikir ve Detaylar: Metin içindeki önemli detayları seçmeye çalışın.
  3. Kelimelerin Bağlamı: Bilmediğiniz kelimeleri cümlenin genel anlamı üzerinden tahmin edin.

Okuma-anlama soruları genelde şunları içerir:

• Doğru/yanlış soruları
  • Boşluk doldurma
  • Parçalara dayalı çoktan seçmeli sorular
  • Metinden belirli bilgileri bulma (scanning)

4. Dinleme (Listening) ve Konuşma (Speaking) Etkinlikleri

1. sınıf İngilizce dersinde dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmek için farklı etkinlikler yapılır.
  • Listening: Ses kayıtları veya videolar üzerinden kelime ve anlam bilgisi ölçülür. Dikkat etmeniz gereken, konuşmacının vurgu ve telaffuzudur.
  • Speaking: Tanışma diyalogları, günlük hayatta kullanılan sohbet örnekleri, role-play (drama) etkinlikleri şeklinde olabilir.

Bu etkinliklerde başarılı olmak için:

1. Sık duyduğunuz kalıpları not alarak öğrenin.
  2. Kısa cümlelerle başlayıp kendinizi geliştirmeye çalışın.
  3. İngilizce şarkılar, podcast’ler veya dizi/film sahneleriyle kulağınızı geliştirin.

5. Yazma (Writing) Etkinlikleri

Yazma bölümleri genellikle e-posta, paragraflar veya makale taslakları oluşturmayı gerektirir. Önemli noktalar:

• Planlama: Yazmadan önce konuya göre giriş, gelişme ve sonuç kısımlarını tasarlayın.
  • Kelime Seçimi: Metnin seviyesine uygun ve konuya özel kelimeler kullanın.
  • Dilbilgisi: Gramer kurallarına dikkat edin, zaman uyumluluğunu koruyun.
  • Düzenleme (Editing): Yazıyı tamamladıktan sonra hataları kontrol edin ve düzeltin.

6. Örnek Alıştırma Çözümü

Aşağıda tipik bir boşluk doldurma alıştırmasına örnek:

Soru

Aşağıdaki cümleleri doğru fiil çekimiyle (Present Simple, Present Continuous, Past Simple vb.) tamamlayınız.

1. I usually __________ (wake) up at 7 AM on weekdays.
  2. Right now, my sister __________ (watch) TV in the living room.
  3. We __________ (visit) our grandparents last weekend.

Adım Adım Çözüm

1. Cümle Yapısına Bakın: “Usually” sıklık belirten bir zarftır, bu nedenle genellikle Present Simple kullanılır:

• I usually wake up at 7 AM on weekdays.
  2. Zaman İfadesini Tanımlayın: “Right now” ibaresi, Present Continuous kullanımını gerektirir:

• Right now, my sister is watching TV in the living room.
  3. Geçmiş Zaman Vurgusu: “Last weekend” önceki hafta sonunu ifade eder, Past Simple kullanılmalıdır:

• We visited our grandparents last weekend.

Bu şekilde cümlelerin zamanını belirleyen kelimeleri (usually, right now, last weekend vb.) özenle inceleyerek uygun çekimi yapabilirsiniz.

7. Başarılı Olmak İçin İpuçları

1. Kelime Defteri Tutun: Ders kitabında karşılaştığınız yeni kelimeleri mutlaka not alın.
  2. Düzenli Tekrar: Özellikle dilbilgisi konularını (tenses, modal verbs vb.) tekrar ederek pekiştirin.
  3. Örnek Cümle Kurma: Yeni öğrendiğiniz bir gramer yapısını veya kelimeyi kendi cümlelerinizde kullanın.
  4. Dinleme ve İzleme Alıştırmaları: İngilizce videolar ve dinleme metinleriyle pratik yapın.
  5. Konuşma Ortamı Bulun: Arkadaşlarınızla veya online platformlarda İngilizce konuşma pratiği yapın.

8. Sık Yapılan Hatalar ve Çözüm Önerileri

1. Yanlış Zaman Kullanımı

• Örnek: “I am going to school yesterday.”
    • Çözüm: Dün bahsediliyorsa Past Simple’ı (I went to school yesterday) tercih edin.
  2. Kelime Dağarcığı Eksikliği

• Çözüm: Her yeni metinden 5–10 yeni kelime öğrenme hedefi koyun.
  3. Düzensiz Fiillerin (Irregular Verbs) Ezberlenmesi

• Örnek: “go → went → gone”, “see → saw → seen” gibi fiilleri düzenli aralıklarla tekrarlayın.
  4. Boşluk Doldurma ve Eşleştirme Sorularında Anlamı Kaçırma

• Çözüm: Önce cümleyi tamamıyla okuyup anlam bütünlüğüne odaklanın, sonra seçenekleri kontrol edin.
  5. Telaffuz Hataları

• Çözüm: Kelimelerin sözlükteki fonetik karşılıklarını ve çevrimiçi telaffuz kaynaklarını düzenli kullanın.

9. Özet Tablo

Aşağıda 9. sınıf İngilizce dersinde sık karşılaşılan konular ve başarı stratejileri özetlenmiştir:

Konu Başlığı İpuçları Örnek
Zamanlar (Tenses) Anahtar zaman ifadelerine (last week, usually, right now) dikkat edin I usually wake up at 7 AM
Kelime Dağarcığı Her ünite sonunda 5–10 kelime öğrenin “environment”, “society”, “solution” vb.
Okuma (Reading) Başlık ve alt başlıkları inceleyin, kritik bilgiyi not alın Metin özeti çıkarma
Dinleme (Listening) Kulağınızı geliştirmek için sesli materyaller dinleyin Online podcast veya video izleme
Yazma (Writing) Yazıya başlamadan önce ana fikri belirleyin Paragrafı giriş-gelişme-sonuç olarak ayırma
Konuşma (Speaking) Arkadaşlarınızla pratik yapın; hataları düzeltmeye odaklanın Rol yapma (role-play) etkinlikleri

10. Sonuç ve Özet

9.sınıf İngilizce ders kitabındaki alıştırma ve konuların çözümlerine ulaşırken dikkat etmeniz gereken temel noktalar:

• Zaman kullanımına (tenses) hâkim olun.
  • Sözcük dağarcığınızı sürekli genişletin.
  • Okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinizi dengeli biçimde geliştirmeye çalışın.
  • Sistemli tekrar ve pratik yapmaktan kaçınmayın.

Ders kitabınızın özgün sorularını çözerken, telif hakkına tabi materyalleri bire bir paylaşmak yerine, bu rehberdeki mantık ve yöntemle kendi cevaplarınızı geliştirip irdeleyebilirsiniz. Bu şekilde hem konuyu daha iyi özümsersiniz hem de uzun vadede İngilizcenizi güçlendirmiş olursunuz.

@Dersnotu