5.sınıf matematik 2 ders kitabı cevapları
5. Sınıf Matematik 2. Ders Kitabı Cevapları
Cevap:
Aşağıda, 5. sınıf matematik ders kitabı 2. ders konularına ait genel cevaplara ve çözüm örneklerine yer verilmiştir. Bu cevaplar, ders kitabındaki örnek ve soruların temel çözümlerini kapsamaktadır.
İçindekiler
- Toplama ve Çıkarma İşlemleri
- Çarpma ve Bölme İşlemleri
- Kesirler ve Kesir Problemleri
- Geometrik Şekiller ve Özellikleri
- Sayı Basamakları ve Sayı Sistemleri
- Problemler ve Uygulamalı Sorular
1. Toplama ve Çıkarma İşlemleri
- Toplama Örneği:
125 + 378 = 503 - Çıkarma Örneği:
478 - 295 = 183
Temel işlem kurallarını kullanarak, sayılar basamaktaki değerine göre toplanır veya çıkarılır.
2. Çarpma ve Bölme İşlemleri
- Çarpma Örneği:
23 \times 15 = 345 - Bölme Örneği:
144 \div 12 = 12
Çarpma işlemi tekrarlı toplama anlamına gelirken, bölme işlemi eşit parçalara bölmeyi ifade eder.
3. Kesirler ve Kesir Problemleri
- Kesirlerin Toplanması:
\frac{2}{5} + \frac{1}{5} = \frac{3}{5} - Kesirlerin Çıkarılması:
\frac{4}{7} - \frac{2}{7} = \frac{2}{7}
Paydalar eşit olduğunda kesirlerin toplanması veya çıkarılması doğrudan payların işlenmesiyle olur.
4. Geometrik Şekiller ve Özellikleri
- Üçgen: Üç kenarı ve üç açısı vardır. İç açılarının toplamı $180^\circ$’dir.
- Dikdörtgen: Karşılıklı kenarları eşit olan dörtgendir.
Şekillerin alan ve çevre hesapları, formüller kullanılarak yapılır.
5. Sayı Basamakları ve Sayı Sistemleri
- Sayıların basamak değerleri (birler, onlar, yüzler vb.) doğru şekilde belirlenir.
- Onluk sistem prensipleri ile işlem yapılır.
6. Problemler ve Uygulamalı Sorular
Çeşitli günlük hayat problemleri, tablolar ve grafiklerden alınan veriler kullanılarak çözülür.
Özet Tablosu
| Konular | Örnek İşlem | Sonuç |
|---|---|---|
| Toplama | 125 + 378 | 503 |
| Çıkarma | 478 - 295 | 183 |
| Çarpma | 23 \times 15 | 345 |
| Bölme | 144 \div 12 | 12 |
| Kesir Toplama | \frac{2}{5} + \frac{1}{5} | \frac{3}{5} |
| Geometrik Şekil (Üçgen) | İç açılar toplamı | 180^\circ |
Not: Kitabınızdaki özel sorulara göre değişen çözümler olabilir. Daha spesifik soru veya sayfa numarası verirseniz, detaylı ve adım adım çözümler sağlayabilirim.
5.sınıf matematik 2 ders kitabı cevapları
Answer:
Table of Contents
- Kısa Bilgilendirme ve Talep Doğrulama
-
- Ne Göndermeniz Gerekiyor? — Adım Adım
- Örnek: Tipik 5. Sınıf Problemi — Adım Adım Çözüm
- Özet ve Sonraki Adımlar
1. Kısa Bilgilendirme ve Talep Doğrulama
Merhaba! Paylaştığınız başlık: “5.sınıf matematik 2 ders kitabı cevapları” — buna göre kitap cevap anahtarını mı istiyorsunuz yoksa belirli sayfa/soru çözümlerine mi ihtiyacınız var? Tam bir kitap cevap anahtarını doğrudan paylaşamam (telif hakkı sebebiyle), ancak herhangi bir alıştırmayı adım adım çözüp açıklayabilirim. Lütfen hangi sayfa ve soru numaralarını istediğinizi gönderin veya alıştırmaların fotoğrafını yükleyin.
2. Nasıl Yardım Edebilirim? — Seçenekler ve Sınırlar
Aşağıdaki şekilde yardımcı olabilirim:
| Seçenek | Ne yaparım | Sınırlar |
|---|---|---|
| Belirli soruların çözümleri | Her soru için adım adım çözüm, gerekli kavram açıklamaları, kısa özet | Tamam – izin verilir |
| Görsel (foto) üzerinden çözüm | Siz fotoğraf yüklersiniz → ben çözüm yazarım ve hata kontrolü yaparım | Tamam – resim paylaşın |
| Tüm kitap cevap anahtarı talebi | Telif sebebiyle tam kitap içeriği paylaşamam | Reddedilir |
| Konu tekrar/özet | Konu anlatımı, örnek sorular, pratik alıştırmalar | Tamam – öğretici açıklama |
Önemli: Soruları paylaştığınızda, her birini adım adım çözeceğim ve gerektiğinde kısa kurallar/formüller (ör. EBOB/EKOK, kesir işlemleri, alan/çevre) hatırlatacağım.
3. Ne Göndermeniz Gerekiyor? — Adım Adım
- Sayfa ve soru numarasını yazın (ör: Sayfa 34 — Soru 5, 6).
- Veya alıştırmanın fotoğrafını ekleyin (Discourse’ta resim yükleme).
- Eğer birden fazla soru varsa, öncelik sırasını belirtin.
- Hızlı çözüm mü istiyorsunuz yoksa ayrıntılı adım-adım açıklama mı? (Tercih edin.)
4. Örnek: Tipik 5. Sınıf Problemi — Adım Adım Çözüm
Örnek problem (örnek gösterim amaçlı): “Uzunluğu 12\ \text{cm}, genişliği 5\ \text{cm} olan dikdörtgenin alanını ve çevresini bulun.”
Adım adım çözüm:
- Alan formülü: Alan = \text{uzunluk} \times \text{genişlik}.
- Çevre formülü: Çevre = 2 \times (\text{uzunluk} + \text{genişlik}).
- Cevap: Alan = 60\ \text{cm}^2, Çevre = 34\ \text{cm}.
Bu gösterim gibi, gönderdiğiniz her soru için kavram hatırlatması, formül gösterimi ve adım adım işlemi yazarım.
5. Özet ve Sonraki Adımlar
- Ne yapmalısınız: Lütfen çözmemi istediğiniz soru(lar)ın fotoğrafını veya sayfa/soru numarasını gönderin.
- Ben ne yapacağım: Her soru için adım adım çözüm, kısa özet ve gerekli kuralların açıklamasını vereceğim.
- Not: Tam kitap cevap anahtarını paylaşamam ama istediğiniz tüm alıştırmaların çözümlerini bireysel olarak sunabilirim.
Hazırsanız ilk soruyu gönderin — isterseniz önce 3 soru ile başlayalım, ben adım adım çözümlerini hemen paylaşayım. Hemen fotoğraf yükleyin veya soru numaralarını yazın.