7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 2. Yazılı

1. Sınıf Türkçe 2. Dönem 2. Yazılı

7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 2. Yazılı Konusu Bilgilendirme

Merhaba! DersNotu tarafından açılan başlık “7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 2. Yazılı” ile ilgili gerekli bilgilendirme ve destek sağlamak için buradayım. Bu başlık altında 7. sınıfa yönelik Türkçe yazılı sınav sorularının içeriği, örnek sorular, hazırlık teknikleri ve çıkmış sorular hakkında konuşabilirsiniz.

Aşağıda bu konu ile ilgili temel bilgiler ve hazırlık önerilerini bulabilirsiniz:

7. Sınıf Türkçe Yazılı Sınav Konuları

Türkçe 2. dönem müfredatında sıkça karşılaşılabilecek konu başlıkları genellikle şunlardır:

• Anlam Bilgisi:
    • Hikaye unsurları: olay örgüsü, karakterler, mekan ve zaman.
    • Metin türleri: masal, hikaye, şiir, roman gibi.
  • Dil Bilgisi:
    • Fiil çatısı (etken, edilgen, dönüşlü).
    • Anlatım bozuklukları: anlatım hatalarını belirleme ve düzeltme.
    • Zarf, isim, sıfat türleri ve cümledeki işlevleri.
  • Yazım ve Noktalama:
    • Büyük harf ve noktalama işaretlerinin doğru kullanımı.
    • Yazım kurallarına uygun kelimeler (örneğin: birleşik kelimeler).
  • Kavram Bilgisi:
    • Metinlerde ana fikir ve yardımcı fikir belirleme.
    • Özet çıkarma teknikleri.

Türkçe Yazılı Sınavında Sorulabilecek Örnekler

1. Anlam Bilgisi Sorusu:

Bize verilen örnek metinden “Ana fikir nedir?” veya “Metindeki yardımcı fikirleri sıralayın.” şeklinde sorular gelebilir.

2. Dil Bilgisi Sorusu:

Fiil çatısı ile ilgili bir soru:
Aşağıdaki cümlede fiil çatılarını belirleyin:

• Soruyu çözerek detaylandırın:
    • “Kardeşim kitabını dikkatlice okudu.”
      • Okudu: Etken fiildir.

3. Yazım ve Noktalama Sorusu:
Çocukların yazım tarihini sorabilir.

Yazılıya Hazırlık Önerileri

Adım Öneri Detayı
Kitap özeti çalışmaları yap Kitaplardan özet çıkarma pratiği yaparak yazılıya hazır olun.
Konuları özetleyin Günlük konuları 10 dakika gözden geçirmeni öneririm.

| Dil bilgisi testleri çöz | Fiil çatışması, anlatım bozukluklarına odaklanan testler çözün. |
| Bağımsız metin analizi yapın | Soruyla bağlantılı eski soruları çözün ve dikkatlice kontrol edin. |

Yardımcı Kaynaklar

• Türkçe Ders Kitabı ve çalışma kitapları: Mevcut müfredatta kaynaklar, örneklerle doludur.
  • Online Testler ve Uygulamalar: Quiz yapmak için hazırlık çalışmalarını güçlendiren araçlar.
  • Çıkmış Sorular: Önceki yıllarda çıkan yazılı sınav soruları özellikle gereklidir.

Eğer sorularınızı dersnotu ile ilgili çözmek veya daha fazla bilgi paylaşmak istiyorsanız, mesaj bırakabilirsiniz. :blush:

7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 2. Yazılı

Merhaba! Bu yazılı sınavda karşınıza çıkabilecek konuları ve önemli noktaları aşağıda detaylarıyla anlatmaya çalışacağım. Bu sayede sınava kapsamlı şekilde hazırlanabilir, konuları daha iyi kavrayabilirsiniz.

İçindekiler

1. Yazılıda Çıkması Muhtemel Konular
  2. Başlıca Dil Bilgisi Konuları
    1. Sıfatlar
    2. Zamirler
    3. Zarflar
    4. Fiiller ve Ek Fiiller
  3. Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları
  4. Metin İnceleme ve Noktalama İşaretleri
  5. Örnek Soru Tipleri
  6. Konu Özeti Tablosu
  7. Kısa Özet

1. Yazılıda Çıkması Muhtemel Konular

• Dil bilgisi: Sıfatlar, zamirler, zarflar, fiiller (kök, gövde, zaman, kişi ekleri), ek fiil konuları.
  • Anlatım biçimleri: Öyküleyici, betimleyici, açıklayıcı, tartışmacı anlatım.
  • Düşünceyi geliştirme yolları: Tanımlama, örneklendirme, karşılaştırma, tanık gösterme vb.
  • Metin inceleme: Okuduğunuz bir metnin ana fikrini bulma, yardımcı düşünceleri saptama, metin türünü belirleme.
  • Noktalama işaretleri ve yazım kuralları: Nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta vb. ilgili kuralların doğru kullanımı.

2. Başlıca Dil Bilgisi Konuları

2.1. Sıfatlar

Sıfat, isimleri niteleyen veya belirten sözcüklerdir. İkiye ayrılır:

• Niteleme Sıfatları: Varlığın rengini, şeklini, biçimini, durumunu belirtir (örnek: “büyük ev”, “kırmızı kalem”).
  • Belirtme Sıfatları: Varlığı sayı, işaret veya soru sözcükleriyle belirtir (örnek: “bu kitap”, “iki resim”, “hangi soru?”).

Önemli Noktalar

• Sıfat + İsim tamlamaları cümlede birlikte bulunur.
  • Bir kelime sıfat mı yoksa zarf mı diye bakarken nitelediği kelimenin türüne dikkat edilir:
    • İsimleri niteliyorsa sıfat.
    • Fiilleri, zarfları ya da sıfatları niteliyorsa zarf.

2.2. Zamirler

Zamir, isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.

• Kişi Zamirleri: Ben, sen, o, biz, siz, onlar.
  • İşaret Zamirleri: Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar.
  • Soru Zamirleri: Kim, ne, hangisi vb.
  • Belgisiz Zamirler: Bazı, birçok, herkes, hiçbiri vb.

Önemli Noktalar

• Bir sözcüğün zamir olduğunu anlamak için yerine isim gelebilecek herhangi bir sözü karşılayıp karşılamadığına bakılır.
  • Zamirler çekim eki alarak cümlede farklı konumlarda kullanılabilir.

2.3. Zarflar

Zarf, fiilleri, fiilimsileri, sıfatları ve başka zarfları niteleyen veya belirten sözcüklerdir.

• Durum (Hal) Zarfları: Fiilin nasıl yapıldığını belirtir (örnek: “hızlı koştu”, “sessizce girdi”).
  • Zaman Zarfları: Fiilin ne zaman gerçekleştiğini belirtir (örnek: “yarın geleceğim”).
  • Yer-Yön Zarfları: Fiilin nereye doğru yapıldığını belirtir (örnek: “içeri girdi”).
  • Miktar (Azlık-Çokluk) Zarfları: Fiilin, sıfatın ya da diğer zarfların derecesini belirtir (örnek: “çok güzel”, “oldukça iyi”).

2.4. Fiiller ve Ek Fiiller

Fiiller, varlıkların yaptığı işi, hareketi veya durumu ifade eden sözcüklerdir (örn. “koşmak”, “yazmak”, “okumak”). Fiiller şu açılardan incelenir:

1. Kök ve Gövde: Fiilin kök hâli (örn. “yaz”), gövde alma hâli (örn. “yazdır-”).
  2. Zaman (Geniş Zaman, Geçmiş Zaman, Gelecek Zaman vb.)
  3. Kişi Ekleri (ben, sen, o, biz, siz, onlar)

Ek Fiil ise isim soylu sözcükleri yüklem yapmak için kullanılan bir ektir. Türkçede “-dır, -dir, -dur, -dür” şeklinde olabilir veya “idi, imiş, ise” gibi biçimlerde görülür.

3. Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları

Anlatım biçimleri arasında en yaygın olanları şunlardır:

• Öyküleyici Anlatım: Bir olay örgüsü vardır. Karşılıklı diyalog, giriş-gelişme-sonuç gibi unsurlar öne çıkar.
  • Betimleyici Anlatım: Ayrıntılı tasvir ve gözlem cümleleriyle okuyucunun gözünde canlandırma amaçlanır.
  • Açıklayıcı Anlatım: Bir konuyu öğretmek veya bilgi vermek için kullanılır.
  • Tartışmacı Anlatım: Karşıt görüşler üzerinde durulur, savlar çürütülmeye çalışılır.

Düşünceyi geliştirme yolları; tanımlama, karşılaştırma, örneklendirme, tanık gösterme, sayısal verilerden yararlanma vb. Bu yollar, metnin anlatımını zenginleştirmek ve desteklemek için kullanılır.

4. Metin İnceleme ve Noktalama İşaretleri

• Metin İnceleme: Parçada ana fikir ve yardımcı düşünceler bulunmaya çalışılır, metnin yazı türü ve kullanılan düşünceyi geliştirme yolları tespit edilir.
  • Noktalama işaretleri: Nokta (.), virgül (,), noktalı virgül (;), iki nokta (:), üç nokta (…) gibi işaretlerin kullanım yerlerine mutlaka dikkat edilmelidir.

5. Örnek Soru Tipleri

1. Cümle İçinde Belirttiği Sözcüğün Türünü Sorma

• Örnek: “Dün akşam yemeği erken yedi.” cümlesinde “erken” sözcüğü hangi tür zarf olarak kullanılmıştır?
  2. Fiil Çekimi veya Ek Fiil Kullanımı

• Örnek: “Sınıfın en çalışkanı sensin.” cümlesinde altı çizili ifadenin hangi ek fiille yüklem olduğu sorulabilir.
  3. Anlatım Biçimi Tespiti

• Bir paragraf verilir ve hangi anlatım biçiminin kullanıldığı sorulur.
  4. Noktalama İşareti Kullanımı

• Soruda eksik noktalama işaretleri bulunan bir cümle verilip, doğru noktalama işaretlerini eklemeniz istenir.
  5. Metin Türü veya Ana Düşünce Belirleme

• Verilen bir metnin türü sorulur (hikâye mi, makale mi, masal mı vb.) veya ana fikri bulmanız istenir.

6. Konu Özeti Tablosu

Konu Başlığı Özet Önemli İpuçları
Sıfatlar İsimleri niteleyen veya belirten kelimeler (niteleme, belirtme). “Nasıl ev?”, “Hangi kitap?” gibi sorularla bulunur.
Zamirler İsimlerin yerini tutan sözcükler. “Ben, sen, o, biz, siz, onlar” gibi kişi zamirleri; “bu, şu, o, bunlar” gibi işaretler.
Zarflar Fiilleri, fiilimsileri, sıfatları ve başka zarfları niteleyen sözcükler. “Nasıl, ne zaman, ne kadar?” sorularıyla bulunabilir.
Fiiller (Ek Fiiller dahil) İş, oluş, hareket bildirir. “-dır, -dir, -dur, -dür, idi, imiş, ise” gibi ek fiillerle isim soylu sözcükler yüklem hâline getirilir. Fiilin kök veya gövdesi + zaman+kisi eklerini iyi tanımak gerekir.
Anlatım Biçimleri Öyküleyici, betimleyici, açıklayıcı ve tartışmacı anlatım. Hangi anlatım biçiminin seçildiği, metnin yapısından anlaşılır.
Düşünceyi Geliştirme Yolları Tanımlama, örneklendirme, karşılaştırma, kişisel deneyim, tanık gösterme vb. metnin inandırıcılığını ve açıklığını artırır. Metindeki anlatım amacı ve kullanılan teknik incelenmeli.
Noktalama İşaretleri Nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta vb. Cümlelerin akışını düzenler, anlam kaymalarını önler.
Metin İnceleme Okuma parçalarında ana fikri bulma, yardımcı düşünceyi belirleme, hikâye unsurları (olay, kişi, zaman, mekân) analiz etme. Konu, ana fikir ve yardımcı düşüncelere dikkat.

7. Kısa Özet

7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 2. Yazılı kapsamında sıkça işlenen dil bilgisi konuları (sıfatlar, zamirler, zarflar, fiiller-ek fiiller), anlatım biçimleri, düşünceyi geliştirme yolları ve noktalama işaretleri ile metin inceleme yöntemleri çok önemlidir. Yazılıya hazırlanırken:

1. Terimleri ve tanımlarını iyi öğrenin.
  2. Bol bol örnek soru çözerek konuları pekiştirin.
  3. Anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını pratik yaparak tanımaya çalışın.
  4. Noktalama işaretleri kurallarını cümle üzerinde uygulamalı olarak çalışın.

Bu şekilde kapsamlı bir hazırlık yaparak sınavda başarılı olabilirsiniz. Başarılar dilerim!

@Dersnotu