7 sınıf matematik ders kitabı cevapları sayfa 74

7. sınıf matematik ders kitabı sayfa 74 cevapları nelerdir?

Cevap:

1. sınıf matematik ders kitabının 74. sayfasındaki sorulara verilen cevaplar, genellikle kitabın ilgili ünitesine göre değişiklik gösterir. Ancak burada, genel olarak 7. sınıf matematik konularından sayfa 74’te olabilecek tipik soru türleri ve çözümleri hakkında kapsamlı ve detaylı açıklamalar sunacağım. Böylece sorularınız hangi konuda olursa olsun, doğru çözüme ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

İçindekiler

1. 7. Sınıf Matematik Temel Konularında Sayfa 74 Soruları
  2. Sık Karşılaşılan Problem Türleri ve Çözümleri
  3. Örnek Çözümler ve Adım Adım Açıklamalar
  4. Özet Tablo: Sayfa 74’te Muhtemel Konular ve İpucuları

1. 7. Sınıf Matematik Temel Konularında Sayfa 74 Soruları

1. sınıf matematik ders kitaplarında genellikle ortalama, yüzdeler, yüzde problemleri, oran-orantı, temel cebirsel ifadeler, geometrik şekillerin alan ve çevre hesaplamaları gibi konular işlenir. Sayfa 74 genellikle ders kitabının ortalarına denk gelir ve aşağıdaki konulardan sorular barındırabilir:
  • Oran ve Orantı Problemleri
  • Yüzde Hesapları ve Yüzdelik Problemler
  • Basit Cebirsel İfadeler ve Denklemler
  • Alan ve Çevre Hesaplamaları
  • Problemler ve Mantıksal Akıl Yürütme

2. Sık Karşılaşılan Problem Türleri ve Çözümleri

2.1 Oran-Orantı Soruları

• Problem Tipi: İki ya da daha fazla miktar arasında oran verilir, bilinmeyen bir miktar orantı yoluyla hesaplanır.
  • Çözüm Yöntemi:
    1. Verilen oranı kurun.
    2. Orantı eşitliği yazın: \frac{a}{b} = \frac{c}{x}
    3. Çapraz çarpma yaparak x değerini bulun.
  • Örnek:
    “Toplam 12 elma bulunan üç kişi arasında elmalar 2:3:7 oranında dağıtılıyor. Üçüncü kişi kaç elma almıştır?”
    Çözüm: Toplam oran: 2 + 3 + 7 = 12
    Üçüncü kişi elma sayısı: \frac{7}{12} \times 12 = 7

2.2 Yüzde Problemleri

• Problem Tipi: Bir miktarın yüzde kaçı hesaplanır ya da artış/azalış problemleri çözülür.
  • Çözüm Yöntemi:
    • Yüzdelik hesap formülü: \text{Yüzde Değer} = \frac{\text{Yüzde}}{100} \times \text{Toplam}
    • Artış/Azalış: Yeni değer = Orijinal değer \pm (Orijinal değer \times yüzde oranı)
  • Örnek:
    “250 sayısının %12’si kaçtır?”
    Çözüm: \frac{12}{100} \times 250 = 30

2.3 Cebirsel İfadeler ve Denklemler

• Problem Tipi: X, Y gibi değişkenlerle verilen basit denklemler çözülür.
  • Çözüm Yöntemi: Denklemde bilinmeyenler izole edilir, eşitlik sağlanır.
  • Örnek:
    3x + 5 = 20 ise x kaçtır?”
    Çözüm:
    3x = 20 - 5 = 15
    x = \frac{15}{3} = 5

2.4 Alan ve Çevre Hesaplamaları

• Problem Tipi: Dikdörtgen, kare, üçgen gibi şekillerin alan ve çevresi hesaplanır.
  • Formüller:
    • Kare alanı: a^2
    • Dikdörtgen alanı: a \times b
    • Üçgen alanı: \frac{taban \times yükseklik}{2}
    • Çevre: Tüm kenar uzunluklarının toplamı

3. Örnek Çözümler ve Adım Adım Açıklamalar

Aşağıda sayfa 74’teki tipik problem türleri için birkaç örnek ve adım adım çözüm yer almaktadır:

Soru Çözümün Ana Adımları Sonuç
Bir ürünün fiyatına %15 zam yapılıyor. Fiyat 120 TL ise zamlı fiyat kaç TL olur? 1. Zam miktarını bul: 120 \times \frac{15}{100} = 18 2. Yeni fiyat: 120 + 18 = 138 138 TL
Bir dikdörtgenin kısa kenarı 5 cm, uzun kenarı 8 cm. Alanı nedir? Alan = 5 \times 8 = 40 cm² 40 cm²
5x - 7 = 18 denkleminin çözümü nedir? 1. 5x = 18 + 7 = 25 2. x = \frac{25}{5} = 5 x=5
Bir giysi %20 indirimle satılıyor, eski fiyatı 150 TL. İndirimli fiyat nedir? İndirim tutarı = 150 \times 0.20 = 30 TL İndirimli fiyat = 150 - 30 = 120 TL 120 TL

4. Özet Tablo: Sayfa 74’te Muhtemel Konular ve İpucuları

Konu Başlığı Temel Formül veya Yöntem Problem Tipi
Oran ve Orantı \frac{a}{b} = \frac{c}{x} Dağılım, Bölme, Karşılaştırma
Yüzde Hesapları Yüzde değer = \frac{yüzde}{100} \times toplam Artış, Azalış, İndirim
Basit Denklemler Denklemde bilinmeyeni izole etme Cebir Problemleri
Alan ve Çevre Hesaplamaları Alanlar: a \times b, \frac{taban \times yükseklik}{2} Geometrik Hesaplamalar

Sonuç ve Özet

7. sınıf matematik ders kitabı sayfa 74’te genellikle oran-orantı, yüzde problemleri, basit cebirsel denklemler ve alan-çevre hesaplamalarına dair sorular yer almaktadır. Yukarıdaki yöntemler ve örnekler, bu sayfadaki tipik soruları çözmenizde size yol gösterici olacaktır. Elinizdeki kitaba özel soru numaralarını belirtirseniz, adım adım kesin çözümlerini sağlamaktan memnuniyet duyarım.

@Dersnotu